Valdis Holbergs

Valdis Holbergs

Universāls makšķernieks ar milzīgu pieredzi. Makšķernieku biedrībā Daugava Valdis iestājās 1965. gadā. Viņš bija viens no kastinga pionieriem Latvijā. No 1975. gada sporta meistara kandidāts un no 1976. gada sporta meistars kastingā un līdz ar to viņš filigrāni pārvalda gan spiningu, gan mušiņmakšķeri. No pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem viņš ir spiningojis līdakas un asarus Babītes, Engures, Dzirnu un citos ezeros, kā arī taimiņus, foreles, alatas, lašus, sapalus, meža vimbas, samus un zandartus Latvijas upēs. Latvijā viņš ir izstaigājis vairāk nekā 170 foreļupes un strautus. Sākot ar 1975. gadu viņš copē zivis ar mušiņmakšķeri. Ārpus Latvijas robežām viņš ir makšķerējis Kolas pussalā, Sibīrijā un citur plašajā Krievzemē, kā arī Norvēģijā, Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā.

Atbildes

Jautā traktorisccc

sveiki! nebija skaidrs kuram no ekspertiem jautāt, bet tomēr nolēmu jautāt Jums. Vēlos noskaidrot vai tāds makšķerēšanas paņēmiens kā lecināšana (P.S.nezinu vai lecināšana ir oficiālais nosaukums, bet es ar to domāju, ka divi copmaņi stāv savā krastā katrs ar savu makšķeri, bet makšķeru auklas ir sasietas kopā un vidū vēl iekārta pavadiņa ar āķi un parasti spāri vai sienāzi virsū) ir atļauts vai aizliegts? Izlasīju makšķerēšanas noteikumus, bet neko skaidrāks nekļuva, šķiet jau ka ir atļauts, bet citi saka, ka tomēr nav. Varbūt Jūs zinat to, vai vismaz zinat kur man griezties (būtu forši, ja e-pasta vai tamlīdzīgā veidā), lai to noskaidrotu..

Atbild Valdis Holbergs

Pati pēdējā makšķerēšanas noteikumu versija ir atrodama www.fishing.lv. Par šo paņēmienu esmu dzirdējis, bet nekad to neesmu izmantojis un pat neesmu redzējis, lai kāds tā makšķerētu.

Atbildēts: 4.augusts 2009, 11:06 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jankka

Labdien! Vēlējos pajautāt ar ko(vizuli,vobleri) vislabāk spiningot Usmas ezerā(nelielā,zālainā līcītī)?

Atbild Valdis Holbergs

Seklos un zāļainos līčos var spiningot ar pretzāļu vizuļiem. Uz tiem mazāk ķersies ūdenszāles, būs diezgan daudz copes, bet daudzas līdakas paspruks, jo uz pretzāļu vizuļiem tās nereti uzķeras slikti.

Atbildēts: 4.augusts 2009, 11:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jankka

Labdien! Esmu iecerējis iegādāties jaunu spininga spoli. Iegāju Salmo mājaslapā un nedaudz apjuku no lielā piedāvājuma. Vai jūs nevarētu man ieteikt kādu samērā labu spoli cenā līdz 15-20 latiem.

Atbild Valdis Holbergs

Labāk aizej uz veikalu pats un apsakaties uz vietas un parunā ar pārdevējiem. No informācijas mājas lapā priekštats par preci var būt maldīgs.

Atbildēts: 4.augusts 2009, 10:58 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā suitpc

jus varetu pateikt ar kadu vobleri var veiksmigi spiningot loti liela straume upe

Atbild Valdis Holbergs

Ja tā ir liela upe un grib noķert līdaku vai samu, tad vislabāk spiningot uz vidēja izmēra peldošo voblerīti, tikai ir jāņem vērā, ka lielās upēs vizuļi diezgan bieži aizķeras tā, ka tie ir jārauj nost, bet vobleri ir ļoti dārgi. Mazās upītēs nelielas līdaciņas un foreles labi ķeras uz mazajiem Rapala un Yu-zuri voblerīšiem.

Atbildēts: 3.augusts 2009, 14:24 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kults20

Sveicināti Valdi.

Man ir viens jautājums.

Ja līdakas ķer uz dzīvo kāda izmēra zivtiņas ir vajadzīgas?

Atbild Valdis Holbergs

Jo lielāka ēsmas zivtiņa, jo lielāka līdaka, iespējams, pieķersies. Bērnībā esmu noķēris trīs kg smagu līdaku uz aptuveni 150 g smagu plicēnu.

Atbildēts: 3.augusts 2009, 14:20 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā aiviss

Labdien, esmu svētdienas makšķernieks un esmu nolēmis iegādāties "universālu" spiningu (2.7m, vidēji ciets, 10-30g tests) un bezinerces spoli. Komplektu paredzēts lietot tikai ar pīto auklu (0.20 mm). Vai spoļu atšķirības pa sērijām (1000, 2500, 3000, 4000) ir tikai auklas ietilpības un ietīšanas ātruma ziņā, vai ir vēl citi faktori, kas jāņem vērā? T.i. vai uz minētā spininga varu droši likt 1500 sērijas spoli (laba ražotāja augstais gals), kuras auklas ietilpība (140m/0.20mm) un ietīšanas ātruma koeficients (5,0:1) mani pilnībā apmierina? Paldies jau iepriekš.

Atbild Valdis Holbergs

Domāju, ka 1500 būs par mazu. Jūs esat izvēlējies universālu līdaku spiningu Latvijas upēm un ezeriem. Līdakām parasti izmanto 2500 līdz 4000 sēriju. Auklas uztīšanas ātrums ir atkarīgs ne tikai no pārnesuma, bet arī no spolītes diametra, bet tas nav galvenais. Intensīvi spiningojot ar 0,20 mm pīto auklu 1500 spole ilgi neizturēs.

Atbildēts: 3.augusts 2009, 14:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā betons

vai tu vari man pastāstīt par spiningošanas spēli esmu iesācējs gribu iemācīties spiningot ar ko labāk sākt un kur mani sauc pauls man ir 13 gadi

Atbild Valdis Holbergs

Vislabākais būtu, ja Tu sākumā aizbrauktu uz copi, kopā ar kādu pieredzējušu spiningotāju. Tur Tu redzētu, kā tas izskatās praktiski. Pēc tam, iesākumam vajadzētu iegādāties, kaut kādu vienkāršu spininga kātu un spoli.

Atbildēts: 3.augusts 2009, 13:53 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā gunzz

Citeets:

________________

Jautā 1111111

cik aptuveni maksa 1 musa??es perku pa 60 sant. vienu un man ir viens musas komplekts pa 3 ls 12 musas

vai jums ir musu sieshanas koplekts , planoju tadu iegadaties un vvai gribeju uzzinat vai tadu ir jega pirkt?

jau ieprieks plds..

_______

Atbild Valdis Holbergs

Man ir mušu siešanas komplekts un materiāli. Agrāk es mušas sēju ļoti daudz, bet tagad to daru diezgan reti, kad vajadzīgās mušas nav pārdošanā. Es uzskatu, ka tas no manas puses nebija pareizi, siet mušas pašam. Ja sien tikai priekš sevis, tad mušiņu pašizmaksa ir drausmīgi augsta. Ir taču jāpērk instrumentus, putnu spalvas, zvēru sari, vilna, diegi, tai skaitā ļoti dārgie montāžas diegi no kevlara, svina diegi, līmes, lakas utt Lētāk un izdevīgāk ir nopirkt pašu labāko un dārkāko mušiņu komplektu. Visdārgākās mušiņas esmu redzējis vienā specializētā mušiņmakšķernieku veikalā Norvēģijā un toreiz tās maksāja ap 6 USD gabalā.

_____

Jautaajums:

Paveeroju ka spiiliites ir elementaari pasham pagatavot. Tas pateisiibaa cilveekam ar taisnaam rokaam ir viens spljaaviens.

Bet kaa ir ar spalvaam un sariem. Tos vai tad nevar pats salasiit te pat dabaa? Sunju spalva arii nebuutu nemaz tik slikta. Teiksim no aļaskas malamuta. Var zirgaudzeetavaas sarunaat lai kaadu kreepi noziedo vai shkjipsnu no astes.

Ko Juus par to teiktu?

Atbild Valdis Holbergs

Es to visu esmu izmēģinājis vēl pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados. Tādā veidā var izgatavot tikai primitīvas mušiņas. Mani ar putnu spalvām apgādāja viens Rīgas ZOO darbinieks, bet tik un tā nekas izcils nesanāca. Uz tādā veidā izgatavotām mušiņām var labi ķert zivis tādās vietās, kur to ir ļoti liela koncentrācija, piemēram, kādā nomaļā strautā Sibīrijā. Tā, Sibīrijā vietējie mednieki un makšķernieki mušas tin ar visprimitīvākajiem instrumentiem un no materiāliem, kuri pagadās pa rokai un pēc tam vienu reizi aizbrauc uz copi, lai saķertu un pēc tam sasālītu alatas visai ziemai. Tur tas ir iespējams, jo tur atsevišķos strautu posmos vasaras beigās zivju ir ļoti daudz. To ir tik daudz, ka nav redzami akmeņi. Nekur Eiropā tādu vietu nav, tāpēc, lai noķertu kaut ko lielu, mušām ir jābūt izcili kvalitatīvām. Tās var izgatavot pats, bet tas prasīs ārkārtīgi daudz laika un līdzekļu vai var nopirkt kāda izcila specialista Hand made mušiņu vai nelielu komplektu. Tā es sev esmu iegādājies nelielu May fly kopmplektu, kuras izmantoju tikai tajās dienās, kad vasaras sākumā izlido viendienītes.

Atbildēts: 3.augusts 2009, 13:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ligaB

Labdien, Valdi!

Esmu amatiere spiningosana. 5. julija biju Kaniera ezera spiningot.Sapratu ka ir nepieciesamiba pec profesionalas konsultacijas! Jau ieprieks paldies un ar nepacietibu gaidu atbildes!!!

Man radas sadi jautajumi :

1) cik esmu dzirdejusi, ka ir rita un vakara cope. Cikos viss aktivak keras lidakas?

2) esmu dzirdejusi par "bada veju".cik noprotu tas ir austrumu vejs. Vai veja virziens var ietekmet rezultativu spiningosanu? Kada veja labak keras un kada nekeras lidakas, un kapec?!

3) Pec kada principa labak spiningot piem. Kaniera ezera?

4) Kaniera ezers bija manami aizaudzis un sekls, kadus maneklus Jus ieteiktu lietot Kanieri un kadas krasas vai vobleriem ari ir nepieciesama ipasa spele, ka gumijas zivtinam?

Atbild Valdis Holbergs

Vasaras vidū rīta un vakara cope ir spilgti izteiktas. Vasaras vidū parasti līdakas vislabāk ķeras vēl pirms saullēkta un pēc saulrieta un pat naktī. Izņēmumi ir apmākušās dienas, kad nav saules. Visos ezeros, kuri ir tā vai citādi saistīti ar jūru rīta vējš, jeb tīrais austrumu vējš ir bada jeb necopes vējš. Rietumu vējos ķeras daudz labāk. Tas notiek tāpēc, ka austrumu vējos ūdens līmenis piejūras ezeros krīt, bet rietumu vējos ceļas un zivīm vienmēr patīk augstāks ūdens līmenis. Kaņiera ezerā līdakas ir jāmeklē dziļākās bedrītēs un zāļu tuvumā. Ja Jums nav lielas pieredzes, tad vislabāk spiningot ar peldošajiem vobleriem vai pretzāļu vizuļiem. ar parastajiem vizuļiem seklōs un zāļainos ezeros spiningot nav viegli.

Atbildēts: 13.jūlijs 2009, 15:37 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā bizbiz2

Sveiki es gribētu pajautāt kur varētu dabūt gumijnieka tērpu ar kuru varētu brist pa upi. Un cik tas varētu maksāt.

Atbild Valdis Holbergs

Brienamās gumijas bikses ar zābakiem var nopirkt makšķernieku veikalos. Cenas ir dažādas.

Atbildēts: 13.jūlijs 2009, 15:28 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager