Valdis Holbergs

Valdis Holbergs

Universāls makšķernieks ar milzīgu pieredzi. Makšķernieku biedrībā Daugava Valdis iestājās 1965. gadā. Viņš bija viens no kastinga pionieriem Latvijā. No 1975. gada sporta meistara kandidāts un no 1976. gada sporta meistars kastingā un līdz ar to viņš filigrāni pārvalda gan spiningu, gan mušiņmakšķeri. No pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem viņš ir spiningojis līdakas un asarus Babītes, Engures, Dzirnu un citos ezeros, kā arī taimiņus, foreles, alatas, lašus, sapalus, meža vimbas, samus un zandartus Latvijas upēs. Latvijā viņš ir izstaigājis vairāk nekā 170 foreļupes un strautus. Sākot ar 1975. gadu viņš copē zivis ar mušiņmakšķeri. Ārpus Latvijas robežām viņš ir makšķerējis Kolas pussalā, Sibīrijā un citur plašajā Krievzemē, kā arī Norvēģijā, Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā.

Atbildes

Jautā klesis

Sveiki vēlreiz,nepabeidzu jautājumu. .Ja tajā ezerā kur es spiningoju augusta vidū 5m dziļumā nav skābekļa,pēc datiem ko dod ''ezer.lv''vai ir iespēja ka rudenī tur būss skābeklis un vai ir vispār jēga tur velcēt?Līdakas tak dzīvo gandŗīz pa grunti?

Atbild Valdis Holbergs

Tas nav pareizi teikts, ka līdakas dzīvo gandrīz pa grunti. Līdaka ir tāds plēsējs, kurš vienmēr uzglūn no kaut kāda slēpņa. Līdaka vienmēr slēpsies aiz siekstām, akmeņiem vai ūdenszālēm. Mūsu ezeros biezākās ūdenszāles, kur līdaka varētu maskēties, lai uzbruktu savam laupījumam, ne vienmēr ir pie grunts. Diezgan bieži līdakas slēpjas ūdens vidējos slāņos vai pat virspusē. To slēpšanās un maskēšanās vietas ir atkarīgas no ūdenszāļu veģetācijas. Rudenī, kad ūdenszāles iet bojā un nogrimst līdakām vairs nav kur slēpties un viņas meklē dziļākas vietas. Neticu, ka 5 metru dziļumā nav skābekļa vai kaut kas cits tamlīdzīgs.

Atbildēts: 3.septembris 2007, 18:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā toms004

Sveiks!!!

vai ir vērts mētāt apmušotu dziga galvu!!!???

ar ko tagad būtu vērts darboties gaujā ???

voblerus man taka žēl atstāt čakārņos, vai nevari ieteikt kādu alternatīvi?!?!

liels paldies!!

Atbild Valdis Holbergs

Spiningojot Gaujā ir jārēķinās, ka daļu vizuļu tomēr atstāsi čakārņos, tāpēc centies izmantot pēc iespējas lētākus vizuļus. Visi vobleri ir ļoti dārgi, tāpēc labāk Gaujā ir spiningot uz rotiņiem, pie kam nevis kaut kādiem firmīgajiem MEPPS, bet ļoti līdzīgiem no lētākām firmām, piemēram, mūsu pašu Lucky John. Džigi arī nav dārgi salīdzinot ar vobleriem un noteikti var mēģināt ķert zivis arī uz tiem. Aptumšot džiga galvu ir vērts ja ūdens ir ļoti dzidrs, bet par cik tagad Gaujā ūdens ir duļķains tad zivi vairāk pievilinās kaut kas spilgtāks.

Atbildēts: 3.septembris 2007, 17:40 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā toms004

Sveiks!!!

A kādas pavadiņas labāk lietot cits saka ka līdakas to resno zaļo redz cits ka ne, vai labāk lietot volfroma??!! kādas džiga galvas ir labākas krāsotas vai nekrāsotas??!!

Liels paldies!!!

Atbild Valdis Holbergs

Volframa pavadiņas es nelietoju. Man patīk visvienkāršākās Salmo firmas tērauda pavadiņas ar caurspīdīga plastikāta izolāciju, kurām vienā galā ir karabīne un otrā slēdzenīte. Spiningojot lietoju vienu vai nu īso vai garo pavadiņu, nu bet velcējot ar lielo vobleri savienoju divas garās pavadiņas un kopējais pavadiņas garums ir ap 60 cm. Tas tāpēc, ka lielajām līdakām ir briesmīgi lieli zobi un cīnoties tās purina galvu, kā krokodils un var uztīt pavadiņu uz zobiem, tāpēc 60 cm rudenī velcējot ar lielo vobleru nebūs pārāk gara pavadiņa. Džiga galvas krāsa ir jānosaka eksperimentējot. Es krāsai nepievēršu lielu uzmanību. Copējot ar džigu galvenais ir džiga galvas svars.

Atbildēts: 3.septembris 2007, 14:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā toms004

Sveiks!!

Cik esmu spiningojis gaujā līdakas esmu ķēris tikai ar zaļu gumij zivi protams esmu provējis ar visādas krāsas bet ņem tikai zāļās ne pārāk gaišas un ne pārāk tumšas kapēc tā!?!?gan mākoņainā gan saulainā laikā!!

Esmu gaujmalā redzējis ka veči strādā ar vertikālajām bļitkām bet īsti nesaprotu kā tas jādara, esmu atradis bedri kurā no krasta var redzēt lielu līdaku un bariem mailīšu bet tā līdaka neļem ne tu traks ar tām spec brilēm es viņu tur apakšā redzu bet nedabu kad novelk gar degunu vairākas reizes tā aizpeld prom..??!!

liels paldies

Atbild Valdis Holbergs

Patiesībā ne viens īsti nezin atbildi uz jautājumu vai zivis atšķir krāsas. Krievu zinātnieki padomju laikos apgalvoja, ka zivis krāsas neatšķir vispār. Tomēr tā laikam nav. Daži uzskata, ka zivis nav daltoniķes, bet krāsas atšķir spektrā no dzeltenā līdz zaļajam. Es bieži lietoju vizuļus, kuri ir dzeltenā vai dzelteni zaļganīgā krāsā. Šķiet, ka uz tiem tiešām ķeras labāk. Šķērsbļitkas var lietot no laivas dziļās vietās, vai arī ar garu makšķeri. Ja Tu redzi līdaku, gandrīz pilnīgi droši ir tas, ka arī viņa redz Tevi un tas viņu dara uzmanīgu.

Atbildēts: 3.septembris 2007, 09:50 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Arturs-Valka

sveiki.! es gribeetu pajautaat vai vispaar ir veers ķert zaģezerā uz spiningu vai vienkarši tā ir akstiišanaaa.?

Atbild Valdis Holbergs

Šķiet ka tur nekad neesmu copējis, tāpēc neko nevaru ieteikt.

Atbildēts: 3.septembris 2007, 09:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kristaps12

sveiki. te akal es :)

ruudens ir lidaku laiks?

es nemaz nezinaju.. :)

saku tikai sovasar copet..

aa kapec tagat auugusta ir pilniigs klusums..?? neviena ziivs nelec neko nedara.. piilniigs klusums nekas nenotiek.. es 1 pac's sezu un nekaa..

veru ka ruddeni kaut ko labu dabuusu :p

Atbild Valdis Holbergs

Rudens cope būs tad, kad sāks iet bojā ūdenszāles. Parasti ap septembra beigām sāk iet bojā ūdenszāles un šis process ilgst līdz ūdenstilpnes aizsalšanai. Jo tuvāk ziema, jo ūdens ir dzidrāks un mazāk ūdenszālu, jo tās iet bojā un nogrimst. Rezultātā lielajām līdakam nav kur slēpties un viņas var diezgan viegli atrast dziļājās bedrēs. Vienīgais, jo tuvāk ziema, jo aukstāks ūdens un tas nozīmē, ka lielās līdakas vairs nav tik ātras un vizulis ir jāvelk ļoti lēni.

Atbildēts: 3.septembris 2007, 09:39 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā roolis

sveicināts!vai jums nav kāda informācija,kur rīgā var nopirkt kaut ko no master sērijas rotiņiem.gandrīz visos veikalos ir viens un tas pats vizuļu sortiments.paldies!

Atbild Valdis Holbergs

Par tādiem master sērijas rotiņiem esmu lasījis vienā tulkotā rakstā pirms pāris mēnešiem. Domāju, ka tur kaut kas nebija pareizi iztulkots. Vispār Rīgā makšķernieku veikalos ir ļoti plašs rotiņu sortiments.

Atbildēts: 3.septembris 2007, 09:29 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kaza

sveiki es spiningoju jau otro gadu un vel nesmu dabujis pilnigi nevienu zivi pat ne asariti spiningoju parsvara upe dzilums 2-6m makskereju bez metala pavadinas zilku lieku no o,25 - o,28 mm jus man nevaretu pateikt kadu vizuli lai pameginu uzlikt lai varetu dabut kadu lidakeli vai asariti citi spiningotaji tur lidakas velk bet man neka !!?? paldies..

Atbild Valdis Holbergs

Tas, ka jau otro gadu nevari noķert zivi ir ļoti dīvaini. Tev kaut kas nav tā kā vajag. Visvienkāršākais, kā to problēmu var atklāt un novērst ir aizbraukt kopā paspiningot vienā laivā ar kādu pieredzējušāku spiningotāju. Kādu no tiem, kuri tajā vietā līdakas ķer.

Atbildēts: 30.augusts 2007, 11:43 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā fishfirer

Labdien.

Man jautājums par bezinerces spoles aizmugurējās bremzes noregulēšanu. Es to regulēju tā lai stipri velkot auklu no spoles varētu to izvilkt, bet tas ir tāds relatīvs mērs. Vai tas ir pareizi? Vai var būt jākarina pie auklas gala kāds svars un tad jāregulē. Vien vārd sakot gribās zināt kā to ir jādara pareizi.

Liels paldies

Atbild Valdis Holbergs

Spiningojot ir jāatceras, ka jebkurā mirklī Tev var pieķerties ļoti liela zivs un ja Tu nebūsi gatavs ar to cīnīties, tā noteikti saplēsīs auklu un būs prom. Piemēram, desmit kg smaga līdaka var sagrābt vizuli tad, kad vizulis jau ir pie pašas spininga spices un uzreiz mesties uz priekšu, zem laivas, lielais sams var izdarīt tieši tā pat, tikai tas ar milzu spēku un ātrumu skries dziļumā, bet 8 līdz 12 kg smags lasis ir spējīgs vairākas reizes izpildīt 100 līdz 150 metrus garus rāvienus un ja bremze ir aizvilkta pārāk stipri, tad ar skaļu plīkšķi saplīsīs gan 0,50 monofīlā vai 0,34 mm pītā aukla. Frikcijas bremze ir jānoregulē tā, lai būtu iespējams lielo zivi piecirst. To regulējot, nekādus svarus neizmanto. Tā tiek noregulēta tā, lai to varētu diezgan viegli izvilkt ārā no spoles. Ir tāds cirka mākslinieku triks. Tiek servēts galds ar traukiem un glāzēm un tad fakīrs ņem un izrauj galdautu un visi trauki un glāzes paliek savās vietās. Šī trika pamatā ir tas, ka galdautu var izraut, nesaplēšot traukus, ja to izdara ļoti asi un ātri. Ar vaļēju frikcijas bremzi makšķerniekam ir jāizdara tieši tas pats. Asi jāpiecērt un āķis ieķersies, bet rāviena brīdī aukla nepārplīsīs. Spiningojot, es daru tā: spiningoju ar noslēgtu atpakaļgaitas bremzi(tas tāpēc, lai no pirkstiem neizsit spoles rokturi) un katru reizi, kad no spoles ir jāpavelk ārā aukla to daru ar roku, tādejādi pārliecinoties par to, ka frikcijas bremze ir vaļā un tā nostrādās.

Atbildēts: 30.augusts 2007, 10:28 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Forp

Labdien, man ir taads jautaajums: taisos braukt uz Lobes ezeru paspiningot, kaadas ir atsauksmes par sho ezeru un kaadus vizuljusj lai njemu liidzi ? paldies:)

Atbild Valdis Holbergs

Kādreiz, Lobes ezers bija izcila vieta spiningošanai. Tur ķērās ļoti skaistas, pavisam tumšas līdakas un sevišķi skaisti asari. Asari arī bija ļoti tumši ar dzeltenu vēderu un spilgti sarkanām spurām. Pa retam uz mazo rotiņu uzķērās arī pa kādam rudulim, bet manam tēvam, arī uz mazo rotiņu pieķērās ap 4 kg smaga karpa!!! Dodoties spiningot uz Lobes ezeru jāzina, ka tas ir ļoti sekls ezers un vasarā tas ļoti stipri aizaug, tādēļ vairāk noķers tas spiningotājs, kurš labāk un precīzāk met. Parastā dienā, kad vēja stiprums nav liels Lobes ezerā ir jācenšas iebraukt ar laivu visaizaugušākajās vietās un ļoti precīzi jāiemet. Tad ir iespēja noķert kādu pieklājīgu līdaku. Vislabākais laiks spiningošanai Lobes ezerā ir vai nu vētras laikā, kad pāri ezeram veļas baltie viļņi vai arī pirmajās stundās pēc negaisa. Ja vējš izkustina meldrus un ūdenszāles lielās līdakas uz kādu laiku iziet atklātākās vietās un tām spiningotājs var tikt klāt daudz vieglāk. Ja spiningo aizaugušajās vietās tad vislabākie rezultāti būs uz dzeltenu vai baltu rotējošo vizuli. Var copēt arī uz poperu. Klajās un daudz maz dziļākās vietās var izmantot rotiņu un peldošo vobleru.

Atbildēts: 29.augusts 2007, 09:47 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager