Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā Aigarsbergs

Sveiki.

Vai ir kāda informācija par karpu copi pie Kuldīgas esošajos Nabes ezeros? Līdz kilogramam tur var vilkt vairāk kā raudiņas, bet, kas ar lielākām? Visas lielās saiet Ventā un tur lielākas izredzes? Varbūt ir kāda konkrēti Nabē, Ventā strādājoša boila?

Ne asakas!

Atbild Aivars Rudzinskis

Ventā pilnīgi noteikti ir lielākas izredzes uz desmitnieci un pat lielāku. konkrētas detaļas neatklāšu, bet visos ūdeņos ir viens likums - ar ko baro, uz to arī ķeras. Un otrādi, ja uz kaut ko ķeras, tas ar to kāds ir barojis. Labi iebarota boila pēc tam strādā par vairākus gadus. Un jo mazāk ūdenī karpu, jo efekts lielāks.

Atbildēts: 30.maijs 2018, 14:21 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Ezerins33

Labdien! Vēlējos jautāt,gribu sakt copēt brekšus,līņus kādu makščeri ņemt cik garu un ar kādu testu,bet fideri negribu copes vieta gauja,ezeri kautko unversālu esmu iesācēja,jo cik zinu nav jabūt obligāti fiderim lai sietu klāt barotavu.Paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

pajautā N. Grabovskim.

Atbildēts: 27.maijs 2018, 22:12 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kuzijs

Labdien. Parādījušās manā upītē karpas.( tas ir labi) Vai varu likt boilas uz parastā āķa..... negribas mainīt visu sistēmu jo ņem arī līnis un breksis.

Paldies .

Atbild Aivars Rudzinskis

boilas neliek uz āķa, tās liek uz mata. uz mata sistēmas līņi un brekši arī labi ņem.

Atbildēts: 27.maijs 2018, 22:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Azverins

Labdien,

Cerams, ka nesanāks reklāma, bet ar kādu inventāru (kāts, spole) pats darbojaties.

Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

sanāks.

Atbildēts: 22.maijs 2018, 11:12 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā augustszz

Seiks Aivar! Esmu nesen sācis karpu copi un īsti nezinu kādeļ nevaru noķert, laikam jau kaut kāds lāsts.:D Aizbraucu uz Saldu privato dīķi 1 ha platībā mālaina grunts, nosēdēju visu dienu un visu nakti - nekā. Iebaroju ar Dragon un Traper iebarošanas barību klāt pieliku kukuruzu un baltos, uz āķa bija kukuruza, baltais, mazās boilas, sliekas. Varbūt nepareiza vietas izvele vai barība. No agriem rītiem citreiz gar malām redzamas lielās mammas.

Atbild Aivars Rudzinskis

nu tāda tā makšķerēšana ir - neķerās, neķerās, tu kaut ko mācies, domā, maini, lasi žurnālus, runājies ar kaimiņiem, pilnveidojies, atkal kaut ko maini un tad jau pamazām sāk ķerties.

Atbildēts: 21.maijs 2018, 16:48 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā zvejniexkolk

Sveiks!

Neesmu karpu copmanis, bet mans rada gabals vēlas ar Tevi pakonsulteeties copes sakarā,tādēļ pārsūtu dažus viņa jautājumus. Viņš ir no Izrēlas, tādēļ jautājumos var būt drukas kļūdas. Paldies!

1. Vai arii Latvijaa kaads makshkjeree karpas uz triis-zhubura aakjiem (pietojot karpu bariibu vai miiklu)?

2. Makshkjereejot piem. karpas uz pludinjmakshkjeri vietaa, kur ir viljnji, vai tas ir labi-sakariigi ja eesma cilaajas deelj viljnjiem (deelj pludinja veida) - vai tas piesaista, vai atbaida zivis? Vai garena veida pludinji (ne apaljiigas formas) ir piemeerotaaki viljotaam vietaam/apstaakljiem - vai tml. pludinjsh "apkaro viduveejos viljnjus" - eesma tureetos vienliidziigaa dziljumaa?

3. Vai tavupaat karpas ir piemeetots makshkjereet uz pludinj makshkjeri vai obligaati tikai uz grunts makshkjeri? (droshvien tas ir atkariigs no grunts, piem. zaalaina grunts?)

4. Es Latvijaa sapirkos plaanus standarta lieluma aakjus, nepirku leetaakos, un ... pie lielaaka svara/slodzes vinji iztaisnojas. Vai tu zini kaadu konkreetu paziistamu firmu kura razho kvalitatiivus aakjus (plaanus - ne biezus, izsturiigus - kuri peec iespeejas neluuztu un neiztaiskotos)?

Paldies! Visu labu!

Atbild Aivars Rudzinskis

1. kādreiz tā darīja, bet tas ir ārkārtīgi nežēlīgi pret karpu un arī strādā slikti. mata sistēmas ir daudzkārt efektīvākas, āķi daudz izturīgāki un mīkla nekrīt nost iemetienā un to nevar nograuz mazās zivis. nav pilnīgi neviena iemesla, kādēļ nevārīta mīkla ir labāka par vārītu mīklu (boilu). 2. dažādām zivīm tas efekts var būt dazāds, karpas pamatā barojas no grunts un tādus pusūdenī kustīgus āķus diez ko neņem. ja nu vienīgi aiz nekodarīt. 3. pludiņmakšķeres galvenais mīnus ir vertikāli ūdenī izvietotā aukla, ko uzmanīgas karpas pamana un netuvojas. sīkās karpiņas dīķos, protams, noteikti var makšķerēt uz pludiņmakšķeres. 4. āķi paši no sevis neiztaisnojas, tos iztaisno makšķernieks pārāk spēcīgi velkot zivi. Vajag būt maigākam zivs izvadīšanas laikā, jāļauj tai pacīnīties, vairāk jāatbrīvo spoles bremze, ar roku un kātu jāamortizē zivs spēcīgākie rāvieni, utt., tad arī āķi netaisnosies. āķa izturība pret atliekšanos ir atkarīga ne tikai no ražotāja, bet no izmēra un arī formas - āķi garākā kātā liecas vairāk nekā īsi.

Atbildēts: 15.maijs 2018, 12:40 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ziemelis28

Sveiks!

Copēju tikai pāris gadus, esmu pludiņmakšķeru piekritējs.Lielākoties dzīvojos pa salīdzinoši lieliem privātiem dīķiem , patīk līņu cope. Pēdējā copes reizē 3 metrus no krasta, starp zālēm, izvilku divas 3kg karpas. Tas protams izraisa zināmu interesi par šīs sugas copi.

Līdz šim lielas naudas ekipējumā neesmu ieguldījis un neplānoju to arī darīt, jo pasēdēt sanāk tikai brīvdienās un ne katrās. Izstudēju Jūsu pēdējo 3 gadu atbildes, saprotu,ka kārtīgs karpu ekipējums maksā daudzus simtus. Man gan pēc tāda nav vajadzības,jo iesācējs to pielietot tāpat nepratīs. Copēju uz parastām 20 eiro vērtām teleskopa makšcerēm un parastām 20 eiro vērtām 3000 izmēra spolēm. Pamataukla 0,3 monofīls, talak griezulis un salmo veicī nopērkamās gatavā monofīlā pavadiņas 0,18 ar 6 izmēra āķi.

Vēršos pie Jums,ekspert, ar vairākiem jautājumiem,kas man palīdzēs, kaut mazliet, izprast karpu copi un uzlabot sniegumu bez lieliem ieguldījumiem,jo uzskatu ka jāsāk pamazām.

1) vai es saprotu pareizi- speciāls karpu kāts vajadzīgs, lai varētu smago boilu sistēmu ar svinu iemest ūdenī nesalaužot kātu? Jo izvilkt karpu jau principā var ar jebkuru kātu.

2)Vai ar barasto teleskopa kātu ir iespējama copēšana ar mata sistēma uz boilu? Vai nevar izmantot mata sistēmu ar pludinu un bez smagā svina? Cik saprotu,tas smagais svins vajadzīgs lai karpa pati piecirstos,ja?

3)kur karpa ir meklējama. Neizprotu kāpēc tiek runāts par dārgu inventāru tāla iemetiena nepieciešamībai? Kādos gadījumos karpu meklē tālumā? Vai karpa baidās nākt tuvu krastam? Vai varu turpināt copēt tuvu krastam starp zālēm vai tomer meginat talak un dziļāk?

Paldies jau iepriekš!

Atbild Aivars Rudzinskis

1. pareizi saproti. tomēr arī ar stiklašķiedras kātu var nelielos attālumos mest normālu karpu sistēmu ar 100gr svinu - maigi un bez spēka. risks, protams, pastāv, bet tāds pastāv arī metot ar 400 eur vērtu kātu. 2. jā, svins palīdz piecirsties, bet ar superasu āķi bez tā var iztikt un arī pietikoši liels pluds var pildīt to pašu svina funkciju. vienīgā bēda ar pludiņmakšērēm ir tā, ka vertikāli izvietota aukla padara karpu krietni uzmanīgāku un visdrīzāk aizbaidīs. Gruntsmakšķere ļauj visu auklu turēt pie zemes. 3. tālmetiens lielakoties ir stila un modes jautājums, jo apliecina karpinieka spējas samaksāt par dārgu kātu un minimālu treniņu. realitātē tālmetiens ir būtisks sacensībās, kad daudz tuvu viena pie otra samestas makšķeres atbaida karpas no krasta un ar tālāku metienu tās var sasniegt. savukārt ikdienā mēdz būt gadījumi, kad tālumā ir kāda sala, pretējais krasts, zāļu pudurs, sēklis utml. Visādi citādi tu vari darboties gar krastu, jo īpaši pavasarī, kad tur ir siltāks ūdens, ja vējš sejā. Zāļu tuvums gan vienmēr nozīmē arī iespēju karpai tajās pēc pieciršanas mukt slēpties un ar švakāku inventāru lielāku eksemplāru būs grūti izvilkt. Pats esmu vilcis no pusmetra dziļuma pašā krasta tuvumā. Tomēr tur ir daudz nianses... Lai nu kā, domugājiens tavs ir gana perspektīvs.

Atbildēts: 14.maijs 2018, 12:43 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā abramisbrama

Sveiki,

Ilgi domāju uzsākt karpu makšķerēšanu(nedaudz nopietnākā plaknē),bet īsti saprašanas šajā,manuprāt,visattīstītākājā un komplicētājā makšķerēšanas veidā,man nav.

Līdz šim karpas ir sanācis ķert tikai ar fīderiem.

Būšu pateicīgs par jebkāda veida palīdzību;

1.Kātu izvēlē(vēlams 2 gab.);

2.Spoļu izvēlē;

3.Makšķerkātu statīvs kopā ar signalizātoriem;

Es pieņemu,ka man nebūs vajadzīgi kosma klases kāti un spoles-pietiks ar +/- budžeta inventāru.

Liels paldies,

Jauku dienu!

Atbild Aivars Rudzinskis

Apsveicu ar pieņemto lēmumu, tagad tik uz priekšu, kamēr vēl ziema nav pienākusi. noteikti palīdzēšu izvēlēties, bet nu vajadzētu tev pašam sākumā noformulēties ar to, cik kopā vari visam atvēlēt naudiņas, pirksi visu jaunu vai var arī lietotu? Pirksi mūsmāju veikalos vai pasūtīsi internetā? Katrā ziņā nesāc ar dārgo galu, jo vajadzēs jau vēl auklas, pavadiņas, āķus un vēl daudz un dazādas lietiņas, kur kopā salasīsies. Visjēdzīgāk jau būtu aiziet uz veikalu, kas specializējas karpu makšķerēšanā un tur visu saplānot.

Atbildēts: 6.maijs 2018, 11:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā CAT

Sveiki. Man ir jautajums. Man interesē karpu cope, bet es esmu iesācējs. In interesē makskerkāti. Fīderis ar testu 120 g deretu karpu copei. Vai tomer labak karpu kātu? Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

sākumam noteikti derēs.

Atbildēts: 2.maijs 2018, 13:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā forelis

Kas sakāms par Salmo karpu kātiem un spolēm? Ir jēga riskēt iesācējam, vai labāk tomēr skatīties uz ko nedaudz dārgāku?

Taifūns ir mēģināts, pēc gada izjuka gan 2 spoles, gan 2 kāti. Domāju vēl par to vai atšķiras kvalitāte pašas salmo produkcijas vidū starp taifūniem un piemēram diamond baitrunner spolēm?

Atbild Aivars Rudzinskis

Salmo produkcija ir plaša un tajā var atrast gan augstāka, gan demokrātiskāka gala lietas. Līdz ar to drīzāk ir vērts skatīties uz cenu kā indikatoru un negaidīt, ka 30 eur vērta spole būs tikpat izturīga kā 300 eur vērta. Cita lieta, ka izvēloties no Salmo produkcijas klāsta vajadzētu izvairīties no lietām, kas ir paredzētas mazu karpiņu makšķerēšanai komercdīķos. Runājot par spolēm ar baitrunner mehānismiem, tad salauzt tos var arī pašus dārgākos, ja vienlaicīgi piecērt un uzgriež spoli, kā to dara daudzi iesācēji un arī man pašam ir gadījies. šajā brīdī mauciens pa zobratiem ir ļoti jaudīgs un salūzt var jebkuri. tādēļ kā minimums vajadzētu parasto bremzi pieregulēt mazliet vaļīgāku un iemācīties izvadīšanas laikā to piegriezt ciet pēc vajadzības. otrkārt, piecērtot vislabāk pieturēt kaseti ar roku. Ja šo iemācās, tad izturēs arī pašas lētākās spoles. savukārt spoles ietekme uz iemetiena attālumu - tas jau atkarīgs no kasetes izmēra un auklas klāšanas blīvuma parametriem, kam mazāk sakara ar cenu. galu beigās tos dažus papildus metrus, ko iemetienā dod laba spole, jau var sasniegt arī mazliet patrenējoties. Vienā vārdā runājot - jo lielāka meistarība, jo lētāku spoli var atļauties. Pat kātiem līdzīgi. Karpa salauzt nevar pat vislētāko stiklaškiedras kātu. es sāku makšķerēt karpas volgā pamatīgā straumē tieši ar salmo stiklašķiedras kātiem par 11 latiem gabalā un nevienam nekas nenotika. vienīgais veids, kā salauzt kātu, ir nepareizi vai neuzmanīgi ar to apejoties. Sākumā tas gadās visiem un no kļūdām ir jāmācas, un dārgāks kāts tevi nepaglābs, ja šoklīderis, piemēram, būs pirms metiena aptinies ap riņķi un nebūsi to nokontrolējis. toties skāde būs krietni lielāka. es teiktu tā - dārgāku kātu vari pirkt tad, ja iepriekšējais ir sveiks un vesels un vari to kādam notirgot. savukārt, ja to esi salauzis, tad labāk pērc tādu pašu vai lētāku un mācies nesalauzt.

Atbildēts: 13.aprīlis 2018, 09:36 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager