Valdis Holbergs

Valdis Holbergs

Universāls makšķernieks ar milzīgu pieredzi. Makšķernieku biedrībā Daugava Valdis iestājās 1965. gadā. Viņš bija viens no kastinga pionieriem Latvijā. No 1975. gada sporta meistara kandidāts un no 1976. gada sporta meistars kastingā un līdz ar to viņš filigrāni pārvalda gan spiningu, gan mušiņmakšķeri. No pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem viņš ir spiningojis līdakas un asarus Babītes, Engures, Dzirnu un citos ezeros, kā arī taimiņus, foreles, alatas, lašus, sapalus, meža vimbas, samus un zandartus Latvijas upēs. Latvijā viņš ir izstaigājis vairāk nekā 170 foreļupes un strautus. Sākot ar 1975. gadu viņš copē zivis ar mušiņmakšķeri. Ārpus Latvijas robežām viņš ir makšķerējis Kolas pussalā, Sibīrijā un citur plašajā Krievzemē, kā arī Norvēģijā, Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā.

Atbildes

Jautā rotinnss

Sveiki, 7dien laizzu uz Liepaajas ezeru spiningot, pie baartas upes, kaadus vizullus izmantot?

Paldies!

Atbild Valdis Holbergs

Spiningojot līdakas tādos ezeros kā Liepājas, Engures, Babītes un citos seklos piejūras ezeros parasti izmantoju rotējošos vizuļus MEPPS AGLIA. Nr.3 un Nr.4 ar baltu vai dzeltenu lapiņu, bet pērku tikai tos šīs firmas vizuļus, kuriem ir iespējams viegli nomainīt āķus (change hook), jo originālam, manuprāt tie ir par maziem. Pirms copes uz āķa uzkarinu spilgti dzeltenu vai sarkanu tvisteru, kurš imitē naktstārpa galvu un kuram ir gara apļveida aste, kura lieliski papildina rotiņa spēli. Parasti tāds tvisters iztur kādas piecas kārtīgas līdaku copes. Ja Tu vari mest vieglus vizuļus, vēl labāki rezultāti būs, ja tiem pašiem vizuļiem noņemsi misiņa svariņus un to vietā iemontēsi dažas krelles. Ja svariņus noņem, vizuli ir iespējams vilkt daudz lēnāk un lielās līdakas uzbruks biežāk. Vēl var mēgināt ķert līdakas uz atsevišķiem vobleriem, kuri negrimst pārāk dziļi. Rezultatīvs ir mūsu pašu firmas Salmo voblers, kuru sauc par Mūdzi. Ļoti aizraujoša cope seklās vietās būs uz nelieliem poperiem. Es parasti izmantoju firmu Rapala un Salmo poperus.

Atbildēts: 11.jūnijs 2007, 09:20 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā AliBaba

Pēdējo 5 gadu laikā esmu aizrāvies ar virsūdens mānekļu valkāšanu (raustīšanu). Esmu labi apguvis POPeru un WALKeru raustīšanas tehniku un arī bez loma nepalieku gandrīz katrā makšķerēšanas reizē. Šogad gribu pirmo reizi aizbraukt uz Liepājas ezeru izmēģināt laimi, jo spriežot pēc stāstītā tur ir piemērots dziļums un reljefs.

Vai Jūs man kā iesācējam Liepājas ezerā varētu ieteikt, kur ezera plašumos būtu vislabāk pāpeldināt manus mānekļus, lai gūtu gandarījumu no copes.

Atbild Valdis Holbergs

Liepājas ezerā labākās līdaku vietas ir ezera dienvidu daļā. Aptuveni tur, kur tajā ietek Bārtas upe. Pēc tam, kad populārajā Krievijas makšķernieku žurnālā RIBOLOV ELITE bija publicēta fotogrāfija, kurā Liepājas ezera krastā bija bija redzami latviešu makšķernieki ar lielām līdakām interese par šo vietu pieauga ļoti strauji. Tagad uz turieni, ķert lielās līdakas, dodas ļoti daudzi spiningotāji. Ezers tiek izmētāts krustām un šķērsām un tāpēc, ja gribi noķert kaut ko vērā ņemamu pacenties iebraukt tādā vitā, kuru citi spiningotāji apciemo retāk un precīzi iemest tādos "džungļos", kur katrs nemaz nevar iemest. Licenzi var nopirkt pa ceļam Grobiņā, benzīntankā. Vecā laivu bāze ir slēgta un spiningotāji pārsvarā brauc ar piepūšamajām laivām.

Atbildēts: 8.jūnijs 2007, 12:04 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Gatizs

sveiki! Esmu dzirdeejis, lietojot pīto auklu, nav ieteicams mētāt rotinus, jo aukla tad pinas un metās, tā ir taisnība??!

Kādu pīto aukli jūs ieteiktu??! pashlaik doma ir pirkt Daiwa infiniti, esot laba...?!

Atbild Valdis Holbergs

Spiningojot ir jālieto karabīni un ja viens ir par maz tad var izmantot divus vai pat trīs. Tad tie nedos pārāk stipri sagriezt auklu un pie reizes pat aizvietos pavadiņu. Pītajai auklai ir dažas priekšrocības, salīdzinot ar parasto, bet ne vienmēr ir vērts to izmantot. Pats es to izmantoju diezgan reti: velcējot, jo pītā aukla vispār nestiepjas un copi var lieliski sajust no liela attāluma, pludinot vobleri pa straumi, jo tā negrimst un vēl kādreiz pavasarī spiningojot Salacā taimiņus, jo tā ir stiprāka par parasto auklu un tad norauju mazāk vizuļu. Vienkārši spiningojot parasti izmantoju monofīlo auklu, jo ar to strādāt ir daudz patīkamāk.Daiwa pīto auklu esmu izmantojis. Tā ir ļoti kvalitatīva, ja tikai tā ir īsta Daiwa un nav kaut kāda "krutka".

Atbildēts: 6.jūnijs 2007, 15:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā reinislazdins

šī ir trešā nopietnākā sezona kad esu pievērsies zivju ķeršanai(spinings-līdakas)pārsvarā copēju mazakos ezeros.šogad gribētu pievērsties Alūksnes ezeram.Ezers tik liels -nezinu ar ko sākt.

Atbild Valdis Holbergs

Alūkes ezers ir viens no izcilākajiem Latvijas ezeriem. Tajā ir ļoti daudz zivju. Uz spininga tur var noķert lielas līdakas, zandartus un asarus. Iesākumā, vispirms vajadzētu vismaz papētīt dziļumu kartes. Vislabākās vietas spiningošanai ir sēkļi un kantes, kur no sekluma aiziet uz dziļumu. Ja pratīsi tās kantes atrast un precīīzi noenkurosies noteikti noķersi ne vienu vien lielu līdaku.

Atbildēts: 4.jūnijs 2007, 16:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā rotinnss

Sceiki vēlreiz!

Kā īsti ir ar pītajām auklām uz spininga!? Nemetās? Vai no kā tas atkarīgs, no spoles vai riņķiem!?

Atbild Valdis Holbergs

Visbiežāk spiningotāji auklu uz bezinerces spoli uztin nepareizi. Ja ir uztīts pa daudz, tad metiena brīdī aukla var nobrukt un sapiņķerēties, bet ja ir uztīts par maz tad metiena laikā spolē rodas liela berze un vieglu vizuli nekur nevar aizmest. Bezinerces spole ir jāpietin pilna. Ja Tev ir 100 metru pītās auklas spolīte, tad tās visdrīzāk būs par maz, tādēļ rīkojies sekojoši: uz tukšas spoles uztin tos savus 100 metrus pītās auklas, tad piesien kaut kādu citu, vecu auklu, kuru izmantosim kā pakojumu, un tin to virsū pītajai kamēr spole ir pilna un tad ej uz lauka un iztin visu auklu āra, pēc tam piesien pakojamās auklas galu pie spoles un uztin visu atpakaļ. Tā Tu panāksi, ka pakojuma aukla būs zem pītās auklas un spole būs idiāli piepildīta. Ja spole būs pilna ar auklu metieni izdosies tālāki un varēsi mētāt arī vieglākus vizuļus.

Atbildēts: 4.jūnijs 2007, 11:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā rotinnss

Sveiki! Pastāsti lūdzu kādu spoli labāk būtu pirkt priekš spininga? Lielās, mazās spoles, cik gultņiem, kādām galvām u.t.t.

Paldies!

Atbild Valdis Holbergs

Lai izvēlētos spoli būtu jāzin, kuru zivi un kur Tu gribi ar viņas palīdzību noķert? Ja, piemēram, Tu plāno ķert tikai līdakas te pat Latvijā tad varēs iztikt ar diezgan vienkāršu un ne visai dārgu spoli, bet ja Tu plāno ķert kaut ko lielāku un spēcīgāgu,-Atlantijas Okeāna lašus Eiropas ziemeļos, Klusā okeāna karaliskos lašus Kamčatkas upēs, karangsus Indijas okeānā u.c., tad spolei būs pavisam citas prasības un tai būs arī pavisam cita cena. Patreiz, visizdevīgākais pirkums būtu SHIMANO TVIN POWER bezinerces spininga spole, jo tā ir ļoti kvalitatīva un tās cena nav astronomiska. Mūsu makšķernieku veikalos tā maksā ap 200 LVL. Vēl labākas kvalitātes spoles ir tikai nedaudz labākas, bet krietni dārgākas.

Atbildēts: 28.maijs 2007, 11:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā rotinnss

Sveiki!

Kam Jūs dodat priekšroku, neoprēna vai korķa rokturiem uz spininga?

Un kādēļ tā?

Paldies!

Atbild Valdis Holbergs

Tam nav izšķiroša nozīme. Spininga kātam galvenais ir tests, tā saucamais action un garums. Esmu spiningojis gan ar neoprēna, gan korķa rokturi. Piemēram, pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados viskrutākie ABU spiningi bija ar neoprēna rokturiem. Ar korķa rokturi darboties ir patīkamāk. Patreiz viens no vislabākajiem spininga kātiem ir SHIMANO CARDIFF MONSTER LIMITED un tam rokturis ir no korķa, bet spoles turētājs no titāna un koka.

Atbildēts: 28.maijs 2007, 10:53 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ezitis

Labdien.

Jautājums būtu, kādu labāk izmantot auklu makšķerējot foreles mazās upītēs. Piemēram monofīlai auklai kāds būtu opitimāls izmērs?

Paldies

Atbild Valdis Holbergs

Esmu eksperimentējis un spiningojis ar 0,16 un 0,18 mm monofīlajām aukliņām, bet beigu beigās esmu izvēlējies 0,20 mm. Spiningojot ar tievajām auklām, ir jābūt diezgan labai spolei ar lielisku frikcijas bremzi, kura attiecīgi ir precīzi jānoregulē.

Atbildēts: 28.maijs 2007, 10:42 | Komentēt | Adrese atbildei

Sveiki, vai varētu man ieteikt kādu labu līdaku ezeriņu Rīgas rajonā, nju apmēram Siguldas apkārtnē... Kādi varianti???

Atbild Valdis Holbergs

Ap Siguldu ir diezgan daudz Gaujas atteku, kurās var noķert pa kādai līdakai. Tā pat, pa kādai līdakai var noķert pašā Gaujā. Pirms vairākiem gadiem, vienu reizi maija sākumā Gaujā uz leju no kamaniņu trases man izdevās noķert trīs skaistas līdakas un gandrīz kilogramu smagu asari. Manuprāt, vistuvāk Siguldai un spiningošanai viens no piemērotākajiem ir Ruckas ezers. Tajā var spiningot līdakas no 1. maija un tur ir laivu bāze. Vairāk informācijas par Ruckas ezeru var atrast www.fishing.lv tajā sadaļā, kur iet runa par licenzētajām copes vietām.

Atbildēts: 28.maijs 2007, 10:34 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā rennss

gribētu zināt kur dienas vidū meklēt līdaks,parasti eju no rīta un cope ir,vieta Venta.iepriekš paldies.

Atbild Valdis Holbergs

Tagad, kad ūdens jau ir nokrities līdz vasaras līmenim un pieturas silts laiks līdakas turēsies staujākos upes posmos, starp krācēm, kur ūdens ir bagātāks ar skābekli. Vislabāk viņas ķersies agri no rīta un vakaros. Protams, ka tās var noķert tieši tur pat arī pa dienas vidu, tikai pašam makšķerniekam nav diez cik patīkami cepināties saulē.

Atbildēts: 24.maijs 2007, 16:12 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager