Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
LSM / LRT | 16.oktobris 2017, 19:52 | Komentēt | 5316 skatījumi

Ežezerā regulārie reidi mazina maluzvejniecību

Ik pavasari un rudeni Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) speciālisti pastiprināti seko kārtībai ūdenstilpnēs, jo šajā laikā malumednieki un maluzvejnieki sastopami biežāk. Latgales reģionā viens no pārraudzībā esošajiem ezeriem ir salām bagātais Ežezers Dagdas novadā. Reidu rezultāti pierāda, ka, tāpat kā citviet reģionā, nelegālas medības un zveja pēdējo gadu laikā mazinās.

Cilvēkus baida sodi, stingrā kontrole, truklāt šogad speciālisti vēro ezerus arī ar droniem.

Maluzvejniekus vai medniekus Ežezerā Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti meklē dienas pirmajā pusē. Lielākoties ezera apkārtnē līst lietus un, iespējams, tieši tāpēc laivu kustība ir maza. Sastapti vien pieci vīri, kam makšķerēšanas kartes un atļaujas ir. Ežezerā ir daudz asaru un līdaku, taču arī ar lomiem todien neveicas.

“Šī ir pirmā tāda – tik tīra. Vakar vienu saķēru un aizvakar – kaijas bija visu kapitāli izknābušas: vienai līdakai divās vietās uz muguras, un otrai – sānā,” stāstīja kāds sastaptais makšķernieks.

Ežezers ir viens no tiem ezeriem, pa kuru visa gada garumā aizliegts pārvietoties ar iekšdedzes dzinējiem.

Ezeru inspektori izbrauc krustu šķērsu, jo tas ar vairāk nekā 30 salām un 70 salveidīgiem veidojumiem ir salām bagātākais ezers Latvijā. Šādas vietas ir ļoti piemērotas dažādu slēpņu izveidei.

Viss ezers ir salās, ar pussalām, ar ielokiem, ļoti skaists, arī rudens krāsas šodien mēs sastapām tik daudz. Tīklus neatradām. Kolēģis jau no sešiem rītā strādāja ezerā. Un ir atradis divus tīklus. Kaut kādas mazās raudiņas ir bijušas,” stāstīja DAP Dabas aizsardzības vecākais speciālists Dainis Tučs.

“Šajos ezeros, arī Ežezerā nevar atrasties ar svinu saturošu munīciju medībās, tikai ar metāla skrotīm drīkst medīt,” viņš piebilda.

Speciālisti uzskata, ka nelegālas medības un nozveja notiek arvien retāk, tieši stingrās kontroles dēļ. Turklāt izveidota cieša sadarbība ar jau pieredzējušiem makšķerniekiem.

Arī makšķernieki brauc uz velces, [..] un viņš arī lielāko daļu ezera apbraukā. Ja viņš uzķer kādu tīklu, uzreiz tiek zvanīts mums,” atklāja Dainis Tučs.

Pārkāpēju notveršanā lieti noder arī jaunākās tehnoloģijas – bezpilota lidaparāts. Šovasar tas vairākkārt izmantots darbam ar zivju fondu. Bet ezeru apsekošanā drons palīdz ietaupīt laiku un resursus – ar to var novērot vietas, kam ar reida ekipējumu nav iespējams fiziski piekļūt.

DAP Latgales Kontroles un uzraudzības sektora vadītājs Dagnis Vasiļevskis atzina, ka bezpilota lidaparātu “ļoti labi varēja izmantot vasarā Rāznā, kaut kādos laukumos atrast murdus, kur ar laivu tik brīvi nav piebraucams”.

Palidojām ar dronu virs niedru joslas, un jau ļoti labi varēja redzēt, kuri ir nelegālais rīks, kur ir jābrauc un kur nav jābrauc,” stāstīja Vasiļevskis.

Dabas aizsardzības pārvalde regulāri dodas reidos visa gada garumā, bet pastiprinātā kārtībā tie rites vēl vismaz līdz 30. novembrim, kad gaidāms pīļu medību sezonas noslēgums.

O R I Ģ I N Ā L S

 
 
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager