Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
L.S.M | 4.oktobris 2017, 19:47 | 4 komentāri | 3170 skatījumi

Top apsaimniekošanas noteikumi cīņai pret maluzvejniekiem

Lai mazinātu maluzvejniecību Baltezerā, tiek izstrādāti jauni ezera apsaimniekošanas noteikumi. Tam par pamatu būs vides pētnieku šovasar savāktā informācija.

Četri Ādažu novadā esošie ezeri pašvaldības valdījumā nodoti 2014. gada 18. jūnijā. Lai noskaidrotu, kādi ir zivju resursi un to barības bāze, pagājušajā gadā Mazajā Baltezerā, bet šovasar Lielajā Baltezerā strādāja “Vides risinājumu institūta” pētnieki.

“Ezers ir ar augstu ražību. Kā potenciāli ražīgs lauks, ja mēs runājam lauksaimniecības terminoloģijā, bet nu mazliet cilvēka ietekmēts,” stāstīja “Vides risinājumu institūts” vadošais pētnieks Matīss Žagars.

“Cilvēki - gan maluzvejnieki, gan makšķernieki tās zivis ņem ārā, un tas ietekmē visu ekosistēmu. Viss process mijiedarbojās, un tas galarezultāts ir tāds, ka potenciāli tur varētu būt daudz plēsīgās zivis, kas interesē cilvēkiem, bet realitātē viņas ir maz un maziņas,” skaidroja Žagars.

Salīdzinot ar citiem ezeriem, zivju Lielajā Baltezerā esot daudz, un papildus mazuļu ielaišana, vismaz pašreiz nav nepieciešama. Lai ezeru sakārtotu, jāizbūvē infrastruktūra makšķerniekiem un jāievieš vienotas licences, kas daļēji aizbaidīšot arī nelegālo lomu tīkotājus. Līdztekus jāizvērš arī vienota cīņa ar maluzvejniekiem.

Puse no Lielā Baltezera atrodas Ādažu novada, bet puse Garkalnes novada valdījumā, un, lai gan abu pašvaldības policiju rīcībā esot aprīkojums, reidi notiek nesaskaņoti un neregulāri.

“Garkalnes novada dome ir pietiekami elastīga, un varēs sadarboties arī ar Ādažu novada domi. Ar kopīgu policijas darbu varētu šos jautājumus risināt. Protams, tur ir arī citi aspekti, piemēram, policijas darba laiks utt., bet tas ir risināms jautājums,” atzina Garkalnes novada domes projektu vadītājs Klāvs Zīberts.

“Lietderīgi būtu tādi brīvprātīgie inspektori, kas dzīvo pie ezera, kas zina tās vietas, kur notiek tā maluzveja, kādā laikā nāk… Arī tādus iesaistīt,” piebilda Ādažu novada hidromeliorācijas inženiere Mārīte Groza.

Paredzēts, ka ekspluatācijas noteikumus Lielajam Baltezeram abas pašvaldības apstiprinās līdz gada nogalei. Pēc tam tie jāapstiprina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai.

O R I Ģ I N Ā L S

 
 
[4] Komentāri | dilst | aug
 
snitraM

Tā licenžu sērga drīz piegānīs visus ezerus. Visi to vien vēlās kā slaukt un slaukt. "Jāizbūvē infrastruktūra makšķerniekiem" - tas nozīmē ka pašreizējās piekļuves vietas ezeram jāaprīko ar uzrauku privāts - un jāiekasē naudu par laivas nolaišanu. Vēl vajadzīgi brīvprātīgie inspektori - nebūs vismaz nauda jātērē par ezera uzraudzību. Drīz mēs līdz ūdeņiem bez papildus maka virināšanas netiksim nekur.

04.10.17 Atbildēt | Ziņot 1
urmaas

Kas ir brīvprātīgie inspektori un kādas viņiem ir tiesības-nekāds! tik vien kā sasveicināties! Par slipiem piekrītu-to gandrīz nav. To, ka Baltezeros nav zivis-neticu. Ir un vēl kādas! Ķert vajag mācēt! Šis pētijums vairāk atgādina pasūtijumu par to, ka viss ir slikti!

05.10.17 Atbildēt | Ziņot 0
MartinsSi

Jā zivis tajos ezeros ir. Pārsvarā kazragi un pliči. :)

05.10.17 Atbildēt | Ziņot 0
Marfim

Kā licencētā makšķerēšana atbaida nelegālu lomu tīkotājus, kāds izņemot Matīsu man var paskaidrot. Regulāra, saskaņota kontrole no pašvaldības policijas puses var, tikai tādas kontroles priekšnosacījums nav licencētās makšķerēšanas ieviešana.

Ezers ir savienots ar Jūru, kurā vietā liksim sietu, lai zivis, kuras par maksu nejaucas ar zivīm, kuras nāk no Jūras bez maksas? Es saprotu, ka noteikti vajag ieviest licencēto, lai varētu apmaksāt vēl vairāk privātā institūta pētījumu ... ko tik dēļ naudas Ādažniekiem nesastāstīsi. Var Matīsu saprast, ēst gribas, nākas aitas meklēt.

06.10.17 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager