Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
L.S.M.F | 12.septembris 2017, 14:35 | Komentēt | 2410 skatījumi

Pirmais LV čempions foreļu spiningošanas dīķos ir noskaidrots

2017.gads Latvijas makšķerēšanas sporta vēsturē būs ar jaunu ierakstu – pirmo reizi notika Latvijas Čempionāts foreļu spiningošanā dīķos. Tas bija liels izaicinājums organizatoriem, kuriem nebija informācijas no iepriekšējiem gadiem, kā tas ir citās disciplīnās. Šajā sporta veidā ir ļoti daudz nianšu – kādas zivis un no kuras audzētavas izvēlēties, kāds ir pareizais brīdis, kad ielaist zivis, kādu zivju izmēru izvēlēties, kā sagatavot dīķi tā, lai sportistiem būtu ērti, kā organizēt sportistu izlozi u.c. Paldies Latvijas Makšķerēšanas sporta federācijai, kura spēra soli un bija gatava šo disciplīnu iekļaut Latvijas čempionātu kategorijā.

Sporta veids bauda aizvien augošu popularitāti ne tikai Latvijā, bet arī Itālijā, Japānā, Ukrainā, Slovākijā, Krievijā, Vācijā un citur. Tas ir tikai laika jautājums, kad šajā disciplīnā būs arī pirmais Pasaules čempionāts. Mums ir visas iespējas pilnveidoties, celt sportisko līmeni un apliecināt Latvijas sportistu gatavību šajā sporta veidā. Latvijas čempionāts tam ir lielisks placdarms, jo piesaista ne tikai spēcīgākos Latvijas sportistus, bet arī viesus no citām valstīm.

Tikai 2017.gada janvārī tika nolemts, ka šādai disciplīnai ir jābūt, ka tā tiks organizēta zem Latvijas Makšķerēšanas sporta federācijas karoga un atbildību uzticēja man. Laika maz, jo pirmajam posmam bija jānotiek aprīlī, bet otrajam septembrī. Neapšaubāmi galvenā mērķauditorija bija Latvijas makšķernieki, bet vēlējāmies arī piesaistīt ārvalstu sportistus, lai varam salīdzināt savu līmeni ar citām valstīm un gūt jaunu pieredzi. Tika nolemts, ka Latvijas Čempionāts tiks organizēts divos posmos. Abi posmi notika Ķeguma novada Voldemāra dīķos 22.-23.aprīlī un 9.-10.septembrī. Pirmajā posmā uzvarēja viesis no Krievijas – Aleksejs Železkins (Aleksey Zhelezkin), otrais Vadims Pupkēvičs no Latvijas, trešais Dmitrijs Mukhins (Dmitry Mukhin) no Krievijas, ceturtais Uģis Circenis no Latvijas, piektais Kristiāns Godiņš no Latvijas un sestais Konstantīns Koļesņikovs no Latvijas. Latvijas sportistu vērtējumā pēc pirmā posma pirmais trijnieks bija šāds: 1.vietā Vadims Pupkēvičs, 2. vietā Uģis Circenis, 3. vietā Kristiāns Godiņš. Rezultāti bija blīvi un bija skaidrs, ka otrais posms varēja mainīt gan pirmo trijnieku, gan desmitnieku. Un tā arī notika!

9. un 10. septembrī notika otrais un reizē arī noslēdzošais posms Latvijas Čempionātā. Dalībnieku bija par 10 vairāk nekā pirmajā posmā – 56 sportisti no 4 valstīm. Piedalījās 37 sportisti no Latvijas, 11 sportisti no Krievijas, 5 sportisti no Ukrainas un 3 sportisti no Vācijas. Lielas galvassāpes organizatoriem sagādāja zivju uzvedība. Tās bija ļoti neaktīvas un iepriekšējās sacensībās ķērās vāji, tādēļ tika nolemts mainīt piegādātāju un tika izvēlēts ielaist Kalifornijas foreles, kuras ir gaišas un labi pamanāmas ūdenī. Tā daudziem bija jauna pieredze – ķert foreles, kuras var redzēt, bet to izdarīt nebija viegli, jo zivju uzvedība bija vairāk piesardzīga nekā agresīva. Sacensības noritēja atbilstoši plānotajam, bet zivju aktivitāte bija jūtami zemāka nekā pavasara sacensībās. Tomēr kā jau jebkurās sacensībās – vienmēr ir uzvarētāji un tie, kuriem izdodas atrast atslēdziņu. Otro posmu lieliski aizvadīja ciemiņi no Krievijas un ieguva pirmo trijnieku –

1.vietā Denis Vasiļevs (Denis Vasilyev), 2.vietā Dmitrijs Mukhins (Dmitry Mukhin), 3.vietā Igors Škelņiks (Igor Shklennik). Toties nākamie labākie trīs bija no Latvijas – 4.vietā Anatolijs Livdāns, 5. vietā Alfrēds Liberts un 6.vietā Kaspars Fjodorovs. Ļoti atzīstami startēja Dmitrijs Mukhins, kurš abos posmos iekļuva godalgoto sportistu trijniekā!

Otrā posma rezultāti mainīja arī kopvērtējuma tabulu Latvijas sportistu vērtējumā. Pirmo vietu sīvā cīņā izcīnīja Uģis Circenis. Viņš ir pirmais Latvijas čempions foreļu spiningošanā dīķos. 2.vietu ar fantastisku startu otrās dienas otrajā pusē izcīnīja Anatolijs Livdāns, bet trešā vieta Kristiānam Godiņam. Latvijas labāko sešinieku noslēdza Andis Freivalds (4.vieta), Vadims Pupkevičs (5.vieta) un Jurijs Bolšakovs (6.vieta).

Apsveicu godalgoto vietu ieguvējus un vēlos pateikt lielu paldies dīķa saimniekam Voldemāram Vastlājam par milzīgo darbu, kas tika ieguldīts, lai sportisti un līdzjutēji justos labi. Esmu patiesi gandarīts par lielo atbalstītāju skaitu. Liels paldies Venden par ūdeni un iespēju nobaudīt pilnīgi jaunu Venden produkciju, kura pat vēl nav pieejama veikalos. Paldies Lucky John par Mukai šūpiņiem un 2018.gada sezonas spiningu foreļu spiningošanai dīķos, kurš vēl nav pieejams tirdzniecībā – esmu drošs, ka būs labs. Paldies Eholotes.lv par lieliskajām Shimano vasaras sezonas jakām, kuras paglābs no lietus, un Shimano cimdiem foreļu copei. Paldies L-Baits par lieliskajiem mānekļiem (Twitch worm), kuri bija arī mani favorīti otrajā posmā. Paldies Jig.lv, Pirocope un Copeslietas pie Uģa veikaliem par dāvanu kartēm. Paldies Eboat.lv par Favorite Arena kātu, kurš veidots tieši foreļu spiningošanai dīķos. Paldies Igoram Fiļipovam par dāvanām sievietēm, kuras droši cīnījās ar vīriem plecu pie pleca. Paldies Neste par jakām un cepurēm. Paldies ETX par lieliskajiem numuriem un tiesnešu vestēm – visi bija pamanāmi. Paldies 3D Geo par zelta foreli 50 euro vērtībā. Paldies Prima Food par garšīgajiem lavašiem pie zupas. Atbalstītāji izgreznoja apbalvošanas ceremoniju un norisi. Liels paldies tiesnešiem un galvenajam tiesnesim Vitālijam Mičunam, kuri upurēja brīvdienas un copi, lai uzraudzītu sportistu darbošanos. Jau divi tiesneši pēc pavasara sacensībām kļuva par sportistiem un piedalījās rudens posmā. Neizmērojams paldies Anatolijam Livdānam par lielo palīdzību sacensību plānošanā un organizācijā. Mums izdevās!

Šī sporta veida straujā attīstība mani ļoti priecē, jo paver plašas iespējas spiningošanas sportā iesaistīt jaunus interesentus. Šī disciplīna ir finansiāli mazāk prasoša, salīdzinot ar laivām. Ar laiku sportisti paplašina gan inventāra, gan mānekļu klāstu, bet, lai sāktu nevajag nemaz tik daudz. Sacensības tiek organizētas pavasarī un rudenī un ir pievilcīgas arī līdzjutējiem, jo cīņa starp sportistiem notiek acu priekšā un var sekot līdzi katrai realizētajai copei, bet būtiskākais – vērot sportistus darbībā, kad viņi neslēpjas, bet parāda visu, ko spēj un prot. Ja arī jūs ieinteresējis šāda spiningošanas disciplīna, tad aicinu sazināties ar mani vai kādu citu sportistu un esmu drošs, ka neviens neatteiks padomu.

Noteikti padalīšos arī ar savām domām kā gāja man pašam gan kā organizatoram, gan sportistam. LMSF valdei tiks iesniegta detalizēta atskaite par sacensību norisi un galvenajiem secinājumiem.

Sezona vēl tikai uzņem apgriezienus un aicinu sekot līdzi informācijai. Vēl būs visai daudz sacensību Latvijā, kā arī pastāv iespēja parādīt savas prasmes arī ārpus Latvijas.

Kristians Godins 2016.gada Latvijas čempions spiningošanā no laivām un 2017.gada Latvijas Čempionāta foreļu spiningošanā organizators un dalībnieks

O R I Ģ I N Ā L S

 
 
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager