Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
AtlaidMammu.lv | 25.jūnijs 2018, 14:24 | 2 komentāri | 4269 skatījumi

«Uzzini un Izglītojies» piestāj gleznainajā Lielaucē

Copes instrukcijas no pieredzējušiem makšķerniekiem, turpat pie ūdenstilpes jeb dalībnieku izglītošanās par urdošajiem copes jautājumiem „pa taisno no avota”, pēc kā seko kopīga spiningošanas sesija „atlaid mammu!” stilā un noslēgumā kompetentu lektoru vēstījumi ar copi tieši un netieši saistītās tematikās – šāda norise ir katram, no kopumā 5 pasākumiem, no kuriem jau aizvadīti divi – „Uzzini un izglītojies kopā ar „atlaid mammu!”” Burtnieka un Lielauces ezeros. Ideja par „Uzzini un izglītojies kopā ar „atlaid mammu!”” – Zivju fonda un līdzfinansētāju atbalstītu pasākumu sēriju „atlaid mammu!” sadarbības ezeros radās no analoģijas pēc ikgadējā konkursa sezonas noslēguma pasākuma LVM Tērvetes atpūtas mājā, kurā vienkopus sapulcējas progresīvi domājošie makšķernieki, lai noklausītos izglītojošu lekciju par aktuālu tematiku un piedalītos problēmu apspriešanā.

10. jūnija „Uzzini un izglītojies” LVM Lielauces pasākuma galvenie izglītojošie balsti – pieredzējuši saudzīgas copes instruktori –` Romalds Ribuzuls, Gints Geistarts, Artūrs Veidemanis un Ingus Goltiņš, bet lekciju daļā – vides un cilvēka attiecību pētniece doktorante Baiba Prūse no Vides risinājumu institūta, meteorologs Laura Krūmiņa no LVĢMC un copes fotogrāfs Aigars Jansons.

Attēlā: Šī pavasara vai pērnais nārsts?

«AtlaidMammu!» radošā brigāde Lielaucē ieradās jau sestdienas vakarā, lai ezerā novērotu interesantas zivju uzvedības maiņas. Pēcpusdienā un vakarā bija novērojama tikai neliela zivju aktivitāte – šur tur uzšļakstinājās pa neuzmanīgai sīkzivij un vietām, vīķu bariņam pašķīstot, atskanēja asarīša izteiksmīgais čāpstiens, tomēr, svītraiņu pulcēšanās medībām grupās, jeb „katliņi” nebija novērojami. Lielauces ūdeņi palika samērā klusi līdz vienpadsmitiem vakarā, kad ezera virsma visā tās pārredzamajā platībā pēkšņi atdzīvojas – zivis aktīvi barojās ar kukaiņiem, kuri, tumsiņai iestājoties, bija izlidojuši kuplos pūļos. Tuvāk un tālāk, reizumis atskanēja pa rupjākam šļakstam, kur savu klātbūtni nodeva medījoša zaļsvārce. Zemūdens bara kvantitāte un aktivitāte tumsā šķita patiešām pārsteidzoša – pa augšu mazākā izmēra zivis, kas barojās ar tuvu ūdenim lidojošiem vai iekritušiem kukaiņiem, bet zem tām līdakas un lielie asari, kam īsajās un gaišajās jūnija naktīs viegli izvēlēties sev tīkamākos kumosus. Ap trijiem rītā, sākot svīst dienasgaismai, zemūdens kņada pamazām norima un septiņos no rīta Lielauces ezers, ar stalto pili tā krastā, „Uzzini un izglītojies” dalībniekus sagaidīja kautrīgi kluss un rāms.

Attēlā: Vairāk nekā pusgadsimta copes pieredzes vienā attēlā

Saudzīgas copes instrukcija ir vieta un telpa, kurā kopā nosēžas pieredzējuši copmaņi ar iesācējiem un jaunajiem interesentiem, lai kopīgi bagātinātos cēlu mērķu jeb „atlaid mammu!” ideju vārdā, tāpēc, pirms doties makšķerēt, izglītojāmies par pieaicināto copes instruktoru gaitām dažādos, bet jo īpaši LVM ūdeņos. Klātesošos iepriecināja Romalda, makšķernieka, ar vairāk kā 50 gadu stāžu, stāstījums, kā arī viņa demonstrētie paštaisītie mānekļi. Instrukcijas gaitā klātesošie nonāca pie savdabīgas atziņas, ka karstā vasarā, kāda ir šī, īsteniem līdaku copes fanātiem būtu jāliek „pielūgsmes objekti” mierā, jo veiksmīga atlaišana ir mazāk iespējama pie augstām ūdens un gaisa temperatūrām, bet uzmanība jāpievērš asariem vai, vēl labāk – līņiem, kurus, arī pavisam prāvus, Lielauces ezerā var novērot bezkaunīgi peldam ap laivu. Interesants bija dialogs ar Gintu un Ingu par spiningošanas pieredzi ārvalstu ūdeņos un salīdzinājums ar vietējo situāciju. Savukārt Artūrs Veidemanis pasākumā pārstāvēja vietējo copmaņu kopienu, viņa skatījumā gaidāmā spiningošanas sesija nebūs viegla. Copes instruktori iepazīstināja arī ar savu inventāru un spiningošanas tehniku knifiem un uzrādīja savus „izvēles ieročus” pirmajam metienam Lielauces vilnājā. „Uzzini un izglītojies” dalībnieki aizņēma 9 laivas, bija ieradušies pieredzējuši „atlaid mammu!” konkursanti, un pirmo reizi sagaidījām viesus no Lietuvas Normark/ Rapala komandas, kurus ieinteresējušas „mammistu” aktivitātes sociālajos tīklos. 6 stundu tveices bilance – garākā līdaka Romaldam Ribuzulam 67 cm, otra garākā Matīsam Ābiķim – 51 cm, saudzīgi un žigli atlaistas. Pārējiem vien pusaugu asarzeļļi un miniatūra izmēra līdaciņas. Pasākuma noslēdzošā daļa bija ar populārzinātnisku ievirzi – vides un cilvēka attiecību, hidrometeoroloģijas un fotogrāfijas tematikās, kuras drīzumā tiks publicētas videoversijā, ļaujot uzzināt un izglītoties arī plašākai auditorijai.

Nākamais „Uzzini un izglītojies kopā ar „atlaid mammu!”” notiks 21., 22. jūlijā Alūksnes ezerā, informācija sekos.

Aicinām noskatīties video materiālus par tēmām "Noķer un atlaid: ārzemju pieredze", "Hidrometeoroloģija makšķerniekiem - pavasaris, vasara", kā arī "Cope un fotogrāfija"!

o r i ģ i n ā l s

 
 
[2] Komentāri | dilst | aug
 
Jurasasaris

Smadzeņu kompastrešana..

25.06.18 Atbildēt | Ziņot -1
krumujancis

Katrā šādā pasākumā parasti var uzzināt pilnīgi, vai tikai kaut ko dzirdēt, par 1. mazliet par lietām, kur un ko vajadzētu darīt.

2. daudz vairāk par to, ko nevajadzētu darīt, bet kas tiek pasniegtas kā zinību guru.

Tā kā pats nebiju tur klāt, katru runātāju nevaru komentēt. Taču, bija laiks, kad cītīgi apmeklēju šādus saietus, līdz brīdim kamēr palika žēl veltīgi iztērētā laika, priecājoties tikai par ekskursiju un skaisto dienu, ja tāda pagadījās.

Par organizatoriem - tie savu artavu saņem un var runāt kad, ko un kur tikai vajag.

29.06.18 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager