Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
@CopesLietas.lv | 31.jūlijs 2015, 19:09 | 4 komentāri | 2051 skatījums

Rīgas HES ūdenskrātuvē uzturēs pazeminātu ūdens līmeni

AS „Latvenergo” no 2015. gada 3. augusta līdz 18. septembrim Rīgas HES ūdenskrātuvē uzturēs pazeminātu ūdenslīmeni, lai veiktu Daugavas hidroelektrostaciju hidrotehnisko būvju atjaunošanas remontu mainīgajā ūdens līmeņa zonā Rīgas HES un Ķeguma HES. Tādējādi noslēgsies 13,6 km garās nogāzes stiprināšanas darbi, nodrošinot Rīgas HES dambja izmantošanu un ekspluatāciju turpmākos 30 gadus.

Šajā periodā vienlaicīgi ir plānots veikt: Rīgas HES labā krasta dambja augšas bjefa nogāžu betona virsmas stiprinājumu atjaunošanas remontdarbus un Ķeguma HES ūdens pārgāznes aizsprosta atjaunošanas remontu. Galvenie atjaunošanas darbi mainīgajā ūdens līmeņa zonā ir bojātā betona atkalšana, stiegrojuma attīrīšana, pretkorozijas apstrāde, papildu stiegrojuma montāža, betonēšana, virsmu aizsargpārklājuma uzklāšana, temperatūras un deformācijas šuvju remonts un izveide.

Darbu veikšanai AS „Latvenergo” no 3.augusta līdz 18.septembrim pazeminās ūdens līmeni Rīgas HES ūdenskrātuvē augstuma atzīmju robežās no 16,10 – 16,30 metriem absolūtās atzīmes (m.abs.), kas ir par 0,90 – 0,70 m.abs. zemāk par minimālo ūdens līmeni (17,00 m.abs.) HES normālas ekspluatācijas laikā.

Rīgas HES dambja kopējais garums ir 13,6 km un šogad remonta darbi norit pēdējā 3,1 km garajā nogāzes posmā. Tādējādi būs noslēgušies nogāzes stiprināšanas darbi, kas ritēja kopš 2006.gada.

Māris Kuņickis, AS „Latvenergo” ražošanas direktors:„Šovasar AS „Latvenergo” beidz stiprināt Rīgas HES labā krasta nogāzes atlikušajā pēdējā posmā 3,1 kilometra garumā. Kad septembra vidū šo darbu pabeigs, tik ilgs ūdens līmeņa pazemināšanas laiks nākamajos gados Rīgas HES ūdenskrātuvē vairs nebūs nepieciešams, jo hidrotehnisko būvju atjaunošanas remonts hidroelektrostacijas dambim būs noslēdzies.”

Pēc šī gada remontdarbiem:

Rīgas HES dambja izmantošanas un ekspluatācijas laiks pagarinās par vismaz 30 gadiem;

turpmākos gadus ūdenslīmeņa pazemināšana notiks īslaicīgi, lai veiktu hidrotehnisko būvju apsekošanu ūdenslīmeņa mainīgā zonā;

iedzīvotāji varēs pilnvērtīgāk izmantot atpūtai vasarā ūdenskrātuves sniegtās iespējas;

būs saglabāta iespēja nokļūt uz Sv.Meinarda salu augustā, laiorganizētu svētku dievkalpojumus, turklāt draudze varēs veikt salas krastu apsekošanu;

arī pašvaldības un aktīvā sporta pakalpojumu sniedzēji nākamajos gados īslaicīgajā pazemināšanas laikā varēs apsekot laivu piestātnes, laipas un krastus.

Remontdarbu izpildes laikā tiek iekļautas arī tās dienas, kas nepieciešamas, lai ūdenskrātuves līmeni pazeminātu līdz paredzētājai atzīmei un ūdenskrātuves līmeņa atjaunošanai līdz normālam darba režīma līmenim. Ūdens līmeņa pazemināšana Rīgas HES ūdenskrātuvē notiks pakāpeniski, atbilstoši Valsts vides dienesta (VVD) Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes izsniegtās Ūdens resursu lietošanas atļaujas nosacījumiem. Šo darbu izpildei ir saņemta VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes 2015.gada 30.janvāra saskaņojuma vēstule Nr. 4.4-10/733 „Par ūdens līmeņa pazemināšanu Rīgas HES ūdenskrātuvē 2015. gadā”.

Iedzīvotāji un uzņēmēji ūdenslīmeņa pazemināšanas periodu var izmantot savām vajadzībām, piemēram, krastu nostiprināšanai, piestātņu izbūvei u. c., kā arī pludmales zonu labiekārtošanai un sakopšanai.

Ja tiek plānots ūdenslīmeņa pazemināšanas laikā labiekārtot teritoriju vai tml., lūdzam brīdināt AS „Latvenergo” (tālr. 67728112 e - pasts: drosiba@latvenergo.lv) par veicamiem darbiem, termiņiem un sniegt atbildīgo personu kontaktinformāciju, lai saņemtu brīdinājumu par ūdens līmeņa izmaiņām vai atjaunošanu.

Aktuālais ūdens līmeņu izmaiņu statuss Daugavas HES ūdenskrātuvēs atrodams AS „Latvenergo” mājaslapā sadaļā aktualitātes. Iedzīvotāji tiks informēt ar mediju paziņojuma palīdzību, informāciju reģionālajos laikrakstos un pašvaldību izdevumos, kā arī konkrētu Daugavas krastu novadu uzņēmējiem tiks nosūtītas informatīvas SMS.

Ivita Bidere

AS “Latvenergo”

Preses sekretāre

Tālr.: 67728809; 29279158

ivita.bidere@latvenergo.lv

 
 
[4] Komentāri | dilst | aug
 
Soms
Soms :

Šodien Ikšķilē pie Meinarda salas pastaigāju pa Rīgas HES nosusinātajiem Daugavas krastiem. Secinājums ir viens - labi, ka nebiju kopā ar saviem mazgadīgajiem bērniem, jo nemācētu viņiem paskaidrot, kāpēc viss krasts ir nosēts ar mirušiem zivju mazuļiem un desmitiem vai pat simtiem tūkstošiem mirušiem vēžu mazuļiem.

05.08.15 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

Jācer, ka daudziem tagad kļūs saprotamāk kāpēc Latvijā zivju resursi samazinās, īpaši Daugavā.

Tas protams ietekmē resursus arī citur, lai arī kā, tāds iestādījums kā, BIOR mēģinātu to noliegt.

Un, nu jau pamatoti domāju, ka makšķernieki visi kopā nodara mazāku ļaunumu resursiem, nekā viens pats Latvenergo.

Taču neesmu dzirdējis, ka par šādām regulārām cūcībām, tādas ir jau notikušas atkārtoti, kāds no Latvenergo vadītājiem, rīkojumu devējiem, būtu sodīts pēc visas likuma bardzības. Tur gan būtu ķēriens Valsts budžetam, atšķirībā no nabagu, reņģēdāju, aplaupīšanas.

Bet šo jau NEVIENS inspektors pat nepamanīs, ko vēl par sodīšanu runāt! Diezin vai pat "Mēs zivīm" no Ikšķiles šo ir pamanījuši. Ko darīt - tādi esam!

08.08.15 Atbildēt | Ziņot 0
addd
addd :

Soms

Jūs varētu nobildēt šo ainu?

Piemēram man grūti iedomāties kādā tad ātrumā ūdeni nolaiž.

Ar cieņu.

10.08.15 Atbildēt | Ziņot 0
legionars

Zivteļu mazuļus neredzēju,bet mazos vēžukus gan,pie tam ļoti daudz-tas pie Daugmales pilskalna!

11.08.15 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager