Valdis Holbergs

Valdis Holbergs

Universāls makšķernieks ar milzīgu pieredzi. Makšķernieku biedrībā Daugava Valdis iestājās 1965. gadā. Viņš bija viens no kastinga pionieriem Latvijā. No 1975. gada sporta meistara kandidāts un no 1976. gada sporta meistars kastingā un līdz ar to viņš filigrāni pārvalda gan spiningu, gan mušiņmakšķeri. No pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem viņš ir spiningojis līdakas un asarus Babītes, Engures, Dzirnu un citos ezeros, kā arī taimiņus, foreles, alatas, lašus, sapalus, meža vimbas, samus un zandartus Latvijas upēs. Latvijā viņš ir izstaigājis vairāk nekā 170 foreļupes un strautus. Sākot ar 1975. gadu viņš copē zivis ar mušiņmakšķeri. Ārpus Latvijas robežām viņš ir makšķerējis Kolas pussalā, Sibīrijā un citur plašajā Krievzemē, kā arī Norvēģijā, Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā.

Atbildes

Jautā latvisx2

Labdien, man interesē tāda lieta !? Vai baltijas jūras piekrastē ir iespējams noķert kaut ko uz spiningu, itkā esmu dzirdējis ka vimbas arī ejot jūrā, vai varbūt ir citas veida zivis kas ir noķeramas uz spiningu, jūrā, ja tādas ir vai varētu pastāstīt kaut ko sīkāk par tām, kādā gada laikā tās ķert, kurās rksturīgās vietās tās meklēt, ar kādiem mānekļiem labāk darboties. Jau iepriekš paldies.

Atbild Valdis Holbergs

PSRS laikos Baltijas jūras krastā nedrīkstēja pat atrasties, jo tā skaitījās pierobežas josla un tāpēc mums nav jūras copes tradīciju. Patreiz mēs apgūstam savas jūras piekrasti no jauna. Skatamies, kā copē zviedri vai dāņi un mēģinam to pašu darīt pie mums. Esmu izmēģinājis no krasta ar spiningu ķert jūras foreles, kā to dara zviedri, bet pagaidām bez rezultāta. Noteikti eksperimentēšu vēl, jo, piemēram, igauņi savu piekrasti jau ir paspējuši apgūt labāk un viņu lomi ir ļoti labi. Esmu spiningojis arī no laivas, bet pumpainos nenoķēru. Apbrīnojami, bet cenšoties mūsu jūras piekrastē noķert pumpainos esmu noķēris vairākas butes, pie kam vienu diezgan lielu. Taisnību sakot vienu buti uz spininga es esmu noķēris arī Zviedrijā. Izrādās, ka butes dažreiz uzbrūk vizulim. Tas man bija liels brīnums. Ir ziņas, ka kāds no mūsu mušiņniekiem šovasar esot regulāri ķēris vēja zivis uz mušiņmakšķeri, iebrienot no krasta. Vispār jūrā būtu jāķeras arī asariem. Vienīgais ir jāuzzina to uzturēšanās vietas, kā Rīgas jūras līcī. Noteikti, jūrā līdakas var noķert ne tikai Liepājas ostā un tālāk no krasta ir jāķeras mencām, kā Klaipēdas tuvumā. Kaut kur jūrā noteikti ir vietas, kur ir iespējams ķert lielos lašus uz velci. Vārdu sakot, spiningošanai jūrā ir diezgan lielas perspektīvas.

Atbildēts: 4.oktobris 2007, 11:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Janeks

Kādas ir jūsu domas par Imanta Tiltiņa vizuļiem? Esmu ķēris uz vidēja un maza lieluma vizuļiem.Nedēļu mācījos tos pareizi vadīt un rezultāts ir augstāks par vidēju.

Atbild Valdis Holbergs

Jāatzīst, ka es ļoti reti izmantoju šūpiņus. Man pret tiem ir zināmi aizspriedumi, jo uz šūpiņiem spiningoja vēl mans tēvs un vectēvs un es pats, pagājušā gadsimta sešdesmito gadu vidū un tāpēc, ja iet runa par šūpiņiem, tad man šķiet, ka tie ir retro un tiem vieta ir kaut kur Brīvdabas muzejā. Man tiem nav lielas ticības, lai gan jāatzīst, ka atsevišķi šūpiņi vienā otrā vietā ir samērā rezultatīvi. Ja Tu esi atradis veiksmīgu šupiņu uz kuru Tev ķeras turpini ar to darboties. Spiningotājam ir jābūt ticībai savam vizulim. Tai ir milzīga nozīme.

Atbildēts: 1.oktobris 2007, 17:59 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā robis

Jūs rakstāt ka spiningot drīkst tikai līdz 1. oktobrim. vai tas atiecas uz ezeriem.

Atbild Valdis Holbergs

Nē, tas attiecas tikai uz tām upēm, kurās nārsto lašveidīgās zivis. Iesaku ieskatīties makšķerēšanas noteikumos, citādi var iznākt lielas ziepes.

Atbildēts: 1.oktobris 2007, 11:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Janeks

Gribētos uzzināt jūsu domas par gumijzivtiņu krāsojumu,jo es esmu ievērojis ka dažādās ūdenstilpēs un dažādos laika apstākļos līdaku copi tas(krāsojums) ietekmē diezgan stiprā mērā(kaut gan esmu dzirdējis gluži pretēju viedokli,ka copi ietekmē mānekļa spēle,vadīšanas ātrums u.t.t. tikai ne krāsojums).

Atbild Valdis Holbergs

Es uzskatu, ka krāsojums ir ļoti svarīgs. Tā domāja arī mans tēvs, kurš arī bija spiningotājs, lai gan pseidozinātnieki vienmēr apgalvoja, ka mānekļa krāsai nav nekādas nozīmes, jo zivis pēc viņu domām it kā neatšķir krāsas. Pēdējie zinātnieku pētījumi ir atklājuši, ka zivis neatšķir visas krāsas kā cilvēks, bet visu redz spektrā no dzeltenā līdz zaļajam. Tas tā varētu būt, jo līdakas diezgan labi reaģē uz dzeltenu un zaļu krāsu, lai gan iespējams, ka tas arī nav pilnīgi precīzi izpētīts, jo pašas zivis par to klusē.

Atbildēts: 28.septembris 2007, 09:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā latvisx2

Labdien, gribēju pajautāt, kāda ir atšķirība starp bezinerces spolēm, kas ir aprīkotas ar bremzes regulēšanu priekšpusē un aimugurē, ar ko tās atšķiras un kādu vajadzētu izvēlēties spiningam ? Jau iepriekš paldies.

Atbild Valdis Holbergs

Par šo tēmu uzrakstīju rakstu žurnāla COPES LIETAS oktobra numuram. Mūsdienu pašām kvalitatīvakajām un dārgākajām bezinerces spolēm SHIMANO TVIN POWER, SHIMANO STELLA, DAIWA TOURNAMENT un tamlīdzīgām, visām regulātors ir spoles priekšā, bet vienkāršākas konstrukcijas spolēm korpusa aizmugurējā daļā. Paradoksāli, bet pirms divdesmit gadiem viss bija otrādi. Šiki bija, ja bremzes regulātors bija korpusa aizmugurējā daļā, bet "svētdienas makšķernieki" lietoja spoles ar regulātoru priekšā. Galu galā tas nav pats galvenais, kur atrodas regulātors. Galvenais ir precīzi to noregulēt.

Atbildēts: 28.septembris 2007, 09:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā roolis

sveicināts!gribētu rudenī pamēģināt ķert līdakas uz mušu,bet man ir 5 klases kāts.vai tas nav par mazu un vai būs iespējams slapjo mušu daudz maz sekmīgi mest?

Atbild Valdis Holbergs

Ķert līdakas uz mušiņu ir interesanti un aizraujoši. Tam ir pat speciāli domāti mušiņkāti, kuri ir īsāki un cietāki. Tādus firmas Harwest līdaku mušiņkātus es esmu redzējis pie Pāvela Belugina viņa veikalā Rīgā, Daugavgrīvas ielā 108a. Pats es līdakas uz mušiņu ķeru diezgan reti un tam izmantoju parastu vienrocīgo 2,8 metrus garu AFTM 7-8 mušiņkātu, kurš ir domāts forelēm un maziem lašiem.

Starp citu, ja esi aizrāvies ar mušiņmakšķerēšanu tad rīt aizbrauc uz Siguldu uz ikgadējo Rīgas mušiņmakšķernieku kluba pasākumu. Lai ātri visu apgūtu vēlams ir iepazīties ar domubiedriem,- mūsu FFF instruktoriem Reini Rutki un Egīlu Cellenkopfu, tādiem praktiķiem kā Rihards Grosfogels, Pāvels Belugins un citi.

Atbildēts: 28.septembris 2007, 09:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Janka

Vai tiesa,ka rudenī līdakas labāk ņem pēcpusdienā nekā no rīta?

Atbild Valdis Holbergs

Var būt. Man gandrīz visas lielās līdakas vēlā rudenī ir izdevies noķert pēcpusdienā, bet es bieži braucu velcēt uz dažām stundām pēc darba, tādēļ to apgalvot simtprocentīgi nebūtu korekti.

Atbildēts: 24.septembris 2007, 12:22 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Reinis

Labdien! Jūsu sarunās (izlasiju gandrīz visas) daudz tiek pieminēta "nepareizi uztīta aukla". Kā tad ir pareizi? Piemērs: gribu uz savas kasetes uztīt 0,3 auklu, uz kasetes rakstīts ... 0,3/100, bet aukla (manuprāt vairāk vai mazāk laba) tiek tirgota pa 300m. Vai arī 0,2 tiek tirgota pa 100-am, bet uz kasetes 0.2/200. Kaut kur lasīju, ka pareizi būtu atsāt milimetru līdz pilnai kasetei. Pamatā darbojas, lai gan pāri reizes savas neveiklibas dēļ esmu iedzīvojies "kāpostos". Bet jautājums par to milimetru un auklas pareizu tīšanu uz kasetēm. Vai tā varētu būt?

Atbild Valdis Holbergs

Skaitļi uz spoles ir ļoti aptuveni, jo tikai retajai auklai uz spolītes rakstītais atbilst tam, kas ir uz tās uztīts. Ļoti bieži uz spolītes tiek tīta resnāka aukla, nekā ir uzrakstīts uz spolītes. Es parasti pērku aptuveni 500 līdz 600 metrus parastās, monofīlās auklas vienā gabalā un no tās pietinu pilnu spoli. Pēc kāda laika vienkārši pārtinu šo auklu uz otru pusi un pēc tam sagriežu mazos gabaliņos un izmetu miskastē un atkal uztinu jaunu auklu. Par to vai ir jāuztin auklu par kādu milimetru mazāk par ārējo kasetes diametru grūti teikt, jo es nezinu kas tā ir par spoli, bet iespējams, ka tā būs labi. Es parasti cenšos sākumā pietīt gandrīz pilnu, jo atliek pāris reižu noraut vizuli un auklas atkal kļūs mazāk. Galvenais netin vairāk par kasetes ārējo diametru, jo tad aukla var nobrukt un sapīties.

Atbildēts: 24.septembris 2007, 12:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā toms004

Sveiks!!

Vai vari ieteikt kaut ko gaujai jo ūdens ir duļķains diezgan augsts un asari, līdakas ir izgājuši uz kara takas, vai duļķainā ūdenī labāk ķert ar gumiju, roteri, šūpiņu??? vai tam vispār kāda nozīme, ar kādu mānekli strādāt???

Atbild Valdis Holbergs

Es upēs spiningoju gandrīz tikai ar rotiņiem. Vispopulārākie rotiņi ir MEPPS AGLIA LONG, tikai tie ir ļoti dārgi, tāpēc tādās upēs, kur bieži iznāk vizuļus noraut, spiningoju ar ļoti līdzīgajiem rotiņiem Lucky John. Ja ūdens ir nedaudz duļķains spiningoju ar rotiņu, kuram uz lapiņas ir uzlīmēts spilgts atstarotājs (balts). Tikai neaizmirsti, ka Gaujā spiningot drīkst tikai līdz 1. oktobrim.

Atbildēts: 21.septembris 2007, 09:22 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Janka

Sveiki!Vai tagd ir vērts copēt līdaku upē,kurā udenslīmenis ir tik augsts ka gandrīz kāpj āra no krastiem un pieedevām vēl brūns.(vieta Tebra)Vai tomēr izvēlēties kādu mierīgāku ūdenskrātuvi.

Atbild Valdis Holbergs

Ja ļoti vajag, tad noķert līdaku ir iespējams arī duļķainā ūdenī, ja lieto ļoti spožu vizuli un atrod kādu aizstraumi, kurā ietek kāds dzidrāks strauts vai avots. Vispār copēt lielā un duļķainā ūdenī nav patīkami, tāpēc ir vērts braukt uz kādu ezeru. Starp citu Tebrā drīkst spiningot tikai līdz 1. oktobrim.

Atbildēts: 20.septembris 2007, 09:51 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager