Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā bebriits

Sveiks meistar.. Pirmaa sezona aizvadiita karpu copee.Iista karpu maksskere nav neviena:) Tad nu uz naakamo sezonu gribas iegaadaat karpu maksskeres.Skatos uz tiem kaatiem man visi vinni vienaadi.Gribas 2vus kaatus + vienu kaatu spodam,to laikam vajagot jaudiigaaku. Cena par kaatu nu 150-170 euro. Varbuut varat ieteikt.Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

Tā ir, pirmos kātus grūti izvēlēties. Dažādi kāti ir piemēroti dažādām copes situācijām. Vislabāk būtu sākumā noformulēt, kur un kā taisies copēt. Tad varēšu vairāk palīdzēt.

Atbildēts: 5.oktobris 2021, 16:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Gribulis

Ne asakas un siltas zeķes. Beidzot man parādījās laiks druksku karpai pievērsties. Palasot tavus padomus, pirms kāda mēneša sāku iebarot vienu bedrīti Abavā. sākumā kukurūzu tīģerriekstu sīrupā un boilas, paliekot vēsākam tikai boilas pa 300-400grami. Reizi divās-trīs dienās. Pirms pusotras nedēļas upe mani atalgoja ar 7.kg. karpu, kas ņemot vērā, ka reizes trīs nedēļā pa 3-4 st. pasēžot man šķiet ļoti labi. Jautājumi divi. Pirmais- šobrīd upē ūdens nt. ir bik virs 10 grādiem. Pie kādas t. ieteiktu pāriet uz Trigga Ice boilām. M ontāža man ir 100.gr. flet barotava kā inline svins, jo kā iesācējs vēsā ūdenī negribu vēl ar PVA stikiem darboties.To ar pavasari. Otrs jautājums- kas īsti ir Robin Red? Ir nojausma, ka tas ir kāds asāks aromāts. Konkrēti kā likvīdu barotavai doma izmantot.

Atbild Aivars Rudzinskis

Manuprāt, 10 grādi ir ļoti piemērots laiks pāriešanai uz trigga ice. Robin Red ir slepena sastāva samērā asa barības piedeva. Ir cilvēki, kas to lieto vienmēr un visur. Vari mēģināt.

Atbildēts: 5.oktobris 2021, 16:05 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā user1962

Labdien ! Gribēju pajautāt, vai šajā laikā ir liela nozīme, uz kuru pusi dzen silto ūdeni ? Ūdenskrātuve ir vismaz 5 ha un dziļums no metra līdz 2.5m. Un kāds tagad piemērotāks copes laiks - agri no rīta vai pievakare ? Nakts varbūt vairs ne ?

Atbild Aivars Rudzinskis

ūdens temperatūrai ir nozīme vienmēr. Siltā ūdenī arī karpas temperatūra ir augstāka un tas nozīmē, ka visi ķīmiskie procesi notiek ātrāk. Tai skaita tie, kas mūs interesē visvairāk - cik ātri tā sagremo apēsto un cik drīz gribēs ēst vēl. Tā ir fizika un ar gadalaiku tam nav nekāda sakara. Cita lieta ir saprast, kur tas siltais ūdens rudenī ir. Ja pavasarī tas uzsila virspusē un vējš to kaut kur dzina, tad rudenī ir otrādi - ūdens visrpusē atdziest ātrāk nekā dziļumā. un ja ir vējš, tad tas dzen nevis silto, bet gan auksto ūdeni. Līdz ar to rudenī visticamāk siltāks ūdens būs aizvēja pusē. Tomēr vislielākās cerības redzēt siltu ūdeni ir dziļumā. 4-5, pat 8 metri ir darba dziļums tagad un līdz ledum. Vienīgais izņēmums, ja iestājas siltas saulainas dienas, tad karpas atkal var parādītīes seklumā, kur tās var iznākt vienkārši sildīties. Katrā ziņā, vislabākais rīks, kā saprast, kur ir siltāks un kur nav, ir iemetamais termometrs. Tas nekad nemelo un parāda ļoti precīzi. Tādā mazā ūdenī, kā 5 ha, nozīme var būt pusgrāda atšķirībai. un bez termometra šādas svārstības atrast vai izpīpēt ir ļoti grūti. Par laikiem runājot - nekādas atšķirības. visas 24 stundas var būt produktīvas. Jo sevišķi dziļumā, kur mazāka loma ir gaismai un redzamībai - karpai tumsā vienkārši ir grūtāk pamanīt pavadiņu. Bet katrā ziņā nakts ir ļoti labs laiks joprojām un būs arī novembrī. Cita lieta, vai mēs paši varam izturēt tos ilgos tumsas un aukstuma periodus.

Atbildēts: 17.septembris 2021, 13:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā arcabalts

Sveiks Aivar.Jautājums.Iepriekšejo reizi tā arī nesanāca noķert 6 dienu sesijā karpu.Vienu nedēļu izlaižu.Vai ir vērts atgriesties tanī paša vietā pēc nedēļas un mēģināt noķert karpu.Vai tomēr izvēlēties citu vietu.To ka vecajā vietā karpas ir .es zinu labi.tapēc ka bija daudz karpy izgājienu.Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

jautājums, vai ir kaut mazākā nojausma, kas ir bijis nepareizi un kas būtu pamaināms. 100 procentīgi atkārtot tieši to pašu varbūt nevajag, kaut kas ir jāmaina. un mainīt vietu ir viens no variantiem. Bet tikai "viens no" nevis obligāts.

Atbildēts: 16.septembris 2021, 11:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā bebriits

Sveiks- meistar.Bik nesaprotu kāda izmēra āķi likt 16tniecei boilai.Līdz šim viss bija kārtībā,no 10 copēm 9 krastā,līdz pagājušajai copei 5 copes- 1 krastā.Itkā paņem ritīgi,spolei gultņi svilst:)paņemot kātu pāris reizes pat nesajutu neko,izņemot svinu:)lietoju 6 un 8 nr.Nesaprotu,pirmstam taču viss strādāja?!!Un vēl,cik daudz dot darību pēc copes,lai uzturētu piebarojamo vietu karpai intresantu? Baroju nu tā 3 -4 reizes nedēļā kad necopēju.Negribas jau viņas kā sivēnus barot,bet gan piebarot.

Atbild Aivars Rudzinskis

Jā, nu nogājieni ir tāda līdz galam neizpētīta mistika. Tie mēdz paši no sevis parādīties un paši no sevis arī pazust. Manuprāt, tam ir kaut kāds sakars ar karpas noskaņojumu - vai tā barojas aktīvi vai tikai ziņkārības pēc grābstās. otrajā gadījumā āķis ieķeras pašā lūpas maliņā vai neieķeras vispār. Stingras receptes, kā ar šo cīnīties, nav. šis ir iemesls, kādēļ man ne visai patīk punktvieda barošana - karpa barojoties stāv uz vietas un daudz vieglāk spēj ar āķi manipulēt. ja barošana ir izklaidus, karpai nākas kustēties no vienas boilas pie otras un ņēmiens notiek kustībā. tad arī āķis iecērtas drošāk. Bet tā ir tikai mana teorija. par to barošanu - jā, kā sivēnus nevajag barot. ja jūti, ka karpas ir "uzsēdušās" uz tavas boilas un labi uz viņu ņem, barošanas apjomu var turēt pavisam nelielu, burtiski 300-500 gramu, un ar katru reizi samazināt.

Atbildēts: 16.septembris 2021, 11:47 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā bebriits

Sveiks maestro:) Tad nu tà- pàris dienas atpakaļ braucu uz savu sabaroto vietu, no kādiem 17-23:00 neviena cope.Atbraucu uz nakti- ap 3 viena pieteicās,un tad ap 4.Pēc otrās zivtiņas iemetu kādus 5 spodus un laikam velti,jo līdz rītam tā arī vairs neviena karpiņa nepieteicās.Tad copes laikā nevajag neko papildus barot??

Atbild Aivars Rudzinskis

Nu, spods naktī ir samērā ekstrēms risinājums. Pirmkārt jau trokšņa dēļ. Kobra un sauja boilu pēc katras copes būtu optimālais apjoms. Iemet makšķeri un pa apli, kas veidojas no iemetiena, sakobro.

Atbildēts: 11.septembris 2021, 13:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā arcabalts

Sveiks Aivar.Copes sesija 6 dienas.Sèžu trešo īsas copītes.karpas ir .lēkā bet neņem .laiks ideāls .mēģināts gan boilas gan tīģerrieksts.kukurūza.āķus arī mainīju no lielākā uz mazāko.pavadinas izmērus arī.ko varētu ieteikt.vel pamainit.un kā ar barību atstāt to pašu daudzumu vai nedaudz samazināt devu.paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

Piedod, var būt simtiem iemeslu, kādēļ necopē. Ja karpas ir un neķeras, tad kaut kas nav pareizi. Visticamāk, ar montāžas pasniegšanu. Bet to es varētu novērtēt tikai uz vietas.

Atbildēts: 9.septembris 2021, 08:34 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā bebriits

Tad barot tikai un vieniigi ar viena veida bilaam?Nu man parasti iet 2-3 veidu peletes, 2,3,4 mm lieku kaadas 3 veidu boilas un tad taa kukuruuza un lielie zirnni(nosaukumu nezinu)un kannepe.Veel pielieku kautkaadu parasto bariibu, rupja maluma.Tad sanaak,ka sarezzggiiju sev dziivi,un vajag barot tikai ar vienu veidu boilaam?? Un par to barossanas intensitaati-pietiktu ar reizi nedeellaa,vai pietureeties pie reizi 3 dienaas?Par karpu bliivumu nav ne jausmas:)Ir reizes kad aizbraucu barot, peec pusstundas pa kaadai uzlec,ap to vietu kur baroju:)

Atbild Aivars Rudzinskis

ja boilas ir labas, kvalitatīvas, tad jā, vajag karpas pie tām pieradināt. tad varēs to pašu boilu likt uz mata un nebūs vairs jālauza galva ar ēsmām. un barot ar vienu boilu jau ir arī tīri fiziski vienkāršāk. Visas tās pārējās barības - kaņepes, kukurūzas utt mēs liekam pie kokteiļa divu iemeslu dēļ - lai iedotu kaut ko pazīstamu un ļautu karpai vieglāk "parslēgties" uz īsto boilu un arī tādēļ, ka tas vienkārši ir lētāk un par mazāku naudu ļauj uztaisīt galdu. bet, ja esi viens un tev nav konkurentu, tad vajadzība pēc milzīga galda nemaz nav, karpas tāpat baigi nekur prom neies, meklēs tavu vienīgo garšīgo boilu. Teikšu tā, kad izdodas pieradināt karpas pie vienas boilas, copes mēdz nākt kā no ložmetēja. Tomēr foršākais ir tas, ka tādā veidā ķeras arvien lielākas karpas.

Atbildēts: 3.septembris 2021, 09:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā bebriits

Sveiki Meistar.Lieta taada-nesen saaku maksskereet ezeraa kur ir karpas un reti kurss vinnas tur kker.Ar deeper atradu vietu kur no 9 m naak uz 4 metriem un tur kaadi 3 metri tie 4 m un tad atkal 3, 2 utt. Tajos 4 metrps arii sabaroju,un naktii viena pieteicaas ap 2,30 8,5kg un tad no riita ap 9- 7,5 kg Peectam darbs paaris dienas un tiku uz vakara copi- pa vakaru divas 8kg. Tad atkal darbs. Jautaajums taads-braucu baroju reizi 3 dienaas,ap 4-5 kg boilas zirnni kukuruuza kannepe utt. tas ir pietiekami lai uztureetu punktu dziivu vai nee?Un copes diena man pariit plaanojas,tad saakumu ar iedot to passu daudzumu bariibas,vai vairaak?

Atbild Aivars Rudzinskis

Izklausās, labi visu esi izdomājis. es pie iespējas tik regulāri barot pamazām mazinātu tos zirņus un kaņepes, radinātu pie vienas boilas. un daudzumu ar katru reizi pamazām samazinātu. kad makšķerē, tad var pat nebarot vispār vai barot pavisam minimāli, bet mazliet vairāk iebarot, kad copi beidz, pirms prombraukšanas. tad nākamreiz atbraucot karpas jau būs "siltas", aktīvi meklēs tavu boilu. Jāsaprot, ka barošanas daudzums ir atkarīgs no: karpu daudzuma - jo tai vietā vairāk karpu, jo tās vairāk var apēst. Ja dažas karpas ir bijušas krastā, tās varētu no vienādojuma uz kādu laiku izkrist. karpu izmēra - jo karpas lielākas, jo tās vairāk var apēst karpu ēstgribas - šis, protams, ir ļoti stiepjams jēdziens, laikapstākļi, ūdens tempertatūra utt. tomēr jāņem vērā, ka septembrī karpas gatavojas ziemai un ēd pamatīgi daudz. daudz vairāk nekā vasarā.

Atbildēts: 3.septembris 2021, 00:04 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā breksis99

Sveiks.Tāds naivs jautājums.Metot noklipsētu spombu tas iekrīt plakaniski bieži un neatveras,bet neklipsēts viss strādā.Kur būtu kļūda?

Atbild Aivars Rudzinskis

tā gadās tādēļ, ka atsitoties pret klipsi, spombs nostājas horizontāli. ja tas notiek ļoti tuvu ūdens virsmai, tad tā horizontāli tas arī iekrīt ūdenī un līdz ar to neatveras. Spombam ir jākrīt ūdenī ar degunu. Tādēļ metot ar ieklipsētu auklu jācenšas, lai mirklī, kad nostrādā klipsis, spombs būtu kādus pāris metrus virs ūdens. tad tas paspēs krītot pēc atsitiena pagriezties ar degunu uz leju un attiecīgi ūdenī jau iekritīs pareizi. Tomēr jārēķinās, ka paceļot trajektoriju augstāk, nedaudz zūd precizitāte.

Atbildēts: 31.augusts 2021, 23:44 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager