Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā user1962

Labdien ! Pirmoreiz pamēģināju izvārīt kukurūzas vālīti. Copes daudz, bet nevar izvilkt. Mēģināju gan uz mata, gan uz āķa, nekā. Uzliku otrai makšķerei, tas pats …

Atbild Aivars Rudzinskis

varbūt pamēģini lielāku āķi.

Atbildēts: 31.augusts 2023, 09:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā user1962

Labrīt ! Jautājums. Paziņa ieteica karpu copei vārīt makaronus attiecīgās ūdenstilpnes ūdenī. Vai tas būtu nepieciešams ? Un vēl - kā tagad skaitās attiecībā uz karpām - vasara vai jau rudens sākums. Tas attiecībā par iebarojamo barību un ēsmu. Paldies un paldies par līdzšinējām atbildēm.

Atbild Aivars Rudzinskis

karpa ir ļoti jutīga pret dažādu ķimikāliju klātbūtni ēsmā vai tās tuvumā (montāžā). Teorētiski krāna ūdenī var būt vīsādas ķimijas iekšā, realitātē jau nav tik traki. tas domu gājiens varbūt saglabājies no padomju laikiem, kad pilsētās dzeramais ūdens tika hlorēts - tādā vārīt nu tiešām nevajadzētu. Protams, ar ezera ūdeni būsi pasargāts no tādām šaizēm. daudzi karpinieki ar kulināriju nodarbojas ezera krastā, līdzi ņemot gāzes plītis vai prīmusus.

karpa jūt ziemas tuvošanos un pastiprināti barojas, lai uzkrātu enerģijas rezerves aukstajam laikam. tiesa, ja vien tam ir piemēroti laikapstākļi, vējš, ūdens bagāts ar skābekli. Gaisa temperatūrai šobrīd nav nozīmes, ūdenī tā tāpat vēl kādu laikua būs augsta un karpai komfortabla. Tāpēc barot var daudz un regulāri.

Atbildēts: 31.augusts 2023, 09:12 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā user1962

Labdien ! Atkal es … Tagad diezgan karsts laiks, bet gribas nedēļas beigās uz diennakti aizskriet. Dīķis ap 7 ha, dziļums pārsvarā ap 2 m, no viens gaļa līdz otram galam iet upītes gultne. Jautājums, kurā diennakts laikā gaidīt copi, vai mest upītes gultnē vai blakus ? Kādas ievarojamās barības ieteiktu, kādas ēsmas ? Ir man daudz dažādas miniboilas ? Vai vairāk uz saldajām, vai tādas kā fishmix, kaņepe utt. ?

Atbild Aivars Rudzinskis

Laiks ir tāds, ka ir jāvēro vēja daudzums. Ja ilgstoši nav vēja, ūdenī pazūd skābeklis un zivīm paliek nekomfortabli. tad liela barošana noteikti nāks tikai par sliktu, var mēģināt kaut ko ķert uz krāsainiem popapiem, līdzīgi kā pavasarī pa aukstu ūdeni. Otrs variants šajā laika ir izmēģināt copi ar zigrigu. tā varētu būt panākumu atslēga tad, ja karpas pastāvīgi grib atrasties ūdens virsējos slāņos. ja nezini, kas ir zigrigs un kā ar to copē, meklē manus rakstus ziņu sadaļā vai žurnālā.

Ja vējš ir un karpas ir aktīvas, tad šādā laikā var strādāt praktiski visas barības. Varbūt vienīgi nevajag pārspīlēt ar ķīmisko aromatizatoru lietošanu, visādi citādi ierobežojumu nav. Ja runājam par upes gultnēm, tad, protams, dīķos tas ir labs orientieris, no kura sākt meklēt zivi. Pilnīgi noteikti tur nav vienas receptes, karpas var gan būt tajā gultnē, gan arī seklākajā un plakanākajā daļā. Der papētīt, vai tai gultnē nav biezs dūņu slānis un, ja ir, attiecīgi pielāgot montāžu, lai visa tā padarīšana neiegrimst dūņās. Mēdz arī būt, ka vecajā gultnē ir daudz ķērāju, ar tos vajag tad ņemt vērā. Es katrā ziņā neieciklētos uz to veco gultni un, piemēram, vienu kātu turētu tur, bet ar otru taustītu seklākās vietas.

Atbildēts: 16.augusts 2023, 11:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā MazaisAsars

Sveiks!
Taisos brīvdienās braukt uz karpām uz meža dīķi 1 ha lielu.
Boilu viņas tur nav redzējušas, tāpēc šonedēļ piebroju vietas ar 3 veidu boilām.
Vai makšķerējot ir jēga likt cita veida boilas nekā baroju?

Vai boilu izcelt ar pop-up cepurīti vai labāk atstāt dabīgāku?

Kā labāk makšķerējot piebarot tikai ar boilām vai tomēr iespodot arī kukurūzu, kaņepi, granulas?
Ir bailes, ka karpa kura ir dzīvojusi klusumā un mierā no spombošanas varētu nobīties un neņemt.Ir iespēja kātam, kas stāv tuvāk otram krastam piemest barību ar roku, bet tas varētu sasaukt karūsas.

Atbild Aivars Rudzinskis

manuprāt, arī trīs dažādas boilas jau ir par daudz. labāk būtu viena, tad karpai būtu skaidrāks, ko ēst. atceries, ka katru jaunu lietu viņa ņem aiz ziņkārības, bet pazīstamu - aiz ēstgribas. aiz ziņkārības karpas ķeras, bet aiz ēstgribas - vairāk. Ceru, ka atbildēju.

Atbildēts: 26.jūlijs 2023, 11:24 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā valis1970

Aivar, kā varētu strādāt tagad siltā laikā piemēram mīkla ar anīsa piedevu? Tādas tautas metodes vēl neesmu provējis, pārsvarā tikai boilas.

Atbild Aivars Rudzinskis

Boila jau tā pati mīkla vien ir, tikai vārīta. Radīta tādēļ, lai to neskrubinātu nost baltās zivis. Ja liksi nevārītu mīklu, būs ņemšanās ar sīkajām. Bet karpa, protams, arī var paņemt.

Atbildēts: 19.jūlijs 2023, 12:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Eidis

Sveiks,Aivar!
Taisos izpētīt vienu ezeriņu, kur makšķerēšanas apstākļi šādi: gar krastu ir apmēram 4līdz 5 metru ne visai augstu meldru josla, tajā ir apmēram 4m brīvs laukums, tur būs makšķeres, krasts diezgan stāvs, iebrist var kādus soļus divus, ne vairāk.Man būs pieejama arī laivele, kurā, bez riska traumēties, var iekāpt metrus 15 nostāk. Zive,ja tāda būs, varētu būt laba,tikai man šķiet, ka viņa neglābjami iemauks meldros.Kā būtu pareizāk rīkoties- uzreiz doties pie laivas, vai mēģināt tomēr ievadīt tajā brīvajā joslā. Cope notiks apmēram 130 metros.
Paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

Copējot tik lielā distancē tev ir visas iespējas ļaut zivij izskrieties tālumā, neforsējot izvadīšanu. Pēc tam, pēdējā etapā jau var mēģināt vilkt nokausētu zivi brīvi, kur ir ērtāk. Atceries, jo lielāka zivs, jo vairāk tā cīnīsies pirmajā izvadīšanas fāzē un pie krasta jau vajadzētu būt pavisam “gatavai”. tās ir mazās zivis, kas parasti skrien meldros. Bet, protams, vienmēr vajag censties minimizēt visus riskus, slinkot izvadīšanas procesā nav vērts. ja drošāk jūties no laivas, noteikti izmanto iespēju. vēl labāk būtu braukt pretī zivij ar laivu. tas gan prasa zināmu veiklību, bet viennozīmīgi ir visdrošākais risinājums. un jā, piedomā, kādu auklu lieto - tādos apstākļos noteikti var uzlikt ko resnāku, lai vari zivi turēt un nelaist to visādos ķērājos. 0.35 mm ir pilnīgi ok tāda tipa copei.

Atbildēts: 14.jūlijs 2023, 22:41 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā user1962

Labrīt ! Atkal es. Pēdējā vizītē karpu dīķī (Ap 7ha), biju apmēram pa vidu. Galā jau bija un kamēr biju, visu diennakti darbojās, izskatījās ka zinoši un prasmīgi karpinieki. Ik pa laidam intensīvi baroja. Vai var tā būt, ka viņi vairāk karpas piesaista, citiem mazāk pienāk. Varbūt vajadzēja paiet tālāk, uz pretējo dīķa galu ? Eksperimentēts tika ar dažādām ēsmām, ar barībām arī.

Atbild Aivars Rudzinskis

Protams. Aktīvas un masveidīgas barošanas jēga ir piesaistīt pēc iespējas daudz karpu vienā punktā. Un attiecīgi, no citām vietām tās aiziet. Jo ilgāk rit šāds process, jo mazāk cerību ir kaut ko izvilkt bez barošanas.

Atbildēts: 3.jūlijs 2023, 12:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā RaivisK

Sveiks!

Kāda taktika ir pateicīgāka zivs pievilināšanai.

Barot ar kaņepi,riekstu un viena veida boilu, vai vairāku boilu veidiem un vēl papildus peletes?

Atbild Aivars Rudzinskis

Ja man jāizvēlas no šiem diviem, tad otrais variants dos ātrāku rezultātu, bet pirmais strādās ilgāku laiku.

Atbildēts: 14.jūnijs 2023, 14:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Zupa1980

Sveiks. Paliels dīķis tajā mīt breksis, līnis pārsvarā. Agrāk ir karpu dīķis bijis 1986 gadā nolaists kkādas karpas atstātas nu ir pagājuši cik daudz gadi un karpas tur ir lielas ir man daudziem paziņām un labiem copmaņiem ir paņemušas arī izvilktas. Ir bijis kad copē breksi paņem karpa ptotams aukla neiztur un aiziet. Arī redz kad saulītē sildās liela izmēra. Dīķis nav pārāk aizaudzis bet grunts dūņaina. Kā pareizi rīkoties jau no paša sākuma ar vietas izvēli ,iebarošanas, kā āķim jāstāv uz grunts, ko uz ko ķert. Kā rīkoties kā varētu nozvejot. ?

Atbild Aivars Rudzinskis

Tas tā tiešām varētu būt, ka dīķī joprojā dzīvo lielas karpas. Kas attiecas uz to ķeršanu, tad tā ir samērā komplicēta nodarbe un prasa gan attiecīgu inventāru, gan prasmes. Karpa ir gudra un spēcīga zivs un tradicionāliem rīkiem ir praktiski neiespējami to noķert. Šeit divās rindās nevarēšu visu aprakstīt, kas tev būtu jāzina par karpu copi. Nāksies lasīt rakstus, iepriekšējās atbildes, aizstaigāt līdz karpu copes veikalam. Tad pamazām zināšanas sakrāsies un varēsi sākt mēģināt. Labā ziņa ir tā, ka tu jau zini, kur to karpu meklēt. Daudziem karpiniekiem nav šāda bonusa.

Atbildēts: 6.jūnijs 2023, 10:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā user1962

Sveicināts ! Tas atkal esmu es. Pāris mazi jautājumi. Tagad laika apstākļi mainās, tagad skaitās silts ūdens vai ne visai, liekas, ka atšķiras gan iebarošana, gan ēsma. Otrs - man ir aizdomas, ka karpām nepatīk ziemeļu puses vēji, īpaši ziemeļaustrums, neskatoties dažreiz uz to, ka ir silts. Vai tās tikai manas iedomas ?

Atbild Aivars Rudzinskis

Ūdens temperatūru samērā vienkārši izmērīt ar termometru. Ļoti ieteicams ar to padarboties, daudzas lietas kļūs skaidrākas. KArpas jūt pat pusgrāda atšķirību un pavsarī dodas turp, kur ūdens siltāks. Mazliet advancētāki karpinieki lieto iemetamo termometru, tādu, ko piesien pie makšķeres un izmēra temperatūru punktā, kur plāno makšķerēt. Tas ir īpaši noderīgi pavasarī, kad ūdens temperatūra dažādās ezera vietās var būt ļoti atšķirīga. Pirmkārt, dziļumā ūdens uzsilst daudz lēnāk nekā virspusē. patiesībā tas vispār tur neuzsilst, bet gan pamazām sajaucas ar to silto ūdeni, kas ir virspusē. šis process, savukārt, ir ļoti atkarīgs no vēja. Tāpēc ir vērts sekot vēja virzienam, kāds ir pūtis vairākas dienas pirms doties uz copi. ja pastāvīgi ir pūtis vienā virzienā, tad tajā pusē arī jāsēž, jo būs sapūsts siltais ūdens. un otrādi, aizvēja pusē ūdens pavasarī noteikti būs auksts, pat seklumā. Šeit arī atbilde par to ziemeļu vēju - ja pie ziemeļu vēja ķersi ezera ziemeļu pusē, būs slikti. Savukārt dienvidu pusē noteikti ūdens būs siltāks gan vēja dēļ, gan arī tādēļ, ka tur saules vairāk. Bet kopumā par vēja virzienu kā tādu, nav dzirdēts, ka tas kaut kā mainītu karpas aktivitāti. Ja nu vienīgi kādos ezeros vai dīķos vēja virziens ietekmē ūdens līmeņa svārstības. tā notiek tur, kur ezers ir caur kādu kanālu savienots ar jūru vai kādu citu lielāku ūdenstilpi.

Atbildēts: 25.maijs 2023, 10:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager