Normunds Grabovskis

Normunds Grabovskis

Profesionāls makšķernieks, vairāku starptautisku žurnālu eksperts jautājumos par inventāru, pludiņmakšķerēšanu, fīdermakšķerēšanu, zivju iebarošanu un visa veida ziemas makšķerēšanu.

Kompetenci makšķerēšanā apliecina arī augstie sasniegumi Latvijā un pasaulē:

  • divkārtējs pasaules čempions;
  • divkārtējs pasaules vicečempions;
  • daudzkārtējs Latvijas čempions;
  • Lietuvas čempions;
  • daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

Atbildes

Jautā salis25

sveiks kur var tas mormiskas pasutit ar tiem kristaliniem

Atbild Normunds Grabovskis

Ja runa ir par interneta veikalu un plašu šo mormišku izvēli, tad …. diemžēl nezinu…., nepaspējām paši ar savu interneta veikalu…. bet par citiem nezinu, daudzi negrib ņemties ar mormiškām, maziņas, raibiņas, dažādi veidi u.t.t. :)))

Atbildēts: 9.janvāris 2023, 10:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā vabale

Nebūs jautājums, skatos pēdējos Makšķerēšanas noslēpumus, paldies ka atgādināji - mums ir ļoti demokrātiski makšķerēšanas noteikumi!!! Baudam vairāk dabu dabā, mazāk pīkstam par problēmam, visu dzīvi atcerešos vienu no taviem pirmajiem padomiem - eja dabā, sākam copēt un tad būs precizāki jautājumi un precīzākas atbildes, neviens nav iemācījies makšķerēt internetā.

Atbild Normunds Grabovskis

:))) mūsdienu tendence ir tāda, ka gribās visu iespējamo informāciju savākt internetā vēl pirms procesa sākšanas :)))), ir lietas, kuras copē vajag zināt pirms, bet ir praktiskās lietas, kuras vajag izjust, tev ir savi metri\kilometri auklas jāatpiņķerē :))), savs daudzums āķu rokās, biksēs, jakās jāierauj, kāds daudzums tārpu saulē jāuzvāra u.t.t., lai tu izveidotu pats savu pieredzi un zinātu kā tas ir :)))))

bet Makšķerēšanas noteikumi Latvijā tiešām ir ļooooti demokrātiski, ja ir vēlme, vietas un mācēšana, tad teorētiksi drīkstam katru dienu stiept mājās simtiem kilogramus dažādu zivju…., tici vai nē, bet šajā ziņā mūs daaaudzu valstu copmaņi apskauž, jo tur MN ir ļoti drastiski, piemēram Ukrainā drīskt lomā paturēt 3 kg zivju….., tur ir ļoti liela, pat rūpniecisku izmēru maluzvejniecība un daudzviet zivis ir krietni paretinātas, Baltkrievijā un Lietuvā ir 5 kg zivju, jebkuru zivju…. un reāli pārkāpj MN 95%…

Latvijā, manuprāt, ir ļoooti loģiski un demokrātiski MN, ir jautājums par tām 5 vimbām …, būtu 10, nebūtu jautājumu, jo viens ir 5 Ventas vimbas pa 800-1000gr un pavisam kas cits 5 Salacas vai Gaujas vimbiņas pa 450-600gr, bet tā jau ir cita tēma un cits stāsts :)))))

Atbildēts: 9.janvāris 2023, 10:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā pusdienlaiks

Labvakar!

Vai variet padalīties ar pieredzi, kur iespējams iegādāties Pelican Ice Box Classic? Diemžēl LV bodēs vairs nekur nevaru nomedīt. Paldies.

Atbild Normunds Grabovskis

Tu runā par vieglo putuplasta sēžamkasti kāda ir man ? Teikšu godīgi - nezinu vai tās Latvijā vēl kāds tirgo un pa cik, man uzdāvināja ražotājs, saviem čomiem es viņas pirku Igaunijā pāris gadus atpakaļ, tur izrakstīju uz firmu u.t.t., jo citādāk tas gala cipars par to kasti sanāk diezgan pabriesmīgs…, kaste laba un lielai pakaļai ērta :), bet mūžiga viņa nav noteikti, ir savas nianses…

es uzrakstīju igaunim jautājumus vai vbiņam vēl ir šīs kastes un kā no viņa nopirkt, uzraksti man privāti, izstāstīšu ko man igaunis atbildēs

Atbildēts: 9.janvāris 2023, 09:56 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā renars25

Sveiks! Skatījos Normunds TV pēdējo raidījumu super:) Asari melni:) kas par ūdens tilpni?

Atbild Normunds Grabovskis

Vosals !

TV pēdējais bija Juglas apendicīts, ja atmet to, ka tas ir pilsētā, ka tur ir daudz cilvēku, tad patiesībā ļoti interesanta ūdenstilpne ar savdabīgu zivju uzvedību, jā, gigantu tur nav, bet kopumā cope ir interesanta :))), Yotube (krievu valodā) bija no kūdras purviem Vidzemē, precīzāk gan neminēšu, tur nav vienkārši piebraukt, pa vilku takām jāiet u.t.t.

Atbildēts: 6.janvāris 2023, 09:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā nikucis125

Sveiks! Redzēju ka iepriekš bija jautājums par Gulbenes pusi. Arī labprāt redzētu kādu raidijumu mūsu pusē. Piemēram Stāmerienas ezerā kas ir interesants gan uz breksi gan asari ar blitku, vai piemēram ušuru

Atbild Normunds Grabovskis

Es esmu tikai PAR ar abām rokām, bet…. man tur blakus neviena paziņas nav, tātad informācijas par ledus stāvokli un kaut aptuveniem copes rajoniem arī nav…., tas arī attur no tādiem braucieniem, jo savos 20 filmēšanas gados ir bijis daudz aplauzienu, tiesa arī ar vietējiem takuziņiem, kuri vienkārši neatbrauc uz norunāto tikšanos :))))), tāpēc cenšos vismaz kaut kādu informāciju savākt pirms braukšanas :)))

Tagad sals atkal biki saremontēs ezerus :))), par brekšu aktivitāti nezinu, bet ašukus pameklētu labprāt kādā jaunā vietā, arī vietējo copmaņu stāstus par savu ezeru ļoti labprāt paklausītos visi raidījuma skatītāji, padod, lūdzu, ziņu, kad ar ledu un zivīti viss ok jūsu pusē, raksti te vai FB privāti

Atbildēts: 4.janvāris 2023, 08:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Bobijbergs

Sveiks Saimniek !
Jautājums par pavadiņām ziemā! Kādas un cik resnas pavadiņas liekam dažādām zivīm? Vai asarim uz bļitku pie o,18 mono vispār vajag likt?

Paldies jau iepriekš!

Atbild Normunds Grabovskis

Ja gribi ķert tieši asari un pamatā uz vertikālajiem vizuļiem\bļitkām, tad labāk nelikt nekādu pavadiņu, pārbaudīts, pat vis tievākā pavada kaprīzā copē baida asari, pamataukla parasti 0,16-0,20mm, daudzi liek flurokarbonu, jo mazākām bļitkām strādā, jo tievāku auklu, es pats tievāku, par 0,18mm nelieku, negribās zālēs bļitkas atstāt bieži :)))

ja pamatā strādāsi ar balansieriem 3-4-5cm un ūdeņos, kur mazo līdaciņu ir daudz, tad labāk tomēr kādu tieva materiāla pavadiņu (15-20cm garu)ar celtspēju 2-3 kg uzlikt, jā, kāds asaris nepaņems, bet toties mazie dūcīši nekniebs nost balansierus tik daudz, līdakai balansieris vairāk patīk kā vertikālā bļitka

ja mērķis tieši līdaka, tātad vidējie un lielie balansieri\vibi\ gumijas, tad jau liekam savus 20-25cm kvalitatīvu pavadu

ja mēŗķis zandarts - vibs\balansieris\bļitka, tad pavadu neliekam, bet izmantojam 0,22-0,28mm flurokarbona auklu

tas tā, ja pa rupjo ā'tri sadala :))), vienmēr ir varianti, bet man pašam šādi ir izveidojusies pieredze

Atbildēts: 3.janvāris 2023, 14:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā gucis13

Vasals Normi,ja ir vēlēšanās atbrauc uz Gulbenes pusi,pamakšķerēsim vienā mazā ezeriņā,uz atkusni līdakas ņem kā trakas

Atbild Normunds Grabovskis

Vosals vosals !

ehhh…. par vēlu tu nāc :)))), bet paldies, šitie atkušņi daudzās vietās līdakas aktivizēja, bet nupat jau, vismaz Pierīgā ledus paliek bīstams daudzās vietās, cerēsim, ka solītais aukstuma vilnis biki savilks ezerus un varēsim turpināt ledus copi, vismaz ezeros :))), upēs varētu arī jau vimbot sākt :))))

ja, uznākot salam, kāds ūdens “izšauj”, tad padod lūdzu ziņu, būšu ļoti pateicīgs, man filmēšanai nupat sāk jau “degt” termiņi nākošajiem raidījumiem :)))

Atbildēts: 2.janvāris 2023, 09:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā lucius2

SAKI MEISTAR VAI MAZA JUGLA IR VERTS KERT AR ZIEMAS FFIDERI (((( STRAUME,rauda sapals,STRAUME LIELAddzilums no 1 lidz1,5 2m cik garu pavadu likt straumee )))UN KADA SISTEMA LABAK SLIDOSA VAI FIKSETA???PALDIES PAR ATBILDEEM!!!

Atbild Normunds Grabovskis

Mazo burtu tev nav :)))? lasot lielos burtus visu laiku liekās, ka tu kliedz :)))))

ja zini, kur zivis stāv pa ziemu un tur ir puslīdz dross ledus, tad jā, ziemas fīderītis būs tieī laikā, es lieku klasisko paternostera sistēmu, barotaviņas mazas, ļoooti stipri jāskatās ar barību, lai to neaiznes pārāk tālu, tāpēc es pats barību mitrinu diezgan stipri, vienmēr lieku 2 makšķeres, ar barotavu augstāko un pa straumi uz leju +- 1-1,5m, otru, bet ar sviniņu barotavas vietā, tad viss noetiekās labāk kā liekot 2 barotavas, pavadu garumi no cm 30 līdz 100, āķi 14.-12., ēsmas izmēri stip[ri jāvariē, tavā upē arī varētu būt, ka ūdenstārps\maksteņu kāpurs ir labākā ēsma, bet tos iepriekš jāsagatavo\jāsalasa, kas ne vienmēr ir izdarāms.

ziemas fīdeītis tieši ir vietām, kur ar loģiska izmēra mormišku nevar dabūt grunti, bet lielas mormiškas zivis negrib, vietām, kur straume mutuļo un maina stiprumu un virzienu, parasti pietiek ar mazākā izmēra 20-30gr barotavām pat diezgan stiprai straumei

Atbildēts: 19.decembris 2022, 09:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Bobijbergs

Vasals !!

Te vairāk tehnisks jautājums par auklām ziemā - cik resnu un kādas markas ( ? ) liekam tam pašam asarim vai raudai un kādas liekam zandartam vai līdakai?

Atbild Normunds Grabovskis

asarim un raudai arī jāgatovo vairākas makšķerītes, jo metra dziļumā un 5+ metros var un vajag strādāt ar dažādām auklām, jo metra dziļumā labu asari(300+grami) noturēt ar 0,10mm būs pagrūti, toties 5-8 metros ar 0,10mm aukliņu var ļoti labi operēt, tas kā piemērs :), bet vispār pašas populārākās auklas ziemā ir 0,12-0,16mm, BET te ir jāatceras, ka tievajām auklām ražotāji\iepakotāji parasti melo par auklas diametru un tas, kas patiesībā ir 0,12-0,13mm, bieži vien tiek pasniegts kā 0,10mm, bet … tie ir tādi “labie meli”, kuri vairāk palīdz nekā kaut ko bojā, sportisti tik un tā sev meklē super precīzās tievās auklas 0,05-0,07, tur jau 0,08mm skaitās resna :)), bet ikdienas copē bieži vien tas viens līdz divi “samelotie” izmēri neko copei neskādē, bet tieši palīdz izvilkt smukāku zivi :))) . Tāpēc es teiktu tā, ka ja lietosi sportiskāk noskaņotu firmu auklas, tad ticamības procents diametram ir biki leilāks, ja “tautas” klases firmas auklas, tad ticamība rakstītajam mazāka :))), BET tas noteikti nenozīmē, ka tur aukla ir slikta, aukla var būt arī ļoti laba, tikai jārēķinās, ka norādīts mazāks ddiametrs kā ir patiesībā :).

Tātad ziemas makšķerītēm 0.10-0.12-0.14, bļitkai 0,14-0,18mm, vibam-balansierim līdakai 0,25+mm, lai arī mani paziņas vairums ir pārgājuši uz pītajām auklām zandartu un līdaku copē ziemā, tik cik tās vajag piesūcināt ar silikonu vai kādu citu vielu, lai nesūc mitrumu un nesasalst

Atbildēts: 12.decembris 2022, 10:24 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Martins....B

Sveiks,

Raidījumi super ! Tā tik filmēt !
Varbūt vari padalīties ar nosaukumiem tiem vieglajiem āķīšiem, ko zivis spēj viegli iesūkt, jo superviegli. Un vai šādu āķu lietošanai visas sezonas garumā nav pluss, ka arī pie aktīvās copes zivis labāk uzsēžas ? Un es nevaru atrast plānas un garas 1m-1.5m ar mazo āķīti gatavās pavadas. Tādas eksistē ? Vai jūs paši sienat ? Vai nav nepieciešamas ne ikdienas, ne sacensību copē ?

Martins

Atbild Normunds Grabovskis

Owner ir pavadas ar smalkiem āķiem, piemēram 282 sērija, ir arī citiem ražotājiem, mačiem gan vis biežāk jāsien pašiem, es savulaik daudz izmantoju mušiņmakšķerēšanai paredzētos vieglos titāna āķus, ļoti patika, tie ir ne tikai viegli, bet arī stingri, tiesa padārgi un jāpameklē vajadzīgās formas. Ja paskatīsies uz āķiem veikalos, tad redzēsi to ka vienas formas un izmēra āķis var būt pat reizes 4-5 tievāks\resnāks, pašus resnākos es praktiski neizmantoju, bet tādus vidēji resnus gan, piemēram brekšu fīderis stiprā straumē, kad tev vajag, lai ēsma gulētu uz grunts, nevis plivinātos. Ir tādi +- universāli āķi, bet tikko sākas kāda copes specifika - stingrāk jāpietur zivs\jāpaforsē izvadīšana (asa kants, koki, zāles) tā uzreiz prasās resnāks\stingrāks āķis, tikko brekšu vietā trāpi uz labām raudām, tā uzreiz prasās pēc biki vieglāka, smalkāka āķa u.t.t. . var jau protams neiespringt :)))), bet… ja gribās ķert vienmēr un visur, tad vajag :)))) tomēr padomāt par to visu :)))

Atbildēts: 5.decembris 2022, 12:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager