Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Aktuāli | 27.oktobris 2020, 13:43 | 2 komentāri | 3276 skatījumi

Pilnībā nokartēta Aģes upe, turpinās Mergupes kartēšana

Latvijā pirmo reizi pilnībā ir nokartēta visa Aģes upe, tajā skaitā visas nozīmīgākās pietekas. Upē un tās pietekās ir izstaigāts katrs metrs un fiksēts viss būtiskākais.

“Jau pirms integrētā LIFE projekta zinājām, ka šajās upēs ir nepieciešami uzlabojumi, bet nevarējām precīzi noteikt, kurā upes posmā ir lielākās problēmas. Nezinājām arī to, kurā upes vietā, veicot pasākumus, mēs gūsim lielāko efektu ūdens kvalitātes uzlabošanai. Šis izpētes process ir unikāls Latvijā, jo visā šo upju garumā ar būtiskākajām pietekām ir apsekotas jau divas upes – Aģe pilnībā, bet Mergupe tiks pabeigta līdz šī gada beigām. Kartēšanas rezultātā projekta eksperti zinās, kuros upes posmos ir jāveic kvalitāti uzlabojošie pasākumi, kas vēlāk nodrošinās ekosistēmas kvalitatīvu funkcionēšanu,” stāsta projekta vadītāja Linda Fībiga.

LVĢMC pētniece Jolanta Jēkabsone un BIOR pētnieks Kaspars Abersons pieraksta Zaubes pietekā redzēto. FOTO: Magda Jentgena, Pasaules dabas fonds

Pašlaik darbi turpinās Mergupē, ir nokartēta pati upe un iesākti darbi tās pietekā Zaubē, lai pierakstītu, kāda upe ir tagad, un no tā kopīgiem spēkiem varēs saprast, kāds ir upes sedimentu balanss – vai kaut kā ir par daudz vai par maz. Tiek fiksēti sagāzumi, bebru radītās izmaiņas, upes gultnes stāvoklis. Uz iegūtās informācijas pamata projekta partneri varēs kopīgi lemt, kas ir jādara, lai uzlabotu upes kvalitāti.

Ir dažādi veidi, kā aprakstīt upi. Šajā kartēšanā pētnieki no Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra un BIOR izmantoja vispopulārāko un pasaulē visbiežāk izmantoto upju dzīvotņu novērtējuma metodi (River Habitat Survey jeb RHS). Atbilstoši šai metodei tiek apsekots 500 metru garš upes posms, un ik pēc 50 metriem tiek pierakstīts, kāds ir substrāts upē un krastā, straumes veids, aizaugums, platums un krasta modifikācijas. Šajā apsekošanā, izmantojot citu standarta metodi – foreļu dzīvotnes mērījuma metodi (Trout Habitat Score jeb THS), tika arī vērtēts, vai upe ir piemērota forelēm. Forele ir ekoloģiski jutīga suga, kuras sastopamība norāda uz labu upes ekoloģisko stāvokli. Kartēšana liecina, ka vairāki Mergupes posmi ir forelēm piemēroti, taču par faktisko šīs sugas izplatību varēs spriest pēc zivju uzskaites, kuru paredzēts paveikt līdz augusta vidum.

Mergupes kartēšanu iecerēts pabeigt šogad, savukārt 2021. gadā līdzīgi darbi tiks veikti Aucē un Zaņā.

Aģes un Mergupes kartēšana notiek projekta Life Goodwater IP ietvaros. Projekta mērķis ir uzlabot Latvijas virszemes ūdeņu kvalitāti riska ūdensobjektos. Projektu laika posmā no 2020. līdz 2027. īsteno 19 ar vides jautājumiem saistītas Latvijas organizācijas, vadošais partneris ir Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

oriģināls

 
 
[2] Komentāri | dilst | aug
 
onkyo

Es Jums par brīvu pastāstīšu, kas ir Aģes sērga - hes, kas regulē ūdens līmeni ar tādu intensitāti, ka pl. 5 aizejot pie upes ūdens stāv kā dīķī. Pie upes esošās "dāčas" ir bez notekūdeņu kanalizācijas, pavasarī tiek upē likti neskaitāmi murdi, savukārt lauksaimnieki tīrumus ar līdz grāvja malai, bez šķērsvagas un tos miglo neskaitāmas reizes.

29.10.20 Atbildēt | Ziņot 1
DSV
DSV :

Tā tur notiek jau gadiem.....

Murdu gan ir palicis stipri mazāk,ja salīdzina ar padomju laikiem.

Pie dāčām visi ir nelegālie.

30.10.20 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager