Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Normunds Grabovskis | 6.novembris 2017, 16:07 | 1 komentārs | 6473 skatījumi

Lielo foreļu laiks Pērtniekos

Pēdējā laikā sociālajos tīklos bieži parādās fotogrāfijas, kur makšķernieki redzami ar iespaidīgu izmēru varavīksnes forelēm, parasti domas par šādām fotogrāfijām dalās, vieni pavīpsnā un nosaka, ka nu dīķī jau katrs var noķert, citi noburkšķ kaut ko par “biezajiem” un viņu izklaidēm, bet daudzi iesaucas – ES ARĪ GRIBU! Un uzdod loģisku jautājumu – KUR un KĀ tikt pie tādas iespaidīgas zivs.

Latvijā ir gana daudz saimniecību, kur ierīkoti dažādu zivju makšķerēšanas dīķi, Pierīgā tādi ir Vangažos, ir Ķegumā, ir Cēsu pusē, un Skrundas apkaimē un daudzās citās vietās, strauji attīstās dīķa foreļu spiningošanas sports, vairumā šādu dīķu foreles tiek atvestas no lielajām audzētavām dažas reizes sezonā, bet ir saimniecības, kurās notiek pilns foreļu audzēšanas cikls, ar ikru iegūšanu (zivju slaukšanu), to inkubēšanu, mazuļu audzēšanu u.t.t. un lielākā no šāda, pilna cikla, saimniecībām Latvijā un Baltijā ir Pērtnieki, kuri atrodas Latgalē, netālu no Rēzeknes. Pērtniekos makšķerēšanai ir atvēlēti divi (no vairāk kā desmit) dīķi, vienā (lielajā) dzīvo karpas, karūsas, sami un citas zivis, bet otrs ir atvēlēts forelēm, viss, kā daudzās citās saimniecībās, tikai... noķeramo foreļu izmērs būtiski atšķirās no citur Latvijā noķeramajām zivīm. Šī gada Pērtnieku “standarts” ir foreles no 3,5 kilogramiem līdz pat 7 un pat vairāk kilogramiem, 7,05 kilogramus smagu foreli kāds no makšķerniekiem noķēra oktobra vidū, 5 līdz 6 gilogramīgas zivis trāpās regulāri.

Foreļu dīķu makšķernieki dalās divās lielās grupās, spiningotājos un pludiņmakšķerniekos, spiningotāji pamatā izmanto nelielus, vieglus, spilgtu krāsu (2-8 grami) šūpojošos vizuļus vai 2. līdz 4. izmēra rotējošos vizuļus, dažādus lēni grimstošus vai peldošus gumijas mānekļus, pludiņmakšķerniekiem iecienītākās ēsmas ir konservētā kukurūza un garneles (gan vārītas, gan svaigas), bet lieliski lomi ir arī ar vis parastāko slieku, arī mušiņamkšķerēšanas piekritēji reizi pa reizei iegriežās Pērtniekos, jo dīķa krasti un platība ļauj arī viņiem netraucēti “izvicināt” savas makšķeres. Galvenais foreļu makšķerēšanā ir atcerēties, ka foreles dzīvo augšējos un vidējos ūdens slāņos un praktiski neēd no grunts, un to, ka makšķerēšanas pamatprincipus nedrīkst aizmirst arī vietās, kur zivju ir daudz, pat šādās vietās zivis mēdz būt kaprīzas un lai tās pierunātu ir nedaudz jāpiestrādā, makšķerniekam ir jābūt gatavam.

Foreļu dīķos, arī Pērtniekos, nav atļauts noķertās zivis laist vaļā, tas saistīts ar to, ka foreles ir ļoti trauslas zivis un pat nenozīmīga brūce vai trauma var nogalināt zivi, zivis ir spēcīgas, pretojas sparīgi, lielākā daļa makšķernieku nelieto uztveramos tīkliņus un ne vienmēr apietās ar zivi tā, lai tā spētu izdzīvot. Ar šo faktu ir jārēķinās jau braucot makšķerēt, jo forele nav lēta zivs, vidēji Latvijas dīķos foreļu cenas ir no 6,5 līdz 8 eiro par kilogramu, Pērtniekos 7,2 eiro par kilogramu, toties praktiski katrā forelē rudens\ziemas\pavasara sezonā ir ikri, tādā vidējā 4 kilogramīgā forelē ir ap 400-450 gramiem ikru, dekikatese, kas nāk kā bonuss.

Visus jautājumus par foreļu makšķerēšanas niansēm Pērtniekos var uzdot Copes Lietu, Salmo un Pērtnieku ekspertam Normundam Grabovskim, kurš izstāstīs jums visu, lai cope izdotos un jūs varētu iepriecināt sevi un savos tuvākos ar lieliskām un gardām forelēm.

 
 
[1] Komentāri | dilst | aug
 
urmaas

Ir labi. ZS jānoskrien vēlreiz kādu foreļmammu piemānīt. Cerams, ka ledus jau būs. ;)

13.11.17 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager