Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Vidzemes plānošanas reģions | 26.augusts 2016, 13:04 | 3 komentāri | 7086 skatījumi

Sedas purva «Laidavas» - Vidzemes Veiksmes Stāsts 2016!

Sedas purva saimnieks Jānis Ence «Vidzemes Veiksmes Stāsts» apbalvošanas ceremonijā. / strencunovads.lv

Z/s “Laidavas” stāsts ir īpašs, jo veids, kā saimnieko īpašnieks Jānis Ence, Latvijas uzņēmējdarbības videi ir netradicionāls. Tiek apsaimniekoti gandrīz 500 hektāri Sedas purva platības, uz kā bāzes ir attīstīti vairāki pakalpojumi makšķerniekiem un tūristiem un kas ir pamats, lai nodrošinātu ne tikai savu iztiku, bet arī lai saglabātu un uzturētu purva dabīgo vidi.

Arī nosaukums Laidavas nav nejauši izvēlēts, tas simbolizē attīstību un paplašināšanos, ko var salīdzināt ar ūdenī iemesta akmentiņa radīto viļņu palielināšanos. Arī Sedas purva apsaimniekošana ir attīstījusies un uzlabojusies kopš deviņdesmito gadu sākuma, kad zivis ūdenskrātuvēs esot bijis jāsargā pat ar plinti. Pirmos 10–12 gadus notika intensīva cīņa ar malu zvejniecību, līdz tika secināts, ka bez kārtīga apsaimniekotāja neiztikt.

facebook.com/Laidavas

Kā saka pats Jānis: “Jebkura kontrolēta darbība ir labāka par bezdarbību,” un 2003. gadā tika pieņemts lēmums par saimniecības Laidavas dibināšanu. Ar to brīdi arī uzsākts laivu nomas bizness, piedāvāta zemledus makšķerēšana ziemā, ieviesti makšķerēšanas ierobežojumi zivju nārsta laikā, lai ievērotu Natura 2000 noteikumus un ļautu zivju resursiem atjaunoties dabīgā ceļā, un medību liegumi putnu migrācijas laikā, lai tiem būtu iespējams pāris dienas atpūsties garajā ceļā.

facebook.com/Laidavas

Saimnieks pats atzīst, ka vēlme saudzēt Sedas purvu ir lielāka par biznesa mērķiem, tāpēc arī slodze dīķos tiek regulēta ar nomas laivu skaitu. Ja tiek konstatēts, ka ir pārkāpēji, tad operatīvi tiek iesaistīti paš- valdības policijas un Dabas aizsardzības pārvaldes inspektori.

Tas ir nozīmīgs darbs un ieguldījums, jo tiek sakopta vide un cilvēki tiek izglītoti par neskaitāmiem dabas saglabāšanas un attieksmes jautājumiem. Jāņa aizrautīgais stāstījums un entuziasms spēj ieinteresēt ne tikai mūs, bet arī jauniešus un ārvalstu tūristus. Jānis ir 2008. gada Meža nozares gada balvas Zelta čiekurs par ieguldījumu sabiedrības izglītošanā laureāts. Apmeklētāji novērtē to, ka Sedas purvā ir iespējams sastapt savvaļas dzīvniekus, novērot putnus un izbaudīt dabas mežonīgumu un pirmatnīgumu.

facebook.com/Laidavas

Tomēr tas nav viss, jo Jānis nodarbojas arī ar ekskursiju vadīšanu ārzemju tūristiem, skolēniem un grupām, apskatei piedāvājot līdz šim neizzināto Sedas purvu un izveidoto Mednieku Namiņu Jērcēnmuižas Baltajā klētī, kas atjaunots un iekārtots, pateicoties LEADER programmas finansējumam. Ņemot vērā ārzemju tūristu pieplūdumu un nozares tendences, Jānis domā par pakalpojumu klāsta paplašināšanu. Viņš cer tuvākajā laikā iegādāties SUP dēļus, izstrādāt karti un piedāvāt cilvēkiem iepazīt Sedas purvu arī no cita skatupunkta, ļaujot pietuvoties dzīvniekiem un izjust dabas skaistumu.

facebook.com/Laidavas

Kā atzīst vietējā pašvaldība, Strenču novadā Jānis tiek dēvēts par sabiedrības aktīvistu, kurš nekad neatsaka dalību kultūras pasākumos, un viņa pienesums allaž ir ļoti vērtīgs. Vairāku gadu garumā Jērcēnmuižā rīkotajos gadskārtu ieražu pasākumos un citās norisēs Strenču novadā Jānis ir piedalījies gan organizējot savas foto izstādes, šaušanas sacensības Mednieku nama šautuvē, gan demonstrējot savu lielisko dzīvnieku izbāzeņu kolekciju. Sabiedrības izglītošana, ilgtspējīga saimniekošana, saudzīgs tūrisms, daba un mežonī- gums — tie ir galvenie atslēgas vārdi, kas raksturo Jāni Enci un zemnieku saimniecības Laidavas vērtības, kuras, cerams, ieguls katrā Sedas purva apmeklētāja vērtību skalā.

Vidzemes plānošanas reģions

 
 
[3] Komentāri | dilst | aug
 
skutans

Būs jānobrauc apskatīties, no Valmieras nav tāļi :)

26.08.16 Atbildēt | Ziņot 0
mohitoo

kā tur ar lomiem

27.08.16 Atbildēt | Ziņot 0
cops67

Līdakas ir, bet daudz zemmēru arī asars ir ne pārāk bieži, normāls. Visā visumā kaut kas jau kerās, labi uz pirmā ledus tad var asarus salasīt,

29.08.16 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager