Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Jautā gunisx

Sveiks! Vai barojot shelf life boilas ar laiku nevar iebraukt auzās kad zivis atsakās ņamāt tās? Un cik daudz būtu optimāls starta barojums ar bolām copei uz divām dienām? Šobrīd baroju tikai ar boilām uz kurām ķeru un neko papildus, jo liekas, jo vairāk dažādu sastāvdaļu ūdenī, jo copi nākas gaidīt ilgāk! Startā uzbaroju pāris saujas un pēc kādas trobeles, vai ilgāka garlaicības brīža bez copes vel pa saujai, vai divām. Pašlaik piekopju stratēģiju viena vieda boilas somā un vis. Esmu mēģinājis trigga, trigga Ice, KG - 1 un nedaudz trigga pineapple & N-Butyric. Šobrīd lietoju pineapple and banana kopā ar pineapple & butyric peldošajām un šad tad piešpricēju spreju, bet liekas, ka labākos rezultātus dod tieši plika boila un kādu laiku pamirkusi jau makšķeres galā. Peldošās lab;ak strādāja kopā ar triggu ice! Esmu nemainot pret jaunu noķēris piecas zivis līdz izjuka.

visu dari pareizi un prieks, ka ieklausies teiktajā un rakstītajā. zivis tiešām ar laiku sāk saprast, ka svaiga spēcīgi smaržojoša boila ir daudz bīstamāka nekā tā, kas ūdenī stāvot ilgāku laiku ir pazaudējusi gan krāsu, gan smaržu. tai pat laikā šāda pastāvējusi boila praktiski neko nav zaudējusi no savas uzturvērtības. šādas boilas angliski sauc par "wash-out" jeb izmazgātām. un ideja par to, ka boilu nevajag mainīt pēc copes arī ir vērtīga, arī no manas pieredzes. tiesa, derētu pārbaudīt āķa asumu. viens no variantiem, kā intensificēt copi ar šādām boilām ir sagatavot tās krastā - vienkārši spainītī ar ezera ūdeni boilas kādu laiku jāpatur, laiku pa laikam ūdeni pamainot. tomēr šajā gadījumā efekts nav pilnvērtīgs. es domāju, ka boila kopā ar āķi atrodoties kaut kur uz grunts ezera vidū ne tikai pazaudē daļu savas oriģinālās atrakcijas un krāsas, bet arī to nelāgo smaržu, ko mēs tai iedodam no savām rokām. jo īpaši tas attiecas uz pīpētājiem, bet arī pārējiem āda nav diez ko sterila. spreji un dipi ir veids, kā pret šo cīnīties, bet var arī vienkārši darboties ar cimdiem, kurus var kaudzēm salasīt kādā benzīntankā pie dīzeļa uzpildes. otrkārt, boila ar visu pavadiņu un āķi zem ūdens ar laiku pārklājas ar zemūdens gļotu vai diezvinzin kādu slānīti, kuru reproducēt turot boilu spainītī īsti nevar. tādēļ visdrošākais veids vienlaga ir turēt makšķeri nepārmestu pēc iespējas ilgi. ir džeki, kas var to noturēt pat trīs diennaktis, turklāt ne jau tādēļ, ka kož krastā, bet gan tādēļ, ka ir pilnīga pārliecība par to, ka ir izvēlēta pareizā vieta un par to, ka visa montāža un grunts guļ perfekti. un tādēļ, ka ir stipri nervi. mans rekords ir 30 stundas, turklāt sacensībās. un vienīgā cope tieši uz tādas. tas viss gan attiecas tikai un vienīgi uz t.s. barības boilām un visas tevis pieminētās tādas ir. Resp. nevajadzētu satraukties par iespēju pārdozēt ar gatavajām trigga vai kg1 boilām. Principā es to teiktu arī par visām pārējām nutrabaits boilām, jo tās visas ir labas no uzturvērtības viedokļa. savukārt ar tām boilām, kas ir ar uzrakstiem "hi-attract" vai tamlīdzīgiem gan ir tā, kā tu saki - ar laiku tās pārstāj strādāt un jo spēcīgāka ir smarža, un mazāk vērtīga pati boila, jo ātrāk tas notiek. turklāt tā notiek ne tikai ar shelf-life atraktīvajām boilām. tā notiek arī ar ļoti daudzām svaigām (saldētām, kaltētām utt.) boilām, kurās sastāva proporcijas ir no pirksta izzīstas, budžeta diktētas vai kādu citu iemeslu dēļ karpai ne līdz galam pieņemamas, veselīgas utt. Atsevišķos gadījumos tādas boilas mēdz pat "noraut jumtu", bet jau pēc 2-3 dienām karpas uz tām vairs visū neskatās. maču režīmā tas var būt ok, bet ilgtermiņa copē ne. savukārt, darbojoties ar tevis minētajām boilām, rezultāti ilgtermiņā tikai uzlabosies, turklāt tas būs ne tikai vairākus mēnešus, tas var turpināties gadiem. un, protams, palielināt noķerto zivju izmērus. ja nu tomēr gribas kaut ko vēl uzlabot (un tādas iespējas ir vienmēr) tad īstenībā, pēc Bila ieteikuma un pēc manas personīgās pieredzes, vislabāk, ja ūdenī atrodas gan gatavā trigga no iepakojuma, gan pašrullēta trigga. turklāt pirmajās dienās uz mata liek gatavo (var arī kopā ar kādu smaržigu popapu), bet nākamajās dienās un vēlāk - pliku pašrullēto. tālāk var eksperimentēt ar dipiem (trigga bait soak complex mēģināji?) un noteikti - ar boilu izmēriem un arī pašrullēto boilu formu.

Atbildēts: 20.augusts 2014, 00:58 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Komentāri
 
Aaaa, tas pa piipmanjiem , toch ir taisniiba, kad uzpiipeju saberzhu rokas ar niedrem vai zaali...
21.08.14
 
Es gan te iebilstu, jo cik sapratu , ir runa daljeeja pa pashtaisiitaam boilaam!!! Ja jaucu , viss ok... Es pats rulleeju boilas ar rokaam, nevis kaa citi ar kkaadiem deeljiem... Copeejaam vienaa diikjii es ar pashtaisiito kjiploka smarzhu, vasaraa, bet otrs choms ar pirktaam... Un rezultaats tads , ka shis bez maz vai luudzaas lai iedodu sawa razhojumu, man nebija zheel bet maz bij panjeemies liidz, neromaaju ka tik traki njems.... Un izdarot secinaajumus , sapratu ka veikalaa var nopirkt leetaak tos paartikas piegarshas nu vaniljas, kaneeli utt. lai piesmarzhinaatu sawas taisiitaas boilas ... Paldies
21.08.14
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu komentāru
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager