Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā makskere007

ar karpu katu 3.90 m es varu zvejot ar pludinu?kada testa katu labak pirkt? 3lb ir ok?

Atbild Aivars Rudzinskis

ar karpu kātu tu pludiņu tālu neaizmetīsi un arī precizitāte nebūs nekāda. Karpu kāts ir paredzēts svinam un piemēram, 3lb nozīmētu aptuveni 90gr svinu. Tomēr ja tu makšķerē pavisam nelielā attālumā no krasta vai arī no laivas, tad ar karpu kātu var mēģināt. 2,5 lb vai 2,75 lb noteikti būs piemērotāki nekā 3lb.

Atbildēts: 7.novembris 2016, 11:13 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā makskere007

sveiki meistar. jautajums tads kadu katu labak izveleties karpu copei. patik makskeret ar pludinu. tur kur es copeju ir diezgan lielas karpas pat 19kg pats esmu izvilcis 7.9 kg. vai macmakskere ar test 10-40gr der? nu standarta tur keras no 3lid kadi 5kg

Atbild Aivars Rudzinskis

Ja jau esi izvilcis 7.9 kg, tad jau viss ir daudzmaz pareizi. Tas, cik liela slodze ir uz kātu izvadīšanas laikā vairāk jau atkarīgs no ūdenskrātuves specifikas. Ja nav zāļu un ķērāju, tad jau lēnām arpīpēšanu arī deviņpadsmit izvilksi. Sačoku un karpu matracīti gan iegādājies. Tomēr ja tā lieta patiešām sāk patikt un karpas ir, tad sāc vien lūkoties speciālā karpu inventāra virzienā.

Atbildēts: 6.novembris 2016, 13:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Gatis34

Sveiki!! Ir doma pa brīvdienām uz Ruckas ezeru aizbraukt kādu karpu izmānīt. Kā Jūs domājat, ir vērts tērēt laiku un līdzekļus? Kā viņām ar apetīti šobrīd varētu būt?

Atbild Aivars Rudzinskis

Apetīte nav zenītā, jo aukstā ūdenī gremošanas sistēma strādā lēnāk. Nevajag barot daudz. Visādi citādi noteikti vajag mēģināt, kamēr nav ledus.

Atbildēts: 21.oktobris 2016, 16:56 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Mihevskis

Sveiki!

Situācija sekojoša-iebarota vieta 2 kv.m. laukumā, kur arī iemesta ēsma. Pēc kāda laika redzams, ka rokās karpa (uzpeld milzīgs burbuļu mākonis). Gaidu copi, bet nav! Mainu dažādas ēsmas - boilas, kukurūzu, popapus un situācija nemainās. Grunts pacieta un ēsmai vajadzētu smuki gulēt uz grunts. Kas varētu būt par problēmu?

Atbild Aivars Rudzinskis

Visnotaļ tipiska situācija. Visdrīzāk, ja tā karpa tur tiešām dzīvojas, tad viņa tevi māk piešmaukt. Vai nu prot atšķirt drošu ēsmu no nedrošas vai visdrīzāk iemācijušies izspļaut āķi neaizķeroties. Risinājums noteikti ir mainīt nevis ēsmu, bet pavadiņu. Ko tieši pavadiņā mainīt, es nepateikšu, vajag vienkārši eksperimentēt. Otrs variants, čaklāk barot, lai konkrētajā vietā pienāk vairāk nekā viena karpa. Tad viņas tur sāk konkurēt un kļūst krietni neuzmanīgākas. Tad ķeras praktiski uz jebkuras pavadiņas.

Atbildēts: 2.septembris 2016, 13:29 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Sw0rdfish

Sveiks!

Kur var iegādāties Halibut peletes ap 20mm lielos maisos?

Derētu arī lielas boilas.

Atbild Aivars Rudzinskis

Ja dodies uz ebro vai tamlīdzīgu vietu, tad tur arī iegādājies, būs katrā veikalā. Pie mums gan tās maz lieto.

Atbildēts: 24.augusts 2016, 18:08 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā janis1997

Sveiks! Cik daudz ieteiktu likt, sals kristalus pva maisina, tie butu paris tadi normali gabalin vai, lai butu labaks efekts vairak?

Atbild Aivars Rudzinskis

domāju, ka likšanai maisiņā vajadzētu ļoti maz - karpa jūt jau pavisam niecīgas izmaiņas ūdens sāļumā.

Atbildēts: 22.augusts 2016, 17:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kiborgs72

sveiks Aivar, sodien izmeginaju karpu cope ,,chod rigu'', bet varetu but, ka neesmu kautko pareizi izdarijis vai sapratis. Vai uz lidkora esosam bumbinam jabut stingri nostprinatam. bija divas copes, bet abas reizes garam, pec izvilksanas tas bumbinas pa lidkoru ir baigi izslidejusas, varbut vinas tik brivi nedrikst staigak un tapec man neiznaca piecirst

Atbild Aivars Rudzinskis

Bumbiņām jānotur pavadiņu paraizajā vietā metiena brīdī. Pēc copes tās noslīdēs pilnīgi noteikti. Cita lieta, ka ćodrigam nogājieni ir visnotaļ bieži, tādēļ jāliek pēc iespējas lielāks svins un jāizmanto superasi āķi. Arī pašai pavadiņai jābūt pēc iespējas perfekti līkai, kā interneta bildēs.

Atbildēts: 22.augusts 2016, 11:55 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aaapsis

Sveiks!

Kā atšķiras (ja atšķiras) mata pavadiņas mehānika, ja mēģinam noķert 1) Amūru 2) Līni 3) Breksi?

Paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

Sāksim ar to, ka mēģinot noķert karpu mums arsenālā ir vismaz divdesmit dažādi pavadiņu siešanas veidi, kas savā starpā atšķiras fundamentāli. papildinot šos dažādos veidus ar iespēju izvēlēties āķa izmēru, pavadiņas mateirālu un garumu kombināciju skaits aiziet simtos. katrā konkrētā vietā un laikā ir pavadiņas, kas strādā labāk un ir tādas, kas ir mazāk efektīvas. Apgalvojums, ka katram ir jāatrod sava ejošākā pavadiņa un pie tās jāturas, jo tā "strādā", ir visnotaļ tuvredzīgs. No otras puses, nav nevienas pietiekoši nopietnas analīzes, kas pateiktu, kuros apstākļos, kādās vietās viena pavadiņa būtu izteikti labāka par citām. Tomēr dažas ģenerālas vadlīnijas ir un tās iesākumam būtu jāpārzin, bet turpmāk jāvadās pēc pieredzes un intuīcijas. manuprāt, katram karpiniekam vajadzētu vismaz desmit dažādas pavadiņas, kuras viņš ne tikai prot uzsiet, bet arī praksē lieto un viņam uz tām visām ķeras - protams, dažādos apstākļos un vietās. ieciklēšanās uz vienu pavadiņu visbiežāk iet komplektā ar vienu makšķerēšanas stilu, viena tipa ūdeņiem, viena tipa barošanas taktikām. un tad, nonākot nepazīstamā vietā un nepazīstamos apstākļos, kur jābūt gatavam principiāli citām metodēm un citām pieejaām, tāds kapinieks ir nulle. Tādēļ sāc ar to, ka apgūsti dažādas pavadiņas karpām un tad sāc domāt par amūriem. ja nu tomēr mērķis ir ķert brekšus vai līņus, tad nekāds milzīgais eksperts es nebūšu, jo karpu makšķerēšanā šīs zivis ir traucēklis nevis mērķis. katrā ziņā tās visnotaļ labi ķeras uz tradicionālām karpām domātām sistēmām, kur boila vai nu viena vai sniegavīrā atrodas uz grunts. domāju, ka pārejot uz mazākiem āķiem, mazākām boilām un tievākām pavadiņām copju no šīm zivīm varētu būt vairāk, kaut gan nekādu pierādījumu tam man nav. vienīgais, par ko es padomātu, ir copju reģistrācija, jo breksim ir tendence uzsēsties uz āķa un tur karāties stundām ilgi tā, ka uz signalizatora nekas pat var neparādīties. tādēļ drīzāk derētu slīdošā svina montāža un varbūt pat pītā aukla par pamatauklu. kas attiecas par amūriem, tad tas nu ir ļoti garš stāsts par šo interesanto un aizraujošo zivi. vienīgais, ko šajā brīdi pateikšu ir tas, ka amūri dažādos ūdeņos ir ļoti dažādi un viņu uzvedību visdrīzāk ietekmē barošanās apstākļi. vietās, kur ir daudz ūdensaugu un amūri ar tiem aktīvi barojas ir viens variants, savukārt, vietās, kur amūru ir daudz, ūdensaugu maz toties ir daudz karpinieku sabarotās barības, amūri pārslēdzas un pieadaptējas šai barībai un tad visbiezāķ ķeras uz tām pašām sistēmām, kā karpas. mans lielākais amūrs paņēma 35mm diametra grimstošu boilu no metra dziļuma, piemēram.

Atbildēts: 16.augusts 2016, 11:33 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janis1997

Sveiks! Kadu montazas veidu tu ieteiktu matam pie aka? Pats izmantoju, matu, lai fiksetu pie aka gredzentinu! Ar tadu domu, ka gredzentins palidz copes bridi akim iegriesties un labak iekerties zivs mute!

Atbild Aivars Rudzinskis

jā, tā visbiežāk arī sien. tomēr ir arī citi veidi.

Atbildēts: 10.augusts 2016, 13:14 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janis1997

Vēl saskaramies ar problemu ka, pēdējo reizi sacensības copju bija daudz, bet pirmajā 1min vai uzreiz pēc copes kad esi sācis zivi vilkt, seko nogajiens! Izmantojam fiksetos kubikveida svinus kuru svars 90-100g, vai par iemeslu nevarētu būt kā svini par vieglu? Un izmantojam mugga akus 4 un 6 izmeru, viens copmanis ieteica lietot fox LS akus, kāda ir jūsu pieredze ar āķiem, kādus akus ieteiktu izmantot? Paldies par atbildi!

Atbild Aivars Rudzinskis

nogājiens ir tipiska problēma un tai var būt n-tie iemesli. žurnāla rakstos tam regulāri esmu pieskāries, runājot gan par barošanas taktikām, gan svina un montāžas izvēli gan āķu izmēriem un formām. vienā rindiņā šeit uzreiz neatbildēšu, īpaši neredzot tavu sistēmu un barošanas taktiku. vien pāris standarta lietas: pirmkārt, svins nevar būt par lielu (izņemot dūņas) tādēļ labāk turēties virs 130 gramiem. un arī tas ir pietiekoši tikai tad, ja pavadiņa pie svina turas resnākajā galā. kubika forma ir laba, tam ar 130 vajadzētu pietikt. otrkārt, es ieteiktu mačos vienmēr sākt ar lielākiem āķiem, lai būtu mazāk nogājienu un tad otrajā, trešajā dienā pamazām pāriet uz mazākiem āķiem, lai būtu vairāk copju. nogājienu otrajā un trešajā dienā būs mazāk, jo zivis būs iepazinušas tavu boilu un ņems drošāk. cik esmu skatījies, visi gan dara otrādi - sāk ar maziem āķiem, salasa kaudzi nogājienu un tad pāriet uz lielākiem... tiesa, katram ir sava izpratne par to, kas ir lieli un kas ir mazi āķi. katrā ziņā veikalā ir pieejami no 1. līdz 12. izmēram un tici man, visiem tiem ir situācijas, kad tie ir vispiemērotākie. neviens ražotājs neražo apriori nevajadzīgus āķus. ja par ražotājiem, tad mana personīgā izvēle ir FangX. Un atceries, ka āķiem jābūt superasiem, tad arī nogājienu būs mazāk.

Atbildēts: 4.augusts 2016, 16:09 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager