Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā diametrs

Labdien ! Atvainojos, ka traucēju.

Kā izvadīt karpu caur vairākām zāļu joslām. Parasti vai nu nokabinās, vai kā savādāk ...

Atbild Aivars Rudzinskis

Sistēma ar svinu, kas atdalās, būtu obligāta. Tā atļauj saglabāt tiešāku kontaktu, bet zivs kustas augšējos ūdens slāņos. Savukārt sistēmai ir daudz mazāk iespēju kur aizķerties. Var nekautrēties izmantot resnākas auklas, jo copējot zālēs liela metiena distance nav nepieciešama. Visbeidzot, izvadīšana ir jāveic maksimāli forsēti, nedomājot par zivs kausēšanu līdz brīdim, kad tā jau ir tuvumā tīrā ūdenī. Galvenais, izvadot netaisīt pauzes, kad karpai ir brīvs atelpas brīdis pameklēt vietu, kur ieķerties. Vislabāk strādāt ar spoli kā vinču turot kātu nekustīgi gaisā un neapstājoties ne mirkli. švaka spole gan copei zālēs nederēs.

Atbildēts: 14.jūnijs 2016, 20:31 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Kris

Sveiks, vari ieteikt Vidzemē kādu labu karpu dīķi tā teikt ''svētdienas karpu makšķerniekiem'' ?

Atbild Aivars Rudzinskis

Piedod, tā būtu reklāma.

Atbildēts: 9.jūnijs 2016, 13:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā bba

sveiks.esmu iesācējs.piedaīšos karpu sacensībās izlozeju vietu kur ir dūņa vidēji 60cm makšķerēju ar tā saucamo in line sistēmu ko ieteiktu lai man visa sistēma neiegrimtu dūņās? zeķi un putas likt vai tas nelīdzēs?

Atbild Aivars Rudzinskis

pirmkārt, ar marķieri tomēr mēģini atrast, kur to dūņu nav. tas ir liels darbs, bet daudz jēdzīgāks nekā truli sēdēt un gaidīt. ja neizdodas vai neprti, var cerēt, ka karpa aizraksies līdz tavai nogrimušajai barībai un lai viņai palīdzētu, jāliek mazāki plakani svini, pat 30g un garas pavadiņas - līdz par 40-50 cm. trešais variants - zigrigs.

Atbildēts: 16.maijs 2016, 13:52 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā harlamovs

Labdien,Aivar!

Vakar brienot pa ūdeni ezerā,gar krastu,pētot zemūdens floru un faunu,zāles,dūņu biezumu un klātbūtni,ar kāju tausti,dziļumā,kur ūdens līdz kalam,uzreiz aiz niedrēm pie krasta,sajutu tīrus no dūņām laukumus ap 1m2 lielumā.Vai šīs ir karpu barošanās pēdas un vietas,kad viss iztīrīts un palikuši tikai akmentiņi,olīši?Pārējā gultne klāta ar vienmērīgu dūņu slāni līdz 10cm biezumā.

Atbild Aivars Rudzinskis

jā, tās ir karpu barošanās pēdas un ideāla vieta, kur novietot makšķeri.

Atbildēts: 11.maijs 2016, 09:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Kristers982

Sveiki, pa cik esmu atklajis karpu sezonu, velos jums uzdot jautajumu, kadu baribas recepti jus ieteiktu sim laikam, jo biju pagaso reizi pa 9 stundam dabujju tikai vienu karpu, keru uz fideri un pludin makskeri, cope bija loti neaktiva, varbut varat ka lidzet, ka to karpu dabut uz vietu kur es keru, jo karpas tur ir daudz tikai nenak?

Atbild Aivars Rudzinskis

šobrīd vēl ir ļoti auksts ūdens tādēļ pats svarīgākais ir izmantot tādas barības sastāvdaļas, kuru smarža zem ūdens varētu pietiekoši izplatīties. savādāk sanāk tā, ka karpa pat pusmetra attālumā nejūt, ka te tuvumā ir kaut kas ēdams. lai to panāktu, ir nepieciešami šķidrie aromatizatori, kas labi šķīst ļoti aukstā ūdenī. tādu ir pietiekoši daudz, tomēr vajag pameklēt pa veikalim un patestēt, piemēram, iemaisot ļoti auksta ūdens glāzē. otrs variants ir izmantot vizuālu atrakciju. šaja laikā, īpaši saulainās dienās ļoti labi strādās izteikti krāsaina ēsma un arī iebarojamā barība. dzeltena kukurūza ir pats vienkāršākais variants, tomēr ir gan boilas, gan mākslīgās ēsmas, kas ir spilgti rozā, dzeltenās, sarkanās u.c. krāsās. nevajag daudz - galvenais, lai barības sastāvā būtu spilgti krāsainas daļiņas. treškārt, un ats galvenais - meklē, kur ūdens siltāks!

Atbildēts: 13.aprīlis 2016, 11:33 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā microsoft26

Sveiki. Gribu aizbraukt pietkdien uz karpam diki. Ko ieteiktu bariba lai pievilinatu.

Atbild Aivars Rudzinskis

es nebarotau neko. liktu krāsainu popapu un regulāri pārmestu mainot vietas. ja grib barot, tad maksimums maziņš pva ar ļoti labi aukstā ūdenī šķīstošiem atraktoriem.

Atbildēts: 21.marts 2016, 13:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā diametrs

Pagājušajā gadā man puse karpu "nodila" pusceļā līdz krastam. Viens fideris man ir 3.6m, otrs 2.4m, ļoti elastīgs. Tam īsākajam neizvilkto skaits mazāks, 3/4 no visām tika līdz krastam. Āķi abiem bija 10 izmērs, barotavas vienādas. Vai tas būtu āķa izmēra vaina (atskabarga tad arī mazāka)

Atbild Aivars Rudzinskis

Uz lielāku āķi nogājienu parasti ir mazāk, bet arī copju var būt mazāk. Iemeslu gan var būt vēl virkne. Neass āķis, par mazu barotavas/svina svars, nepareiza pavadina. Lielu dalu no problēmām var mēģināt ārstēt ar dūšīgāku pieciršanu. Un vēl vienu, divām. Karpinieki parasti baidās, bet tas nav pareizi. Ja piecirtiena brīdī tomēr izrausies āķis, tad tas tāpat nebūtu izturējis līdz galam. Vēl viens iemesls var būt, ja izvadīšanas laikā atslābini uz brīdi auklu - tai jābūt nostieptai visu laiku. Vai arī otrādi, varbūt pārāk saforsē izvadīšanu? Katrā ziņā ar nogājienu es ir jācīnās- pastāvīgi jāmeklē iemesls, kaut kas sistēmā, taktikā jāmaina, jāuzlabo. Tikai tā Tu pilnveidosies un kaut ko iemācīsies nevis vinkārši samierinoties ar pusi karpu krastā.

Atbildēts: 8.marts 2016, 22:20 | 4 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Mr.Red

Labdien! Sezona strauji tuvojas, un šosezon ir mērķis mēģināt karpu dabūt Rīgas HES vai Ķeguma HES ūdenskrātuvē! Kur jūsu prāt ir lielāka iespēja cerēt uz rezultātu? Un kur viņas labāk meklēt - uz apludinātajām salām, kantīm ar veco gultni, vai zāļu malās? Barot domāju ar piparotajām - fish-oyster boilām! Vai arī jūs domājiet savādāk?

Atbild Aivars Rudzinskis

Brīnišķīga doma. Pirmkārt, rūpīgi jāpēta dibens. Daudz kur var būt akmeņains un mums tas neder - gan barība, gan pavadiņa pazūd starp akmeņiem, ja tomēr tādā vietā jācopē, tad jāliek popaps, jāceļ pietiekoši augstu virs gultnes un jābaro ar kaut ko ne pārāk smagu, piemēram, kaņepēm, kukurūzu. Tā kā ūdens ir daudz un visticamāk arī karpu un citu zivju, tad jābaro arī daudz. noteikti boilas ekonomijas nolūkos var papildināt ar kukurūzu, arī kaņepes, rieksti,graudi utt. Par kantīm runājot - mana pieredze saka, ka kantis karpai nav nemaz tik būtiskas, arī dziļumā tās mierīgi var kustēties pa līdzenu gultni, kants kā orientieris karpai nebūt nav obligāts. es noteikti pameklētu karpas māju - vislabāk ūdenī sakritušus kokus, appulinātus krūmus utml. Tad var copēt to tuvumā, tikai ne pašos krūmos gan. zem ūdens var meklēt smilšainu uzkalniņus, plato, kur pabaroties. ja ir gliemji, tad to plantācijas ir karpu ēdnīca vispār bez jautājumiem. lai veicas un dod ziņu par rezultātiem.

Atbildēts: 7.marts 2016, 11:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Powerforward

Pasūtīju sev jaunus kātus . Vai būs ok ?

http://www.tacklebox.co.uk/rods-en/carp-rods/fox-warrior-s50-carp-rod-12ft-3.5lb-50mm.html

Atbild Aivars Rudzinskis

Jautājumu prātīgāk būtu uzdot pirms pasūtīšanas. ko darīsi, ja teikšu, ka nebūs ok?

Atbildēts: 26.februāris 2016, 23:36 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Katana

Sveiks. Tavuprāt ir jēga mēģināt ķert karpu tagad?

Iespējams esi bijis Vērgales muižas dīķī, tur arī domāju mēģināt.

Paldies :)

Atbild Aivars Rudzinskis

Būtu man brīvs laiks, es sēdētu un ķertu. ļoti daudz dipa uz boilas un nekādas barošanas. dipam jābūt tādam, kas labi šķīst ļoti aukstā ūdenī. ielej trauciņā un pamēģini dažādus variantus.

Atbildēts: 25.februāris 2016, 15:21 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager