Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā justusdz

Nezināju kam īsti jautāt. Man sāk interesēt līdaku cope ar dzīvo zivtiņu(pavasarī).
Jautājums: kāds ir ieteicamais kāta garums un tests?

Atbild Normunds Grabovskis

ja tā nopietnāk pieiet šai tēmai, tad 3,5-4m kāts būs tieši laikā, tests… nu 50-100-150 grami, daudzi izmanto teleskopioskās karpu makšķeres, tās ir diezgan kompaktas, karpai īsti neder :)))), bet uz dzīvo tieši laikā :))), daudzi izmanto parastos 2,4-2,7 m spiningus, kas arī ir izeja no situācijas, bet ar garāku kātu ir ērtāk, i dziļumu var uzlikt kā vajag, i pāri zālēm iemest\izvilkt u.t.t., var izmantot arī 3,6-3,9 m fīderus ar cietākajām spicēm

Atbildēts: 13.februāris 2023, 09:20 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā biged

Sveiki meistar! Ļoti patīk fc distance100 kāts, doma piepirkt otru fīderīti, apmēram tādas pat akcijas, bet otru tādu pat negribu, ko labu piedāvā uzņēmums, kurā tagad esi nodarbināts? :) 3,9-4,2m lai vajadzības gadījumā var arī 140g iemest, naudiņas ap 150, var arī līdz 200 būt, ja stipri neapgrūtina, tad kādus pāris variantus, jau iepriekš liels paldies :)

Atbild Normunds Grabovskis

Tad papēti internetā Flagman kātus, tur ir gana daudz interesantu kātu, drīz izsludināšu pasūtījumu pieņemšanu ar piegādi uz aprīli, (pasūtot labāka cena sanāk), aprīlī arī plānojas mums Rīgas veikals un internets

Tāpat interesanti kāti ir Trabucco, Brain, Genlog

Pats vēl īsti neesmu iebraucis šo firmu kātu sortimentā, bet pēc katalogiem spriežot ir ļoti interesanti kāti, tiesa…. veikalos šīs cenu kategorijas kāti ,ap un 200+ eiro, diez ko plaši pārstāvēti nebūs, jo grozi kā gribi pirktākie kāti ir uz paliek līdz un ap 100 eiro robežās, bet uzsūtīt no šim firmām, pa ļoti adekvātu cenu, var jebko :))))

Atbildēts: 10.februāris 2023, 09:37 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Edgars-1970

Labdien godātais ekspert!

Bieži redzu Jūs reklamējot šo to no copmaņu apģērbiem. Diemžēl vesalības problēmu dēļ esu pieņēmies svarā. Tagad gribētu kaut ko vieglāku, elpojošu un siltu ieģērbt uz Peipusu, bet viss pa mazu. NORFIN-5 lielākais, ko piedāva veikali- priekš manis jābūt vismaz uz diviem , četriem izmēriem lielāks. Varbūt varat ieteikt, kur es varētu atrisināt savu problēmu ar speciālā
copmaņu apģērba iegādi. Neticu, ka esu lielākais copmanis pasaulē. Saprotu, ka vieglākā atbilde būtu - nomet svaru. Manu prāt pastaigas pa aizsalušu ezeru palīdzētu uzlabot vesalības problēmas.....

Atbild Normunds Grabovskis

Oi pazīstama problēma :))), es gan Norfin Extreme 5 ļoti labi ielienu, savu laik, kad strādāju Salmo, no manis tieši šim 4XL ņēma izmērus :))), bet copes apģērbs ir reāla problēma lielajiem puikiem…., pats vienkāršākais un ātrākais ir sūtīt apģhērbu no Amerikas, nedēļa un viss būs pie tevis, var būt konkrēti siltais copes apģērbs būs jāpameklē, bet ir arī 5un 6 XL, kaut ar vārdnīcu paprasi Googlei un atradīsi.

otrs veids ir šūt šeit vietās, kur šuj darba apģērbus, ir labi kantori, kuri pieņem individuālus specifiskus pasūtījumus un no izturīgiem materiāliem uzšūs tev visu ko gribi

Eiropā, arī Krtievijā, Ukrainā es lielākus par 4XL kostīmus redzējis neesmu, var būt kaut ko Krievijā, bet tagad tas virziens ir slēgts daudzām precēm, tā, ka ja naudiņa ļauj, paskaties Ameriku, tur visa kā ir daudz, lai arī … ja atradīsi labu šuvēju kantori, tad viņi no jebkuriem materiāliem uzšūs ļoti ērtu un funkcionālu ancuku copei :))

Es pats savu laik esmu nometis 53 kg 6 mēnešos, tad pamazām atēdis atpakaļ, tad atkal nometis un uzaudzājis svaru zālē labu muskuļu masu, bet tad dabūju traumu mugurai un tagad ļoooti jāpasē ko ēd un ko dzer, bet svars tik un tā “peld” :))), tā, ka problēma ir skaidra.

Atbildēts: 7.februāris 2023, 09:50 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Matrozi

Sveiks, Normund! Pamanīju Kādā video Jūs Juglas apendiksā un iekrita ausīs, ka pašam ļoti plaisājot un slikti dzīstot pirksti. Un nekas lāgā nedziedējot plaisas. Padalīšos. Arī man ir šī vaina no dažādām vielām, pat pelniem krāsni kurot, kaļķiem, acetona, utt. Ārstēju lēti un vienkārši- ne aptieku ķīmijām. Rīvēju burkānus un tad ar sulu- kur daudz A vitamins. Var ar pusgrauztu burkānu rīvēt plaisas uz nakti un cik nav slinkums dienā- man burkāns uz galda. Un vēl tad ar ziveļļu, kur daudz D un A vit. Var arī saulpuķu NErafinēto, no ledusskapja paķert. Reizēm uz nakti patinu ar TESSA krāsotāju papīra līmlentu, tādu iedzeltenu, jeb baltu, kāda gadās... laba. A vitamīns labāk strādā kopā ar eļļu. Tos abus arī iekšķīgi reizē un pietiekamā skaitā! Tie kā Šmakovceņa- vysas hvorobas oarstei !
Veiksmi un ne asaku, kai soka! Vilnis.

Atbild Normunds Grabovskis

Vosals un paldies !!!

man tā lielākā roku plaisāšanas problēma ir ziemas salā un pavasarī, kad saule un vējš žāvē visu dabā, tad rokas sprēgā un asiņo pamatīgi, tāpēc es atradu sev metodi kā šo problēmu risināt - lētākie darba cimdi, copējot ar mazajiem āķiem un tārpiem nogriešu cimdiem īkšķim un rādītājpirkstam pašus galus, lai varu saņemt āķi\tārpus un ir ļoti ok, rokas nesprēgā, jā, reizēm pirkstu gali pēc copes ir jēli :))), bet tos ir vieglāk sadakterēt nekā visu roku :)), ziemā vairāk izmantoju lētākos adītos darba cimdus, siltākā laikā tādus gumijotus, darba cimdus tieši tādēļ, ka cimdi tomēr sevī iesūc zivju gļotas, barības daļas u.t.t. un pat ja tos pēc katras copes mazgā (ko bieži vien aizmirstās izdarīt :) ) smakas tomēr paliek, tāpēc viena cimdu pāra man parasti pietiek 2-5 copes reizēm, kas kopumā nav nekas traks, ja salīdzina ar iegūto efektu :)).

bet ja nu cimdi aizmirstās un sanāk tomēr rokas sabojāt, tad es uz nakti tās sasmērēju ar roku krēmu, praktiski jebkuru, un uzvelku pa 2 plēves cimdiem katrā rokā, rokas āda ,esot cimdā, sāk elpot ar krēmu un no rīta rokas ir kārtībā :)))

bet burkānu būs jāpamēģina, var kopā ar šmakovku :)))

Atbildēts: 6.februāris 2023, 09:41 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Dadzis12

Sveicināts, pamatā fīdereju pa ezeriem ar vieglām barotavām un plānām pītajām auklām. Barotavas 20gr - 50gr un auklas 0.12-0.14.
Vēlos sākt upē fīderēt bet tur ir baigā straume, veči saka ka citreiz pat 150gr barotavas lāga netur. Jautājums, cik bieza pīta aukla nepieciešama lai mestu 150gr barotavu plus barība un neizmantotu šoklīderu? Tas tomēr ir baigais svars, varbūt šoklīders ir neizbēgams?

Atbild Normunds Grabovskis

it kā diezgan labi pārzinu Latvijas upes, tādas barotavas, ja izlaižam pavasara palus, reizēm un arī ne bieži, vajadzīgas tikai Daugavā sākot no Jēkabpils un uz augšu, parasti jau pietiek ar 100-120 gramiem , 0,14mm pītās pilnībā pietiek, bet nu pītās auklas arī ir ļoti dažādas, sākot ar reālo diametru un beidzot ar nodilumizturību, arī no pašas fīdera montāžas ir atkarīgs cik ātri zem tās var pārdilt aukla.

Ja tā nopietni gribi uztaisīt upes fīderi, tad liec 0.16mm pīto un met savus 150 gramus droši, līdz metriem 50-60 droši, man pašam gandrīz uz visām spolēm ir satītas 0,14mm auklas, tāpēc no nākot apstākļos, kad vajag smagu barotavu (vai metiens ir 70-80+ metri) sienu šoklīderi no 0,20mm pītās, tad vispār ir stabilitātes sajūta baigā, vienīgais mīnuss ir ja upes nes zāli, tad gan uz mezgla sāk krāties zāle un reizēm tas var traucēt izvilkt labu zivi vai var “palīdzēt” salauzt spici

kā jau teicu, tad pērkot vajag apskatīt auklu, jo pītajām auklām diametrs ir tāda ļoooti nosacīta lieta, pie uzrakstītā diametra 0,16mm viena aukla var būt dubultā resnāka par citu, pietam abas būs labas kvalitātes :)) un slavenu ražotāju auklas, ja tieva (blīva pinuma) pītā, tad rakstītāis dioametrs var būt arī 0.18mm, bet nu tas 0,16mm ir tāds vidējais statistiskais upes fīderim

Atbildēts: 6.februāris 2023, 09:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Andreasltd

Sveiks, Normund!

Tā kā nesen rakstiji, ka esi saistīts ar Tonar urbjiem, tad vēlējos pajautāt sekojošo:
Esmu iegādājies Tonar iceberg 130mm šneku, gribēju tikai priekš "aķenes“, bet nu sāku aizdomāties, ka varbūt vajadzētu rokturi citām copes reizēm, kad nebūs vajadzība stipri urbties un negribēsies aķeni stiept uz ledus. Vai rokturis atsevišķi ir nopērkams LV, redzēju Krievijas internetveikalos tas ir pieejams, bet pie mums neredzu, ka kāds veikals piedāvātu atsevišķi tikai rokturi. Ir vecais Tonar urbis ar rokturi, tapēc pavilkos uz ideju pirkt tikai šneku (īstenībā gribēju 110mm šneku, bet man teica, ka LV tāda versija netiek tirgota, tapēc paņēmu 130mm), jo domāju, ka tām citām reizēm izmantošu šo urbi, bet palietojot Iceberg veco urbi negribas rokās vairs ņemt :)

Atbild Normunds Grabovskis

  • varu piedāvāt 110 urbi Iceberg Siberia :))), pa pavasara cenu :)), tiesa tur tas rokturis ir ļoooti garš, paredzēts 130+cm ledum :))), bet ir teiksim Buran 100 urbis, kura rokturis derēs arī Iceberg :)))
  • ir atsevišķi rokturis paredzēts Motorshorm šnekam, tikko piemērīju to Iceberg 130niekam urbim un ir ok, oriģinālais Iceberg rokturis, precīzāk iekšējā truba ir pārklāta ar plastmasu, bet var normāli pievilkt arī šo rokturi
  • ir pieejamams arī dažādas skrūves ar kurām pievilkt šneku pie roktura, dažādu veidu un diametru
raksti man Whats APP uz t.29224086 un sarunāsim kad, kur un kā, tik notiekti labāk paņemt šneku līdzi un uzreiz visu piemērīt

Atbildēts: 3.februāris 2023, 09:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Losevsjanis

Sveiks. Pāris sezonas praktizējos ar fīderi vēlētos sāk izmēģināt spēkus sacensībās. Varbūt variet ieteikt ar ko sākt man kā amatierim.

Atbild Normunds Grabovskis

tikko kādā no FB fīderistu grupām redzēju smuku tabulu kur bija salikti visi, uz šo brīdi, zināmie fīderēšanas sporta pasākumi , pietam smuki iekrāsoti pa līmeņiem, vari tur apskatīties, pameklē tādu Garifu Bogdanovu, runā gan krieviski pamatā, bet informāciju par un ap, īpaši “tautas klases” mačiem , viņš tev iedos vis precīzāk.

Cits jautājums ir par to ko tu gribi saņemt pretī no sporta, un cik ļoti gribi sporta copi sevī ielaist, vai esi gatavs guldīt tajā daudz naudu un laiku u.t.t. :)))), pamēģini, paosti to gaisu, var būt ievilks, var būt nē, statistika rāda, ka paliek sportā, nu vismaz uz gadiem 5, aptuveni 1 no 10 atnākušajiem , sākuma stadijā būs interesanti jebkurā gadījumā :))))

Atbildēts: 2.februāris 2023, 14:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janis1997

Sveiks, zinu ka vairs Salmo nestrādā, bet varbūt vari pateikt, kur salmo diamond katiem un concept distance katiem var spicītes nopirkt? Vai Skandu iela meklēt?

Atbild Normunds Grabovskis

Tikai un vienīgi Skandu ielā, tur ir Salmo serviss un tur arī jābūt visām pieejamajām rezerves daļām

Atbildēts: 2.februāris 2023, 14:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Bobijbergs

Sveiks meistar,

Kādu auklu vajadzētu labāk likt deeperim ? Negribās peldēt :)

Atbild Normunds Grabovskis

pīto, ne tievāku par 0.25mm, man vispār Deeperim ir uztīta 0,33 mm pītā, galā liela, droša jūras karabīne un tad ir ļoti ok

Atbildēts: 2.februāris 2023, 09:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Finnstraum

Kur labak tagad copet Lielupe? Tuvak Jurmalai vai tuvak Jelgavai?

Atbild Normunds Grabovskis

Ja vimbu, tad ap Jelgavu būs stabilāk, tur ir gana dziļi posmi, kuros vimba var nogaidīt līdz paliks biki siltāks, lai ietu augstāk, Jelgavas apkārtne ir labāka arī ar to, ka tur upe ir šaurāka un tu ar metienu vari “uztaustīt” zivi, sevišķi tas savrīgi copējot ar grunteni parasto, jo vimba pa upi iet pa noteiktām savām takām un tādu taku vajag uztaustīt, tad rezultāts būs.

lejtecē ir posmi, kur var no krasta vēl zandartu\vēdzeli\breksi dabūt, arī vimbu, jo vimbas vēl kādus pāris mēnešus aktīvi nāks iekšā upē, tagad arī Ventā ķeras gan pašā Venspilī, gan jau Kuldīgā un arī visur pa vidu, Lielupē ir līdzīgi, tik cik lejtecē tu, pat ar tālu metienu, vari sasniegt 1\5-1\10 daļu no upes platuma, attiecīgi arī tikt uz normālu copi ir mazāk izredžu :), bet pa kādai noķert var visur :)))

Atbildēts: 30.janvāris 2023, 15:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager