Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
LETA | 20.jūlijs 2016, 13:33 | 3 komentāri | 3075 skatījumi

Zinātniskās izpētes nolūkos Rāznas ezerā veic kontrolzveju

fickr©ZigurdsZaķis

Lai novērtētu ezera zivju daudzveidību, to augšanas ātrumu un barošanās paradumus, Rāznasezerā šonedēļ zinātniskās izpētes nolūkos tiek veikta kontrolzveja.

Izpēti iepirkuma procedūras rezultātā uzticēts veikts nodibinājumam "Vides risinājumu institūts", un speciālisti šajās dienās Rāznas ezerā izmantos kuģošanas līdzekļus ar iekšdedzes dzinējiem. To lietošana šādiem mērķiem ir atļauta saskaņā ar Rāznas nacionālā parka individuālajiem aizsardzības un izmantošanas noteikumiem. Tāpat tiks lietots "Nordic" tipa daudzacu žauntīkls.

Dabas aizsardzības pārvaldes darbinieki sekos līdzi veicamajiem darbiem, bet vietējie iedzīvotāji aicināti uzņemt notiekošo ar izpratni.

Līdztekus norisinās darbs pie ūdens, ūdensaugu un ūdensdzīvnieku paraugu ņemšanas un analīzes, lai iegūtu detalizētāku informāciju par Rāznas ezera eitrofikācijas cēloņiem un galvenajiem piesārņojumu veidojošajiem objektiem. "Vides risinājumu institūta" darbinieki vērtēs arī barības vielu koncentrācijas ezerā, mikroskopisko aļģu izplatību un sugu sastāvu.

Rāznas nacionālais parks veidots ar mērķi saglabāt Rāznas ezera un ar to saistīto sugu un biotopu daudzveidību, teritorijas kultūrvēsturiskās un ainaviskās vērtības, kā arī veicināt teritoriju nenoplicinošu saimniecisko attīstību, dabas tūrismu un ekoloģisko izglītību. Rāznas nacionālā parka dabas aizsardzības plānā kā viens no būtiskākajiem teritorijas apdraudējumiem minēta ezeru eitrofikācija, par ko liecina biogēnu daudzuma palielināšanās ūdenstilpnēs. Kā galvenais iemesls minēta neattīrītu notekūdeņu ietece ezeros pagātnē un mūsdienās. Arī zemju lauksaimnieciskā izmantošana ir izraisījusi ezeru bagātināšanos ar barības vielām.

2008.gadā Rāznas ezera aizaugums bija jau 6,1% no spoguļa virsmas jeb 353 hektāri. Aizaugumu veido galvenokārt parastā niedre, meldri un lēpes. Vasarās ezera seklākajās vietās vērojama planktonisko aļģu ziedēšana.

Projekta "Tehnisko risinājumu izstrāde biotopu atjaunošanas pasākumu uzsākšanai dabas liegumos "Randu pļavas" un "Liepājas ezers" un Rāznas nacionālajā parkā" rezultātā tiks izstrādāts Rāznas ezera eitrofikācijas izraisītu vides problēmu risināšanas rīcības plāns, kas ietvers uz zinātniskiem datiem balstītu pakāpenisku, konkrētu un praktisku problēmu risināšanas kopumu. Visas aktivitātes plānots īstenot līdz šā gada 31.oktobrim.

 
 
[3] Komentāri | dilst | aug
 
valnaans

Vienīgo no ezera iztekošo upi nosauc par grāvi, privatizē, aizdambē un brīnās, ka ezers paliek ar dīķi. Pēta, izstrādā plānus, kontrolzvejo. Jāsmejas. Vai jāraud.

20.07.16 Atbildēt | Ziņot 2
addd
addd :

SIA "EKO PUNKTS" 1284,14 eiro 09.06.2015. 487.19 eiro 11.01.2016. Rāznas ezera nomas maksa.

Tāda ir lielākā Latvijas ezera cena.

20.07.16 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

Par visu šito varētu nospļauties, ja neievērotu to, cik lieliski Latvijā ne tikai ūdeņi, bet VISS tiek sacūkots.

Un varam rakstīt savus komentus cik vien uziet - vai no tā kas mainās? Taču nē! Pašu rakstītāju ''tvaika'' nolaišanai vien tie ir.

Pareizi jau viss ir, ja ezeru uztaisa par dīķi, un viss kā jau dīķī tur arī notiek.

22.07.16 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager