Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
skaties.lv | 3.maijs 2018, 12:06 | 4 komentāri | 4126 skatījumi

Vircavas upē masveidā iet bojā zivis

Tūkstošiem bojā gājušas zivis, kuras upes straume nes uz Lielupi, neskaitāmi ūdenī dzīvojoši mugurkaulnieki, kuri saķērušies upes krasta zālē. Baiss skats, pēc kura pamanīšanas vietējie iedzīvotāji ir pārliecināti, upē iepludinātas ķimikālijas.

Vīķes, raudas, asari, līdakas, līņi. Zivju sugas pārstāves, kuru pārpalikumi vietām, biezā slāni klāj Vircavas upes krastus. Gan mazas zivtiņas, gan tādas, kuras katrs makšķernieks uzskatītu par labu lomu. Pagasta iedzīvotāji saka, ka ir izpētījuši upi vairākus kilometrus pa straumi uz augšu, visus paveras bēdu ieleja.

Pagasta iedzīvotājs:
”Daudzām lielajām līdakām, kuras iepriekš redzējām, uz sāniem bija dīvaini, sarkani pleķi. It kā zivis būtu apdegušas no kaut kādas ķīmijas.”

Nelaimi konstatējušie uzreiz ziņojuši Valsts vides dienestam, tie nekavējoties atbraukuši. Ļoti daudzas raudas klāj melni plankumi kas nozīmē, ka tajās ieperinājies parazītiski kāpuri, kuri lielā koncentrācijā var nogalināt mazas zivis. Bet ņemot vērā, ka bojā aizgājis tik liels skaits dažādu sugu zivis, slimību, parazītus kā cēloni var izslēgt no saraksta.

Hardijs Verbelis, Valsts vides dienesta pārstāvis:
”Mēs pie upes dzīvojāmies ceturtdien, piektdien. Teritoriju var lēst aptuveni 20 kilometru robežās, kurā mēs konstatējām zivju neadekvāto uzvedību. Pēc apsekošanas un visu faktu izvērtēšanas ir doma, ka no laukiem, meliorācijas caurulēm, kāds upē ir ielaidis kādas ķīmiskas vielas. Vēl nav noskaidrots, kas tā ir par vielu un mēs turpinām strādāt.”

Pirmās, beigtās peldones inspektori manījuši aptuveni divus kilometrus virs Lielvircavas baznīcas, kas atbilst pieminētajām attālumam. Upes krastus, no Vircavas līdz Lielvircavai, lielākoties klāj lauksaimniecības zeme. Bez Tabu dodas arī uz Vircavas pagasta pārvaldi pie vadītājas Ritas Borščevskas, bet viņa atbild, ka bez Jelgavas novada domes vadības svētības ar medijiem runāt nedrīkst.

Dace Keņepone, Jelgavas novada domes preses sekretāre:
”Ja jūs gribat baumas, tad variet iziet no pagasta pārvaldes un nointervēt cilvēkus. Viņi izstāstīs, kas viņiem liekas, bet attiecībā par informāciju, kas tas ir un kas ir noticis, pagasta pārvaldes vadītājs runās tad, kad es būšu noskaidrojusi informāciju. Labi? Sēžam un gaidām.”

Gaidīšana beidzas ar atzvanu un paziņojumu, ka vietējā pagasta vadītājai komentārus medijiem sniegt neatļauj. Tātad, šobrīd vēl nav skaidrs, kas īsti noticis, kas nonācis upē un izraisījis zivju masveida bojā eju, bet Valsts vides dienestā sola, ka viņi lietu izmeklēs rūpīgi un jau ir iesaistīti citi dienesti, laboratorijas, ar kuru palīdzību cer noskaidrot taisnību.

o r i ģ i n ā l s

 
 
[4] Komentāri | dilst | aug
 
aivars24

droshi vien zibens saspeera:) cits izskaidrojums VVD nevar buut, taa pat kaa butes juuraa pret akmenjiem sitaas nost!

03.05.18 Atbildēt | Ziņot 2
krumujancis

Nu tā! Pirmais riņķis ir apiets, jo attīstība notiek pa spirāli uz augšu, un kolhozu laiki ir atkal klāt. Tie ir tie laiki, kad uz laukiem plūda amonjaks un no tiem tas ieplūda upēs. Un mira viss dzīvais ūdenī.

Sākoties privatizācijai un beidzoties tai nejēdzīgajai amonjaka liešanai, upju ekosistēmas pamazām sāka atkopties, bet nepaspēja līdz galam - un jaunais kolhozu laiks ir atkal klāt.

Žēl, ka tā. Bet paši vien tā gribējām.

03.05.18 Atbildēt | Ziņot 0
zhivs

tiešām kameru jāliek pie katra koka... idiotisms

03.05.18 Atbildēt | Ziņot 1
badapiicka

"Forši".... Dacīte un parējie varneši sniedz tiešām mīlīgas atbildes.... >:( Jūs tur esat vadītāji jeb kas?! Jebšu kādi nesmukumi jāpiesedz? Ā, bet jā- mēs negribam baumas ražot, nu labs ir, tad pajautāsim galvenajiem- ā, paga, stop! Galvenie taču jautātājus/gaidītājus pasūtīja uz poda.....

04.05.18 Atbildēt | Ziņot 3
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager