Valdis Holbergs

Valdis Holbergs

Universāls makšķernieks ar milzīgu pieredzi. Makšķernieku biedrībā Daugava Valdis iestājās 1965. gadā. Viņš bija viens no kastinga pionieriem Latvijā. No 1975. gada sporta meistara kandidāts un no 1976. gada sporta meistars kastingā un līdz ar to viņš filigrāni pārvalda gan spiningu, gan mušiņmakšķeri. No pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem viņš ir spiningojis līdakas un asarus Babītes, Engures, Dzirnu un citos ezeros, kā arī taimiņus, foreles, alatas, lašus, sapalus, meža vimbas, samus un zandartus Latvijas upēs. Latvijā viņš ir izstaigājis vairāk nekā 170 foreļupes un strautus. Sākot ar 1975. gadu viņš copē zivis ar mušiņmakšķeri. Ārpus Latvijas robežām viņš ir makšķerējis Kolas pussalā, Sibīrijā un citur plašajā Krievzemē, kā arī Norvēģijā, Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā.

Atbildes

Jautā dikusgo

Holberga kungs man ir vēl viens jautājums.Ir Gaujā vairākas mūsu pusē,kur it sevišķi rudens pusē pa pilnam ir meža vimbu,viņas pašas rokā nedodas nearko,bet pārējo copi traucē.Ko ar viņām lai dara? Paldies.

Atbild Valdis Holbergs

Tā ir diezgan liela veiksme, ja Tavā iemīļotajā copes vietā medī meženes. Vajag mēģināt tās noķert ar spiningu. Par mežeņu spiningošanu es uzrakstīju rakstu žurnālā COPES LIETAS. Tas ir ļoti interesanti un aizraujoši,-spiningot meženes.

Atbildēts: 27.oktobris 2008, 17:02 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā piris

Labdien, protams ne asakas!

Varbūt varu saņemt skaidrojumu, par līdaku spiningošanu, teiksim vai ir kaut kāda ietekme uz lomu seklajos ezeros (Babīte), ja makšķernieks laivā stāv? kādēļ jautāju.... es uzskatu ka līdaka redz gan laivu gan makšķernieku.. tomēr ķerot ar '"džerku" sēžot vadīt šo ēsmu ir pagrūti.

Atbild Valdis Holbergs

Protams, ka ja spiningotājs laivā stāv, tad tik labi neķersies, ja viņš sēdēs, pie kam, tik seklā ezerā, kā Babīte un tādās laivās, no kurām spiningojot stāvus var viegli iekrist ūdenī. Ir jāspiningo sēžot laivā nevis stāvot. To nav grūti iemācīties.

Atbildēts: 27.oktobris 2008, 16:58 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā RENs

Sveiks.

Man ir jautājums par purvu ezeriem. Nesen atradu vienu purva ezeru. Ūdens galīgi tumš (kam itkā tā vajadzētu būt), taču pilnībā nav redzamas nekādas (zivju) dzīvības pazīmes. taču neskatoties uz to esmu tur noķēris divas bezmēra līdaciņas (abas reizes uz rotiņu). Man ir jautājums: uz ko labāk spiningot šādās vietās un vai pastāv iespēja ka tur var dabūt arī ko nopietnu?

Atbild Valdis Holbergs

Vislabāk ir copērt uz rotiņu. Tu izdarīji pilnīgi pareizi. Tādos nelielos purva ezeriņos var trāpīt gan lielas līdakas, gan kuprainus asarus. Bieži gadās, ka tāds purva ezeriņš patiesībā nav simtprocentīgi noslēgts. Netālu no mūsu lauku mājām arī bija viens pārpurvojies mazs ezeriņš un es tajā vilku gan lielas līdakas, gan asarus. Tikai ne katru gadu. Vienu vasaru zivju bija ļoti daudz, bet citu gadu gandrīz nebija nekā. Lieta tāda, ka agrā pavasarī, kad sāka kust sniegs ezeriņā cēlās ūdens līmenis un pa grāvi tas tecēja uz strautu, kurš savukārt tecēja līdz vienai Daugavas pietekai un iznāca, ka tieši pirms pavasara nārsta purva ezeriņš bija savienots ar Daugavu un visas zivis nāca pret straumi uz augšu nārstot un tad, kā kuru gadu,- vienā gadā ezerā sanāca daudz līdaku, ūdens nokritās un viņas visas palika ezeriņā, bet citu gadu ūdens līmenis bija pārāk zems un viņas vispār netika līdz tam ezeriņam. Vārdu sakot, ja šogad neveicās (bija taču silta ziema bez sniega), pamēģini tur pacopēt nākošajā pavasarī un vasarā.

Atbildēts: 27.oktobris 2008, 16:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā meinys

ES velētos uzzināt par popera lietošanu: kad idealākais laiks kad lietot? ; kā ar vinu ir jāvelk? un kadi laika apstakļi ir labākie? Paldies jav iepriekš

Atbild Valdis Holbergs

Poperis lieliski strādā pavisam seklās vietās, kur pat grūti ir izstumties ar laivu. Ja dziļums visur ir kādi 10 cm, tad noteikti kaut kur ir bedrīte, kurā īr paslēpusies lielā līdaka un kad poperi velk pa ūdens virsmu viņa tam uzglūn un tas ļoti skaisti izskatās, jo var redzēt, kā līdaka skrien poperim pakaļ, kā atver muti un kā norij poperi. Ja dziļums ir vairāk par metru, poperis nav diez ko efektīgs. Uz poperi līdakas seklās vietās ķeras gan pavasarī, gan vasarā un pat rudenī. Vislabāk uz poperi ir copēt, kad ir pilnīgs bezvējš, jo ja ir vilnīši viņš tik labi nestrādā. Tātad ar poperi ir jāstrādā pavisam seklās vietās un aizvējā. Parasti poperi met cik vien tālu ir iespējams, jo tuvu pie laivas bezvējā uz copēm nav ko cerēt. Kad viņš iekrīt ūdenī var ļaut tam dažas sekundes vienkārši gulēt uz ūdens. Tad mazliet jāparauj, jāiztur pauze un mazliet jāparauj atkal utt. Kad līdz laivai paliek kādi desmit metri var ātri uztīt auklu, jo laivas tuvumā copes nebūs. Kādreiz, ja ieraugi, ka poperim uzbrūk līdaka no liela attāluma to var vispār neraustīt un līdaka to sagrābs stāvošu.

Atbildēts: 27.oktobris 2008, 16:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā davens12

Kādas ir iespējamās vēdzeļu ēsmas?

Atbild Valdis Holbergs

Sarkanie tārpi un zivs gabaliņi. Vēdzele vislabāk ķeras atbaidošos laika apstākļos, piemēram, ja vakarā līst lietus, pēc tam sāk iet slapjš sniegs un tad sākas putenis un pēc pusnakts vēl piesalst. Tādā laikā viņas ķeras ļoti labi un uz visu, bet labos laika apstākļos var gadīties, ka neņem ne uz ko.

Atbildēts: 27.oktobris 2008, 16:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kakitis99

vai esat spiningojis Balvu ezerā? Uz kā vislabāk tagad vēlā rudenī copēt uz vobleriem vai vizuļiem.

Atbild Valdis Holbergs

Nē, Balvu ezeram vienmēr braucu garām. Dīvaini būtu braukt uz Latgali un copēt pilsētas tuvumā. Vēlā rudenī var copēt gan uz vobleriem, gan cita veida vizuļiem. Galvenais lai tos varētu gar dibenu novilkt ļoti lēni. Daudz , daudz lēnāk nekā vasarā.

Atbildēts: 27.oktobris 2008, 16:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā davens12

Kādā laikā un uz kā labāk ķeras asari gan ziemā gan vasarā?

Atbild Valdis Holbergs

Ziemā asari labāk ķeras, kad ilgstoši turas augsts spiediens, t.i. ir sals, bet kad strauji iet uz atkusni tad ķeras sliktāk. Vasarā asari daudz maz vienādi ķeras vienmēr. Vienīgais aktīvāki un rijīgāki tie kļūst vasaras otrajā pusē. Ziemā asarus ķer uz parastām bļitkām, šķērsbļitkām, mormiškām, banāniem, trojņiķiem, čjortikiem utt. Vasarā asarīši labi ķeras uz tārpiem, mailītēm un spininga vizuļiem.

Atbildēts: 27.oktobris 2008, 16:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā harpuna

Sveiki!

Gribētu uzzināt kurās ūdens tilpnēs Zemgales,Kurzemes pusē Jūs ieteiktu paspiningot?Esmu tāds kaa iesācējs šajā jomā un tapēc gribētu zināt eksperta viedokli.

Paldies!

Atbild Valdis Holbergs

Tieši starp Zemgali un Kurzemi ir Zebrus ezers un Lielauces ezers. Abi šie ezeri ir piemēroti spiningošanai, pie kam abos ir laivu bāzes. Informāciju par copes vietām Latvijā var atrast www.fishing.lv

Atbildēts: 27.oktobris 2008, 15:56 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā WhitENiggA

sveiks veleiz! gribēju vēl pajautāt par forelēm. Daži saka,ka ķerot foreles un laižot tās atpakaļ,nedrīkst viņas ņemt ar roku,jo tas rada viņām apdegumus un pēc tam forele nomirst.vai tā ir taisnība? Ja ir,tad kā pareizi būtu viņu atlaist?

un vēlviens jautājums: vai gaujā tagad var copēt uz gruntenes,liekot galā slieku?

Atbild Valdis Holbergs

Vislabāk ir ja foreli ar roku neņem vispār. Kamēr viņa ir zivju uztveramajā tīkliņā ar pinceti vai ko citu atbrīvo viņu no āķa un uzreiz atlaiž vaļā. Ārzemēs ķer un atlaid visur ir ar mušiņmakšķeri uz mušiņu bez atskabargas. Kā var noņemt un atlaist sīko forelīti no maza trīsžubura āķa, kad tā to ir kārtīgi ierijusi, es nezinu. Uz grunteni ar slieku uz āķa copēt Gaujā drīkst vienmēr. Vienīgais, ja trāpīsies raibais, to paturēt nedrīkst.

Atbildēts: 27.oktobris 2008, 15:35 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā voblers

Vai līdakas maina zobus? Paldies.

Atbild Valdis Holbergs

Esmu dzirdējis un pat lasījis Saboņejeva grāmatā, ka maina, bet pats ne vienu līdaku bez zobiem neesmu redzējis.

Atbildēts: 27.oktobris 2008, 12:46 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager