Kūpinātavas

Visiem paldies! Nem'su veeraa visus ieteikumus un meeginaasu velreiz. Vajag tik to zivi nokert :)
23.aprīlis 2018, 22:09 | links
 
žāvē veļu, zivis kūpina!
23.aprīlis 2018, 20:47 | links
 
Iespējams, tas iepriekš jau ir te apspriests, bet varbūt kāds var īsi paskaidrot, ar ko atšķiras zivju/gaļas žāvēšana no kūpināšanas?

juvelieris, 23.aprīlis 2018, 17:42


ar to pašu, ko vītināšana no kaltēšanas, tb wordings...

žāvēšana parasti ir karstā kūpināšana, bet ir arī aukstā kūpināšana (30-40 grādi), ko par žāvēšanu saukt mute neverās...
23.aprīlis 2018, 20:20 | links
 
Es agrāk arī štukoju par kūpinātavu, bet tad atklāju, ka to elementāri var veikt arī grillā. Jālieto nevis parastās kokogles, bet briketes, tad ir vieglāk uzturēt vajadzīgo temperatūru (zem 100 grādiem, citādi sanāks grillētas nevis kūpinātas zivis). Uz oglēm slapjas skaidas dūmam, vāku virsū un sanāk pa pirmo. Vienīgais mīnuss varētu būt, ka nevar daudz ielikt iekšā. Šitā pat vieglāk kā cept vai ko nu tur katrs dara, jo zivis var likt ar visām zvīņām, vajag tik atvērt pa muguru un izņemt iekšas.

jurciks66, 23.aprīlis 2018, 14:27

var arī tā,tik jāuzmanās lai nedarvojas kastes iekšpuse,kautkas līdzīgs kā slēgtā metāla kaste uz oglēm sanāk
23.aprīlis 2018, 20:10 | links
 
Sveicināti spečuķi! Samontēju karsto kūpinātavu... kūpināju breksi 1.5kg ar sausām ābeles skaidām, rezultātā zivs skaista pēc izskata,bet pēc garšas ļoti rūgta! Kāpēc, kur vaina???

Imux85, 23.aprīlis 2018, 13:49

vaina skaidās,par dauz spēcīgs dūms sanāca,vajadzēja miksēt ar alksni,man personīgi ar tīru ābeli nevisai.bet nu katram sava garšas recepte jāmeklē
23.aprīlis 2018, 20:06 | links
 
Iespējams, tas iepriekš jau ir te apspriests, bet varbūt kāds var īsi paskaidrot, ar ko atšķiras zivju/gaļas žāvēšana no kūpināšanas?
23.aprīlis 2018, 17:42 | links
 
Vēlams kūpinātavu pirms izmantošanas izkarsēt, izžāvēt, citādi sākumā tur viss svīst un no tā parādās rūgtums. Ja kūpinātava no tērauda trumuļa tad karsēšana gandrīz obligāta, īpaši kūpinot vēsā laikā.
23.aprīlis 2018, 17:12 | links
 
Imux85 [23.04.18]: Sveicināti spečuķi! Samontēju karsto kūpinātavu... kūpināju breksi 1.5kg ar sausām ābeles skaidām, rezultātā zivs skaista pēc izskata,bet pēc garšas ļoti rūgta! Kāpēc, kur vaina???
Esi pārliecināts, ka tās bija ābeles skaidas? Es ar tā kā vairāk sliecos uz to, ka vaina ir kurināmajā. Ar žaunām visu zivi diez vai sabojāsi, bet ar kurināmo elementāri.
23.aprīlis 2018, 17:00 | links
 
Es agrāk arī štukoju par kūpinātavu, bet tad atklāju, ka to elementāri var veikt arī grillā. Jālieto nevis parastās kokogles, bet briketes, tad ir vieglāk uzturēt vajadzīgo temperatūru (zem 100 grādiem, citādi sanāks grillētas nevis kūpinātas zivis). Uz oglēm slapjas skaidas dūmam, vāku virsū un sanāk pa pirmo. Vienīgais mīnuss varētu būt, ka nevar daudz ielikt iekšā. Šitā pat vieglāk kā cept vai ko nu tur katrs dara, jo zivis var likt ar visām zvīņām, vajag tik atvērt pa muguru un izņemt iekšas.
23.aprīlis 2018, 14:27 | links
 
Varbūt klāt bija ceriņa skaidas?
23.aprīlis 2018, 14:26 | links
 
laikam būs vaina skaidās!
23.aprīlis 2018, 14:09 | links
 
Sausām skaidām? Tās uzreiz nesadega? Liec vai nu svaigas vai iemērc ūdenī uz nakti. Rūgts var būt, ja zivis nav kārtīgi iztīrītas, jāatceras žaunas izņemt.
23.aprīlis 2018, 14:05 | links
 
Sveicināti spečuķi! Samontēju karsto kūpinātavu... kūpināju breksi 1.5kg ar sausām ābeles skaidām, rezultātā zivs skaista pēc izskata,bet pēc garšas ļoti rūgta! Kāpēc, kur vaina???
23.aprīlis 2018, 13:49 | links
 
Gudrīši,sarēķiniet,cik malkas sadeg un darvo,kūp,utt ? Slēgtajā ir saujiņa ābeles skaidu ! Ir jau tas cepeškrāsns variants,bet,ja notver pareizo momentu,zivtiņa ir gatava līdz kaulam,sulīga un galvenais ātri-no 40min-1h .
26.augusts 2017, 20:54 | links
 
Tunelī pēc gada kūpināšanas sakrājies tik daudz, jo tam ir liels kopējais virsmas laukums, uz kā kondensējas un sakrājas darvas ar sodrējiem u.c. sadegšanas produkti. Tāpēc tos tu vari tur labi aplūkot. Ja tunelis nav, vai ir īss, tad lielākais šo uzkrājumu daudzums kopā ar dūmu nonāk atmosfērā. Tunelis pats par sevi nefilrē un nesamazina to vielu daudzumu, kas nonāk uz produkta. To, kas nonāk un cik daudz paliek uz produkta nosaka virkne citu faktoru, kas ir saistīti ar temperatūras režīmu, izmantoto kurināmā veidu, laiku - cik ilgi produkts ievietots kūpinātavā apstrādei, kā arī ar pašu kūpinājuma materilālu.
26.augusts 2017, 20:22 | links
 
Manā kūpinātavā krāsots dūms netiek klāt,jo man ir visu lamātā slēgtā,bet arī to ar krāsotiem dēļiem nekarsēju,tāpec ka smird...Kurinu ar tīru malku,skujkoku vai lapu,vienalga...Slēgtajā kūpinātavā zivis lieku veselas,nepārgrieztas,tāpēc kaitīgums nolobās ar ādu,bet pārgrieztajām zivīm Jūs kancerogēnus apēdat,vienalga no kāda kuriņa....
25.augusts 2017, 22:42 | links
 
cops67, cik garš tik plats :)
Manuprāt garais tunelis vairāk paredzēts dūmu dzesēšanai nevis kaitīgo vielu atdalīšanai?
Jo vēsāki dūmi, jo lielākai jābūt to caurplūdei lai uzturētu vajadzīgo temperatūru...

AndrisABC, 24.augusts 2017, 12:07
Esi kādreiz pēc kāda gada kūpināšanas pameģinājis iztīrīt dūmvadu, tad redzēsi kas tur ir sakrājies un kā tu domā kur tas viss paliek.

cops67, 25.augusts 2017, 15:36


OK, piemēram paņem krāsotu malku, kā domā kas nodarīs pāri vairāk veselībai ja tajā malkā kūpināsi karstu kūpinājumu vai aukstu?
Izgarojums 4m nav pat ņēmā vērams
25.augusts 2017, 19:22 | links
 
cops67, cik garš tik plats :)
Manuprāt garais tunelis vairāk paredzēts dūmu dzesēšanai nevis kaitīgo vielu atdalīšanai?
Jo vēsāki dūmi, jo lielākai jābūt to caurplūdei lai uzturētu vajadzīgo temperatūru...

AndrisABC, 24.augusts 2017, 12:07

Esi kādreiz pēc kāda gada kūpināšanas pameģinājis iztīrīt dūmvadu, tad redzēsi kas tur ir sakrājies un kā tu domā kur tas viss paliek.
25.augusts 2017, 15:36 | links
 
Ko sakat par tādu? Tikai lūdzu godīgi un patiesi...

http://silts.lv/K%C5%ABpin%C4%81tavas/id/233

banans, 23.augusts 2017, 14:40
Nu ja godīgi, tad es uzskatu ka tā ir cepeškrāsns, nevis kūpinātava, jo ja dūmi no skaidām nāk pa taisno uz produkta tad tas nav tas labākais, tomēr ir vajadzīgs tunelis kur nosēžās vismaz daļa no kaitīgām vielām, bet tās ir tikai manas domas, es pats sev uztaisīju kūpinātavu ar tuneli 4 metri.

cops67, 23.augusts 2017, 15:47


jā nav nekāda sakara ar kaitīgām vielām, vienkārši karsti kūpināts vai auksti kūpināts. (pietam veselības ziņā veselīgāk būs ēdiens uz oglēm(grills šašliks) tad karstais kūpiņš(bez tuneļa) un tad tik aukstais.
24.augusts 2017, 21:54 | links
 
Tai pašā lapā spiedienkatls no nerūsošā tērauda,ņem un uztaisi restes,būs kūpinātava līdz mūža beigām...
24.augusts 2017, 21:25 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager