Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Juris Šteinbergs | 5.novembris 2018, 13:02 | 1 komentārs | 3387 skatījumi

Baļotes ezerā šogad pēdējo reizi ielaistas karpas

Baļotes ezera zivju resursi pēdējo reizi šogad tika papildināti ar 3,5 tonnām karpu. Ielaisto zivju svars bija no 1 līdz 3 kilogramiem. Šovasar karpas tika ielaistas arī pirms to makšķerēšanas sacensībām. Kopējais ezerā ielaisto zivju svars ir 6,5 tonnas. Tās izmaksāja 20 tūkstošus eiro, no kuriem puse iegūta, pārdot makšķerēšanas licences, bet otru pusi sedza Krustpils novada pašvaldība.

Attēlā: Starp ielaistajiem baltajiem amūriem, kas vidēji svēra 1–1,5 kg, 14 eksemplāri varēja lepoties ar 5 kg svaru. Ilmārs Luksts teic, ka tādu spēcīgu zivi noturēt rokās nemaz nav tik viegli.

Novada Vides un civilās aizsardzības dienesta vadītājs Ilmārs Luksts pastāstīja, ka šogad licences makšķerēšanai Baļotē pārdotas uz pusi mazāk, nekā pagājušajā gadā, bet ieņemtā summa nav mainījusies, jo licenču cena tika paaugstināta no 2 uz 5 eiro. Tas varētu nozīmēt, ka arī zivis ir noķertas apmēram divas reizes mazāk, līdz ar to zivju blīvums ezerā pašlaik varētu būt ļoti apmierinošs. Pa­gaidām gan vēl nav nodotas gada licences, tādēļ šādi spriedumi ir ļoti aptuveni. Ezerā ielaisti arī 300 kg balto amūru. Šīs zivis pārtiek no augu barības, un tādēļ ir cerības, ka tie varētu kaut nedaudz aizkavēt ezera aizaugšanu. I. Luksts uzsvēra, ka ielaistais daudzums gan nav liels, un iespējams, efektu nemaz uzreiz nevarēs redzēt, taču, ja amūru ielaišana turpināsies arī turpmāk, rezultāti varētu būt. Baltos amūrus lomā paturēt aizliegts, taču makšķerēt tos ir atļauts. Šī zivs ir divas reizes spēcīgāka par karpu, un tās izvilkšana copmaņiem varētu būt lielisks piedzīvojums.

Šogad Krustpils novada ūdenstilpes nav papildinātas ar plēsējiem. Tas tādēļ, ka iepriekšējos gados intensīvi rakstījām projektus Zivju fondam un saņēmām ievērojamus līdzekļus līdaku un zandartu resursu papildināšanai. Bija maza varbūtība, ka šogad kāds mūsu projekts tiktu atbalstīts, tādēļ iepauzējām. Nākoš­gad projektu rakstīšana at­sāksies, – pastāstīja I. Luksts.

Kā liecina neoficiāla informācija, karpas Baļotes ezerā vairs neķeras, bet mēģināt noķert kādu plēsēju gan ir īstais laiks. Pa kādam tie ķeroties, un gan jau kādu dienu «izšaus» pa īstam.

o r i ģ i n ā l s

 
 
[1] Komentāri | dilst | aug
 
Zigs
Zigs :

Būtu labāk zandartus ielaiduši vai līdakas nevis tās dranās karpas un amūrus.

15.11.18 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager