Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā arcabalts

Sveiks Aivar.Cope Vācijā.Piecu dienu sesija.Jautājums.Pirmajā dienā viena karpa.Otrajā dienā vēl divas karpas.Viss it kā ir ok.Laiks nemainās.Un tad kā ar nazi nogrieza.Nakts .rīts diena.Necope.Zivis lēkā.bet neņem.vietu izvēlējos pie krūmiem.vējš pūš tanī pusē kur copēju.Ko tu varētu ieteikt.Cik bieži pārmest.Visas tris tika noķertas no vienas vietas pārējās divas copenes klusē.Vel ir atlicis div ar pus dienas makšķerēt.Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

Nu es tās trīs karpas nesauktu par baigo sēriju un termins “kā ar nazi nogrieza” gluži nebūtu vietā. ja būtu 10 copes dienā un tad pēkšņi apstātos, tad varētu sākt domāt.

Nezinot barošanas stratēģiju, grūti kaut ko piekomentēt. Viena no metodēm, ko varētu izmantot, kad zivis aktīvi lēkā, ir zigrigs. Par to, kā ar to pareizi rīkoties, daudzreiz ir rakstīts žurnālā. Iespējams, karpas ilgstoši uzturas ūdens virsējos vai vidējos slāņos un tikai ar zigrigu tās vispār var uzrunāt.

Atbildēts: 7.septembris 2022, 21:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā valis1970

Aivar, jautājums par spoda kātu. Ir divi kāti noskatīti Shimano TX-A Spod 13 500 ar testu 5lb garums 3,9m un Fox Horizon X3 5,5lb Rod Spod garums 3.9m.Kurs no šiem būtu optimālākais?

Atbild Aivars Rudzinskis

Abi ir labi kāti, katram makšķerniekam var būt savas sajūtas. Labāk palūdz pardevējam iespēju pamēģināt un salīdzināt.

Atbildēts: 31.augusts 2022, 21:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā KriBerg

Sveiks! Makšķerēju dūņainā ezerā ar tumšu ūdeni un mīkstu grunti, aptuveni 10-20cm bieza virskārta ar melnu zampu. Ezerā ir labi karpu eksemplāri, pagājušajā nogalē izdevās izvilkt 7,8kg, bet esmu redzējis bildes ar 16kg un nostāstus par 19kg. Vai ir jēga veidot tā saucamo “galdu”, uz grunts nogremdējot kaut ko cietu? Vai lielā karpa no tā nesabīsies? Doma ir iegremdēt kadu skārda loksni un uzbērt granti/smilti. Bieži vien ir aizdoma, ka rupjā barības frakcija un boilas pazūd 10-20 cm biezajā virskārtā.

Atbild Aivars Rudzinskis

Karpu makšķernieki meklē cietas grunts pleķīšus starp dūņām ne tādēļ, ka samestā barība tur labāk izskatīsies, bet gan tāpēc, ka šos pleķīšus rokoties ir izveidojušas pašas karpas. Tas nozīmē, ka tā ir iecienīta barošanās vieta un karpas tur regulāri ierodas uzēst. Savukārt, ja tādu pleķīti izveidosi Tu pats, karpām par to nebūs informācijas. Tas tĀ par, kā meklēt pazudušu lietu tur, kur gaišāks nevis tur, kur pazaudēji. No otras puses, ja ilgstoši to skārda loksni apklāsi ar barību, agri vai vēlu kāda karpa piepeldēs. Bet nu no pieredzes noteikti zinu, ka lielajām nepatīk nekādas izmaiņas viņu teritorijā. arī marķieri, piemēram.

Atbildēts: 29.augusts 2022, 16:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā bebriits

Sveiks.Biju uz divàm naktīm.Tiesa vēl pirmstam reizes trīs biju barot.Beidzamo reiz tādu spaini izspodoju,trešdien un piekdien pēcpusdienā ierados.Copes dienā kādus 6 lielos spodus uzmetu.Viss super- līdz 4 aktivitāte laba.4tras karpas krastā.Laiks gan nomainījās,piekdien līņāja un bija apmācies.Sesdien saule un tīras debesis.Ap 11 uzmetu pāris spombus.Pa dienu klusums.Kā izrādījās arī otrā naktī klusums.Ap 20:30 arī iemetu 6-7spombus.Tagat domāju,kur kļūdījos,pa maz sabaroju,vajadzēja naktī ēsmu pamainīt?Vai vēl ko?

Atbild Aivars Rudzinskis

Nezinot vietu, grūti uzreiz spriest. Varbūt visas zivis, kas bija, jau noķēri pirmajā dienā? Katrā ziņā 6-7 spombi uz četrām karpām galigi nav daudz, tāpēc pārbarošanas pilnīgi noteikti atkrīt. Vēl var būt variants, ka bariba stāvot vairakas dienas var pabojāties, bet nu tas mazticams variants.

Atbildēts: 29.augusts 2022, 16:31 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā CopmanisDag

Sveiks,gribu dzirdēt viedokli, plusus, mīnusus.
Meklēju kārtīgu karpu spoli budžetā līdz 200€
Tad nu - Shimano Ultegra 14000 XTD vai Shimano Ultegra 14000 XTE?
Kā arī varbūt ir pieredze un ieteikumi Spod spolei? Gribās mest tālumā, lai labi lido. Spod skatos- Shimano ultegra spod xtd

Atbild Aivars Rudzinskis

XTE ir jaunais modelis, kas aizvieto XTD. Līdz ar to tam ir vairāk jauno tehnoloģiju un jā, tas arī metīs nedaudz tālāk. Par spod, tur nav jautājumu, spod xtd ir pareizā izvēle.

Atbildēts: 21.augusts 2022, 22:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā bebriits

Sveiki. Mnu tā - pagājušo gad veiksmīgu ķēru karpas noteiktā vietā.Arī tagat domāju Augusts- viss notiksies.Biju pirms divām nedēļām,sabaroju- nakti atsēdēju,nekā.Domāju labi,pāris nedēļas jāpabaro,gan būs ok.Ik pēc 3-4 dienām braucu barot-boilas,peletes,graudu mix.Nu pāris reizes biju,kādus 10 kg kopā saspodots ir.Intreses pēc izdomāju deeper chirp 2 paņemt,paskatīt ,kas notiek pēc iebarošanas.Un tad sākās galvassāpes.Nez no kurienes salīdzinot ar pagājušo gadu tur zāle parādījusies,deeper zīmē metru garu un biezu.20 metrus uz sānu viss labi.Un 10 metrus tuvāk ar bez zāles.Sanāk visu to barību esmu sametis džuņgļos.Ko tagat - barot tuvāk,vai mainīt to punktu vispār tos 20 metrus uz sānu?

Atbild Aivars Rudzinskis

Vai gadījumā tas dīperis nezīme tevis samesto barību? Graudi un pat peletes var grimt pat ļoti lēni un eholotē izskatīsies kāreiz kā zāles. Pamēģini iemest deeperi pirms nevis pēc barošanas.

Atbildēts: 21.augusts 2022, 22:34 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Karlis223

Sveiks, makšķerēju jau kādu laiku, bet tikai nesen esmu izdomājis pieķerties karpu copei, varbūt jūs varētu ieteikt kādu kātu un spoli budžeta klases. Kā ir ar auklām, labāk pīto vai monofīlo? Parasti cik redzu liela daļa makšķerē ar vairākām makšķerēm, vai man būtu labāk ar uzreiz iegādāties, piemēram, 2 komplektus vai sākumā var iztikt ar vienu.

Atbild Aivars Rudzinskis

Karpu makšķerēšanā par pamatauklu gandrīz vienmēr izmanto monofilās auklas. Ja sāc, tad divu makšķeru komplekts kopā ar attiecīgu statīviņu, signalizatoriem un svingeriem būtu tāds labs sākums. Kātus un spoles vari paņemt dažādus. teiksim, vienu mazliet jaudīgāku, tālākam metienam, otru vieglāku un mīkstāku darbam tuvākā distancē. Tā tu būsi fleksiblāks un ātrāk sapratīsi, kas ir tev piemērotāks. Teiksim, vienu uz 12 pēdām un 2.75 lb, otru uz 13 pēdām un 3 vai pat 3.5 lb. Budžeta klasē kātu ir jūra, visi daudzmaz labi iesākumam.

Atbildēts: 21.augusts 2022, 22:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā arcabalts

Sveiks Aivar.Cope ezera ar dūņainu grunti.Ko īsumā varētu ieteikt.Montāžu.kādas ēsmas lietot.patīrīt vietu .vedīšu ar laivu ēsmu.Zāles visapkārt.ir tikai pa vidu tīrs.apkārt zālu tepiķis.paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

ja tur ir karpas, tad ir arī tīri, no dūņām brīvi pleķīši. karpas barojoties pašas tādus izveido. Vajag atrast tādus pleķīšus ar cietu grunti un makšķerēt no tiem. Kā atrast? peldēt, nirt vai braukt ar laivu un taustīt grunti, kamēr atrod. Tas ir daudz jēdzīgāk nekā mēģināt ķert uz dullo dūņās. kad pleķītis atrasts, no tā makšķerē tāpat kā no jebkuras cietas grunts.

Ja sāksi kaut ko pļaut un tīrīt, copi kādas dienas neredzēsi, karpām tas ir pārāk liels stress. bet jebkurā gadījumā jādomā arī par izvadīšanu - ja nav skaidrības, kā no tām zālēm dabūsi karpu laukā, varbūt nemaz nevajag mēģināt. katrā ziņā arī šim mērķim laiva būs ļoti noderīga.

Atbildēts: 24.jūlijs 2022, 13:37 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā bebriits

Sveiks.Doma aizlaist pirmo reiz uz Daugavu-pie Jēkabpili.Varētu pafīderēt,bet neliek mierā doma,ka vajdzētu karpu kātu kādu paķert līdz.Ja paņemtu pāris kg peletes un boilas varbūt kas sanāk:) Kā ir ar karpām Daugavā ir vērts maz mēģināt?!:)

Atbild Aivars Rudzinskis

Daugava ir liela, vietas atšķirīgas. Bet šur tur karpas noteikti ir un lielas.

Atbildēts: 24.jūlijs 2022, 13:31 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā arcabalts

Sveiks Aivar.Paldies par labiem padomiem.Viss ko tu iesaki strädä labi.Man ĺoti tas palīdz karpu copē.Jautājums.Ja pa nakti vai pa dienu ir bijusi cope bet kaut kadu iemeslu del karpa nav uzķērusies ir makšķere jāvelk ārā un jāpārmet.vai tomèr atstāt.paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

Noteikti jāvelk ārā, jāpārbauda pavadiņa, vai nav sapinusies. Ja izmanto pavadiņu ar gumijas trubinu uz āķa, tā copes brīdī tiek uzstumta augšā un montāža vairs nedarbosies. Ja izmanto mazo metāla gredzentiņu, tad varbūt var nepārmest. bet nu es neatstātu. Varbūt vēži apgrauzuši boilu, tas arī mēdz būt iemesls jocīgām copēm.

Atbildēts: 9.jūlijs 2022, 16:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager