Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Alūksnes Novada Vēstis | 4.maijs 2018, 15:45 | 16 komentāri | 7613 skatījumi

Plāno izstrādāt jaunu licencētās makšķerēšanas nolikumu

Alūksnes novada domes deputāti Tautsaimniecības komitejā martā izskatīja jautājumu par grozījumiem licencētās makšķerēšanas nolikumā Alūksnes ezerā un uzdeva pašvaldības aģentūrai “ALJA” sagatavot jaunu nolikuma projektu.

Pašreizējais nolikums ir spēkā kopš 2017. gada februāra. Tas nosaka, kādām iedzīvotāju kategorijām makšķerēšana Alūksnes ezerā ir bez maksas, kādām maksas un cik daudz vērtīgo zivju sugu katra kategorija drīkst paturēt lomā. Noteikumi paredz, ka visiem iedzīvotājiem ir tiesības saņemt bezmaksas licenci makšķerēšanai no krasta, tāpat bez maksas licenci var iegūt arī personas, kas vecākas par 65 gadiem, ar invaliditāti, maznodrošinātie, bērni līdz 16 gadiem, ezera krasta zemju īpašnieki un viņu ģimenes locekļi, kā arī personas, kuras sniegušas ievērojamu ieguldījumu Alūksnes ezera krasta zonas sakopšanā, maluzvejniecības novēršanā. Savukārt pārējie iedzīvotāji var iegādāties maksas licences dažādiem periodiem. Bezmaksas licenču īpašnieki drīkst nozvejot mazāku skaitu vērtīgo zivju diennaktī – pa vienai līdakai, zandartam, sīgai, zutim, savukārt maksas licenču īpašnieki – pa trim zivīm no vērtīgākajām sugām.

Grupa iedzīvotāju vērsās pie Tiesībsarga ar pretenziju, ka bezmaksas licenču īpašniekiem būtu jāļauj nozvejot tikpat daudz zivju no katras sugas kā tiem, kuri iegādājušies maksas licences. - Pašvaldības aģentūra “ALJA” vēstulēs ir komunicējusi ar Tiesībsargu, kurš norāda uz vienlīdzības principu, ka visiem būtu jāļauj makšķerēt līdzīgā apjomā, bet par samaksu. Savukārt pašvaldībai ir atļauts piemērot atlaidi tām iedzīvotāju kategorijām, kam šobrīd ir pieejamas bezmaksas licences.

Ja pieņemsim noteikumus pēc Tiesībsarga norādījumiem, tad būsim pirmie Latvijā. Protams, iedzīvotāji, kuri maksā naudu par licenci un drīkst ar makšķeri noķert trīs zivis, nebūs mierā, ka tie, kuri nemaksā, drīkstēs nomakšķerēt to pašu apjomu, - komitejas sēdē skaidroja tās priekšsēdētājs Dzintars Adlers.

Komitejas sēdē deputāti diskutēja par to, vai pieņemt jaunus noteikumus, vadoties no Tiesībsarga rekomendācijām. Deputāts Modris Lazdekalns secināja, ka iesniedzot pretenziju Tiesībsargam par pašreizējo nolikumu, makšķernieki panākuši pretējo efektu. Viņš ierosināja nolikumu izstrādāt pilnīgi no jauna, iesaistot darba grupā dažādu vecumu un interešu makšķerniekus.

Pašvaldības aģentūras “ALJA” direktors Māris Lietuvietis norādīja, ka sarakstē ar Tiesībsargu, kā arī konsultācijās ar Zemkopības ministrijas Zivsaimniecības departamentu secināts, ka nevienlīdzība ir ne tikai tas, ka vieni drīkst paturēt pa vienai zivij, bet otri – pa trim, bet arī tas, ka vieni drīkst makšķerēt bez maksas, bet otriem par licenci jāmaksā. - Ievērojot Tiesībsarga viedokli, cietīs arī citi makšķernieki, kuri pēc pašreiz spēkā esošā nolikuma mazvērtīgās zivju sugas drīkst paturēt lomā bez ierobežojuma un maksas, bet pēc Tiesībsarga norādēm par to ir jāmaksā.

Ir izskanējis arī viedoklis, ka varētu paplašināt to personu loku, kam ir atvieglotas makšķerēšanas iespējas, piemēram, ģimenēm ar 3 un vairāk bērniem. Protams, pašvaldībai ir tiesības atcelt maksu un tā drīkst atcelt arī licencēto makšķerēšanu vispār, taču maksa ir tas, kas makšķerniekus disciplinē, - uzsvēra M. Lietuvietis.

Dz. Adlers sacīja, ka var būt diskusija par to, ka dome pieņem lēmumu sava novada iedzīvotājus atbrīvot no maksas. Viņš atgādināja, ka maksa par licencēm tiek iekasēta, lai nodrošinātu aģentūras darbību un papildinātu zivju resursus Alūksnes ezerā. - Ja gadā ieņēmumi no licencēm ir ap 20 tūkstošiem eiro, tad mums jāizšķiras, vai gribam, lai šī summa ir ieņēmumos katru gadu vai arī esam gatavi to atvēlēt no pašvaldības budžeta un atbrīvot makšķerniekus no licenču maksām, - uzsvēra Dz. Adlers.

Pēc diskusijām deputāti uzdeva izstrādāt pilnīgi jaunu nolikumu licencētajai makšķerēšanai līdz novembrim, pieaicinot visas ieinteresētās grupas. Evita Aploka, Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

o r i ģ i n ā l s

 
 
[16] Komentāri | dilst | aug
 
Malikis2011

Nu pirmkārt kam vajadzīga vesela aģentūra tādam pasākumam, mierīgi to darbu var izdarīt viens cilvēks un lielākā daļā pašvaldību tā arī ir un tad nevajadzēs kā minimums vairāk par 20 tūk. ieņēmumu un cenas tad arī varēs pārskatīt, nu var jau vēl vairāk plēst par to makšķerēšanu , bet ja gadā pa 2 euro varbūt gadā apmeklēs 10000 cilvēku tad pa par 100 euro 200 cilvēku gadā ieņēmumi jau vienādi. Un tāds jautājums vai ētiski apsaimnieko publisko ezeru( kas pēc būtības pieder visiem) ar domu mums jānopelna ( tas jau vairāk jautājums vietējiem deputātiem), vai jāsakārto vide lai vietējiem ir kur atpūsties?

05.05.18 Atbildēt | Ziņot 1
Akmens_Viesis

Tavuprāt, ezerā netiek guldīts vairāk nekā nopelnīts?

Tavuprāt, Alūksnē ir nesakārtota vide?

Attiecīgi neizprotu šos uzbraucienus. Kāda motivācija? Darbā nepaņēma par 1000 mēnesī?

Sekoju, kā Usmas biedrība pašlaik sitas, jābūt tiešām paglupam, lai apgalvotu, ka viens cilvēks tiek ar šo darbu galā. Tad laikam nav priekšstata par darāmo darbu.

05.05.18 Atbildēt | Ziņot -2
Malikis2011
Malikis2011 > Akmens_Viesis:

Nu kas tur tāds pārdabisks tiek darīts? Projektu zivju fondam uzrakstīt, nu ja ļoti neiespringst divu stundu jautājums, uzrakstīt licencēto makšķerēšanas nolikumu dienas darbs, sargāt tas ir ikdienas darbs, jā pa naktīm un nenormēts darba laiks kuru droši ka viņiem neapmaksā virsstundas un naktsdarbu. Sakārtoja pašvaldības zemi pie ezera ( ja tāda ir, nezinu nebiju) nu tas normāli, pēc manām domām laist varavīksnes foreles tur bija muļķīgi jo ezeru nevajadzēja pārvērst par maksas dīķi. Nu var jau taisīt šovu ka tas viss prasa baigāko darbu, bet viss ir vienkārši un elementāri, jo to pats visu darīju un labi pārzinu. Tas nav uzbrauciens, bet vienkārši no mušas rakstā uzpūš ziloni, lai jau ņemas tur vietējiem iedzīvotājiem jāuztraucas, man dziļi vienaldzīgi kas tur notiek man apkārt ezeru vairāk nekā vajag. Lai liek 1000eur par licenci lai laiž krokodilus.

06.05.18 Atbildēt | Ziņot 2
Malikis2011
Malikis2011 > Akmens_Viesis:

Andri gribēju pajautāt ko biedrība grib Usmas ezerā org. licencēto makšķerēšanu?

06.05.18 Atbildēt | Ziņot 0
Jurasasaris
Jurasasaris > Akmens_Viesis:

Tavu prat ir normali kko prasit par to ka vienu licenzi jau esi samaksajis tev vel japikjo otra samaksa ..tu ari mentiem vaita maksa divus sodus pec kartas ..idioti te lv..blakus ee panjem karti in cope kur gribi un zivis visiem pietiek a te tik biznes un vel ievies sudu atlai babuli

06.05.18 Atbildēt | Ziņot 0
Akmens_Viesis
Akmens_Viesis > Malikis2011:

Aivar, licencētā cope tur sen jau pastāv. Atšķirībā no Alūksnes, Usmu pašlaik apsaimnieko mundru cilvēku biedrība, kurā arī esam kolektīvais biedrs. Pamatā tur ir viesu namu saimnieki, lauku uzņēmēji, kuri sapratuši, ka tūrists nebrauks pie viņiem raudzīties uz kreisajiem tīkliem. Kad pirmā sajūsma pāries, viņi arī gribēs aģentūru, jo aktīvistiem sanāk vairāki darba laiki pašlaik. Tas nav droši ilgtspējīgi. Ir viens apmaksātais inspektors, tikko panāca zvejas licenču maksas dubultošanu, ar ko finansēs otru kontrolētāju. Ir 5 sabiedriskie inspektori un 8 novada pilnvarotie, un kreisos tīklus dienas gaismā redz ārkārtīgi reti..

Bet es atpazīstu vecās MRK tēzes un stiliņu Tavā rakstītajā. Drusku pieklājīgāk,jā, bet kā parasti melīgi un apvainojoši ar sociālisma piegaršu.

Piemērs 1 - ja Tev projekti rakstās divās stundās, tad tev būtu jābūt miljonāram. Ups, kaut kāda nesakritība, ne.

Piemērs 2 - vispaŗ raksts par to ka Alūksnē ļoti labo domu izbīdīja, ka ir arī bezmaksas licences, taču Tiesībsargs pret tām iebilst. Bet tu pārmet, ka viņi tikai naudu kāš. Neredzi drusku nesakritību?

Un spriežot pēc jūrasasara sajūsmas, maliķi ir pirmie, kas novērtē jūsu tēzes. Pārējiem ir bail, ka šāds sociālisms sajās jau sasniegto.

Jo simboliska licences maksa makšķerniekus tiešām disciplinē. Kamēr infrastruktūras tikai veidojas, nesedz licenču nauda visus izdevumus.

Tu vari laist par n-tām štukām zivis copmaņiem no pašvaldības budžeta (briežus un mežacūkas nez, ar derētu tad, lai tautai variāk gaļas), a ko, Ušakovs apmaksā transportu Krievijas pensionāriem, katrs izpildās kā māk. Problēma, vai kāds to novērtē, un daudzām pašlvaldībām nemaz tādas naudas nav.

Manuprāt, īstais izaicinājums pašlaik ir katrā šajā lielajā ezerā saprast zinātniski pamatotu daudzumu - kāda ir ezera ražība, un kādu daudzumu kādu zivju var izņemt un pat jāizņem, lai ezers atražotos sabalansēti. Un tad izsekot tam praksē. Process dārgs un atbildīgs.

Tāpēc tie copes dati licencēs... cik nodod %?

Jo apzinīgāki copmaņi, jo vairāk... Jo labāk strādā apsaimniekotājs, jo vairāk. Nebūtu licenču, vispār neviens lomu datus nenestu. Vismaz kādi dati. Pamēģini ieviest - te būs par brīvu, bet atnesiet copes datus. Un tad argumentēsim tālāk, ņemot vērā Tavu sasniegto %.

Manis pēc, sen jau teicu, tak uiztaiset pašvaldības apmaksātu sistēmu, kur tāpat viss notiek par brīvu un šie izaicinājumi tiek atrisināti.

Visi sajūsmā pārslēgsies uz šo lielisko sistēmu. Diemžēl tā nenotiek, Kāpēc? Kas traucē?

Alūksnei tā faktiski sanāk lielākā problēma, ka apkārt ezaeram nedzīvo uzņēmēji, bet daži tūkstoši pensionāru, un godprātīga sabiedriskā apspriešana, ko ALJA dara, ir pamatīgs slogs. Bez tā nekur protams, bet slogs, kā pierāda situācija, kurā spiesti rakstīt jaunu nolikumu. Pēc tam opji atjēgsies, ka varbūt bija tomēr labi, bet tad ko nu vairs, tad gribēs trešoreizi pārrakstīt nolikumu.

Tad Tu, Aivar, ne par ko neatbildēsi, kā parasti. Tas ir līdzīgi, 'kā Zvaigzne pašlaik federācijas valdē nonācis. 5 gadus trenējies copmaņu klubu nomelnošanā un Stikutu par vecu čekistu zākājis, zēns ķersies pie pretējā uzdevuma. Bez naida - lai veicas, pat interesanti.

06.05.18 Atbildēt | Ziņot -1
Malikis2011
Malikis2011 > Akmens_Viesis:

Andri paskaties kas zivju fonda projektam jāraksta un pasaki ka tas aizņem vairāk par stundu???Sazvanīšanās par to ko pirksi aizņem ilgāku laiku. Nu bezmaksas licences ir paredzētas MK noteikumos, kam un kur var būt, to piemēro vai nē ir org. ieskatos un tiesībsargs jau neiebilst pret bezmaksas licenci, bet pret to ka licence kas ir bez maksas ir tikpat vērtīga kā par maksu, tas būtu ja Tu laimētu biļeti uz koncertu, bet Tev ļautu skatīties tikai vienu trešdaļu koncertu un tad dzītu laukā. Nu nelīdīšu tagad pētīt Usmas nolikumu, bet ja tur LM uz šo brīdi org. biedrība tad tas ir pretrunā ar MK noteikumiem, varbūt kāds grib aizrakstīt tiesībsargam ?

06.05.18 Atbildēt | Ziņot 1
Malikis2011
Malikis2011 > Akmens_Viesis:

Atradu Usmas ezerā uz pašvaldības pilnvaras pamata org. Lm kas ir pretrunā MK noteikumu punktam :

"3. Licencēto makšķerēšanu, vēžošanu vai zemūdens medības Baltijas jūras vai Rīgas jūras līča piekrastes ūdeņos, publiskos ezeros un upēs, kā arī ezeros un upēs, kurās zvejas tiesības pieder valstij, organizē vietējā pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā atrodas attiecīgie ūdeņi."

Nu izskatās ka MK neparedz uz publiskiem ūdeņiem org. LM biedrībām, pasaki ka tā nav?

06.05.18 Atbildēt | Ziņot 1
Akmens_Viesis
Akmens_Viesis > Malikis2011:

Atvaino, ir tikai žēllums, kā pieaudzis cilvēks var atrasties tādā nefokusā.

Lai veicas "stundas projektu" rakstīšanā un riebšanā.

Būtu pats ko padarījis? Ā nē, tad tu slēptos no CL.

Jo šeit copes maču afišai patiesībā tikai 300 skatījumu, un 0 komentāru, ja vien tie 3 dežurāži gānītāji nepamana.

Gaidu Tavu pašvaldības apmaksātā ezera piedāvājumu, kur finansē pētījumus un kontrole līmenī, pārējais toč ir piegriezies.

06.05.18 Atbildēt | Ziņot -2
Akmens_Viesis
Akmens_Viesis > Malikis2011:

nu padarbojies, varbūt tev izdosies atkal pasliktināt ezera stāvokli.

06.05.18 Atbildēt | Ziņot -2
Malikis2011
Malikis2011 > Akmens_Viesis:

Andri es par ar abām rokām par LM lai kontrolētu lai būtu kārtība, lai laistu zivis, bet sarakstiet papīrus lai atbilstu MK, lai cenas cilvēkiem būtu pieņemamas, lai ezeru nepārvērstu par zivju dīķi un neieviestu tikai izredzētajiem.

06.05.18 Atbildēt | Ziņot 1
Malikis2011
Malikis2011 > Akmens_Viesis:

Andri, to ko Tu rakstīji par Usmas biedrību, tas ir pareizais virziens, pašvaldībai jārūpējas lai pie vietējā uzņēmēja brauktu vairāk tūristu un atstātu tur savu naudu, jo vairāk brauks jo būs ieņēmumi, jaunas darba vietas, bet Alūksnes gadījumā spriežot pēc raksta mums vajag tik un tik ieņemt, nevis domā lai vairāk cilvēku atbrauktu, ja tā tur turpināsies drīz cenas var sagaidīt ap 200 euro un cilvēku būs vēl mazāk, kas iegūst no tā? Nedomāju ka pašvaldība.

06.05.18 Atbildēt | Ziņot 1
Akmens_Viesis
Akmens_Viesis > Malikis2011:

Kādā veidā vairāk naudas? Es izlasīju, ka Tiesībsargs prasa vairāk naudas, nevis ALJA. Sanāk, katrs izlasām kaut ko savu. Turklāt ALJA pamazām pieskata arī citus ezerus, plašāk darbojas.

Jā un neesmu dzirdējis, ka vietējie copmaņi bēdātos par tām forelēm, labi pavilka ziemā jau. Kālā šķiet, pālijas līdzīgi - ielaida un visas izķēra. Slodze uz resursu minimāla. Esmu pārliecināts, ka Alūksni par maksas dīķi neuzskata, foreļu eksperimentu izvērtēs zinātniski. Iebildēji kā parasti, ķērās pie nomelnošanas, jo tā ir raduši.

06.05.18 Atbildēt | Ziņot -1
Malikis2011
Malikis2011 > Akmens_Viesis:

Vai Tu redzi te izrakstu no Tiesībsarga , es redzu neprofesionālu interpretāciju, jo jau bija agrāk kaut kur tā pati problēma iztirzāta un MK pieļauj bezmaksas licenci makšķerēšanai, bet ja tā ir bezmaksas viņa ir līdzvērtīga maksas, var būt ar samazinātu maksu, bet viņai jābūt līdzvērtīgai kā par pilnu. Ne jau runa par slodzi, bet pēc datiem Alūksnes ezerā bija repsis, kas starp citu ir sarkanajā grāmatā ,ko pēc Tavām domām tā varavīksnes forele vasarā notiesās pa tīro tai ezerā, jo viņa tak nepeldēs uz siltajiem ūdeņiem baroties, bet ēdīs to kas turpat aukstajā ūdenī dzīvo, nu kas tad vēl tur pa dziļumu dzīvojas? Ja bija vēdzeles ari ar laiku nebūs, kas tad mums tur vēl vasarā dziļumā atrodas ????

06.05.18 Atbildēt | Ziņot 1
Malikis2011
Malikis2011 > Akmens_Viesis:

Nu pietiekoši jau krievu laikos laida ezeros visu ko ienāk prātā, lai daba pati izlemj kam ezerā dzīvot.

06.05.18 Atbildēt | Ziņot 1
Malikis2011
Malikis2011 > Akmens_Viesis:

Vēl piemērs, 'ja būtu ka visiem jāmaksā, tad būtu visiem jāiegādājas makšķerēšanas kartes, pašvaldības nevarētu noteikt citas atlaides, piemēram kas bez maksas var braukt un tā tālāk. Bet ja pašvaldība pieņemtu ka bez maksas pensionārs var braukt vienu pieturu, tas jau būtu pārkāpums. Nekur jau likumi nenosaka ka obligāti atlaides jādod bez maksas, vai ar atlaidi, bet ja dod tad tas ir tāds pats pakalpojums kā par pilnu maksu. Nu te ezera gadījumā ir daudz variantu kā atrisināt šo problēmu, viens visiem par pilnu maksu, kādai grupai kam MK pieļauj bezmaksas vai ar samazinātu maksu, vai vēl ka tiem kam var piešķirt izsniedz pieņemsi 12 vienas dienas licences gadā, nu kā org. grib tā izlemj.

06.05.18 Atbildēt | Ziņot 1
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager