Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā 1975

https://mlstaticquic-a.akamaihd.net/reel-frontal-dam-at-65-D_NQ_NP_878391-MLU27466290402_052018-F.jpg

Kāpēc šāda tipa spolei, tāda cena???

Atbild Aivars Rudzinskis

antikvariats.

Atbildēts: 5.novembris 2018, 12:47 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā microsoft26

Sveiki. Vai karpas vel keras.

Atbild Aivars Rudzinskis

Protams!

Atbildēts: 28.septembris 2018, 21:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Linksss

Sveiks!

Tā kā mazpilsētas veikaliņos nav nekā diža no karpu lietām, es vēlējos jautāt par karpu iebarošanu, jo katru reizi skriet uz lielpilsētu pakaļ tīģerriekstiem, kaņepēm, u.t.t. ir dārgi. Vai šie komponenti ir obligāti iebarošanas masā, jo daudzās receptēs tās. ietilpst Vai lūdzu vari izstāstīt ekonomisku iebarošanas variantu, ko var pagatavot mājās? Vai granulas (zivju, trušu, vistu) var kalpot pelešu vietā? Iebarot vajag karpas ar vidējo svaru līdz 5kg. Vai 20mm boilas nav par lielu karpām 1-3kg?

Atbild Aivars Rudzinskis

obligāts nav nekas, barībā var būt ļoti daudz dažādu sastāvdaļu. visekonomiskāk un pietiekoši efektīvi ir pašam mājās vārīt kukurūzu. nopērc pāris maisus un pietiks krietnam laikam. turklāt pēc vārīšanas to var glabāt spainī krietnu laiku, nedaudz ieskābusi tā strādā pat labāk. ar kaņepēm un riekstiem var rīkoties līdzīgi, bet nu pilnīgi var iztikt ar vienu pašu kukurūzu, sevišķi, ja to kombinē ar boilām. kukurūzu var likt arī uz mata - vislabāk 2-5 graudus un galā kaut ko peldošu, piemēram mākslīgo kukurūzas graudu vai mazu popapiņu. un nav milzīgas vajadzības aizrauties ar tās kukurūzas papildināšanu ar vēl kaut kādām papildus piedevām, sevišķi ķīmiskām. nu jā, var jaukt šādu pašgatavotu kukurūzu arī ar veikalā nopērkamo saldo koservēto. 20 mm boilas nav par lielu mazām karpām, bet ir samērā neekonomisks barošanas veids - mazāka izmēra boilu vienā kilogramā ir vairāk līdz ar to arī barībibas gabaliņu sanāk vairāk. var tās 20mm boilas griezt uz pusēm un četrās daļās, turklāt piejaucot pie tās pašas vārītās kukurūzas tāds kokteilis jau sanāks stipri atraktīvs.

Atbildēts: 6.augusts 2018, 14:56 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā lukinsarturs

Sveiks. Lūdzu iesaki kādu spoda kātu budžetā ap 100 eur. Tā, lai ērti varu sabarot ar lielo spombu 80m distancē. Šobrīd barošanai izmantoju fīderi, bet nu gribas padarīt to lietu patīkamāku. Spoli likšu ultegra 5500. Paldies! :)

Atbild Aivars Rudzinskis

80 metru distancē varēsi barot ar jebkuru daudzmaz zināmas firmas spoda kātu. precīzus modeļus es te nesaukšu.

Atbildēts: 3.augusts 2018, 10:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Kriii99

Sveiciens!

Kur Vidzemē šādā karstumā ir laba vieta no krasta paķert karpas, līņus, asarus?

Makšķerēju jau no bērnības, bet tā neesmu liels speciālists.

Pārsvarā makšķerēju bez boilām. Uz kukurūzas, kādas cietākas barības. Ar pludiņiem vai gruntenēm.

Der arī maksas ūdenstilpnes.

Gribu pabaudīt makšķerēšanas prieku vēl šovasar!

Paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

karstums jau iet uz beigām. īsti nezinu, kas tev skaitās paķert karpas - ir komercdīķi, kur daudz un mazas, ir lieli ezeri, kur maz un lielas un ir lielās upes, kur vasarā varētu labāk iet nekā dīķos.

Atbildēts: 2.augusts 2018, 15:41 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā raivo022

Labdien. Kādas būtu izredzes karpu makšķerēšanā izmantot kaņepes. Piemēram boilu gatavošanā.

Atbild Aivars Rudzinskis

kaņepes karpām loti garšo un tās bieži tiek izmantotas iebarošanai. vienīgā bēda ir tā, ka tās nevar uzspraust uz mata. karpas var tik ļoti aizrauties ar kaņepēm, ka neko citu vispār neēd. tādēļ parasti to daudzumu kopējā katlā uztur nelielu. ļoti vērtīga ir arī tā sula, kas sakrājas kaņepes vārot, to noteikti arī atstāj kopējā katlā maisot visādus barības kokteilīšus. kas attiecas uz boilu gatavošanu, tad vienīgā sastāvdaļa, ko tur var ieburzīt, ir kaņepju eļļa (hemp seed oil), kas šad tad arī tiek lietota. Tiesa, efekts ne tuvu nav tāds, kā no pašām kaņepēm. ir citas eļļas, kas strādā labāk. tomēr reizēs, kad gribas kaut ko savādāku vai mazāk nolietotu, kaņepju eļļa ir visnotaļ lietojama boilu sastāvā. par sliktu jau nu noteikti nenāks, sevišķi siltā ūdenī.

Atbildēts: 2.augusts 2018, 15:32 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Aigarsbergs

Sveiki.

Jautājums pirms gadiem jau malts un malts, bet interesē aktuālā informācija. Uz nākamo sezonu gribu pilnu komplektu (3 makšķeres, spods un marķieris) no viena ražotāja. Budžets, teiksim, 800-1000eur. Šobrīd skatos uz Warrior S vai Shimano TX1 + Shimano Aerlex spoles. Interesē 13ft 3 vai 3,5lb.

Jūsu ieteikumi?

Atbild Aivars Rudzinskis

Nezinu, kas tur ir malts, bet galvenais, kas būtu jāņem vērā, ir tas, ka vissvarīgākais šajā komplektā ir spoda kāts un spole. ar tiem nāksies darboties krietni vairāk un prasības pret tiem ir krietni augstākas. visbiežāk ir tā, ka spodu nespējam aizmest tik tālu vai tik precīzi, cik makšķeri un tas nozīmē, ka nevaram iebarot tur, kur varam makšķerēt. tāpēc spoda kātu jāizvēlas vismaz pakāpi, ja ne divas augstāku nekā pārējos kātus. ar tādu arī būs vieglāk mest, mazāks nogurums un līdz ar to arī varēs čaklāk sabarot. Savukārt, spoda spolei ir arī savi kritēriji, kas atšķiras no makšķeres spoles prasībām. pirmkārt, tīšanas ātrums - būtu labi, ja vismaz metru ar vienu apgriezienu var ietīt. arī svars un ērtība ir būtiska, kamēr, piemēram, nav nekādas vajadzības pēc kvalitatīvas bremzes, kur nu vēl pēc divām. Būtu labi divi klipši uz kasetes. Tāpat atsevišķi vajag piedomāt pie marķiera kāta. Tas nu vairāk atkarīgs no tavām spējām to kaut cik jēdzīgi izmantot. Ja spēj velkot svinu pa grunti smalki nolasīt tās struktūru, atrast līdzenas, no dūņām un zālēm tīras vietas, tad labs marķiera kāts ir neatsverams. Savukārt, ja aprobežojies ar dziļumu mērīšanu, tad to var darīt ar jebkuru kātu un nemaz nav obligāti staipīt līdzi atsevišķu komplektu, kas tāpat lielāko daļu laika stāvēs novārtā, bet marķēšanās procesam izmantot kādu no makšķerēm. tādēļ nepērc visu to komplektu uzreiz, bet pa daļām, katru atsevišķi rūpīgi apsverot.

Atbildēts: 31.jūlijs 2018, 11:53 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā LaumaL

Es izmakšķerēju palielu grunduli un ieliekot to spainī tas griezās uz vēdera. Nesaptotu kāpēc griežas uz vēdera

Atbild Aivars Rudzinskis

tādēļ, ka pusdzīvs. pamēģini turot aiz astes nostādīt to ūdenī pareizi un pakustināt uz priekšu un atpakaļ - tādā veidā ūdens skalosies cauri žaunām un zivtiņa varētu pamazām atžirgt.

Atbildēts: 25.jūlijs 2018, 15:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā salvis333

Labdien.

Doma braukt uz karpām un pirmo reizi mazliet vairāk par 24h. Doma uz boilām tikai- budžeta variantā cik variantu boilu(garšas) vajag un cik daudz kg barot.

Vieta ezers.

Atbild Aivars Rudzinskis

vienu un ne vairāk kā vienu boilu barošanai. jo ilgāk un vairāk ar to barosi, jo vairāk ķersies. turklāt labāk pa druskai un regulāri nevis visu uzreiz. jā, un labāk mazāks daudzums kvalitatīvu boilu nekā lielāks daudzums nekvalitatīvu vai vēl sliktāk - pelešu vai birstošās barības. tagad, šājā laikā vispār var būt risks pārbarot, tādēļ tiešām pa drusciņai.

Atbildēts: 17.jūlijs 2018, 15:53 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Mihevskis

Sveiks,

Situācija sekojoša-sēžu uz boilu un piebaroju ar smalko barības maisījumu. Iemetot kārtējo barības porciju (pāris bumbas), var redzēt, ka momentā barībai uzbrūk liels balto zivju bars un pēc 10 min barības vairs nav.

Ir kādi ieteikumu šai situācijai? Var barot ar boilu pusītēm, bet vai tas būs tik atraktīvi kā smalkās barības galds?

Atbild Aivars Rudzinskis

tā jau ir boilu priekšrocība, ka baltās zivis netiek ar tām galā. par atraktivitāti runājot - kāda nozīme atraktivitātei, ja uz to nav iespējams noķert? turklāt no karpas viedokļa laba boila noteikti ir vērtīgāka par jebkuru birstošo barību. turklāt tai nav jāskraida pakaļ un jātērē enerģija. vienīgais jēdzīgais iemesls, kādēļ vispār birstošā barība karpu copē tiek lietota, ir kāreiz piesaistīt baltās zivis. karpa ar laiku pamanīs, ka ir kaut kāds tusiņš un piepeldēs pačolēt, kas te notiek. tomer lai tas tā notiktu, vajag, lai karpai kaut kas paliek pāri. otrkārt, tas viss strādā tikai tad, ja nav daudz plēsēju. ja tur apkārt sarodās lielas līdakas vai, nedod dies, sami, tad karpu vēl ilgi neredzēt. un visbeidzot - birstošā barība diez ko uz grunts neguļ, tā kā tāda migla kustās pa ūdeni visos dziļumos, zivis ar savu aktivitāti to vēl vairāk izkustina. pat ja tur pa vidu ir karpas (parasti mazās) tās ceļas uz augšu līdzi šim birstošās barības mākonim un no grunts vispār neko neņem. ņemot vērā visus šos aspektus, tavai taktikai ir ļoti liela iespējamība nodrošināt nulli sveramajā maisā.

Atbildēts: 17.jūlijs 2018, 15:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager