Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Jelgavas Vēstis | 15.jūlijs 2018, 12:17 | 1 komentārs | 3275 skatījumi

Bērni mācās makšķerēt

Lielupes labā krasta promenādē notika bērnu makšķerēšanas festivāls, kurā bērni līdz 14 gadu vecumam bez maksas varēja mācīties makšķerēt. «Kopumā pasākumā piedalījās ap 200 cilvēku, no kuriem vairāk nekā puse – ne tikai bērni, bet arī viņu vecāki – šodien makšķeri rokās turēja pirmo reizi,» vērtē viens no pasākuma organizatoriem Kārlis Goldmans.

Bija arī dalībnieki, kuri makšķerēšanas festivālu apmeklēja arī pērn. «Mana meita Madara, kurai šobrīd ir astoņi gadi, šāda veida pasākumu apmeklēja arī pagājušā gadā, un viņai patika, tāpēc nolēmām arī šodien atnākt, it īpaši, ja laiks ļauj,» stāsta Madaras mamma Iveta. Tiesa, šodien Madarai ne visai labi veicies. «Makšķerēšana ir labs un demokrātisks hobijs, jo nešķiro pēc dzimuma un vecuma. Tas māca pacietību, jo ir jāsagaida sava zivs un, ja sapiņķerējas, aukla, tā jāatpiņķerē. Makšķerējot nepieciešama koncentrēšanās un spēja noturēt uzmanību. Tā māca priecāties par lomu, lai kāds arī tas nebūtu, un nebēdāties, ja neko neizdevās noķert. Tas ļauj izvirzīt mērķi un censties to sasniegt, sniedzot gandarījumu, ja izdodas,» spriež Iveta, papildinot, ka makšķerēšana ir arī ļoti laba atpūta brīvā dabā.

Savukārt Artūrs, kuram ir 14 gadu, makšķerē jau gadus piecus sešus. To viņam iemācīja opis, kurš esot labs makšķernieks un zēnu bieži ņemot līdz uz copi. «Lielākoties makšķerēju laukos, dīķī, bet sanāk arī Jelgavā – vairāk gan Driksā, jo tur var daudz zivju noķert,» stāsta Artūrs, norādot, ka noķertās zivis lielākoties lauž atpakaļ ūdenī. «Šodien gribēju noķert lielu zivi, bet neizdevās. Bija pieķērusies viena apmēram 15 centimetrus gara zivs, bet, kad vilku ārā, tā nokrita no āķa,» norāda zēns. Viņš pasākumā piedalījās kopā ar 11 gadus veco brāli Edvīnu, kuram makšķerēt iemācījis tētis. «man šodien neveicās – nevienu zivi nenoķēru,» nosaka Edvīns.

Lai gan pasākuma dalībnieki sacentās par lielāko lomu, K.Goldmans uzsver, ka tas nav svarīgākais. «Sacensība ir visur, kaut vai skola, kurā atzīmju sistēma visu laiku liek būt labākam par citiem. Šeit, it īpaši, ja makšķerē pirmo reizi, ir svarīgi, lai izdotos noķert zivi, jo tas ļauj bērnam noticēt, ka viņš to var,» stāsta organizators, piebilstot, ka mazās zivis pie krasta tika iebarotas un ķērās – pēc viņa aplēsēm, vairāk nekā puse dalībnieku tika pie loma. Kopumā šodien no Lielupes izvilktas vairāk nekā 100 zivju. Lielāko – 126 gramus smagu sapalu – noķēra 11 gadus jaunā Marta Čihiržina.

Pasākuma organizatori dalībniekiem nodrošināja arī makšķeres, tomēr daudzi nāca ar savām. «Nebijām cerējuši, ka būs tik liela atsaucība, bet tas priecē, jo apliecina, ka makšķerēšana ir populāra. Un tas ir lieliski, jo Jelgavā ir tik skaista vieta kā Lielupes labā krasta promenāde, kur vecāki var kopā ar bērniem makšķerēt,» piebilst K.Goldmans. Tāpat pasākuma dalībnieki varēja iesaistīties radošajās darbnīcās – minēt zivju vārdus, ar bumbiņu trāpīt makšķernieka zābakos, piedalīties mezglu siešanas nodarbībā –, kā arī izpētīt, kādas zivis dzīvo Latvijas ūdeņos.

Bērnu makšķerēšanas festivālu organizēja jelgavnieki Jānis Cirsis un K.Goldmans ar Jelgavas pilsētas pašvaldības jauniešu iniciatīvu konkursa «Jaunieši var» atbalstu.

Foto: Ivars Veiliņš/«Jelgavas Vēstnesis»

o r i ģ i n ā l s

 
 
[1] Komentāri | dilst | aug
 
krumujancis

Makšķernieks - nav nedz diagnoze, ne politiskā partija, ne arī pārliecība. Taču tas ir vienīgais veids kā dabūt, lai brīnumi notiek ar tevi: te un tagad.

Un kādā tādā dienā kļūst vismaz par vienu makšķernieku vairāk.

Tur, ūdens malā, vienkāršās lietas iegūst brīnumainas nokrāsas.

Jauka iniciatīva.

15.07.18 Atbildēt | Ziņot 4
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager