Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Latvenergo | 11.maijs 2016, 13:44 | 3 komentāri | 2458 skatījumi

Daugavā pie Mangaļsalas notiek lašu un taimiņu mazuļu ielaišana

AS „Latvenergo” zivju resursu atjaunošanas programmas ietvaros šajā nedēļā Daugavā pie Mangaļsalas notiek lašu un taimiņu mazuļu ielaišana. Šogad plānots ielaist vairāk nekā 600 tūkstošu viengadīgu lašu un taimiņu mazuļu (smolts), kas izaudzēti z/i „BIOR” Tomes un Doles zivjaudzētavās.

Zivju ielaišana turpināsies arī turpmākos mēnešus – katru gadu Daugavas baseina ūdenstilpēs kopumā tiek ielaisti 6 300 000 dažādu sugu zivju mazuļu un kāpuru. 2016. gada pavasarī un vasaras sākumā tiks izlaisti līdaku un nēģu kāpuri,  jūnijā sīgas, jūlijā vienvasaras laši, augustā un septembrī zandarti un vimbas.

AS „Latvenergo” ir svarīga gan videi draudzīga elektroenerģijas ražošana hidroelektrostacijās, gan vienlaikus arī apkārtējās vides un bioloģiskās daudzveidības saglabāšana, veicinot zivju resursu aizsardzību un atjaunošanu. Māris Kuņickis, AS “Latvenergo” ražošanas direktors: “Rūpes par apkārtējo vidi ir viens no Latvenergo koncerna ilgtspējīgas attīstības stūrakmeņiem. Zivju resursu aizsardzības un pavairošanas pasākumos ikviena darbība ir vērsta uz videi draudzīgām rīcībām ciešā sadarbībā ar zinātnisko institūtu „BIOR”, veicot gan zivju mazuļu izaudzēšanu un ielaišanu Daugavas baseinā, gan realizējot citas aktivitātes.  Šogad Daugavas grīvā tiks ielaisti vairāk kā 600 000 viengadīgi lašu un taimiņu mazuļi (smolti). Jau otro gadu zivju mazuļi pirms ielaišanas tiek iezīmēti nogriežot taukspuru. Šodien atvestajā kravā ir 25 000 lašu mazuļu ar vidējo svaru 31,3 grami.”

Katru gadu zinātniski pamatotā sugu sastāvā un skaitliskā apjomā Daugavā un tās baseina ūdenstilpēs notiek zivju mazuļu un kāpuru ielaišana. Zivju resursu pavairošanu Daugavā un tās baseina ūdenstilpēs atbilstoši normatīvajiem aktiem veic z/i „BIOR”, pamatojoties uz AS „Latvenergo” saimnieciskās darbības rezultātā zivju resursiem nodarīto zaudējumu ekspertīzi un sniedzot slēdzienu par to, kādi kompensācijas pasākumi ir veicami, lai nodrošinātu zivju resursu daudzveidību. Savukārt Valsts vides dienests, pamatojoties uz minēto ekspertīzi, pieņem lēmumu par kompensācijas apmēru un veidu.

AS „Latvenergo” ikgadējā kompensācijas summa zivju resursu atjaunošanas programmā ir vairāk nekā viens miljons eiro (1 035 000).

16 gada pavasarī AS „Latvenergo” sadarbībā ar biedrību „Mēs zivīm” piekto gadu izvieto 400 mākslīgo zivju nārsta ligzdu Daugavā pie Kaibalas un Ikšķiles. Sadarbība ar biedrību, veicinot zivju dabisko nārstu, ir AS „Latvenergo” papildus atbalstīta iniciatīva zivju resursu atjaunošanas programmas ietvaros. Mākslīgo nārsta ligzdu izvietošana ūdenskrātuvē ir nozīmīgs pasākums, kas veicina zivju resursu aizsardzību un pavairošanu Daugavā.

Ivita Bidere

 
 
[3] Komentāri | dilst | aug
 
davidsonsd

nu ja pabaroja kaijas...

14.05.16 Atbildēt | Ziņot 0
antonsb

Murdos maz zivju tāpēc jau laiž iekšā.......

15.05.16 Atbildēt | Ziņot 0
ZivjuZaglis

visa tā latvenergo ņemšanās ar slotām un mazuļiem tāda rūpju imitācija vien ir. kad sāks rakt zivju ceļu rīgas hesam, tad ar noticēšu.

16.05.16 Atbildēt | Ziņot 1
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager