Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Staburags.LV | 8.jūnijs 2018, 18:35 | 15 komentāri | 17423 skatījumi

Samu karalis kārtējo reizi pārspēj pats savu rekordu

Klintainieši Jānis Ritums un Gunārs Groza 6. jūnijā Daugavā ar murdu izvilka 100 kilogramu smagu un 2,45 metrus garu samu.

Kausē divas stundas

Lūgts pastāstīt par vilkšanas procesu, Gunārs Groza atbildēja īsi: “Grūti! Bijām apmēram Daugavas vidū un laivā samu ievilkām divatā.”

“Grūti un ilgi jau bija, kausējām apmēram divas stundas, sams jau nestāv mierā kā ķēdē piesieta govs, tas maļas, kuļas pa ūdeni, bet šad tad laimējas to izvilkt,” teic Jānis Ritums. “Daudz gan netrūka, ka sams būtu apgāzis laivu. Tā gan vēl nekad nav gadījies. Labi, ka nopirku jaunu laivu, kas ir lielāka un platāka par iepriekšējo. Īrāmies uz krastu un samu divatā izvilkām malā. Nav jau tik traki — divatā simt kilogramu var vinnēt.”

Ved uz metāllūžņu pieņemšanas punktu

Tālāk ar koknesiešu Armanda Preisa un Valerija Romanova palīdzību sams kravas mikroautobusā tika aizvests uz Aizkraukli un nosvērts metāllūžņu pieņemšanas punktā. Jānis Ritums līdzi gan nedevās, jo uz vietas vēl bija daudz darāmā.

Pagājušā gada jūnijā Jānis Ritums Daugavā ar murdu noķēra 86 kilogramus smagu un 2,23 metrus garu, bet aizpagājušajā gadā — 69 kilogramus smagu un 2,20 metru garu ūsaini. Kā tas izdodas? “Tas ir samu zvejnieka noslēpums, daudz kas jāzina un viss jāizdara pareizi,” teic samu karalis, kurš līdz šim noķēris daudz samu.

Pēc Latvijas Makšķerēšanas sporta federācijas apkopotās statistikas, sama rekords ir 84,700 kilogrami, un 2010. gadā tik lielu milzeni Daugavā izvilcis M. Velde. Federācijas eksprezidents Jānis Stikuts gan norāda, ka murds ir rūpnieciskās zvejas rīks un ar tādiem izvilktie sami netiek reģistrēti kā Latvijas rekordi. Lai samu pieteiktu Latvijas rekordam, tam jābūt izvilktam ar spiningu, jābūt diviem lieciniekiem, sertificētiem svariem, jāievēro visas makšķerēšanas noteikumu prasības.

Jānis Ritums zina, ka Latvijā kā rekordi tiek reģistrēti tikai ar spiningu vilktie sami, tādēļ nemaz nav centies savu lomu rekordam pieteikt. Viņš gan šaubās, vai tādu milzeni varētu ar spiningu izvilkt. “Ķerot ar spiningu, sami velk visu laivu, un makšķernieki stundām cīnās. Šodien viens makšķernieks teica — visu dienu un visu nakti samu kausēju, bet no rīta dabūju nogriezt šņori, jo nevar uzcelt augšā. Tā jau ar samiem ir — viņi negrib padoties ne par gramu!” Jānis Stikuts gan zina, ka bijuši gadījumi, kad dienvidu rajonos ar spiningu noķerti arī 110, 120 un pat 150 kilogramu lieli sami, piemēram, Volgā. Viņš domā, ka makšķernieki arī Latvijā ar spiningu varētu noķert tik lielus īpatņus.

Par tik lielu nav dzirdēts

Cik lieli sami Latvijā jebkad ar murdiem ir noķerti? Uz šo jautājumus kāds ihtiologs, kurš vārdu negribēja publiskot, atbildēja, ka diez vai kāds to zina. Viņš gan līdz šim nebija dzirdējis, ka Latvijas sams būtu sasniedzis 100 kilogramu. Citās valstīs tādi gadījumi esot bijuši.

Ārī ihtiologs Jānis Birzaks atzīst, ka par tik lielu samu nav dzirdējis. Milzīgi eksemplāri Latvijā ir retums, un par tiem parasti informācija izskan lielajos plašsaziņas līdzekļos. Galvenokārt dzirdēts par 50, 60 un 70 kilogramu smagiem samiem. Milzeņi parasti tiek izvilkti Spānijā, Krievijas upēs Volgā un Dvinā. Daugava ir upe, kurā vistālāk uz ziemeļiem mīt lielu samu populācija, sami ir arī Igaunijā un Zviedrijā, tomēr tur tie ir mazi, jo tiem vajag siltākus apstākļus.

Kādreiz svēra trīs pudus

Jānis Birzaks teic, ka padomju laikā samus nekur neaudzēja, tā bija upes zivs, un samu populācija nevienu tā ļoti nav interesējusi, līdz ar to mūsdienās pamatīgas zinātniskas publikācijas par Daugavas samiem nav bijis.

Ihtiologs “Staburagam” atsūtīja 1893. gadā Vitebskā izdotās Sapunova grāmatas “Reka Zapadnaja Dvina” (“Rietumdvinas upe” jeb Latvijā — Daugava) fragmentu, kurā ir sadaļa par samiem. Tajā teikts, ka sams ir lielākā Daugavas zivs un vidēji sver 3—3 un 3/4 puda. Viens puds bija krievu mērvienība, kas līdzinās 16,38 kilogramiem. Tātad toreiz vidēja lieluma sami svēra apmēram 50 — 60 kilogramu. Par lielākiem īpatņiem viņa grāmatā nav minēts.

Grāmatā ir arī divi nostāsti par samu uzbrukumu cilvēkiem — 1820. gadā sams Krāslavā kādu meiteni esot saķēris aiz rokas, bet 1884. gadā meiteni — aiz kājas, un vilcis dziļumā. Viņas tik tikko izglābušās. Ihtiologs gan apšauba, vai šie nostāsti ir ticami.

o r i ģ i n ā l s

 
 
[15] Komentāri | dilst | aug
 
Horizonts

Fuuuuuuuuuuuuuuuu fuuuuuuuuuu jūs murdos noslīcināt!!!!

08.06.18 Atbildēt | Ziņot 0
Brusis

Nekādi fūu.Viens laps puika,ko viena daļa šeit ļoti slavē,teica var močīt.Zivis mudž.

www.copeslietas.lv/site/blogi/18...pietiekami.htm

10.06.18 Atbildēt | Ziņot -1
Horizonts
Horizonts > Brusis:

Viņi tur tikai pļūtī!

11.06.18 Atbildēt | Ziņot 1
aluspinte

Nja. Atraduši ko copes lietās publicēt! Elektriķu lomus arī kā rekordus drīz te liks???

08.06.18 Atbildēt | Ziņot 0
ZivjuZaglis

tipa vajadzēja pārvikt segu pār galvu un netraumēt copes estētus? sams tamdēļ netikt uzrauts uz sijas?

08.06.18 Atbildēt | Ziņot 0
aluspinte
aluspinte > ZivjuZaglis:

Kāda starpība kur sams tiek pakārts. Pilnīgi vienalga uzkāra vai nē vai ko citu sadarija. Biju domājis veidu, kā pie sama tika, nevis to, kas ar viņu pēc tam notika. Pavisam noteikti tīklinieki gan legālie gan nelegālie ar visādiem rekordiem var pamētāties.

09.06.18 Atbildēt | Ziņot -1
snitraM

Es vēl cerēju ka šitādu ar spini pieveikuši, te tev bija. Brakari rāda rekordus, labāk lai lok sav šņab un nelien ēterā.

09.06.18 Atbildēt | Ziņot 4
Elvijs1

Kas par sviestu?!

09.06.18 Atbildēt | Ziņot 0
Aivo1

Brakanjeri! Es jūnija sākumā ar izviku samu 20kg. Tikai atšķirībā no šiem ar spiningu (tests 5-15).Pītene 0.12mm.Cīnījos 3 stundas.

10.06.18 Atbildēt | Ziņot 6
mirtins

Beidziet ņemties. Legāla zveja, ar legālu rīku, ja vien neizmanto kaut kādu pārmēru lielu murdu.

11.06.18 Atbildēt | Ziņot 8
pits
pits :

Kas tev skaitās pārmērīgi liels murds?Pīta grozā lielumā?Vai jūras murds ar atveri 30m,kurā vēl var tādus piecus samus ietilpināt?

Jāaizliedz Daugavā murdus!

Samu rekordus reģistrēt tikai pēc garuma un ar pierādāmu atlaišanu!

14.06.18 Atbildēt | Ziņot 1
pits
pits :

staburags.lv-paskaidrojiet kā tas ir "kausēt samu divas stundas"?:)))

15.06.18 Atbildēt | Ziņot 4
einardins

arī nesaprotu kausēt divas stundas murdā?

16.06.18 Atbildēt | Ziņot 3
pits
pits :

Sraburags.lv

Nomainiet nosaukumu-"samu karalis"uz "samu bende".

Tas ir īstais nosaukums,jo sami tiek bendēti ,nevis sevis patēriņām,bet tirgošanai Rīgas krogiem.

Bŗvu Daugavu no murdiem!

15.06.18 Atbildēt | Ziņot 6
25567294

pedejais samu rekords bija 2011 gada pie plavinu hes

11.08.18 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager