Valdis Holbergs

Valdis Holbergs

Universāls makšķernieks ar milzīgu pieredzi. Makšķernieku biedrībā Daugava Valdis iestājās 1965. gadā. Viņš bija viens no kastinga pionieriem Latvijā. No 1975. gada sporta meistara kandidāts un no 1976. gada sporta meistars kastingā un līdz ar to viņš filigrāni pārvalda gan spiningu, gan mušiņmakšķeri. No pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem viņš ir spiningojis līdakas un asarus Babītes, Engures, Dzirnu un citos ezeros, kā arī taimiņus, foreles, alatas, lašus, sapalus, meža vimbas, samus un zandartus Latvijas upēs. Latvijā viņš ir izstaigājis vairāk nekā 170 foreļupes un strautus. Sākot ar 1975. gadu viņš copē zivis ar mušiņmakšķeri. Ārpus Latvijas robežām viņš ir makšķerējis Kolas pussalā, Sibīrijā un citur plašajā Krievzemē, kā arī Norvēģijā, Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā.

Atbildes

Jautā Henrijs

Ar kādiem parametriem (kāts, aukla, spole u.c.) mušiņmakšķeri jāizvēlas, lai tā derētu viena visam?? Vārdsakot, kāds variants ir pats universālākais??

Atbild Valdis Holbergs

Latvijā ir iespējams copei pielāgot AFTM 7, bet tas nebūs ne šis ne tas, jo alatām vēlams 3 līdz 5, sapaliem 5 līdz 6, līdakām 8 līdz 9, forelēm 6 līdz 7, lašiem 9 līdz 12.

Atbildēts: 25.jūnijs 2009, 09:04 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Qvaldo

Labdien, Vai taisnība ka spiningojot Gaujā (no krasta) noteiktās vietās (pie siekstām) ķeres līdzīga izmēra zivis (regulāri līdz 2 kg līdakas, taimiņi) - vai tas nozīmē ka lielākas zivis ir jāmeklē citur, jāmaina māneklā veids vai lielums (pagaidām uz rotiņu pārsvarā)? Kā arī vai tas pats attiecas uz vizuļa izvēli - to ko ņem vidēja izmēra zivs - lielāka neņem vispār? Paldies

Atbild Valdis Holbergs

Vispār Gaujā parasti ķeras līdakas, kuras ir svarā no 1 līdz 2 kg. Pat 2,5 kg smaga līdaka ir diezgan retas. Taimiņi parasti ir no 1,5 līdz 2,5 kg un arī lielāki taimiņi trāpās retāk. Ja Tev ķeras tādas līdakas un taimiņi, tad tas ir norāli un vizulis Tev ir īstais un kādreiz Tev arī pieķersies kaut kas lielāks. Lielākas zivis parasti ir uzmanīgākas un var būt pamēģini iemest tur pat pie savas siekstas no lielāka attāluma.

Atbildēts: 19.jūnijs 2009, 12:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Rinalds

Labdien!

Lūdzu paskaidrojiet,kāpēc spoles ar priekšējo bremzi ir dārgākas par spolēm ar aizmugures bremzi?(Piemēram SHIMANO TWIN POWER)

Paldies!

Atbild Valdis Holbergs

Ne vienmēr. Sākumā priekšējā bremze bija primitīva, salīdzinājumā ar aizmugurējo un arī tagad var atrast spoli ar priekšējo bremzi, kura būs lētāka par spoli ar aizmugurējo bremzi. Tādām spolēm, kā TVIN POWER, STELLA un tamlīdzīgām priekšējā bremze ir ļoti kvalitatīva un tāpēc šīs spoles ir dārgas.

Atbildēts: 19.jūnijs 2009, 12:06 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā niks46

vai jūs varētu ieteikt interneta adreses kur ir parādīts kā taisīt vizuļus un citas makšķerlietas

Atbild Valdis Holbergs

To ir jāpamaklē googlē. Vispār vismaz mušiņmakšķerniekiem ir izdotas ļoti dažādas grāmatas un raksti žurnālos, gan par mušiņu siešanu, gan arī par kātu izgatavošanu. Slavenajā Šteinforda grāmatā ir rakstīts, kā izgatavojams idiāls mušiņkāts. Es pēc Šteinforda receptes to esmu izdarījis un tiešām tas bija OK. Makšķernieku veikalos ārzemēs esmu redzējis, ka var nopirkt visas nepieciešamās detaļas lai mājās izgatavotu mušiņkātu saviem spēkiem, bet ASV pat ir iespējams nopirkt ierīci, kurā var izliet tvisterus un gumijzivis.

Atbildēts: 19.jūnijs 2009, 12:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā KasparsGravis

Labdien Holberga k-gs!

Pats esmu forelists ar lielu pieredzi!!! Bet sogad doma ir parsteigt foreles ar pashdarinatiem rotiniem. Esmu dzirdejis ka rotiņus taisa uz ģitaras stīgam, paskatijos veikalos stigu klasts nav seviski liels un tikai 1 un 2 ģitaras stiga nav notita ar atsperveidigu parklaju. Un iedomajos ka varbut pat taisot rotinu uz stigas ir nepieciesami ari citi elementi ka piemeram attieciga metala lapinja, serdene un lapinas turetajs pie stigas!!!

Jautajums: Vai Jums nav kada informacija, vai ari kads links kur par to visu var izlasit? Paldies.

Atbild Valdis Holbergs

Es pazinu vienu entuziastu, kuru sauca Artūrs Ķikuts, kurš vizuļus forelēm un alatām gatavoja no parastas monofīlās auklas uz kuras galā bija trīsžubura āķis ar spalvu pušķi, metāla serdenes vietā bija sviniņš un korķītis, bet lapiņu viņš izgatavoja no šķīstošās kafijas buņdžas. Vispār Artūrs bija viens no izcilākajiem forelistiem Latvijā un viņš mācēja noķert ļoti lielas strautenes. Es arī mēģināju foreļu rotiņus gatavot pats, bet es to darīju izmantojot nerūsējošā tērauda medicīnisko stiepli un lapiņas gatavoju no fotogrāfiju žāvētāja spoguļvirsmas, kas patiesībā bija misiņa loksne, kuras viena puse bija niķelēta vai hromēta. Domāju, ka toreiz, totālā deficīta apstākļos, kad veikalos nebija nekā un pat trīsžubura āķus vajadzēja lodēt no Kijevas vienžuburiem, bija vērts ar to ņemties, bet tagad, kad ir nopērkams gandrīz viss tam nav lielas jēgas. Mūsdienās es standarta rotiņiem tikai pietinu pušķus uz āķiem un tad man iznāk, piemēram, MEPPS AGLIA LONG ar lielu pušķi vai mušu uz āķa. Starp citu, amerikā var pasūtīt jau gatavus tamlīdzīgus rotiņus, tikai viņi ir šaušalīgi dārgi, jo ir hand made. Lai uztītu pušķi vai mušu uz vizuļa āķa izmantoju tās pašas stangas, ierīces un materiālus, kurus izmantoju mušiņu tīšanai.

Atbildēts: 19.jūnijs 2009, 11:44 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā james

Sweiki!

Ir tāda problēma ka vēlos iegādāties spiningu priekš līdakām (makšķerēšanai Latvijā, gan no krasta, gan no laivas), bet nav nekāda nojēga kādu lai pērk vajag kātu un spoli. Vēlos ne priekš iesācējiem paredzētu ne arī profesionālo spiningu, bet videju (labu, normālu) BET ir neliela probēma varu tērēt kādus 35 LVL. Varbūt varat kko ieteikt?

Jau iepriekš pateicos.!

Ar cieņu Mārtiņš

Atbild Valdis Holbergs

Par 35 latiem neko izcilu nopirkt nevar. Varētu nopirkt kaut ko lietotu, second hand, bet neesmu dzirdējis, ka Latvijā to kaut kur praktizētu. Bagātajās valstīs ir makšķerēšanas rīku second hand tirgus, bet mums nav. Var būt ir iespējams ievietot sludinājumu, kaut vai žurnālā CL, ka nopirkšu lietotu spiningu un spoli par 35 latiem. Vēl reāls variants ir apskatīties ko piedāvā firmas Salmo veikali. Salmo tieši pasūta zemas cenas inventāru.

Atbildēts: 19.jūnijs 2009, 11:10 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā davens12

Kā zināms ziemā jāgatavojas vasarai, bet vasarā ziemai vai, atmaksājas pirkt voblerus jo, tie ir dārgi vai, labāk ķeras uz gumijas zivtiņām?

Atbild Valdis Holbergs

Daži vobleri ir ļoti rezultatīvi, tāpēc pirkt tos ir vērts, lai gan tie tiešām ir dārgi. Ar dārgiem vizuļiem ir jāspiningo uzmanīgi. Tādās vietās, kur ir daudz zacepu labāk ar tiem nespiningot. Es ar dārgajiem vobleriem copēju tikai no laivas un tikai ezeros.

Atbildēts: 18.jūnijs 2009, 08:14 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā gintsg

Kādi apstākļi jāievēro izvēloties foreļupi spiningošanai ziemā (tagad)? Kādas specifiskas īpatnības, kas jāievēro copējot ziemā? Vasarā mēdzu gūt skaistus šo zivju lomus, bet ziemā, lai gan esmu mēģinājis vairākkārt, nav izdevies izvilkt pat vienu... Paldies!

Atbild Valdis Holbergs

Ziemā spiningot foreles ir ļoti grūti. Pirmkārt, diena ir ļoti īsa un otrkārt strautu krasti tā apledo, ka atgādina slidkalniņus pa kuriem ļoti ātri var ieslīdēt ūdenī līdz kaklam.

Atbildēts: 18.jūnijs 2009, 08:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā rieksts

vai ir verts medinat ar pludinmaksteri copet no ledus brivajas vietaas,kur ietek avota tercites upee?janvara vidu???vai tomer labak list uz planaa ledus?

Atbild Valdis Holbergs

Uz plānā ledus labāk nelīst.

Atbildēts: 18.jūnijs 2009, 08:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kriisters

Vai varat ludzu pateikt kur cēsu apkaime varetu ķerties Foreles.

Atbild Valdis Holbergs

Mazajos strautos un upītēs: Līgatnē, Amatā, Braslā ...

Atbildēts: 18.jūnijs 2009, 08:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager