Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Apriņķis.lv | 6.novembris 2017, 19:54 | 22 komentāri | 13215 skatījumi

Pieķer maluzvejniekus, kuri lašus dūra ar žebērkļiem

3. novembra vēlā vakarā Valsts vides dienesta (VVD) Lielrīgas reģionālās pārvaldes inspektors Andris Strautiņš kopā ar saviem palīgiem Saulkrastos pie Ķīšupes pietekas aizturēja trīs vīrus ar diviem žebērkļiem. Vienam no pārkāpējiem, pametot žebērkli, tumsas aizsegā izdevās no inspektoriem aizmukt.

Vides sargi piektdien vakarā ieradās pie Ķīšupes pietekas un no slēpņa novēroja upīti. Nebija ilgi jāgaida, kad trīs vīru kompānija otrā krastā, jautri čalojot un ar lukturiem spīdinot, devās gar upīti uz dzelzceļa tilta pusi. Iepriekš tur bija novērotas lašveidīgo zivju nārsta vietas jeb berzes.

"Sākumā pirmā doma ienāca prātā, ka tie ir inspektori, kuri ieradušies pārbaudīt upīti. Bet, paskatoties tālskatī, redzēju, ka diviem no viņiem rokās ir žebērkļi. No malas izskatījās, ka viņi uz upi dodas "kā uz darbu". Viss bija skaidrs – dodas lašos," stāstīja A. Strautiņš.

Nakts novērošanas brillēs varējis redzēt, kā divi vīri ar žebērkļiem iebrien upītē, pēc tam viens no viņiem ar žebērkli, ejot gar krastu, ar lukturi spīdināja upītē, meklējot lašveidīgās zivis. Tika pieņemts lēmums negaidīt, kad tiek nodurta kāda zivs, bet izdevīgā brīdī mēģināt aizturēt.

"Lai dūrējus varētu aizturēt, maniem palīgiem bija jātiek otrā upītes krastā. Izrādījās, ka tajā vietā ir krietni dziļāks par garajiem gumijas zābakiem un vienam no palīgiem sanāca izjust auksto ūdeni. Es jau iepriekš pārbridu pāri upītei un dūrējiem sekoju no aizmugures. Tiklīdz pārkāpēji saprata, ka viņus vides sargi mēģina aizturēt, viņi centās atbrīvoties no lietiskajiem pierādījumiem- žebērkļiem. Viens no pārkāpējiem bēgot, uzskrēja man virsū pirms tam nometot žebērkli. Tomēr tajā situācijā, kad biju viens pats, man neizdevās viņu noķert," atceras A. Strautiņš.

Paskaidrojumā viens no pārkāpējiem minējis, ka pastaigājies gar upītes krastu ar "dakšu". Ķīnā ražotā dakša ar četriem smailiem zariem bija nedaudz uzlabota zivju duršanai, piemetinot vēl trīs atskabargas. Savukārt otrs arī īpašs žebērklis, pie divu metru garas metāla caurules bija piestiprināts žebērklis ar piecām atskabargām.

Viens no dūrējiem bija ieradies no Rīgas, bet viņa deklarētā dzīves vieta norādīta Lietuvā, otrs "dabas vērotājs" bija Saulkrastu iedzīvotājs, kurš paskaidrojumā minēja, ka atradies ar lukturi un vērojis upi.

Pēc administratīvā pārkāpuma protokola sastādīšanas viena no aizturētajām personām interesējies, lai protokolā būtu visu dabas sargu uzvārdi, jo arī viņiem būšot pēc tam jāmaksā.

Sods par šādu "pastaigu pa upi ar dakšu" ir no 280 līdz 700 eiro, kā arī jāatlīdzina zivju resursiem nodarītie zaudējumi, ja tādi ir nodarīti.

A V O T S

 
 
[22] Komentāri | dilst | aug
 
badapiicka

"viena no aizturētajām personām interesējies, lai protokolā būtu visu dabas sargu uzvārdi, jo arī viņiem būšot pēc tam jāmaksā.">>> žēl, ka šādos brīžos likums neatļauj uizreiz zvelt pa muti...

06.11.17 Atbildēt | Ziņot 8
Hotentots

"trīs vīru kompānija otrā krastā, jautri čalojot un ar lukturiem spīdinot, devās gar upīti" - kādi dzīvespriecīgi cilvēki :)

06.11.17 Atbildēt | Ziņot 5
roniic

Citos reģionos nav ko ķert vai nav kas tos noķer??? To vien redz kā lielrīgas.

06.11.17 Atbildēt | Ziņot -8
gahans

virsraksts jau skaljs bet izlasot rakstu,neviens neko nav duris.dzjekiem varbut bij doma tada bet pieradijumi???tas ka kkads inspektors tumsa kko redzejis?bet kas vinjam tices?

06.11.17 Atbildēt | Ziņot -6
krumujancis

Laikam jau neesi ne dzirdējis, ne redzējis kaut ko par videoierakstiem un foto. Ir nu gan ļaudis... atpalikuši galīgi. Mūsdienās nekas nav neiespējams, tādēļ jau sen esmu teicis, var noķert jebkuru maliķi, jautājums ir tikai vai ir gribēšana. Jo ar to, redz, bieži vien ir kā nu ir.

06.11.17 Atbildēt | Ziņot 4
gahans
gahans > krumujancis:

butu nu dirsis mazak.raksta ir kkur piemineta filmesana un fotografesana??ne nu ir gan atpalikusie,lasit nemak a uzdrukat kko gribas.bij minets ka inspektors lupijis binokli.vai tagad katram kas lukturi iespidinas upe bus sods jamaksa?varbut dzjeki gaja naktstarpus rakt.to ko viri pie upes ir gribejusi darit,tie ir tikai inspektora pienjemumi+vel ledainais udens darija savu.

07.11.17 Atbildēt | Ziņot -4
Juris_O
Juris_O > gahans:

gahans esi garīgi nevesels ?

07.11.17 Atbildēt | Ziņot 3
gahans
gahans > Juris_O:

pec Jusu profila bildes izskata,daudziem varetu but savadaks viedoklis.bet neskumsti.lai veicas.

07.11.17 Atbildēt | Ziņot -4
Karlis_K
Karlis_K > Juris_O:

Iespējams gahans bija viens no tā vakara varoņiem, kurš devās uz strautu nomazgāt savas sūdu dakšas un nu te ārdās rakstot pekstiņus ;)

08.11.17 Atbildēt | Ziņot 3
margers

Pilnig nekas nav parkapts es ar staigaju gar upi un skatos berzes un lashus uztaisu kadu bildi un tt un kas??

06.11.17 Atbildēt | Ziņot -6
ngk
ngk :

Strautiņš klūdījās ar secinājumiem un ja to ierakstīja protokokolā, tad tiesu zaudēs. šajā strautā laši nemēdz būt, tātad teorētiski šie pārkāpēji nevarēja nodurt lasi un nodarīt zaudējumu dabai. tur var redzēt tikai taimiņus

06.11.17 Atbildēt | Ziņot -2
Karlis_K

Nu ko malači, respekt! Šoruden septembra beigās Strautiņš mani "noķēra" Gaujas grīvā :) Todien biju fotomedibās, saule jau bija norietējusi, bildēšanu biju pabeidzis. Sēdēju uz priedes baļķa Gaujas krastā un vienkārši vēroju dabu, kā satumstot sabiezē vakarblāzma, klausījos putnu trokšņošanā un retos zivju plunkšķos. Pāris šļaksti bija visai skaļi tuvu krastam, priekš salates un asariem pa vēlu, varbūt zandarti. Uz brīdi likās ka kaut kas šlakstinās pie paša krasta, iededzu lukturi mobilajā un paspīdināju. Bet tie laikam tik vilnīši sitās pret stāvo krastu, kuri pa retam atvēlās no jūras puses. Un te tumsā klusi viens pielavījās un sveicina mani: "Labvakar kungs, vai ko pazaudējāt?" :) Tā lūk iepazināmies, labi ka man nebij žebērkļa :) Papļāpājām, atstāja man savus kontaktus. Vismaz pēc ilgiem gadiem atkal sastapu špekus pie ūdeņiem.

06.11.17 Atbildēt | Ziņot 8
skutans

Upītes tajā pusē sen jau ir "izvarotas", patiess prieks ,ka tomēr kāds inspektors arī reizēm iemaldās un uzpasē. Cepuri nost vīriem !

Mazliet dīvaini ir palasīties zemāk ,pāris atpalikušu zēnu komentāros ,kas neuzskata par vajadzību vismaz nedaudz iepazīties ar makšķerēšanas noteikumiem....

06.11.17 Atbildēt | Ziņot 5
Skrabars

Nav jau Andža svētais, pats arī vārās uz nebēdu!!!!

07.11.17 Atbildēt | Ziņot -5
MartinsSi

Andžam garšo nēği. :)

07.11.17 Atbildēt | Ziņot -6
margers

Kkadu procentu jau vinji novakte..bet nedomaju ka pashi spektri nebaz ikrus skapii..paris gadus atpakalj viens spektrs mana gala nokjera maliki ar labu elektro mashinu nonjema un kko sarunaja tur sava starpa un aizveda uz vienu ciemu adeva citam malikjim ..lai strada un padalas a zivim saucas..un gribi lai man normala attieksme butu pret likumiem ja pashi neievero un snjauc nasis pasi visu

07.11.17 Atbildēt | Ziņot -2
silvesters

Ble ar daksu ir jarok slieks nevis jadur zivtis... Cik var vienu un to pasu malt... Del tadiem kraniem ka maliki nevar makskeret daudzas upes kur ienak lasis vai taimis....!

07.11.17 Atbildēt | Ziņot 2
Emiils

inspektori ir viiskielākie maliķi.. tas ir sen zinaams

07.11.17 Atbildēt | Ziņot -9
Forelpuikas

Un kurš tagad te dzen sūdu? Vai arī, ja Tev ir pierādījumi par kādu konkrētu personu, tad iesniedz ziņojumu. Ja nē - ciet klusu :)

07.11.17 Atbildēt | Ziņot 3
Karlis_K

Visādu šmurgulēnu žultainie komentāri jau parāda cik vēl slima mūsu copmaņu sabiedrība, žēl.

07.11.17 Atbildēt | Ziņot 7
coolfeeder

Šitadus vajadzētu kastrēt bet ne ar ķirurga palidzību bet ar to pašu rīku !!!

09.11.17 Atbildēt | Ziņot 1
igis190

Da zajebaļi! Kādas dakšas! Tās dakšas jāiedur dirsā nevis tiem, kas liek lašu murdus Daugavā, bet tiem, kas tos jumto!!!

10.11.17 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager