Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā Skunksts

Sveiks. Biju uz sev labi zināmu vietu, sēdēju ilgi bez copes, un tad velkot ārā grunteni paņēma apmēram 50 cm gara līdaka. Pēc tam arī karpu cope nekāda. Vai tā varētu būt ka mazā līdaka aizbaidijusi visas karpas?

Vējainā laikā copejot un sēžot ar seju pret vēju, aptuveni cik tālu no krasta uzturas karpas?

Un ko ieteiktu ar uzglabājamo tīkliņu, esmu noskatījis tādu kā auduma maisu, vai ir viedoklis par to, vai ieteiktu ko citu? Paldies jau iepriekš.

Atbild Aivars Rudzinskis

jā, karpām nepatīk būt kopā ar līdakām, reizēm gadās, ka tās tiek aizbaidītas. Par to, cik tālu un kur jāmeklē karpas - tas ir ļoti plašs jautājums, daudz esmu rakstījis gan žurnālā, gan šajā portālā (ziņu sadaļā), gan te atbildot uz jautājumiem - palasies un tiksi skaidrībā. Veikalā nopērkamie uzglabājamie maisi ir no speciāla auduma, kas ir maigs un neskrāpē karpas gļotādu. Tas ir svarīgi, parasta auduma maisā karpa var sabojāt šo gļotādas slāni, rezultātā dabūt kādu infekciju un nomirt. Diez vai tas ir to ietaupīto pāris eiro vērts.

Atbildēts: 22.augusts 2021, 09:57 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Skunksts

Sveiks. Šī man ir otrā sezona karpu copē. Diezgan intensīvi darbojos, un nu vēlētos vēl jautāt pēc padoma. Kā īsti būtu jāizvēlas barība vietas piebarošanai? Klāsts un variantu veikalos ir ļoti daudz. Līdz šim esmu izmantojis sausos, gatavos maisījumus (fish mix, vaniļu, utt.). Nu itka būtu vēlme mēģināt piedāvāt karpai kaut ko garšīgāku, tā teikt, iet nākamā līmenī. Kā mikset iebarojamo barību ar ēsmu uz mata, vai ķert ar tādu pašu, kādu baro? Ko un kā mikset iebarosanai(peletes, tigerrieksti, kaņepe), vai vispār mikset? Piemēram, ja gribu likt ananāsu boilu, ar ko tad piebarot?

Un jā, dīķis grūts c&r, zivis prātīgas, pat nezin kā un ar ko piemānīt, bet vilinājums liels. Varbūt kāds ieteikums, kā iegūt zivs uzmanību tāda dīķi?

Paldies jau iepriekš.

Atbild Aivars Rudzinskis

Opciju patiešām ir daudz un tās visas ir jēdzīgas. Tiesa, katrā ūdenī ir lietas, kas strādā labāk nekā citas. Tas ir jāatkož pašam, nav citu variantu. Vai nu eksperimentējot, vai apjautājoties krastā sastaptiem kolēģiem. Ja runā par miksēšanu, tad nekādu konkrētu principu nac, var jaukt praktiski jebko ar jebko. Un nav noteikta principa, ko likt barībā, ja grib ķert uz ananasu boilas. Parasti, ja jāsāk no baltas lapas, barībā cenšas salikt pēc iespējas daudz dažādu sastāvdaļu ar domu, varbūt viena būs tā aktīvākā, kas izšaus. Kaņepes ir viena barība, kas karpām garšo vienmēr, vari sākt ar tām. kukurūzu vizuālai atrakcijai. Tomēr, ja ūdens ir sapresēts, tad noteikti barībā būtu jāiekļauj labas, augstas kvalitātes barības boilas - tā ir viskvalitatīvākā barība un, ja ir iespējas izvēlēties, tad karpa pirmām kārtām meklēs to.

Atbildēts: 21.jūlijs 2021, 10:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā arcabalts

Sveiks Aivar.Jautäjums .Tris nedēļas atpakaļ copēju karpas.bija nereāli aktīva cope 7karpas izvilku 3 norāvās.Atbraucu pēc divām nedēļam uz to pašu vietu.necope.sēžu jau otro dienu.karpas lēkā.bet neņem kas varētu būt par iemeslu.kur es esmu pielaidis kļūdu.par cik man ir kuģits kante tā pati zivis rāda ehalots barību mainu.Ko tu varētu ieteikt .Paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

Nezinu, kur esi pieļāvis kļūdu, jo tu neraksti, ko esi darījis. Mēģini analizēt, ko esi pamainījis - pavadiņas, montāžas, barošanas utt - pamainot vienu niansi copes patiešām var pazust. Varbūt, piemēram, pavadiņa sapinas un neglīti stāv uz grunts?

Atbildēts: 21.jūlijs 2021, 10:29 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā renars25

Sveiks! Vēlētos zināt āķa lielumus pret boilas lielumu. Īsti nesu pārliecināts par izmēriem. Paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

Kā izejas punkts var būt šāda formula - no āķa spicītes līdz kātiņam ir puse boilas diametra. Ja ir nogājieni, āķi palielina. Ja nogājienu nav, var mēģināt āķi samazināt.

Atbildēts: 21.jūlijs 2021, 10:27 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā user1962

Labdien !

Kā labāk piebarot karpas šajā karstajā laikā ? Dziļums ap 1.5m

Atbild Aivars Rudzinskis

ja turas kaut kāds vējš un nav pazīmes, ka ūdenī iestājas skābekļa bads, karpas aktīvi barojas un tādēļ jābaro čakli daudz. Savukārt, ja ilgstoši nav vēja, skābekļa trūkuma dēļ karpas var palikt ļoti pasīvas un kļūst ļoti grūti noķeramas. Tādos apstākļos es ieteiktu vairāk skatīties upju virzienā.

Atbildēts: 7.jūlijs 2021, 10:31 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā DainisDz

Cik daudz barot ja makskereju trīs dienas karpas

Atbild Aivars Rudzinskis

Tas ir milljons dolāru jautājums. Nav pareizas atbildes, pašam jādomā. Varu vien iedot galvenās vadlīnijas. Barot vajag tik, lai karpas nepārēstos. To, protams, ir pagrūti noteikt, bet jāņem vērā, ka: jo vairāk karpu ir tajā vietā, jo vairāk barības tās var apēst. desmit karpas apēd desmit reižu vairāk nekā viena. jo lielākas karpas, jo vairāk tās var apēst. jo augstākas kvalitātes barība (barības boilas), jo ātrāk vēders tās pārstrādā, jo vairāk var apēst. savukārt kukurūzu, piemēram, pārstrādā ilgāk, tapēc to barot vajag mazāk. jo siltāks ūdens, zivs aktīvāka, apēst var vairāk. Sevišķi, ja ir vējš, negaiss, kad ūdenī arī vairāk skābekļa. Barošanai jāsastāv no sākotnējās porcijas, kas ir lielāka un tad tā regulāri jāpapildina. ja ķeras un zivis barojas, jāpapildina aktīvāk, pēc katras copes. Ja neķeras un nav pazīmju par zivīm, klāt barot var pavisam uzmanīgi. Ir cilvēki, kas trīs dienās izbaro pārsimts kilogramus barības. Citi iztiek ar desmit. bieži tas ir arī naudas jautājums, realitātē vasarā tādā Baļotē, kur zivju daudz, pārbarot ir samērā grūti. bet mazā ezeriņā, kur varbūt pāris karpas mīt, vajadzētu spiest uz regularitāti nevis apjomu.

Atbildēts: 1.jūlijs 2021, 11:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā EdgarsPriede

Sveiks, Aivar!

Lasu, ka iesaki vismaz 100g svinu, vai tas attiecas arī uz method feeder?

Jautāju, jo method barotavas pārsvarā ir vieglākas.

Atbild Aivars Rudzinskis

Domāju, ka tā noteikti būtu labāk. Jo īpaši ņemot vērā, ka method gadījumā karpa barojas stāvot uz vietas, pavadiņa ir īsa un tā āķa ieciršanās ir pavisam švaka. To, protams, var uzlabot ar superasu āķu izmantošanu un dūšīgu kontrolpiecirtienu, bet nu kopumā tā fizika ir tā pati. Pamēģini nolikkt to montāžu uz galda un iecirst sev āķi pirkstā. tur interesantas atklāsmes nāk. Sevišķi par svina formām. method montāža šajā ziņā ir mazliet labāka, ja tā barotava ir plakana un cieši guļ uz grunts.

Atbildēts: 30.jūnijs 2021, 17:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kuzijs

Labdien. Jautājums vai ir vērts likt boilu uz parastā āķa ka barību un provēt noķert karpu vai tads variants arī līnim patiktu. Jau paldies par atbildi.

Atbild Aivars Rudzinskis

ja boilu uzliek uz āķa, tad neviena zivs nepieķersies - āķis nevarēs iedurties tās mutē, jo boila ir cieta. Boila ir jāmontē uz mata sistēmas un to uzzsiet ir pavisam vienkārši - ar bezmezgla mezglu.

Atbildēts: 30.jūnijs 2021, 10:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā eDZH

Paldies par atbildēm! Ieinteresēja šis tas par tiem pašiem jautājumiem.

1. Kāpēc makšķeres galā uz auklas nevar likt zvaniņu? Vai tad ņēmiena brīdī nenokritīs nost? Viņa jau tāpat parasti iedod diezgan labu stiepienu, ja likšu pie spoles, tad sanāk, ka zvaniņš atsitīsies pret pirmo kāta riņķi un tur nokritīs?

2. kāpēc svinam obligāti jābūt vismaz 100g? es iepriekš ar maziem sviniņiem arī mierīgi varēju aizmest. Vai tas saistīts ar āķa ieciršanos lūpā?

3. par zemi piemirsi pakomentēt. Man pagaidām plāns ir sadalīt barību divās daļās, vienu atjaukt ar zemi 1pret1, otru nē. Ar zemi atjaukto barot tad, kad aktīva sīkzivs. Tas ir loģiski vai labāk tā nedarīt? Dot kukurūzu daudz barībā, ja ķeru ar kukurūzu? Un vēl - vai barībai varu pievienot veikalā nopērkamo cukura sīrupu? Ir liela jēga? Vasarā uz brekšiem ar fīderi tā daru, no NG saskatījos.

5. kā tad es varu precīzi noteikt, kas viņai labāk patīk tajā dienā? pārmest jau sanāk labi ja pusstundā, tajos brīžos arī mainīt ēsmas un eksperimentēt? tāpat nebūs tik efektīvi kā mainīt ēsmas ar fīderi ik pa 2min. Plānoju ķert ar makaroniem, kukurūzu, naktstārpu un mazajām peletēm.

6. Iepriekš vispār baroju 3 vietas, divas no tām strādāja labi, trešā švakāk. Ja izvēlēšos to vienu lielo galdu klāt un trāpīšu vietā, kur mazāk viņa uzturās, vai tad nepalikšu zaudētājos atšķirībā pret barošanu dažādos punktos un dziļumos?

Un sanāk, ka tieši uz galda vispār nemest āķi? Arī tad, ja baroju katram kātam savu vietu?

7. Ja izdomāju uzlikt naktstārpu, vai varu to matu atstāt vienkārši karājoties, tur nekas traģisks nenotiks?

Milzīgs paldies par padomiem! Šonakt braucu ķert!

Atbild Aivars Rudzinskis

1. zvaniņš vispār ir švaks signalizators salīdzinājumā ar elektroniskajiem, kaut vai pašiem lētākajiem, par pāris eiro. svarīgi, lai tas signalizē ne tikai tad, kad karpa velk auklu prom, bet gan arī tad, ja nāk uz krastu un aukla atslābst. Tādēl kaut kādam smagumam ir jābūt starp riņķi un spoli, kura kustību uz leju vismaz var pamanīt vizuāli ja ne ar skaņu. 2. Mazāks svins neiecērt āķi pietiekoši spēcīgi un ir vairāk nogājienu. 3. karpu makšķerēšanā zemi nelieto. Cukura sīrups un citi saldinātāji karpām patīk, noteikti nelielos daudzumos var likt. 5. precīzi noteikt var tikai makšķerējot un analizējot rezultātus. pārmešanas biežumu neviens akmenī nav iecirtis, var arī pa 10 minūtēm pārmest, ja nemierīgs prāts. 6. jau rakstīju, ja gribi strādāt dažādos dziļumos, tad divi barošanas punkti ir pareiza doma. 7. traģisks būs tas, ka karpa tādu konstrukciju dziļi ierij un visbiežāk vairs nav atlaižama. Mata sistēmas viena no priekšrocībām ir kā reiz tā, ka āķis ieduras lūpā un ir vienkārši izņemams.

Atbildēts: 27.jūnijs 2021, 12:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā eDZH

Sveiks! Karpu copes paši pamati - braucu uz privāto dīķi, gribu saķert pēc iespējas vairāk karpiņu, lai pašam jautrāk. Kāda stratēģija, lai to izdarītu?

1. Baitrunner spoļu nav, pēc katra metiena atgriezt bremzīti vaļā un uzlikt zvaniņu/ nelikt zvaniņu?

2. Ja ķeru rokas metiena attālumā, varu mest barību vienā točkā, ķer ar svinu (cik g?) + 0,3 fluorkarbona pavadu un mata sistēmu? Uz mata kukurūza, makaroni, peletes, boilas?

3. Vai barībai varu pielikt zemi? No rīta ieslēdzās sīkzivs, varbūt atjaucot barību ar zemi lielākas izredzes, ka sīkzivs nepaspēs visu noēst pirms karpa ierauga visu jezgu? Tomēr gribās pēc iespējas ekonomiskāk ķert un iztikt ar kādiem 3kg veikalā pirktās barības

4. 0,3 monofīls būs laba pamataukla? + lead core

5. Vai varu ar to plastmasas trubiņu likt 2 āķus? varbūt nesaprotu viņas pielietojumu pareizi, bet nevar izvērt cauri fļuriku un katrā galā pa āķim, lai varu piedāvāt dažādas ēsmas? Kad karpa paņems, tas otrs āķis taču būs pie paša trubiņas gala, vai tiešām ieķersies zālēs?

6. ar 2 kātiem barot divas dažādas točkas?

Ceru, ka Tev pietiks spēka atbildēt uz šiem jautājumiem, paldies jau iepriekš, Aivar!

Atbild Aivars Rudzinskis

1. jā, bet to zvaniņu iekarini starp spoli un pirmo riņķi tā, lai piecērtot tas nokrīt un netraucē. 2. svinam vismaz 100g. uz mata var likt jebko, galvenais, lai metienā nekrīt nost. ja liek kukurūzu, tad virs tās kādu korķa vai putuplasta gabaliņu, ja navb mākslīgās kukurūzas. 3. ja gribas būt ekonomiskam, vajag barot mazās porcijās, maksimāli precīzi, un regulāri, kā arī pēc katras copes. 4. būs ok. 5. karpu copē nekad neizmanto divus āķus. 6. jā, bet teici, ka gribi būt ekonomisks. divas vajag tad, ja ir tam skaidrs pamatojums. Piemēram, gribi pārbaudīt dažādus dziļumus, dažādus attālumus no krasta vai kaut ko tamlīdzīgu. divas vienādas es noteikti neveidotu, labāk vienu lielāku. Tas arī ļauj koncentrēt uzmanību un izprast copi. Liec vienu makšķeri pirms iebarotā galda, otru aiz vai arī katru savā pusē, vienu tuvāk vienu tālāk - izmēģini vairākus variantus, skaties, kas strādā. Parasti lielākās karpas turas nostāk no galda.

Atbildēts: 26.jūnijs 2021, 22:23 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager