Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
D.A.P | 17.augusts 2017, 17:02 | 6 komentāri | 4670 skatījumi

Raķupē paplašinātas zivju nārsta vietas

Lai veicinātu dabisku zivju resursu atjaunošanos un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu, Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Kurzemes reģionālā administrācija Raķupē, dabas lieguma “Raķupes ieleja” teritorijā, paplašinājusi iepriekš mākslīgi ierīkoto nārsta vietu lašveidīgajām zivīm un nēģiem, informē DAP pārstāvis Dzintars Ozols.

Raķupe zivju daudzveidības ziņā ir viena no bagātākajām upēm Kurzemē, taču upē līdz pat 2015. gadam bija maz oļainu straujteču, kas zivju, it īpaši – taimiņu (Salmo trutta), strauta foreļu (Salmo trutta fario) un upes nēģu (Lampetra fluviatilis) – nārstam un mazuļu attīstībai ir vispiemērotākās. Līdz tam nēģi un lašveidīgās zivis izmantoja oļainas vietas upē, kas izveidojušās pie tiltiem, pārbrauktuvēm, taču šādu vietu upē bija maz, tādēļ papildus dabiskajām nārsta vietām 2015. un 2016. gadā ierīkoja mākslīgo nārsta vietu, izveidojot oļainu straujteci aptuveni 30 metru garā upes posmā.

Patlaban, balstoties uz līdzšinējo pozitīvo pieredzi, šī nārsta vieta paplašināta vēl par aptuveni 30 metriem. Tās paplašināšanai izmantota rupja grants-oļi, akmeņi (225 m3) un 25 atsevišķi akmeņi (0,5-1 m3), kas izvietoti upes gultnē. “Divu gadu laikā redzamas ievērojamas pārmaiņas lašveidīgo un upes nēģu populācijā.

„2016. gadā upē novērota intensīva upes nēģu nārstošana, kas vedināja domāt, ka konkrētās nārsta vietas izvēle bijusi pareiza un to nepieciešams ievērojami paplašināt, lai nākotnē sekmētu šo zivju resursu atjaunošanu,” uzsver Ozols.

Savukārt, lai palielinātu DAP darbinieku operativitāti un efektivitāti reidos uz ūdeņiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, fiksētu nelikumīgas darbības un nodrošinātu sugu un biotopu aizsardzības režīma ievērošanu, tostarp dabas liegumā “Raķupes ieleja”, iegādātas divas gumijas laivas, viena airu laiva un divas meža kameras.

Pārvalde aktivitātes īstenojusi ar Zemkopības ministrijas Zivju fonda finansiālu atbalstu projektos “Nārsta vietas paplašināšana”.

O R I Ģ I N Ā L S

 
 
[6] Komentāri | dilst | aug
 
MartinsSi

Interesanti ko vini Rakupee ar taam laivaam dariis? :)

17.08.17 Atbildēt | Ziņot 0
zivjuedis

Kārtējā naudas atmazgāšana un visdrīzākais sadirsta upe, apturiet tos idiotus no Vides un Dabas aizsardzības, kas aizsargā mūs no dabas, to iznīcinot.

18.08.17 Atbildēt | Ziņot 2
MartinsSi

Pec foto spriezhot, upe tiek bagareeta un upee tiek samesti akmeni. Butu labak to naudu mednieku kvotam pieskirusi lai sauj bebrus.

18.08.17 Atbildēt | Ziņot 0
ZivjuZaglis

vai domāji, ka izšaujot bebrus, upē parādīsies akmeņi?

18.08.17 Atbildēt | Ziņot 1
MartinsSi
MartinsSi > ZivjuZaglis:

Domaa ka upee sametot akmenus tur paraadiisies zivis?. Nu akmeni tur pirms tam nebija. Varbut tomer upe vajadzetu saakumaaa samest zivis, un tikai peec tam akmenjus? :) vai arii izlietot resursus sapraatiigi un ciiniities ar ceeloniem, nevis ar sekaam?

18.08.17 Atbildēt | Ziņot 0
rupucis64

..taadaa upiitee, un veel 3 LAIVAS ???? Buus Dabas Sargiem ar ko vizinaaties citos plashaakos uudenjos. Vareeja veel kaadu jaudiigaaku motoru ar piepirkt....

18.08.17 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager