Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Ventspils.TV | 10.novembris 2017, 18:18 | 10 komentāri | 7810 skatījumi

No Ventas izceļ nelegālus zvejas rīkus

Ventspils novadā, netālu no Lečiem, atrasti nelegāli nēģu murdi. Maluzvejnieki nodara nopietnu kaitējumu zivju resursiem, nereti tīkli tiek pamesti ūdenī ar visu lomu, kas piesārņo apkārtējo vidi, tādēļ inspektoriem darba netrūkst.

Ventā, no tās ietekas jūrā līdz Zlēkām ir atļauts makšķerēt un spiningot, bet murdus nēģu zvejai te var izmantot tikai licencētie zvejnieki. Valsts vides dienesta (VVD) inspektori regulāri apseko upi, lai kontrolētu situāciju, jo maluzvejnieki nesnauž. Reidos izmanto arī tādas modernas ierīces kā eholotus, bet daļa nelikumīgi ievietoto zvejas rīku tiek atrasti vienkāršāk.

“Lai atrastu murdu, ir vajadzīgs šāda veida „kaķis”, nu, mēs tagad parādīsim, kā viņš strādā: laižam iekšā, tad „ķemmē”, kamēr aizķeras,” skaidro vides inspektors Miervaldis Apsītis.

“Vakar tas izdevās,” pievienojas inspektors Andris Veide. “Vakar izņēmām divus murdus, un arī šodien turpinām to darbu; ir aizdomas, ka šeit ir vēl kāds murds, tas arī apstiprinājās, šeit ir vēl viens, un nupat vēl izņēma kolēģi,” klāsta Veide.

Dažreiz vienlaikus izdodas atrast pat sešus nēģu murdus, bet vienu vai divus – regulāri. Maluzvejniekiem nākas zaudēt šos zvejas rīkus, kuros ieguldīts ne mazums līdzekļu. “Mēs redzam nēģu murdu, nelikumīgi ievietotu, kā redzam – nav marķēts, nav arī vietas atzīmējuma, karodziņu nav. Tas ir nelikumīgs zvejas rīks. - Vai izdodas arī tos cilvēkus noķert? - Tas ir grūti izdarāms, [grūti] pierādīt, ja viņš tur krastā skatās. Neviens jau neatzīsies,” norāda Apsītis.

Rezultātā inspektori cīnās ar sekām, bet īstos vaininiekus sodīt neizdodas. Pēdējos gados gan novērots, ka maluzvejnieki vairs nav tik aktīvi kā senāk. “Man liekas, ka paliek mazāk, daudzi izbraukuši, no tiem kas agrāk zvejoja. Vecāki paliek vīri piekrastē, vairs nevar ielikt tos zvejas rīkus,” spriež Veide.

VVD inspektoriem ceturtdienas pēcpusdienā tai pašā Ventas posmā izdevās izcelt vēl vienu nēģu murdu un tīklu, kas bijis paredzēts lašu zvejai.

A V O T S

 
 
[10] Komentāri | dilst | aug
 
roniic

Valkas novadā gan neviens neko neņem ārā. To vien var kā pabiedēt ka makšķernieka karte jāpērk. Un tas pats reizi 20 gados. Tā viņi strādā.

10.11.17 Atbildēt | Ziņot 0
roniic

Tas pie Gaujas, kur lašus ahujena sargā...

10.11.17 Atbildēt | Ziņot 0
Brusis

Nēģu ķeršana nodara nopietnu kaitējumu zivju resursiem.

Bet interesanti, tā tas notiek tikai ta,ja to dara nereģistrēti (nelegāli) zvejnieki. Turpretī ,ja esi valsts kasē iemaksājis pārdesmit eiro,tavi lomi vairs nekādus zaudējumus zivju resursiem nerada.Iespējams zivju skaits pat palielinās.;)

11.11.17 Atbildēt | Ziņot 6
ZivjuZaglis

Nēģu ķeršana nodara nopietnu kaitējumu zvejnieku kooperatīviem! - tāds ir pareizais tulkojums ;)

11.11.17 Atbildēt | Ziņot 1
Sanders

VVD inspektoriem.

Nokārtojiet lietas tā, lai privātpersonas filmēts vai fotografēts materiāls tiktu uzskatīts par lietisko pierādījumu.

Jūs iegūsiet daudzus tūkstošus redzīgu acu gan makšķernieku, gan dabas vērotāju izskatā. Jums atliks tikai apstrādāt informāciju.

Šobrīd, pat, ja kāds kaut ko redz, nav jēgas kādam ziņot. Jo:

Inspektoram nav degvielas, lai atbrauktu,

Inspektors ir citā objektā,

Inspektors atbrauc par vēlu, utt.

Ļaujiet apzinīgajai sabiedrības daļai Jums palīdzēt!

Un uzrakstiet kādreiz kādu atskaiti par tiem noķertajiem maliķiem, kas ar viņiem notiek tālāk. Vai viņi samaksā sodus, vai viņus apcietina, vai no viņiem piedzen skādi piespiedu kārtā?

Pastāstiet sabiedrībai, ka Jūsu darbam ir rezultāti un jēga.

Ne asakas, visiem! :)

11.11.17 Atbildēt | Ziņot 7
Malikis2011

Nostrādāju 6 gadus uz ūdeņiem, ne reizi makšķernieks nepateica kam pieder tie rīki kas nelegāli, tādi ir mums apzinīgie makšķernieki.

11.11.17 Atbildēt | Ziņot -5
Sanders
Sanders > Malikis2011:

Manuprāt, es skaidri uzrakstīju, ka jāvēršas ir pie sabiedrības apzinīgās daļas.

Bet es domāju, ka ideju Tu saprati?

12.11.17 Atbildēt | Ziņot 2
chaips

Lobs dorbs!!! Bet kā beidzās sāga pagājušogad pie Prezidenta pils izvilktiem murdiem????

11.11.17 Atbildēt | Ziņot 0
ZivjuZaglis

tas tev jājautā Ančevskim. solījās europu iesaistīt. laikam pirtrūka pacietības, kā jau ik vienam, kam kaut kādā bridi pielec, ka cīņa ar vējdzirnavām ;)

11.11.17 Atbildēt | Ziņot 0
ngk
ngk :

mazākā apjomā, bet tie paši murdi ir atpakaļ Daugavā....ne jau par velti liekie murdi netika atņemti.. ja kāds vēlētos paskaitīt eholotā nēģu murdus, tad atļauto 129 murdu limits beigtos jau pie dzelzceļa tilta, braucot no Salu tilta jūras virzienā...kur vēl visa Daugava līdz jūrai?

11.11.17 Atbildēt | Ziņot 5
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager