Nu tad izstāstiet kaut vai privātā vēstulē savu kūpināšanas procesu no sākuma līdz gatavai ar iesālīšanu utt!Nezinu, kapēc, nepārsālu, vienīgi varbūt pa ilgu turu zem sloga...
Paldies jau iepriekš!
kasix
Zivs nav gaļa.Iepriekšējā marinēšana nav nepieciešama.Garšvielas liek uz tiko nokūpinātas vēl karstas zivis.
p.s.
Par gaumi nestrīdās.Katram savi kūpiņa veidošanas paņēmieni.
:)
Kāsi
Zivs nav gaļa, nav jātur sālijumā vairākas dienas, izņemtos voblas. 3-5 stundas zivis patur zem sloga, pirms tam viegli apkaisa ar sāls un cukura maisījumu 2:1
tr222
Taisi to kūpinātavu no kāda materiāla gribi.Darva tur bija ir un būs!!!Pareizi Zaraza raksta - izmazgā ar reizēm.Un kā jau tika te pieminēts - pirms kūpināšanas kūpinātavu VAJAG uzsildīt.Pretējā gadijumā kondensāts ar visu darvu tecēs pa visām malām!
Neesmu nevienu tādu iekārtu tuvumā redzējis, bet domāju, ka tur iztiek bez joniem :).
Parasti el.sildītāji (tāpat kā jebkurā el.plītī) silda + rodas neliels dūms no alkšņu skaidām, kas piešķir to aromātu.
Nevaru saprast kas par vainu - iesālu zivis, divas dienas paturu zem sloga...kūpinu...itkā gatavas bet biezākā puse gaļa ir tādā kā putrā un miltaina, rūgta...jau kuro reizi, meģinu visādi, bet nesanāk rezultāts ...kas par vainu?...
Varbūt kāds zina shēmu kūpinātavai ar joniem. Esmu redzējis darbībā, baudījis gatavu produkciju. Taču uzbūvi nerādīja. Auksti kūpinātu lasi līdz 7 cm biezumā nokūpina 40 minūtēs. Svara nobirums 5-10 %. Visa veikalos sastopamā produkcija ir šādi kūpināta. Princips vienkāršs- siltumu ražo elektrība, kuru kaut kā izstaro 4 pirksta resnuma stieņi( iespējams metāla). Vienlaicīgi kūpinātavas apakšā uz metāla puļķa, ap 20 mm resnumā, uzsprausts alkšņa klucītis. Puļķis pieslēgts strāvai, uzkarstot dedzina alkšņa klucīti un ražo nepieciešamo dūmu. Problēma- nezinu kā strāvu pārveido jonos un kas ir šie metāla( ? ) stieņi. Vai kāds varētu apskaidrot kā tādu uztaisīt. Jau iepriekš pateicos.
Darvai nav kur likties, taču vienas kūpināšanas reizes ietvaros tā neuzpēj savākties pietiekošā daudzumā lai kaut kam tecētu virsū un traucētu... Pēc tam ņemam karčeri un izpūšam, lia nākošreiz viss tīrs un smuks :)
Es sālsūdenī vējzivi nepeldinu... Sāls atbrīvo ūdeni, a šītā zivs jau tā nav no sulīgajām... Kā izņem karstu no kūpinātavas tā ieber sāli vēderā un virsū, un , kas būtiska nianase, kuru iepriekš neminēju uzreiz karstu ietin pārtikas plēvē - tas būtiski palīdz saglabāt zivi sulīgu.
Nemāku ielikt bildi, bet otreiz kaut kā bleķa kūpinātavu netaisītu, visu kaut ko esmu izmēģinājis bet nepatīk, iekšā liels mitrums darva tek virsū gaļai. Jādomā par koka kūpinātavu.
p.s. Varbūt kāds var vienkāršā valodā apskaidrot kā pielikt bildi
tr222 mēģini pavēdināt kūpinātavu. tas ir nelikt vis vāku virsū bet kādu vecu rupja auduma deķi, džutas maisus. Lai dūmi un mitrums nāk ārā pa augšu arī ārā.
zaraza paldies, bet kā paliek ar to sālīšanu? moš pirms kūpināšanas mazliet papeldināt sālsūdenī? Vai nevajag? Uzberam sālīti tikai pēc kūpināšanas beigām?