Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā lukinsarturs

Sveiks! Kāds ir jūsu viedoklis par mērcētiem zemesriekstiem barošanai un likšanai uz mata?

Atbild Aivars Rudzinskis

viedoklis ļoti pozitīvs. karpām garšo zemesrieksti. tomēr svarīgi būtu izvēlēties augstas kvalitātes, cilvēkiem (nevis putniem) domātos un pareizi tos pagatavot. Par pagatavošanu var mēģināt saboksterēt šeit: https://www.haiths.com/haiths-baits/preparing-peanuts-for-fishing/ līdzīgi kā ar boilām, pie šīs barības karpas būtu jāpieradina, jo dabiskajā vidē tā nav pieejama. iebarojot kādas vairākas dienas, karpas to sāks uztvert kā dabisku barību un labprāt ēdīs. un - ja kas tiek lapbprāt ēsts, tad uz to arī labi ķeras.

Atbildēts: 7.marts 2019, 14:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā vandambis

Labdien.

Es esu atradis armijas bāzes kanālu kur mīt lielas karpas un karūsas,pa dienu var redzēt kā tās krastmalā peldas.

Uz ko viņas varētu piemānīt vēlā pavasarī?

Un kā piesaistī lielo karūsu uzmanību?

Esu mēģinājis dažādas veikalā nopērkamās barības,karpām,karūsām,brekšiem.

Ķērās tikai raudas,brekši un visādas smalkās zivis,bet ne karūsa,ne karpa nepienāca.

Atbild Aivars Rudzinskis

Karūsas, sevišķi lielās, ir ļoti grūti noķeramas zivis. Arī pie karpas tikt nav vienkārši. Vajadzētu kārtīgi palasīt informāciju, rakstus. sarūpēt daudzmaz piemērotu inverntāru. tad var mēģināt. šeit, dažās rindiņās visu karpu copes mākslu es nespēšu atklāt. Ar no jautājuma man nav saprotams, kā tu viņas mēģini makšķerēt, lai varētu ko komentēt.

Atbildēts: 25.februāris 2019, 23:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā valdish11

Labdien, esmu daudz strīdus lasījis kāds svins uz karpām ir labāks- slīdošais vai neslīdošais. Jūsu viedoklis.

Atbild Aivars Rudzinskis

Vienmēr, kad strīdies, atceries, ka nekas netiek ražots tādēl, ka tas ir sliktāks. Gan slīdošajiem (in-line) gan piekarināmajiem sviniem katram ir savs pielietojums, kad tie darbojas labāk. Vienmēr jāskatās uz montāžu kopumā, ne tikai uz svinu atsevišķi. Vēl vairāk, es pat teiktu, ka jāskatās uz svinu kā kopējās stratēģijas sastāvdaļu, ne tikai kā montāžas sastāvdaļu. Tādēļ kārtīgam karpiniekam arsenālā ir daudz un dažādi svini - piemēroti dažādām situācijām. Visas iespējamās situācijas es te neaprakstīšu, bet vienu ieskicēšu: ja barojam vienu punktu un tajā arī ķeram, tad karpa barojas mazkustīgi, praktiski stāvot uz vietas, Tas viņai dod iespēju izspļaut āķi tā, ka mēs to nemaz nepamanām. Šādā situācijā ir ļoti svarīgi, lai montāža nostrādātu maksimāli efektīvi. Tas nozīmē superass āķis un pēc iespējas smagāks svins. turklāt svina smagums no karpas pieciršanas viedokļa ir jāmēra nevis kā svina kopējais svars, bet gan tas, ar kādu spēku āķis ieduras lūpā pavadiņai nostiepjoties copes mirklī. Tas, savukārt, ir atkarīgs no svina kopējā svara (protams), bet vēl vairāk - no formas, precīzāk runājot - kurā vietā pavadiņa pie svina stiprinās. Noliec montāžu ar visu svinu uz galda un pamēģini pats - ja tas ir in-line tipa plakans bumbierveida svins, kuram viss svars ir aizmugurē, tad pieciršanās spēks būs liels. Pretējā gadījumā - ja tas ir piekarināmais svins, kurš ir apaļš, garš un izstiepts un tam lielākais svars ir apakšā (pretējā galā karabīnei), tas tas pieciršanās spēks būs ļoti mazs - copes brīdī svins sākumā pagriežas un tikai tad sāk darboties viss tā svars. līdz ar to sanāk tāda kā amortizācija, kas ievērojami pasliktina āķa iespēju iedurties kārtīgi. Vēl jāņem vērā arī grunts aspekts - ja tā ir cieta, kā tavs galds, tad šis moments ir daudz būtiskāks nekā tad, ja svins iegrimst mālos vai dūņās. tādēļ šādās situācijās lietojam i-line vai sliktākajā gadījumā - kompaktus kubikveida piekarināmos. turklāt jo labāka ir šī pieciršanās ģeometrija, jo vieglāku svinu varam lietot. un otrādi - ja tomēr lietojam garās piekarināmās lodes, tad pēc iespējas smagas. Tālākā distancē strādāt ar in-line kļūst grūtāk. tas mazliet vairāk pinas (kas gan lielā mērā ir atkarīgs arī no metiena tehnikas) un sliktāk lido. Savukārt, nonākot līdz copei supertālās distancēs, es vispār aprobežotos ar chod rig vai sliktākājā gadījumā - helikoptera tipa montāžu. Abos šajos risinājumos garās slaidās lodes darbojas ideāli! Respektīvi, kustinam smadzenes, analizējam un pielāgojamies situācijai ņemot vērā pēc iespējas visus aspektus.

Atbildēts: 8.februāris 2019, 11:41 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ingusama

sveiki es te lasīju ka uz komandu 4 kāti paredzēti, bet vai spoda kāts iebarošanai ir tajos 4tros iekļauts vai atsevišķi?

Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

domāti 4 kāti, kas aprīkoti ar vienu āķi un atrodas ūdenī. Papildus tiem var būt spoda kāti, marķieru kāti un arī neierobežotā skaitā rezerves makšķeres - kaut vai ar uzdurtām boilām uz mata.

Atbildēts: 7.janvāris 2019, 19:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ingusama

sveiks.kā ir ar to dalības maksu maksā katrs no komandas vai kopējā maksa?

Kādas sistēmas var drīkst izmantot? Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

dalibas maksa parasti ir no komandas. kopš tā brīža, kad sāc mačoties, tu kā indivīds vairs neskaities - tikai komanda:) par sistēmām jau izstāstīju - visas sistēmas, kas tiek sietas izmantojot karpu maksķerēšanai paredzētos aksesuārus (klipši, utt) ir drošas un ir izmantojamas mačos. galvenais, lai svins nebūtu ar mezglu piesiets pie pavadiņas - tad karpa no tā nevarēs atbrīvoties gadījumā, ja pārtrūkst pamataukla.

Atbildēts: 7.janvāris 2019, 00:06 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Gints25

Kura veikala meklet katu karpu zvejai? Vajadzigs iesaceja komplekts ! Kur tadu labak meklet?

Atbild Aivars Rudzinskis

Iesācēja komplekts ir samērā plašs jēdziens. Drīzāk vajadzētu nolemt, kādos ūdeņos plāno makšķerēt visvairāk. Daudzmaz kompetentu izvēli varēs piedāvāt copes nams miera ielā.

Atbildēts: 7.janvāris 2019, 00:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ingusama

labdien kas ir vajadzīgs un kas jādara lai varētu piedalīties karpu copes sacensībās? Paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

Sacensības mēdz būt dazādas. Parasti sacenību nolikumā ir rakstīts, kas piedalās, vai ir dalības maksa vai arī kādi specifiski noteikumi. Pirmām kārtām, komandai un tās dalībniekiem ir jāprot apieties ar zivīm un jabūt attiecīgam inventāram - karpu matracītis, pareizs uztveramais tīkls (liels, ar smalku tīklu) un pietiekošs skaits uzglabājamo maisu (skaitu parasti norāda nolikumā, atkarīgs no tā, cik biži nāk tiesneši). montāžām ir jābūt drošām - ja karpa pārrauj pamatauklu, tai ir jāspēj arī tikt vaļā no svina. visbeidzot barībā tikai boilas, granulas (peletes), graudi, pupas utml, bet ne tārpi, gaļa, vēži vai kas tamlīdzīgs. tas lielos vilcienos viss - pārējais vairāk no tavām paša spējām un iespējām atkarīgs. katrā ziņā mačošanās ir pavisam jauna un interesanta pieredze un katram iesaku vismaz pamēģināt.

Atbildēts: 6.janvāris 2019, 19:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā sandicc

Sveiks! Nesen iegadājos boilas internetveikalā kamēr izpārdošana, bet nezinu kā pareizi tās uzglabāt. ja makšķeru noliktavā, tad mīnusos tās sasals. vai tas ietekmē garšu, smaržu utt.? vai arī labāk turēt istabas temperatūrā? un tas pats arī ar gatavo method fīdera barību.

Atbild Aivars Rudzinskis

pateicoties veikala boilās esošajiem konservantiem, tām nevajadzētu bojāties nekādos apstākļos. tomēr dažas boilas ir ilgmūžīgākas nekā citas. saldēt tās var, bet atstātas ārā mūsu apstākļos tās vairākkārtīgi sasals un atkusīs un tas nu gan nebūs labi. tapēc labāk kādā tumšā vēsā vietā. galvenais, lai kāda dzīvība neimetās. peles, piemēram. vai tārpi.

Atbildēts: 17.novembris 2018, 21:58 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā 1975

https://mlstaticquic-a.akamaihd.net/reel-frontal-dam-at-65-D_NQ_NP_878391-MLU27466290402_052018-F.jpg

Kāpēc šāda tipa spolei, tāda cena???

Atbild Aivars Rudzinskis

antikvariats.

Atbildēts: 5.novembris 2018, 12:47 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā microsoft26

Sveiki. Vai karpas vel keras.

Atbild Aivars Rudzinskis

Protams!

Atbildēts: 28.septembris 2018, 21:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager