Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā eerglis

Sveiks, man ir pāris jautājumi varbūt vari palīdzēt,

1. Daugava jau vaļā, jātaisās pliči patramdīt, vai Salmo veikalos jau vasaras preces ir klāt? Internetā katalogu neredzēju vēl.

2. Vai vasarā Salmo nomā varēs dabūt makšķeres? Darba meitenes izteica vēlmi izmēģināt roku makšķerēšanā :)

3. Salacgrīvā zem tilta (uz jūras pusi) drīkst makšķerēt?

Atbild Normunds Grabovskis

1. Šodien katalogam vajadzētu parādīties internetam, man jau arī nav miera ar to Daugavu, tas ir tuvumā vienīgais ūdens ar kaut cik normālu līmeni, attiecībā uz veikaliem, lielākā daļa preču ir atnākusi, ne visu esam paspējuši izlikt, šodien nāk Rapala, AbuGarcija, u.c. produkti, uzreiz pēc Lieldienām būs Salmo barības, Poļu Salmo vobleri, Shimano kāti un spoles, Balzer un Zebco, veikalu darbinieki krāmēs preci visas brīvdienas un ļoti ceru, ka nākamnedēļ veikali izskatīsies pēc veikaliem

2. Salmo nomai ar Salmo nav nekā kopēja, pilnīgi nekā, tāpēc man ir pagrūti komentēt kas viņiem ir un kas nav. Ja tev meitenes grib pamēģināt makšķerēt, tad tāds vienkāršs komplektiņš - bezriņķu kātiņš -aukla-pludiņš-svins-āķis maksā zem 5 lati, ja gribi piknikam 5-10 komplektiņus cenu sarunāsim stipri draudzīgāku.

3.Salacgrīvā zem tilta darbojās Ostas aizsardzības likums un copēt tur vienkārši mirstīgie nevar, tur ir vietējo zona, vienā krastā metrus 100, otrā 200, Salacā gan copes noteikumi ir nedaudz pamainījušies uz labo pusi, bet ne šajā posmā, apskaties Salacgrīvas mājas lapā

Atbildēts: 1.aprīlis 2010, 08:56 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā eLkimY

Sveiciens Copmanim. Gribēju pajautāt, vai ir iespējams kaut kā saglabāt motili saldētavā? Un vispār kā vislabāk turēt motili, lai ilgāk stāvētu, ja nu gadījumā visu neesmu izlietojis. Bieži vien tie baigi ātri iet bojā.

Atbild Normunds Grabovskis

motili var saldēt, bet... tad to varēsi izmantot tikai barošanai, diemžēl motilis ir tāds zvērs, kuru saglabāt ilgi ir problemātiski, sevišķi vasarā, ziemā vēl nekas, līdz mēnesim var noturēt, ja ievēro vairākas lietas.

Motilis ir jāskalo sietā, tad uz avīzes to vajag apžāvēt, ielikt sausā avīzē un ielikt šo sauso avīzi maisiņā, vislabākā vieta ledusskapī motilim ir olu nodalījums, kur ir vissiltāk, ja motili jāglabā ilgāk, tad to ir jāizlaiž caur sietu, ir nopērkami speciāli sieti, bet var pielāgot arī saimniecības preču veikalos pirktos pārtikas sietus, dzīvie motiļi izlien cauri, beigtie paliek uz sieta, tas notiek minūtēs 15, bet tikai pie gaismas, ja izslēgsi uguni, motiļi cauri sietam nelīdīs, tas darās tā, ielej bļodā aukstu ūdeni, tā lai sieta apakša ir ūdenī, ieliec šķipsnu tārpu sietā, lai visi motiļi dabū ūdeni. Lielākā kļūda ir tā, ka veči cenšās motiļus glabāt mitrā papīrā, motilis pats izdala mitrumu un slapjš papīrs vairs neelpo un viņie vienkārši nosmok, pat neskalojot, bet reizi trijās dienās nomainot papīru, var saglabāt motili dienas desmit. Visātrāk tārpi nomirst ja tos glabā tārpu kārbiņās, tur viņi neelpo un vienkārši izsūt, atbraucot no copes tārpus uzreiz ir jāieliek vai nu sausā salvetē vai avīzē

Atbildēts: 31.marts 2010, 10:05 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā JanKa_K

Salom. Leja Sīmanim ir SALMO DIAMOND Ultima Spin IM7. 240m Castings weight 10 - 30 g . Spīcetes posms viss. Pagāšo gadu pie savienojuma vietas salūza. Nez kapēc tikai testu ievēroju.

Atbild Normunds Grabovskis

Visupirms jau vajadzētu to kātu atvest līdz Sīmanim, lai apskatās kāpēc tas ir salūzis, iespējams, ka kaut kas spicei ir bijis vainas un tev spice pienākās pa brīvu, ja ne, tad vienmēr var piemeklēt citu spici, tikai noteikti apakša jāņem līdzi

Atbildēts: 31.marts 2010, 09:56 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā hirss1974

Labdien gribeju pajautat kādu ļaunumu mums copmaniem nodara ledus spridzinatāji................

Atbild Normunds Grabovskis

zināms daudzums zivju protams aiziet bojā, bet tas ir nekas salīdzinājumā ar to kādu skādi HESi izdara, kad zivju nārsta laikā sāk raustīt ūdens līmeni, kad visi krasti ir pilni ar centimetrīgu ikru kārtu, tas gan ir noziegums, ledus spridzināšana ir piespiedu pasākums, bez kura nevar iztikt

Atbildēts: 31.marts 2010, 09:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā artursap

Sveiki. Jums ir kāda informācija par salacu, vai ir jēga braukt kādu breksi noķert mēģināt? Gribu pamēģināt pie bijušā bērnunama netālu no tilta!

Atbild Normunds Grabovskis

Salacā, ja runājam par pašu lejteci, līdz breksim vēl kādas pāris nedēļas ir jāpagaida, nupat tikai ledus ir izgājis, brekšu atstraume vēl ir ledū, es domāju, ka pa Lieldienām tur vēl nebūs ko darīt, ja nu kādas raudas paķert, man jau arī nav miera, tikai slikti, ka tur ar tām licensēm ir problēmas, jābrauc no vakara, lai dabūtu nopirkt licensi, tas kaitina, tāpēc jau pagājušajā sezonā pārcēlos uz brekšu copi uz Ventu Kuldīgā, tur ar licensēm nav problēmu

Atbildēts: 31.marts 2010, 09:35 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā natureboy

Sveiki!

Iegādājos savu pirmo fīderi no Salmo Diamond sērijas, kāts 3,6m, 120g.Veikalā uzjautāju un pārdevējs iedeva arī viņaprāt atbilstošu spoli.Gribētu sakomplektēt makšķeri tālāk.varbūt īsumā-kādu Jūs ieteiktu auklu, kā pareizāk izvēlēties barotavu smagumu (sākumā mēģināšu iepraktizēties stāvošā ūdeni-dziļums 2-2.5m), kāds diametrs pavadai un cik tai jābūt garai.Paldies!!!

Atbild Normunds Grabovskis

Ja runājam par monofilo, tad es ieteiktu Salmo SPECIALIST FEEDER auklu, ņem 0.22-0.25mm un būs ok, šī aukla ir cietāka par parasto monofilo un attiecīgi mazāk staipās, līdz ar to labāk redzēsi copi, var likt arī flurokarbona auklu, tā ir vēl cietāka un smagāka, diametri tie paši, ja pīto auklu, tad ņem 0.12-0.14mm, pats izmantoju Elite Braid tumši zaļo auklu, pītai pluss ir tas, ka tā nestaipās ne par centimetru, pat uz 70-100 metru iemetienu, kā arī tas, ka attiecīgas celtspējas pītā ir tievāka, līdz ar to labāk šķeļ ūdeni un straume to mazāk nes, attiecīgi var izmantot vieglākas barotavas un ir vieglāk strādāt, pītās mīnuss ir tas, ka tā ir vidēji 4-5 reizes dārgāka par monofilo, tā ka skaties pats. Pavadiņas diametrs ir atkarīgs no ķeramo zivju izmēra, arī no gultnes piedrazotības, it kā jau fīderim pavadas garums tik liktenīgu lomu nespēlē, kā pludiņmakšķerēšanā, tomēr pārspīlēt arī nevajag, raudai 0.14mm, breksim - karūsai - līnim 0.16-0.20mm, pavadas garums ir mainīgs lielums, viss atkarīgs no montāžas tipa, iemetiena tehnikas, bet vidēji stāvošam ūdenim pavadu liek ap 30 cm

Atbildēts: 31.marts 2010, 09:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aldens

Labdien Normund!

Vai Jūs lūdzu varētu ieteikt kādu daudz maz universālu SALMO pludiņmakšķeri (vēlams teleskopisko) ar spoli, kuru varētu lietot piemājas dīķītī līņu makšķerēšanai un nelielā upē (15 m plata) balto zivju un asaru copei? Budžets varētu būt kādi 30-40 LS.

Paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

ja šajā summā gribi iekļauties ar visu komplektu, tad kātiņš varētu būt Supreme Telerod 4 vai 5 metri garš, es jau teiktu ka 5 metri, būs vieglāk strādāt upē un iekarināt pāri zālēm, labs, vienkāršs stiklašķiedras kāts ar testu līdz 35 gramiem, varēsi līņot uz nebēdu, tam klāt vari pielikt Supreme XR5 spolīti un būsu apmierināts, no auklām varu ieteikt Specialist Feeder, tumša, laba aukla, ja uztīsi uz spoles 0.20-0.25 auklu, tad varēsi ravēt dīķi droši.

Atbildēts: 30.marts 2010, 08:22 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā mikucis15

sveiki!

gribēju pajautāt kādus pludiņus izmantot priekš pludināšnas teiksim uz tam pašām vimbām. doma ir nelielā upītē kur tālu nau jāmet.

paldies!

Atbild Normunds Grabovskis

Klasiskie pludināmie pludiņi ir pilienveida pludiņi ar garu ķīli un paresnu, spilgtu antenu, vai arī cigārveidīgie "vimbu" pludi, kuri gan populāri ir tikai pie mums, bet strādā ļoti labi, svarīgāk par pludiņa formu ir izvēlēties pludiņa lielumu, jo tam ir jābūt tik lielam, lai vari vadīt ēsmu virs grunts, pietam katrai zivis tā pludināšana ir nedaudz savādāka, raudai var likt mazākus pludus, jo rauda tomēr ir pusūdens zivs un viņai patīk kustīga ēsma, vimbai jau vajag smagāku, lai ēsmu var pludināt tieši virs grunts, vimba pamatā barojās no grunts, par ko liecina viņas mutes forma, breksim vajag vēl lielāku pludu un cita veida pludināšanu, jo sevi cienošam breksim negribās skriet pakaļ ēsmai, viņam patīk uz vietas guļoša vai lēni nustīga ēsma.

Atbildēts: 29.marts 2010, 09:41 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā martins_

Sveiks!

Tu piemini, ka Salmo mantām cenas gaidāmas krietni draudzīgākas. Te rodas jautājums - tas būs tikai Salmo veikalos vai aŗī reģionos, kur tiek tirgota Salmo produkcija? Jeb arī tirgotāji dara kā vēlas un nav nekādu "ieteicamo cenu"?

Atbild Normunds Grabovskis

es varu atbildēt par Salmo veikaliem, kā rīkosies veikalnieki man ir grūti spriest, jo katram ir savi uzskati par lietām

Atbildēts: 25.marts 2010, 15:29 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā kaspi45

Vasals lielmeistar, man te tāda ģeķīga doma fīdera kātu pamēģināt kā džigu. Uz papīra(galvā) izskatās labi, pats nēesi ar tādām izvirtībām nodarbojies?

Atbild Normunds Grabovskis

tad tev vajag īsu, 3-3,3m, fīderi, pietam ar pašu mīkstāko spici, citu problēmu nav, es reizēm mīkstos džiga kātus izmantoju kā vieglo fīderīti un nekas, jo kātu uzbūves ir diezgan līdzīgas

Atbildēts: 25.marts 2010, 09:06 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager