Kūpinātavas

Pašlaik man ir divas kūpinātavas, paštaisītā no mucas, tieši apakšā kurtuve no 4. rindām ķieģeļu un Abas. Vecā no mucas bija ierakta zemē, kurtuve bija ķieģeļu un sildīja vairāk zemi. Tagad uzmūrēta uz betona plāksnes un patērē mazāk malkas, visi atzīst, ka sanāk ļoti labi un garšīgi,
Abas, viss sanāk pārāk pelēks-melns, garša sliktāka noteikti, tas dūms cirkulē visu laiku iekšā un pēc izskata sanāk neglītas. Toties vajag daudz mazāk malkas. Varbūt, ka daru kaut ko nepareizi, jājautā Willy??
Abās kūpinu gan zivis, gan vistas.
Vistām ir laba marinādes recepte, ko iepriekš daudz gatavojot esmu pierakstījis un atradis par labu esam. Interneta receptēs ir copy paste un noteikti par daudz etiķa un sāls. Sastāvdaļas tagad vienmēr sveru, agrāk pēc garšas gatavoju. Vairāk kā desmit vistas gan neesmu gatavojis, parasti 4-6 pašpatēriņam.
Tas tā Hecs7 pārdomām.

Brex, 28.oktobris 2021, 13:00

Man ar Abas 200L sanāk līdzīgi, pārāk daudz dūma, pārāk tumši viss sanāk - pat tāds skābs rūgtums veidojas. Tad piešāvos celt augstāk temperatūru un vairāk cept dūmos nevis kūpināt un ir normāli, bet tas ar sausu malku-šķilām un īsu laiku. Vecā sadales kastē kur kurtuve ir atsevišķi un pa vidum skārta ventilācijas caurule rezultāts ir daudz labāks. Pa ziemu būvēšu pēc usa parauga "offset smoker" - tad redzēšu kas sanāks.

snitraM, 28.oktobris 2021, 14:43

Man ir uzbūvēta kūpinātava no sadales skapja ar apakšā izgrieztu caurumu un kurtuvi tieši zem skapja. Kād plusi iznestajai kurtuvei? Tur jau sanāk aukstā kūpināšana, karstajai diez vai izdosies dabūt nepieciešamo temperatūru.

onkyo, 28.oktobris 2021, 15:15


Man bija veca aizvēsturiska čuguna krāsniņa, to arī izmantoju kurtuvei. Tā kā zem skapja nelīda tad nolikām blakus. Tur tā caurule 1 - 1.5 m varbūt sanāk. Temperatūra pietiekama - man nepatīk ilgi kūpināt, turu augstāku temperatūru un ne tik ilgi. Izmantoju sausu malciņu, ne rupju un sanāk smuki zeltaina un sulīga zivtiņa.
28.oktobris 2021, 17:20 | links
 
Pašlaik man ir divas kūpinātavas, paštaisītā no mucas, tieši apakšā kurtuve no 4. rindām ķieģeļu un Abas. Vecā no mucas bija ierakta zemē, kurtuve bija ķieģeļu un sildīja vairāk zemi. Tagad uzmūrēta uz betona plāksnes un patērē mazāk malkas, visi atzīst, ka sanāk ļoti labi un garšīgi,
Abas, viss sanāk pārāk pelēks-melns, garša sliktāka noteikti, tas dūms cirkulē visu laiku iekšā un pēc izskata sanāk neglītas. Toties vajag daudz mazāk malkas. Varbūt, ka daru kaut ko nepareizi, jājautā Willy??
Abās kūpinu gan zivis, gan vistas.
Vistām ir laba marinādes recepte, ko iepriekš daudz gatavojot esmu pierakstījis un atradis par labu esam. Interneta receptēs ir copy paste un noteikti par daudz etiķa un sāls. Sastāvdaļas tagad vienmēr sveru, agrāk pēc garšas gatavoju. Vairāk kā desmit vistas gan neesmu gatavojis, parasti 4-6 pašpatēriņam.
Tas tā Hecs7 pārdomām.

Brex, 28.oktobris 2021, 13:00

Man ar Abas 200L sanāk līdzīgi, pārāk daudz dūma, pārāk tumši viss sanāk - pat tāds skābs rūgtums veidojas. Tad piešāvos celt augstāk temperatūru un vairāk cept dūmos nevis kūpināt un ir normāli, bet tas ar sausu malku-šķilām un īsu laiku. Vecā sadales kastē kur kurtuve ir atsevišķi un pa vidum skārta ventilācijas caurule rezultāts ir daudz labāks. Pa ziemu būvēšu pēc usa parauga "offset smoker" - tad redzēšu kas sanāks.

snitraM, 28.oktobris 2021, 14:43


Man ir uzbūvēta kūpinātava no sadales skapja ar apakšā izgrieztu caurumu un kurtuvi tieši zem skapja. Kād plusi iznestajai kurtuvei? Tur jau sanāk aukstā kūpināšana, karstajai diez vai izdosies dabūt nepieciešamo temperatūru.
28.oktobris 2021, 15:15 | links
 
aluspinte [28.10.21]: Tik tās ka kmateriālu cenas bik pa traku. Kūpiņam jau nu nevajag a klases finieri. Viss smuki sanāks ar kvalitatīviem taras dēļiem. Arī biezums pietiekams, ja grib kaut dubultā var likt. 3x lētāk vismaz. Ja caur paziņām, kūpiņa materiāls pa labu aluskasti:)
Jā nu tādas cenas tagad kokam ir. Par šo cenu var dabūt tikai pirmo klasi ( tobiš ar dzīvajiem zariem ) . Parasti pērku A klasi (bezzaru) bet nu bērzu tādu nedabūt. Tas ir žāvēts, galdniecības darbiem paredzēts. Kūpiņam tādu nevajag. Citu, lētāku neesmu ņēmis . 50 eriki par man nepieciešamo materiālu nav baigi daudz, uzskatīju, ka nav vērts kkur sskā meklēt.
Bet tā vai tā kopumā bišķi saskrien un galvenais laiks, kādas pāris dienas nočakarēsies. Tamdēļ, jau arī teicu, ka labi jāpadomā vai ir vērts.
28.oktobris 2021, 14:52 | links
 
Pašlaik man ir divas kūpinātavas, paštaisītā no mucas, tieši apakšā kurtuve no 4. rindām ķieģeļu un Abas. Vecā no mucas bija ierakta zemē, kurtuve bija ķieģeļu un sildīja vairāk zemi. Tagad uzmūrēta uz betona plāksnes un patērē mazāk malkas, visi atzīst, ka sanāk ļoti labi un garšīgi,
Abas, viss sanāk pārāk pelēks-melns, garša sliktāka noteikti, tas dūms cirkulē visu laiku iekšā un pēc izskata sanāk neglītas. Toties vajag daudz mazāk malkas. Varbūt, ka daru kaut ko nepareizi, jājautā Willy??
Abās kūpinu gan zivis, gan vistas.
Vistām ir laba marinādes recepte, ko iepriekš daudz gatavojot esmu pierakstījis un atradis par labu esam. Interneta receptēs ir copy paste un noteikti par daudz etiķa un sāls. Sastāvdaļas tagad vienmēr sveru, agrāk pēc garšas gatavoju. Vairāk kā desmit vistas gan neesmu gatavojis, parasti 4-6 pašpatēriņam.
Tas tā Hecs7 pārdomām.

Brex, 28.oktobris 2021, 13:00


Man ar Abas 200L sanāk līdzīgi, pārāk daudz dūma, pārāk tumši viss sanāk - pat tāds skābs rūgtums veidojas. Tad piešāvos celt augstāk temperatūru un vairāk cept dūmos nevis kūpināt un ir normāli, bet tas ar sausu malku-šķilām un īsu laiku. Vecā sadales kastē kur kurtuve ir atsevišķi un pa vidum skārta ventilācijas caurule rezultāts ir daudz labāks. Pa ziemu būvēšu pēc usa parauga "offset smoker" - tad redzēšu kas sanāks.
28.oktobris 2021, 14:43 | links
 
RaimisD [28.10.21]: Palabošu, lai aluspinte man nepārmet melošanu.
Bērza cena tika dota nevis A klasei, bet pirmajai.
Kūpiņam būs ok
Neņem Raimi ļaunā. Tik tās ka kmateriālu cenas bik pa traku. Kūpiņam jau nu nevajag a klases finieri. Viss smuki sanāks ar kvalitatīviem taras dēļiem. Arī biezums pietiekams, ja grib kaut dubultā var likt. 3x lētāk vismaz. Ja caur paziņām, kūpiņa materiāls pa labu aluskasti:)
28.oktobris 2021, 14:13 | links
 
Piebilde, mucas kūpinātavā man virs kurtuves ir restes un virs restēm sakrauti akmeņi, dūmi iet cauri akmeņu krāvumam, muca bleķa, parastā, krievu laika, vecā bija tāda pati. Nopirkām Abas, pēc tam atjaunoju vecā tipa mucu, tā mājinieki pēc Abas kūpinājumiem pieprasīja, bet varbūt es kaut ko nepareizi darīju.
28.oktobris 2021, 13:12 | links
 
Pašlaik man ir divas kūpinātavas, paštaisītā no mucas, tieši apakšā kurtuve no 4. rindām ķieģeļu un Abas. Vecā no mucas bija ierakta zemē, kurtuve bija ķieģeļu un sildīja vairāk zemi. Tagad uzmūrēta uz betona plāksnes un patērē mazāk malkas, visi atzīst, ka sanāk ļoti labi un garšīgi,
Abas, viss sanāk pārāk pelēks-melns, garša sliktāka noteikti, tas dūms cirkulē visu laiku iekšā un pēc izskata sanāk neglītas. Toties vajag daudz mazāk malkas. Varbūt, ka daru kaut ko nepareizi, jājautā Willy??
Abās kūpinu gan zivis, gan vistas.
Vistām ir laba marinādes recepte, ko iepriekš daudz gatavojot esmu pierakstījis un atradis par labu esam. Interneta receptēs ir copy paste un noteikti par daudz etiķa un sāls. Sastāvdaļas tagad vienmēr sveru, agrāk pēc garšas gatavoju. Vairāk kā desmit vistas gan neesmu gatavojis, parasti 4-6 pašpatēriņam.
Tas tā Hecs7 pārdomām.
28.oktobris 2021, 13:00 | links
 
Palabošu, lai aluspinte man nepārmet melošanu.
Bērza cena tika dota nevis A klasei, bet pirmajai.
Kūpiņam būs ok
28.oktobris 2021, 09:44 | links
 
aluspinte [27.10.21]: Nu gan dirs. Kurā pasaules malā tos kokmateriālus taisies pirkt. Pat no skandināvijas uz lv pasūtot lētāk sanāktu. Pat kautkādā depo pussapuvošos dēļus pērkot. Diršat. Ja vel no paziņas, tad līdz 100 eur kokmateriālos žāvētavai jau nu var iekļauties. Tur pirmkārt kubu nav kur izlietot,ja vispār saprot cik tas ir.
Kļūdaina zvana dēļ es sadirsu vienu, ka abas.lv netirgo malkas kurināmās kūpinātavas.
Bet par kokmateriāliem gan ne. Cena dota kubā, nav visiem vienādi kūpiņa izmēri.. A1 klases collīgais bērzs. Saki var iekļauties 100 eur. Pilnīgi noteikti. Pēc maniem izmēriem 1M x 0,6M x 0,6M sanāca nepilni 50 eur.
Un sanāktu vēl lētāk koki, ja murētu kurtuvi. Bet man tas kūpiņš, ir domāts pārvietojams. Kūpinātu 3 reizes gadā, bet pārējo laiku stāvētu, kā piemineklis. A tā var mierīgi ienest šķuņī. Tamdēļ arī pats lietošu un ieteicu. Kurtuves daļu izšūt ar ugunsdrošiem materiāliem un nemūrēt no ķieģeļiem ar šamuta oderi.
28.oktobris 2021, 08:45 | links
 
cento [27.10.21]: Es kaut kur lasīju, ka pēc pornogrāfijas izskatās jebkurā muca dārza vidū.... Man tāda ir ! Bet kūpinās prīmā !
Vis ir atkarīgs no tā, kāds ir pats dārzs. Var būt gadījumi, ka tā muca nemaz neizceļās uz kopējā fona!:)
Par to, ka kūpinās prīmā, bazara ņet!
28.oktobris 2021, 08:38 | links
 
Un tad vēl tēma par kuru padomāt ir dūmu ģenerators...
27.oktobris 2021, 23:34 | links
 
RaimisD [27.10.21]: dim [11:41]: Par elektriskajām kūpinātavam - cik esmu redzējis, tajās dūmiem tiek izmantotas koka skaidas.Tas ir pareizi un normālai elektro kūpinātavai ir arī skaidām paredzēta atvilktne. Tas ir mans viedoklis un neapgalvoju, ka pareizais. Šķiet elektrisko tamdēļ arī izvēlās, lai nav jāčakarējās ar dūmiem. Man labai paziņai izbraukuma tirdzniecībai bija tieši tādi kūpinājumu , desiņu, gaļiņas, vistiņu piegādātāji, kas lietoja šķidros dūmus. Cenu deva būtiski labāku ,kā saimniecības, kas kūpina ar malku. Teica, ka zaļumballēs, koncertos, sacīkstēs parasti cilvēki nav iebilduši par ēdiena kvalitāti. Tur galvenais, lai cena lētāka.
Jā. Šitais mākslīgais dūms, diemžēl ir modē arī augsta līmeņa restorānos. Esmu bijis klāt un redzējis kā tas darās. Skaidra lieta, ka tad jau labāk musarņikā kūpināt nekā ar E laistīt :)
27.oktobris 2021, 23:32 | links
 
RaimisD [27.10.21]: Willy [Vakar]: .mans variants Abas.lv !Abas.lv tirgo tikai elektriskās. Normāls kūpiņš ,jau rij 5kw h, pie šī brīža elektrības cenām var sanākt bišķi padārgi . Elektro kūpiņam protams lietošanas ērtums, ulciec temperatūru, taimeri un mauc darīšanās. Bet malkas kurināmajām, tomēr ir sava burvība. To smaržu, ko dod alkšņa un dažu augļkoku dūms ar marinādēm neaizstāt. Lieto protams ,,šķidros dūmus,, bet tas galīgi nav tas.
Ja pats izdomā būvēt. Kokam cenas tagad kosmosā, ar pa lēto nesanāks. 520 eur + PVN m3, ja uz privātpersonu. Materiālus, lapkoku bērzu, melnalksni vari nopirkt Santals , zvani Normundam 2615719septiņi.
Collīgā bērza viņam šobrīt nav. Ir melnalksnis 32mm cena tāda pati. Nelieto kūpiņam impregnētos materiālus, tur ir baigi skarbā ķīmija, cik ilgi tā garos hvz. Kā, jau Domaataajs teica. Likt skujkoku ar nu tā. Tas dod specifisku sveķu smaržu, ne visiem tā var patikt. Ja tā ir tikai dekoratīvā apdare un iekšā pakojums tad vēl tā. No iekšpuses var izsist ar skārdu, bet ar to nepietiks, lai būtu ugunsdroša. Starpslānim var lietot kokšķiedras plāksnes BELTERMO 22m biezumā (protams tā arī nav bez izgarojumiem).
Tagad parēķini visus šos izdevumus, čakaru, savu laiku ,ko tam veltīsi, Tev to vajag. Cik kg butes, vistas ir jānokūpina, lai projekts ,,atsistos,, Lētāk sanāk kaut par 600eur nopirkt depiķī, vai kkur citur gatavu.
Nu gan dirs. Kurā pasaules malā tos kokmateriālus taisies pirkt. Pat no skandināvijas uz lv pasūtot lētāk sanāktu. Pat kautkādā depo pussapuvošos dēļus pērkot. Diršat. Ja vel no paziņas, tad līdz 100 eur kokmateriālos žāvētavai jau nu var iekļauties. Tur pirmkārt kubu nav kur izlietot,ja vispār saprot cik tas ir.
27.oktobris 2021, 22:41 | links
 
Es kaut kur lasīju, ka pēc pornogrāfijas izskatās jebkurā muca dārza vidū.... Man tāda ir ! Bet kūpinās prīmā !
27.oktobris 2021, 20:32 | links
 
svageris [27.10.21]: Ko teiktu par šādu kūpinātavu
Feina. Tāda dārzā pēc pornogrāfijas neizskatīsies. Tā ir ar iznesto kurtuvi ja ?
27.oktobris 2021, 19:59 | links
 

Ko teiktu par šādu kūpinātavu
27.oktobris 2021, 18:24 | links
 
Es uztaisīju no vecā lielā ledusskapja protams visus draņķis izplēsu ārā aizmugurē no ķieģeļiem uztaisīju kurtuvei un viss notiekas
27.oktobris 2021, 15:50 | links
 
Nu nē nekas labāks par dabīgu alkšņa dūmiņu
27.oktobris 2021, 15:36 | links
 
dim [27.10.21]: Par elektriskajām kūpinātavam - cik esmu redzējis, tajās dūmiem tiek izmantotas koka skaidas.
Tas ir pareizi un normālai elektro kūpinātavai ir arī skaidām paredzēta atvilktne. Tas ir mans viedoklis un neapgalvoju, ka pareizais. Šķiet elektrisko tamdēļ arī izvēlās, lai nav jāčakarējās ar dūmiem. Man labai paziņai izbraukuma tirdzniecībai bija tieši tādi kūpinājumu , desiņu, gaļiņas, vistiņu piegādātāji, kas lietoja šķidros dūmus. Cenu deva būtiski labāku ,kā saimniecības, kas kūpina ar malku. Teica, ka zaļumballēs, koncertos, sacīkstēs parasti cilvēki nav iebilduši par ēdiena kvalitāti. Tur galvenais, lai cena lētāka.
27.oktobris 2021, 13:39 | links
 
dim [27.10.21]: Gadījumā kaut ko nejauc? Atverot abas.lv, piedāvājumā redzams diezgan plašs malkas kūpinātavu klāsts. Par elektriskajām kūpinātavam - cik esmu redzējis, tajās dūmiem tiek izmantotas koka skaidas.
jaucu.
Man šis jautājums ir aktuāls. Bračka laukos līņus audzē. Lūdza, lai atrodu kādu normālu kūpinātavu, vai uztaisu. Tamdēļ šodien pat uzmetu telefonā ABAS.LV kūpinātavas. Izleca kūpinātavas-dažādu izmēru bla, bla un zem tā zvanīt tel num. 27026004 kur man arī atbildēja, ka malkas kūpiņus netirgo. Tagad ieskatījos, ka tel. nav šai kompānijai.
27.oktobris 2021, 13:17 | links
 

Pievieno savu atbildi

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager