Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Edīte Stērste, Vidzemes Augstskola | 19.februāris 2014, 14:11 | 7 komentāri | 2848 skatījumi

Burtnieka ezerā cīnās ar maluzvejniekiem un atkritumu atstājējiem

Lai arī zemledus makšķerēšanas sezona tuvojas noslēgumam, Burtnieka ezera ledus vēl ir gana biezs un vilina makšķerniekus. Vislielākās problēmas, ar kurām ikdienā sakaras Burtnieka ezera uzraugi, ir maluzvejnieku nelegāli ieliktie tīkli un uz ezera ledus atstātie atkritumi. Burtnieku novada pašvaldība aicina ezera apmeklētājus un ikvienu atpūtnieku būt atbildīgam un saudzēt dabu!

Burtnieka ezera uzraugi paredz, ka līdakas šogad nārstam gatavosies ātrāk, tāpēc ir uzsākta pastiprinātāka makšķernieku kontrole. „Negodprātīgo makšķernieku nelikumīgi izliktās ūdas šogad atrodam ātri, jo virs ledus nav sniega. Tas palīdz līdakas atlaist atpakaļ ezerā vēl dzīvas un ātrāk pamanīt iespējamos maluzvejniekus,” stāsta Burtnieku novada pašvaldības policists un Burtnieka ezera sargs Jānis Bērziņš. „Vainīgos atrast nav viegli, taču izdodas - pirms pāris nedēļām noķērām divus vēdzeļu cemmerētājus,” saka Bērziņš.

Līdztekus makšķernieku dokumentu pārbaudēm un maluzvejniecības apkarošanai, jācīnās arī ar makšķernieku atstātajiem atkritumiem. Atkritumu ir ļoti daudz, it sevišķi pēc nedēļas nogalēm, kad ir vislielākais makšķernieku pieplūdums. Uz ledus atrodamas neskaitāmas alkoholisko dzērienu pudeles, plastmasas turzas, pusdienu maizīšu papīri, cigarešu pakas, izsmēķi un citas lietas, kas „bļitkotājiem”, ejot uz krastu, šķitušas liekas.

„Ar ezera piemēslotājiem ir grūti cīnīties. Ir reizes, kad makšķerniekiem visapkārt mētājās pudeles un cigarešu izsmēķi, bet tie pēc aizrādījuma tikai parausta plecus un aizbildinās, ka tie neesot viņu atkritumi. Ir skumji noraudzīties un apzināties, ka tas viss paliek ezerā un nemaz tik ātri nesadalās,” skarbs ir Jānis Bērziņš, „Atkritumus, cik varu, tik vācu un nogādāju krastā pats. To uztveru kā savu pienākumu pret ezeru, bet tas būtībā ir katra pienākums sakopt aiz sevis.”

Visus atkritumus Burtnieka ezera lielajā platībā savākt nav iespējams. Sadzīves atkritumi, ledum kūstot, nonāk ezerā un nelabvēlīgi ietekmē ne tikai ūdens kvalitāti ūdenstilpē, bet arī ūdens iemītniekus. Nenogrimušās pudeles peld uz krastu un bojā ainavu. Jāatzīmē, ka visi zemledus makšķernieku atstātie atkritumi, īpaši plastmasa, vidē sadalās ļoti lēni, bet stikls nesadalās vispār un uzkrājas ezera gultnē.

Burtnieku novada pašvaldība aicina makšķerēšanas entuziastus un atpūtniekus būt atbildīgiem pret vidi un savākt aiz sevis radītos atkritumus. Iesakām ņemt līdzi atkritumiem paredzētu maisiņu, ko ērti var izmest sadzīves atkritumu konteineros, kas izvietoti pie laivu piestātnēm. Atkritumu nogādāšana to savākšanas vietās noteikti izmaksās lētāk nekā administratīvais sods par vides piesārņošanu! Tāpat aicinām negodprātīgos makšķerniekus būt atbildīgākiem pret Burtnieka ezera zivīm! Gada licence makšķerēšanai Burtnieka ezerā no krasta, no ledus vai laivas, izņemot makšķerēšanu no laivas maija mēnesī, izmaksā 28,00 EUR, bet no ievērojami lielākas naudas summas būs jāšķiras, lai samaksātu sodu par nelikumīgi noķertajām zivīm!

Informāciju sagatavoja:

Edīte Stērste, Vidzemes Augstskola

Papildu informācija:

Zane Ābelīte-Medne, Burtnieku novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 20219631, E-pasts: zane.abelite-medne@burtniekunovads.lv

Problēmas atspoguļojums Vidzemes TV:

http://www.youtube.com/watch?v=vsoya6_79AM&feature=c4-overview-vl&list=PLLh63VRFRKzkWLPjL4i-r4MI4ZzaXc3d_

 
 
[7] Komentāri | dilst | aug
 
koki
koki :

Mums Kisiti tas pats uz vienu legalo tiklu 2 nelegalie. Nav kas ieviesh kartibu! Atbildigie laikam gull:(

19.02.14 Atbildēt | Ziņot 0
valdiszarins

Es jau nu šo cūcību galīgi nesaprotu.....līdzi var visu ko savilkt bet kāpēc tas vis ir ezerā jāatstāj ??????

Vasarā pilns ezers ar pudelēm maizes maisiņiem nemaz nerunāju par cigarešu paciņām... vai tiešām tik grūti patur't laivā un krastā konteinerā izmest.....nu vienkārši lopiski....

19.02.14 Atbildēt | Ziņot 0
gz888

koki-legalu tiklu KISITI vispar nav,tapec ja tu neatskir murdu un murda setu no tikla ,labak turi muti

20.02.14 Atbildēt | Ziņot 0
IMANTSss

ne wisiem war izdabat pa pratam......*

23.02.14 Atbildēt | Ziņot 0
Ahven

Znaroks, ja nesaprot, tad mauc ar "kļušku" pa galvu, un kā izrādās, tad pielec ļoti labi. Ezera Nezinīšiem laikam arī vajadzētu, ko līdzīgu...

05.03.14 Atbildēt | Ziņot 0
pozitivs21

Pašvaldības! Nodrošiniet pie apmeklētākajiem ezeriem atkritumu vietas vai konteinerus, lētu risinājumu ir pilns internets! Makšķernieki, esat atbildīgi, nemēslot kur makšķerē jau ir vieglākais ko var izdarīt un mazākais ko no Jums var prasīt.

28.03.14 Atbildēt | Ziņot 0
sasodic

principā... nodrošināt ar atkritumu kastēm vai maisiem ir viena lieta, bet tos savākt... pa visam cita... Vienkārši, jāsit viņi, ka maz neliekas... Pat nezinu kā tos "maukas" var izārstēt... gan maliķus gan mēslotājus... man liekas ka vajag atjaunot kauna stabus...

17.04.14 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager