Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Bauskas Dzīve | 25.oktobris 2017, 20:19 | 3 komentāri | 2724 skatījumi

Mūsu un Mēmeli papildina ar 16000 ālantu mazuļiem

Otrdien, 24. oktobrī, Bauskas mednieku un makšķernieku biedrība (BMMB) ar Zivju fonda un novada domes līdzfinansējumu Mūsā un Mēmelē ielaidusi atlikušos 16 400 ālantu mazuļu.

Pirmajā reizē oktobra sākumā mūspuses upju ūdeņi tika papildināti ar 4600 ālantu mazuļiem. Šoreiz ūdenī ielaisti lielāki ālanti no citas audzētavas – «Erico+».

«Likās, ka projektā noteikto skaitu – 21 tūkstoti mazuļu – nedabūsim. Pirmajā piegājienā «Rūjas zivju audzētava» spēja nodrošināt tikai daļu noteiktā skaita. Pēc ilgiem meklējumiem esam atraduši citu piegādātāju, kurš sarūpēja atlikušo skaitu. Šie mazuļi ir lielāki, spēcīgāki un veselīgāki,» stāsta BMMB priekšsēdētājs Valērijs Gabrāns.

Kopumā tika piegādāti 27 maisi mazuļu. Katrā ap pieciem kilogramiem zivju. Bauskas novada Gailīšu pagastā, pie atpūtas kompleksa «Miķelis», Valērijs Gabrāns kopā ar vietējo makšķernieku Egīlu Bulu ūdenī ielaida astoņus maisus. Vēl ālanti tika ielaisti Mūsā, pie gāzes vada Bauskā, un vēl divās vietās Mēmelē.

«Ālanti mūsu upēs dzīvos pusaudžu jeb divus līdz trīs gadus. Atkarībā no lieluma un ekoloģiskā stāvokļa, tie izlems, vai doties augšup vai lejup pa upi. Daudz ko zivju migrācijā nosaka ūdens līmenis. Ālanti dzīvo baros pa 3 – 4 vai pat 8 – 12. Kad tie pieņemas svarā līdz kilogramam, tie izretinās. Mūsu upēs ālanti izaug līdz diviem kilogramiem. Zivs līdz tādam lielumam izaug apmēram trijos gados,» skaidro BMMB priekšsēdētājs.

Ālantiem lielākie ienaidnieki ir līdakas, bet mūsu upju vide tiem ir piemērota. «Pašlaik ālantu mazuļi izjūt pārbrauciena stresu. Visādi citādi ar mazuļiem nekas slikts nenotiks. Ideāli būtu ālantus upēs ielaist siltākā laikā ap septembra sākumu, bet arī pašlaik temperatūra ir pietiekami augsta, lai mazuļi būtu dzīvotspējīgi,» teic V. Gabrāns.

Foto: Ivars Bogdanovs

O R I Ģ I N Ā L S

 
 
[3] Komentāri | dilst | aug
 
edss
edss :

skaisti, 3 gados sanāk 2 kilogramīgs ālants..

26.10.17 Atbildēt | Ziņot 0
Hotentots

Domāju, ka tas ir pārlieku optimistiski. Pat stipri optimistiski. Tā augt var karpa, nevis ālants. Pirmajā gadā tāds sīks karpas mazulis (20-50g), otrajā 300-400 g, trešajā jau līdz 2kg. Tas par karpu, kam jāaug ievērojami ātrāk par ālantu. Skaitļi aptuveni, ņemti no savas pieredzes. Gan jau kaut kādā gadījumā arī savādāk, bet domāju, ka tendence diži nemainīsies.

Ja nemaldos, kaut kādā itāļu pētījumā par ālantiem lasīju, ka 2kg šie sasniedz kādā 7. gadā. Tas jau man liekas ticamāk.

Varbūt siltā laboratorijā, kad kombikormu grūž pa abi gali cauru gadu, tie ālanti arī diži aug, bet upē, kur vēl netrūkst citu balto zivju, ar kurām jākonkurē? Nu nez.

26.10.17 Atbildēt | Ziņot 0
badapiicka
badapiicka > Hotentots:

un tam pa vidu vēl jāpamanās netikt apēstam... ;))

27.10.17 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager