Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Kristiāns Godiņš | 21.novembris 2017, 22:56 | 5 komentāri | 5162 skatījumi

Jauna disciplīna dīķu spiningošanas sportā Latvijā

FAVORITE TROUT CUP 2017 sacensību ideja un formāts tapa lidojumā atpakaļ no Azura Trout Cup 2017 rudens sacensībām Ukrainā. Sportistu regulārie jautājumi, vai rudenī būs vēl kādas sacensības un vēlme piedalīties, deva impulsu ķerties klāt nu jau sezonas septīto sacensību organizēšanai, turklāt visas ir bijušas starptautisku piesitienu un ar citu valstu sportistu līdzdalību. Ļoti gribējās pamēģināt jaunu formātu – komandu cīņas.

Atzīšos, ka pat necerējām uz tik kuplu dalībnieku skaitu un interesi. Lidmašīnā vēl esot vienojāmies par sacensību galveno atbalstītāju un ar Anatolijs Livdāns mudinājām Mārtiņu būt dāsniem ar balvu fondu. Paldies Gints Zeila no eBoat.lv, kuri ir arī ielikuši vienu kāju foreļu disciplīnā un piedāvā plašākā tirgū jau zināmo Ukrainas tirdzniecības markas FAVORITE produkciju. Ukrainā tā tiešām ir cieņā un starp Rodio Craft, Mukai, Luxxe, Graphiteleader un citiem kātiem, ļoti daudzi lietoja tieši Favorite spiningus un uztveramos tīkliņus. Kāpjot no lidmašīnas Mārtiņa BabraMārtiņš Babris mašīnā, tieši nodomāju – beidzot tādā mierīgā atpūtas režīmā saorganizēsim nelielas sacensības, nelielam skaitam dalībnieku :D! Kā tad... Lai būtu zināma daļa demokrātijas, tad FB lapā Area Trout fishing in Latvia uztaisījām īsu aptauju.

Tika piedāvāti divi varianti – individuālās vai komandu cīņas. Ar milzīgu pārsvaru uzvarēja komandu cīņas, bet lielākais pārsteigums bija, ka tad, kad uzsākām reģistrāciju, tad diennakts laikā jau bija pilns saraksts un 2 rezerves komandas, kurām atradām iespēju pilnvērtīgi startēt. Vairāki sportisti tomēr palika aiz svītras nākamajam gadam :). Mācība sportistiem nākamajam gadam – reģistrēšanos nedrīkst vairs atlikt uz pēdējo brīdi, var nepaspēt. Par lielo interesi man ir milzīgs gandarījums un vēlreiz saku paldies visiem par aktivitāti.

Gatavošanās un treniņi.

Nezinu kādēļ tā ir, ka, jo vecāks kļūstu, jo ātrāk tā zemeslode griežas. Stundas, dienas burtiski palido. Pēc darbiem, brīvās dienas un vakaros centos kaut cik laika atlicināt, lai sakārtotu un sagrupētu inventāru un 3 reizes uz 3-4 stundām izrāvos līdz Voldemāra dīķim uz treniņu. Ņemot vērā, ka Anatolijam bija lielie pārkārtošanās svētki, tad treniņu process bija uz maniem pleciem un pēc katra treniņa sīki un detalizēti izstāstīju par treniņu plānu, kā izdevies to realizēt, kas strādāja un, kas nē. Ir daļa no mānekļu grupām un tipi par, kuriem man lielāka pārliecība un tām veltīju pavisam maz uzmanības – tikai pārbaudīju vai strādā un strādāja. Gan smagie bleķi, gan man ierastie silikona mānekļi ķēra stabili. Atlikušās 2 treniņu reizes veltīju noteiktiem uzdevumiem, kurus biju sev uzlicis, un izdevās atklāt vēl 2 atslēgas. 1 no tām diemžēl īsti neatvērās man mačos, bet starp finālistiem bija, kas to labi izmantoja. Ar informāciju dalījos arī ar Imantu VītoluImants Fon Dreikreics, jo savā ziņā jūtu atbildību – drusku takā esmu pagrūdis viņu uz dīķu foreļu pusi, lai gan pats viņš ļāvās :). Treniņu procesa laikā runāju ar Voldemāru – kā rīkojamies ar zivju laišanu. Ja sākotnēji domājām, ka būs maz dalībnieku un nevarēsi atļauties ielaist papildu zivis, tad sajūta teica, ka ir jālaiž un prieks, ka Voldemārs pats arī to iniciēja un atbalstīja. 2 dienas pirms sacensību sākuma tika ielaistas vairāk nekā 200 foreles, kas sakustināja ap 400 kg jau iepriekš ielaistās zivis. Izvēlējos kausus un medaļas, Sergey Abramov uztaisīja afišu, Mārtiņš Babris kārtoja balvu fondu un Anatolijs Livdāns organizēja viesu izmetināšanu. Priecēja dalībnieku sportiskais noskaņojums – FB lapā regulāri kāds ielika kādu foto ar inventāru, kāds pavilka citus uz zoba. Parunājot ar veikalniekiem, bija skaidrs, ka dalībnieki skraida pa veikaliem un cenšas kaut ko vēl nopirkt klāt. Vien vārdu sakot – komandas gatavojās cīņai. Neslēpšu – ļoti gribējās gan labi noorganizēt, gan nostartēt. Biju koncentrējies un neskatoties uz mazo sagatavošanās laiku, bija sajūta, ka esmu gatavs cīnīties par finālu un galvenajām balvām, neskatoties uz to, ka citu komandu sastāvi bija stipri.

Sacensības.

Dalībnieku skaits – 28 komandas (56 sportisti), 17 komandas no Latvijas, 6 komandas no Lietuvas, 2 komandas no Ukrainas, 2 komandas no Krievijas un 1 apvienotā no Latvijas un Krievijas sportistiem. Atšķirībā no iepriekšējām sacensībām nedalījām dīķi divās zonās, bet sportistus izloze dzenāja no viena krasta uz otru. Mēs ar Anatoliju pēc katra piegājiena mainījām krastus, bet 10 minūtes bija pilnīgi pietiekami, lai paspētu, gan nomainīt krastus, gan sasietos, gan aprunātos ar sportistiem un līdzjutējiem. Ceru, ka pārējiem arī tas patika, jo šis ir veids kā var nodrošināt visvienlīdzīgākos apstākļus sportistiem, īpaši vienas dienas sacensībās. Ieskatam īsi izskriešu cauri visām cīņām:

1. periods – pret Timur Тимур Тиманов/Yuri Yrii Diachenko. Lieliski sportisti un forši cilvēki. Pirms sākuma aprunājāmies par dažādām aktualitātēm un varējām sākt. Anatolijs izvēlējās sākt ar Antem Dohna, es Noris Maskuroto 3,7 gr šūpiņu. Visai drīz tieku pie pirmās foreles, bet Timurs izlīdzina, uzreiz atbildu ar otro foreli un tad trešo. Uzvara 3:1. Visas 3 zivis uz šūpiņa.

2. periods – pret Jānis Burgmanis/Arturs Zabors. Puiši dīķu copē uzsāk savas gaitas, bet labi apzināmies, ka favorītu statuss ir jāparāda ar rezultātu. Tieši mūsu pretinieki tiek pie pirmās iespējas, bet zivs aiziet. Man ir, velku un Anatolijs citē Kreipāna klasiku – ja neiesit Tu, tad iesit Tev :). Drīz pēc tam vēl viena uz šūpa, bet punktu pieliek Anatolijs uz silikona – 3:0 uzvara.

3. periods – pret Gints Zeila / Edijs Millers. Sākam uz pozitīvas nots. Joki, smiekli. Tai pašā laikā apzinos, ka šeit ir vajadzīgi 3 punkti. Viņi toties grib iekost mums. Un gandrīz tas arī izdodas... Man uz Dohna šūpa forele, bet netālu jau no krasta ieiet Anatolija auklā un nost, neskatoties uz to, ka Anatolijs padeva auklu. Vairākas nerealizētas copes, bet beigās Anatolijam uz silikona ir. Gintam vairāki shodi pie uztveramā. 1:0 uzvara. Izlīdām.

4. Periods – pret Gatis Kokorevičs / Igor Filippov. Spriedze jūtama – abi ir visai neērti pretinieki. Igors mēdz ar silikonu rādīt brīnumus (īpaši ar olām :D). Copju un iespēju daudz abām komandām. Gala rezultāts 2:2 neizšķirts, bet dusmojamies uz sevi, jo Anatolijam 2 shodi, man 1 shods pēdējā minūtē un vairākas sasteigtas pieciršanas. Tomēr programma izpildīta – pirmie 4 raundi pabeigti ar 10,5 punktiem. Rēķinam, ka vajag 1 uzvaru un niču, lai tiktu pirmajā 4 niekā, kas dod priekšrocības finālos pie vienāda zivju skaita.

5. Periods – pret Andrius Grigorjevas / Sigitas Luksta. Ļoti progresējuši sportisti no Lietuvas. Manuprāt, šobrīd bīstamākie Lietuvas dīķu foreļu sportisti, no tiem, kuri redzēti Latvijā. Viņi pēc pirmajiem 4 periodiem atradās uzreiz aiz mums – tātad uzvara ir ļoti svarīga. Sākums visai saspringts. Sāku ar šūpļiem, bet Anatolijs ar silikonu. Šūpi nedod kontaktus, bet Anatolijs dabū 1 foreli. Pāreju uz silikonu, bet izvēlos citus modeļus un katrs vēl dabūjam pa vienai zivij un man vēl pie paša tīkla shods. 3:0 uzvara. Svarīga uzvara.

6. Periods – pret Aivars Gaters/Igor Игорь Шкленник. Stipri. Šeit jau visiem 4 noskaņojums nopietns. Drusku pajokojam, bet spriedzīte ir. Mums uzdevums ir vismaz neizšķirts, lai nav jāatliek viss uz pēdējo periodu. Tas arī tiek sasniegts – 1:1. Bet ir skaidrs, ka ar šiem čaļiem var sanākt tikšanās finālcīņās. Mēs apzināmies, ka esam iekļuvuši astoņniekā un tagad izšķirsies, kurā vietā būsim.

7. Periods – pret Kestutis Kovalenkovas/Juozelskis Gustas. Cīņa sīvāka nekā gribētos. Īsti neizdodas izprovocēt pietiekami daudz copju un uzvaram ar 1:0. Vēl runājam, ka vajadzētu dabūt vēl kādu, lai varam pacīnīties par balvu komandai par visvairāk izvilktajām zivīm. Esam izcīnījuši 18 punktus un domājam, ka tas dos 1.vietu pēc pamatturnīra.

Fināli:
Tā arī notiek. Esam pirmie. Astoņniekā tiek:

8.vieta - Viktor Dik/Dmitrii Dik;

7.vieta - Reinis Bičevskis/Andis Freivalds;

6.vieta - Sergey Abramov/Vadims Pupkevičs;

5.vieta - Андрей Иванов/Евгений Лебедев;

4.vieta - Aivars Gaters/Игорь Шкленник;

3.vieta - Andrius Grigorjevas/Sigitas Luksta;

2.vieta - Константин Колесников/Uģis Circenis;

1.vieta – Kristians Godins/Anatolijs Livdāns.

Mēs ar Anatoliju pirmajā finālu kārtā cīnāmies pret Viktor Dik/Dmitrij Dik. Viņiem sadalīta pieeja – viens ķer uz šūpiem, bet otrs uz silikona. Nervus mums pakutina visai drīz. Bremze kauc un Krievijas sportists velk foreli, bet pēc uzvedības liekas, ka aizķerta un tā arī ir. Zivs neskaitās, bet visai drīz otrs tiek pie zivs uz silikona. Man uzreiz izdodas atbildēt un uz Fishup jaunuma Yochu tieku pie foreles. Anatolijs pamanās aizķert foreli aiz sāna uz silikona. Pabrīnāmies, bet neko. Ieskaitē tā neiet. 1:1 un mēs tiekam tālāk, jo reitingā bijām augstāk. Otrā cīņa ar Lietuvas sportistiem - Andrius Grigorjevas/Sigitas Luksta. Viņi saka mums paldies par skolu, jo pēc zaudējuma mums pēc tam 2 cīņas uzvarēja, izmantojot mūsu vadīšanas stilu un pieeju. Cīņa nebūs viegla. Drusku uzkurina arī Aldis Sproģis, kurš paziņo, ka prognozējis mums ar Anatoliju 4.vietu un mums jāzaudē :). Joki ta joki, bet mēs gribam uzvarēt. Mēs abi tiekam pie vairākām uzmanīgām copēm. Man vienu no tām izdodas realizēt un izvirzamies vadībā. Tad Anatolijs velk, bet zivs uzvedās jocīgi un atkal izrādās aizķerta. Žēl 2:0 ļautu droši eksperimentēt priekš cīņas pa 1.vietu. Uzvaram ar 1:0 un esam finālā. Pretinieki stipri – Aivars Gaters/Igor Shklennik. Īsta nervu cīņa. Tieku pie ļoti labas un drošas copes, bet izdaru lielu kļūdu un uzreiz piecērtu. Lielo Troutzone, protams, ka forele nav paspējusi normāli paņemt. Dusmas uz sevi lielas. Tad Anatolijs nerealizē savu iespēju. Arī pretiniekiem nerealizētas iespējas un cīņa aiziet līdz zelta zivij, kuru visai ātri noķer Aivars Gaters un izrauj uzvaru. Malači. Bija ļoti jaudīgi un stabili visu turnīru! Pirmais trijnieks – 1.vieta - Mukai Fishing Team 2 (Gaters/Shklennik); 2.vieta – Neste Fishing Team 1 (Godiņš/Livdāns); 3.vieta – Mukai Fishing team 1 (Koļesņikovs/Circenis).

Protams, nedaudz škrobe, bet rezultāts labs – tik stiprā konkurencē (čempioni, starptautisku turnīru uzvarētāji u.t.t.) ir izcīnīta otrā vieta. Nelielo rūgtumu mazina saņemtās pozitīvās atsauksmes no sportistiem. Visiem noskaņojums labs. Fotografēšanās, intervijas, atvadīšanās no ārzemju ciemiņiem, visu novākt un sakārtot un tumsa jau klāt. Liels jums visiem paldies par foršo pasākumu un cīņu. Ļoti iepriecina, ka sportiskais līmenis būtiski aug un te liels nopelns ir arī mūsu ciemiņiem – mēs mācamies no viņiem, bet viņi no mums. Ir daudz ideju nākamajam gadam, lai tik izdodas to visu salikt pa plauktiem un realizēt. Liels paldies Voldemāram par cīņas laukumu, par ūdeni kafijai un tējai un elektrību rezultātu ievadei. Paldies galvenajam atbalstītājam – eBoat.lv (Gints Zeiļa). Par Zenaq mēs vēl parunāsim! Paldies Aldis Aldis Sprogis un Copeslietas pie Uģa par veicināšanas balvām komandai ar mazāko zivju skaitu. Noderēs. Paldies tiesnešiem un atbalsta personālam, fotogrāfam. Pačukstēšu, ka, ļoti iespējams, sacensības būs manāmas arī videoformātā. Ceru un gaidu :).

Tiekamies jau tad mazākās sacensībās kādā nedēļas nogalē, ja būs vēlēšanās un nebūs ledus. Bet, ja būs ledus, tad varam uztaisīt arī pirmās sacensības no ledus.

Ne asaku! Kristiāns

FOTO: Armand Zabe

O R I Ģ I N Ā L S

 
 
[5] Komentāri | dilst | aug
 
rupucis64

Diikju cope tomeer krasi atshkiras no mazo upiishu-strautu copiites....

Bet lai jums veicas! Taa teikt: katram tomeer savs!

p.s. Taapat izmantoju bezatskabargu aakjus, tos pashus -tamliidziigus shuupus, tomeer saikne ar dabu man ir tuvaaka!

22.11.17 Atbildēt | Ziņot 2
krumujancis

Tā jau ir - katrs zaudē saprātu savādāk. Kas vienam kaifs, citam šķiet dīvainība. Taču iespēja pabūt pie ūdenstilpnes ir, svaigs gaiss arī, zivis arī.

It kā viss, kas makšķerniekam vajadzīgs būtu, ieskaitot domu biedrus. Taču manā uztverē tomēr te kaut kā trūkst, varbūt kļūdos, izskatās, ka tas laiks, kad zvejosim akvārijos vairs nav tālu.

22.11.17 Atbildēt | Ziņot 0
kristsKG

Protams, ka katram savs. Un atšķiras neapšaubāmi. Tomēr no tiem, kas ir pamēģinājuši, lielākā daļa saskata daudz interesanta - gan cīņas spraigums, gan spēja izprovocēt ļoti pasīvu zivi, mānekļu animācija un pasniegšana stāvošā ūdenī. Liela daļa, kuri piedalās gan spiningo un mušo upēs, gan startē sacensībās no laivām. Jā - daba nav tāda kā kalnainās vai krāčainās upēs...

par saprāta zaudēšanu - dažreiz žēl tādus visādus krūmjančus. Viņiem taču ir ļoti grūti dzīvot tādā pasaulē. Visi nejēgas, stulbeņi, neko neprot un neko nav sasnieguši. Pats krumjancis noteikti ir izcili veiksmīgs uzņēmējs vai top labākais darbinieks uzņēmumā vismaz Latvijas mērogā, ar lielisku izglītību, vairākkārtējs čempions dažādos makšķerēšanas veidos, organizē dažādus pasākumus un māca citus, lai citi arī reiz sasniegtu meistara līmeni. Lai veicas. Reizēm ir lietderīgi paskatīties uz sevi spogulī un pajautāt - vai tiešām esmu tik perfekts kā cenšos sev ieskaidrot :)

23.11.17 Atbildēt | Ziņot 2
krumujancis

Nevajag mani žēlot, un vēl vairāk zākāt.

Man pietiek ar to, kas esmu bijis atsevišķos sporta veidos, sporta meistarkandidāts vēl padomju laikā, arī uzņēmējs,un pat šodien ir tā, ka ir kas man paši pienes naudu klāt, atšķirībā no daudzajiem lielajiem biznesmeņiem un pupu miljonāriem-plātīzeriem.

Tā ka, ja pats neesi spējis uz sevi paskatīties, nebaksti ar pirkstu acīs citiem.

Savas domas par šo makšķerēšanu akvārijos esmu izteicis, un, iespējams, tik drīz arī tās nemainīšu.

Ja šodien dīķī ar spiningu, tad rīt akvārijā ar mormišku - arī būs interesanti un aizraujoši.

Bet lai jau veicas, žēl man nu galīgi nav nemaz - citu veiksmei neskaužu. Aizskar tikai tas, ka visiem pēkšņi jādomā tieši tā, kā kādam ienāk prātā.

23.11.17 Atbildēt | Ziņot 1
Flakais

Čaļi, te vārdiskie asumi galīgi ir nevietā. Ir alus, ir varianti jeb katram savs. Katram būs savi par un pret argumenti. Zaudētāju te nav, te var būt tikai ieguvējs, jo ir izvēle. Vai to izmantot vai nē, lai paliek katra paša pārziņā. Kā gribam, tā atpūšamies. Un NE ASAKAS visās copes frontēs! ;)

23.11.17 Atbildēt | Ziņot 4
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager