Valdis Holbergs

Valdis Holbergs

Universāls makšķernieks ar milzīgu pieredzi. Makšķernieku biedrībā Daugava Valdis iestājās 1965. gadā. Viņš bija viens no kastinga pionieriem Latvijā. No 1975. gada sporta meistara kandidāts un no 1976. gada sporta meistars kastingā un līdz ar to viņš filigrāni pārvalda gan spiningu, gan mušiņmakšķeri. No pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem viņš ir spiningojis līdakas un asarus Babītes, Engures, Dzirnu un citos ezeros, kā arī taimiņus, foreles, alatas, lašus, sapalus, meža vimbas, samus un zandartus Latvijas upēs. Latvijā viņš ir izstaigājis vairāk nekā 170 foreļupes un strautus. Sākot ar 1975. gadu viņš copē zivis ar mušiņmakšķeri. Ārpus Latvijas robežām viņš ir makšķerējis Kolas pussalā, Sibīrijā un citur plašajā Krievzemē, kā arī Norvēģijā, Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā.

Atbildes

Jautā brugis

ko varetu izmantot lielupe prieks kadas brangakas lidakas, ar to es domaaju kaadus maneklus?

Atbild Valdis Holbergs

Lielupē tūlīt sāksies velcēšanas sezona un ja gribi noķert kaut ko lielu, tad vizulim arī ir jābūt lielam. Es velcēju ar hands made koka peldošo vobleri, kurš ir 30 cm garš un atgādina sama mazuli. No veikalā nopērkamajiem ļoti līdzīgi manam voblerim ir Nils Master arī 30 cm garie peldošie vobleri. Ja tie nepatīk, vai ir iecerēts velcēt seklākās vietās var izmantot jebkuras citas firmas lielo vobleri, tikai uz iepakojuma ir jāatrod marķējums kādam dziļumam Tavs izvēlētais vobleris ir domāts, jo airējot ātrāk vai lēnāk tā gaitu ir iespējams paregulēt tikai nedaudz. Ja nepatīk lielie vobleri var izmantot lielās gumijzivis, tikai tām ir nepieciešms atrast pareizo galvu.

Atbildēts: 18.septembris 2007, 10:24 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Copmanis.

Sveiki.Ir ezerz,ta teikt ''Veca Gaujas atteka" tur ir lidakas,lielas,bet nekerās!Metaju es uz MEPSS 2nr...Lieta tada ka metajot uz 2nr var dabut kadu duciti lidz 25-30cm....vai ari kadu asariti ap 300gr,bet lidakas(lielas) neizrada nekadu intresi! Esmu meginajis ari uz 3nr metat bet bez rezultatiem! Ezers ir diezgan dzils...ko Jus ietektu labak metat?? ar kadu vizuli?(firmas) vai ari kadu gumijas zivtinu(kada krasa)????Paldies

Atbild Valdis Holbergs

Ja atteka ir dziļa var izmēģināt kādu šūpiņu vai gumijzivi. Es reti tos izmantoju. Manā vizuļu kolekcijā ir diezgan daudz KUSSAMO šūpiņu un uz dažiem no tiem esmu noķēris kārtīgas līdakas. Klasisks līdaku šūpiņš ir KUSSAMO PROFESSOR ar sarkanu stikla actiņu. Vispār var spiningot ar jebkuru šūpiņu. Galvenais tam ir jābūt no plāna metāla. Tad tas lēni grims un to varēs lēnāk novilkt. Var izmantot jebkuras firmas gumijzivi. Man vairāk patīk amerikāņu Man`s gumijzivis, jo tās ir spilgtākas. Spiningojot ar gumijzivi nevajag pārcensties ar svariņu. Tipiska iesācēja kļūda ir pārāk smaga svina galva. Lielāku smagumu var aizmest tālāk, bet tas arī ļoti ātri grims. Labāk spiningot ar vieglāku sviniņu, jo tad gumijzivs grims dabīgāk un lielās līdakas cope var sekot arī kamēr gumijzivs grimst.

Atbildēts: 18.septembris 2007, 10:14 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kristaps12

juss teicat .. ka ar diivainiem viizuliem naaw jegas.. :) gauja ;)

ess pameiiginaju voblerii ar 2 lapinu rutinu kopa..> 700 gramu asaris :) raiiskuma krooga taja liikumma.. :)

liidz pat krastam naaca ta leenam vilu un haps 1 reiiz rredzeju ka zivs panem viizuli :))

jautajums. - piemeram araisu ezara ir verts ar spiningu vai tomer tur ir parsvara liini?

Atbild Valdis Holbergs

Araišu ezerā spiningot ir vērts. Tur ir gan līdakas, gan asari.

Atbildēts: 13.septembris 2007, 10:05 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā rio.

gribetu izkost vienu ezeru ,spiningoju tur jau kadas 4 sezonas,bet lielaku par 1 kg nesmu tur dabujis.kur vinjas mekleet,ezers ap 2km gars platums ap 0,5 km.kants sakas jau no 3 meytriem no krasta un aiziet dziljumaa, ezera maks. dziljums kadi 15 m.ar ko Jus saktu tur spiningojot?

Atbild Valdis Holbergs

Tajā ezerā es spiningotu gar krastu. Acīm redzot gar pašu krastu ir niedras un pie pašām niedrām ir jābūt lēpēm un citām ūdenszālēm. Tagad var apbraukt apkārt tam ezeriņam ar vieglo spiningu un mētāt gar ūdenszālēm. Vēlāk, kad ūdenszāles lēni ies bojā un paliks tikai niedras gar krastu var sākt velcēt. Ja ezera vidū nav saliņas, sēkļi, dziļumi un kantes, tad velcējot ir jāturas gar krastu. Pavasarī meklē vietas, kur sāk augt ūdenszāles un tās vietas, kur dienas laikā ātrāk uzsilst ūdens. Var gadīties, ka to gareno ezeriņu ieskauj meži un saule dienas vidū apspīdēs tikai kādu konkrētu vietu un tas būs pietiekami, lai tur koncentrētos mazās zivtiņas un kur ir mazās tur pat kaut kur blakus ir jāslēpjas arī lielajām līdakām.

Atbildēts: 11.septembris 2007, 09:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kristaps12

paldies... :p to es zinu ka 50 cm .. tas ir apmeram 800 grami ??

aa ja es velku to zivtinu , rotinu lenak tas var iekerties .. :(

Atbild Valdis Holbergs

Ļoti labs jautājums. Tas tiešām ir ļoti aktuāli. Patiesībā visi rotiņi, kurus pārdod veikalos ir domāti iesācējiem, lai tie vispār varētu tos tā tālāk iemest. Pieredzējušākie līdaku spiningotāji Latvijas seklajos ezeros izmanto daudz vieglākus rotiņus, vai arī rotiņus kuriem mākslīgi ir samazināts blīvums. To var izdarīt tā: ir jāņem nerūsējošā drāts ar diametru 0,8 mm un dažas klellītes, tad originālais MEPPS AGLIA vai kāds cits līdaku rotiņš ir pilnibā jāizjauc un no jaunās drāts vispirms izveido mazu riņķīti, tad uz drāti uzver dažas klellītes, tad mazo bronzas bumbiņu un tad lapiņu, pēc tam saliec gala gredzentiņu, pēc tam ņem mazo gredzentinu un ar tā palīdzību piestiprina trīsžuburu āķi uz kura pirms tam ir uzmontēts vai nu kāds spilgts tvisteris vai vilnas kušķis. Ar tādu rotiņu būs grūtāk mētāt. Diez vai uzreiz izdosies sevišķi tāli metieni, bet par to to varēs novilkt daudz lēnāk un būs pavisam citi rezultāti.

Atbildēts: 10.septembris 2007, 09:20 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kristaps12

es sodien laikam tiksu uz ezeru kur keras.. tikai 500 - 1.2 kg lidakas.. :(

aa ka var tas lielas dabut nemt lielaku vizuli ? :D

Atbild Valdis Holbergs

Neaizmirsti, ka minimālais izmērs līdakām ir 50 cm. Tad jau Tev ir maz cerību tikt pie ieskaites līdakas. Lielāku līdaku vairāk cerību būs noķert ja metīsi precīzāk un vilksi vizuli lēnāk.

Atbildēts: 7.septembris 2007, 09:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kristaps12

man ir taads viizulis kur ir 2 lapinu rotins un uzreiz gala vobleris .

vaii tadiem vispar jeegas.??

njaa es palasiju jusu atbildes.. gaujaa ne ta vien var pazauudet.. kad es vasaras sakuma saku spiningoot. es pazaudeju diena 4 vizulus. tagat jau gadas 1 maksimums 2 . jutu progresu :D

gauja ir loti daudz akmeni..

mani piesaista arii visadi intresanti vizuli. vai jeega tadus vispar pirkt.. piemeram ari suupins ar rotinu kopa utt. visadii tamlidziigi :)

Atbild Valdis Holbergs

Divu lapiņu rotiņš ar voblerīti varētu ļoti noderēt jūrā pie Ālandu arhipelāga salām. Diez vai ir jēga tādu mētāt Gaujā. Gaujā akmeņi ir tikai dažās vietās. Gaujā galvenokārt ir smilšaina grunts un daudz siekstu un vizuļi aizķeras aiz siekstām, tāpēc ir jācenšas spiningot ar lētākiem rotiņiem. Vispār, pavasarī dažās upēs ir tādi copes apstākļi, ka spiningotājiem, gribi vai negribi, nākas zaudēt vizuļus, tāpēc ir jācenšas copēt ar lētākiem rotiņiem, piemēram mūsu pašu Lucky John. Domāju, ka nav vērts pirkt kaut kādus vizuļus tikai to ekstravagantā izskata dēļ. Komiski ir tas, ka dažos mūsu makšķernieku veikalos tiek tirgoti vizuļi, kuri ir domāti dažādām zivīm, kuras mīt Nīlā, Amazonē un eksotisku salu tuvumā Indijas okeānā. Kāpēc tos vizuļus pirkt, ja Tu copē Gaujā?

Atbildēts: 6.septembris 2007, 10:02 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā klesis

Sveiki!Lasot visas atbildes,varu mazliet uzelpot.Ne es vienīgais kam ir problēmas ar lielās zives pievilināšanu:)Makšķerēju jau sen,bet spiningot tā nopietni sāku apmēram 3gadi atpakaļ,un nekā neizdodās izvilkt vismaz 3kg līdaku.Vai tad es nēsmu pelnijis?:)Pilnīgi visus dūcēnus tos kas nav virs 50 cm esmu nobučojis:)un atlaidis,bet māte daba kā nedod to lielo,tā arī nedod.Pārsvarā izmantoju šūpiņus ap 28gr un mazāki .Cik lielus mānekļus ir labāk piedāvāt tai zaļastei,un vai sākot no 3m-5m var arī mētāt,jo ar to velci man vienēr māc šaubas,vai tas vizulis iet pa grunti,vai neiet,varbūt pa augšu,varbūt aizķērās visādas domās galvā.Liels Paldies!

Atbild Valdis Holbergs

Pamēģini šoruden uz velci. Uztin garu, ap 150 metriem, pīto aukllu, piesien garu trosīti, vismaz 30 cm, bet var pat garāku un galā labu peldošo voleri. No laivas ar pīto auklu to diez vai norausi, tāpēc neskopojies, nopērc labu vobleri. Ir jāņem tāds vobleris, kurš ir domāts aptuveni tam dziļumam, kur Tu taisies velcēt. Ja vobleris nav pieskāries gultnei airē ātrāk. Pēc tam, kad tas ir skāpējies gar gultni airē lēnāk. Ja pēc tam, kad vobleris ir noskrāpējis grunti tas sāk dīvaini kustēties un to redz pēc spininga spices atlaid airus, atver spoli un pēc kādām piecām sekundēm asi piecērt. Ja tā izdarīsi, tad vobleris uz kura ir uzķērusies kāda ūdenszāle uzpeldēs un piecirtiena brīdī āķi atbrīvosies no ūdenszālēm un var turpināt velcēt.

Atbildēts: 5.septembris 2007, 10:28 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā toms004

Sveiks!!

cerams nesmu tev apnicis!!! Kā tad īsti ir ar roteriem kuriem ir 2 lapiņas, un ar tiem kuriem ir viena bet jocīgas formas ?!?! vai tie ir piemēroti copei straumē ?? vai labāk mētāt pa lēnumiem??

Atbild Valdis Holbergs

Straumē rotiņus ar divām lapiņām neesmu lietojis. Parasti straumē taču izmanto rotiņus ar vienu šauru lapiņu, piemēram MEPPS AGLIA LONG ir domāts straumei, bet MEPPS AGLIA stāvošam ūdenim. Patiesībā, rotiņi ar divām lapiņām tiek izmantoti vispār diezgan reti. Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados tos izgatavoja no 5 latu monētām un uz tiem ķēra līdakas Babītes ezerā. Tolaik, tie skaitījās ļoti rezultatīvi vizuļi. Manā vizuļu kastē tagad ir tikai divi tādi rotiņi, abi KUSSAMO, un es ar tiem esmu spiningojis Ālandos, jo man tos ieteica izmēģināt zinātāji. It kā dažās reizēs līdakas tos grāba aktīvāk, bet tas nav simtprocentīgi. Tur pat Ālandos uz citiem vizuļiem bija daudz labāki rezultāti.

Atbildēts: 5.septembris 2007, 10:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā klesis

Cik apmēram virs grunts ir jāvelcē.Ja dziļums 8m,5m,3m?

Atbild Valdis Holbergs

Ir izplatīts uzskats, ka ir jāvelcē gar ūdenstilpnes dibenu. Es tā neuzskatu un diezgan bieži ar labiem panākumiem velcēju arī pa pusūdeni. Tā dara arī daži citi makšķernieki. Šovasar, Egons Simsons savā mazajā Baltezerā velcēja ar vobleri, kurš ienirst tikai 4 metrus zem ūdens, lai gan mazajā Baltezerā ir gan 5, gan 6, gan 8 metrus dziļas bedres. Es velcēju tikai ar peldošajiem vobleriem un, kā zināms, katrs no tiem spēj sasniegt zināmu dziļumu 3, 4 ,5 vai 6 metrus. Parasti, aptuveni ir zināms vidējais dziļums tajā vietā, kur velcē. Piemēram, 5 metri. Tad ņemam vobleri, kurš ir domāts tieši šim dziļumam un sākam velcēt. Pēc kāta spices ir redzams kā vobleris spēlē un ja viņš vēl nav pieskāries dibenam airēju nedaudz ātrāk, bet kad tas ir skrāpējies gar grunti airējam lēnāk, lai tas peld augstāk.

Atbildēts: 5.septembris 2007, 10:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager