Karpa etiķī un alū
jābūt
• 1-1,5 kg karpa
• 1 1/4 glāzes etiķa
• 1 glāze alus
• 2 ēdamkarotes panējamoi sausiņu
• 1 ēdamkarote kausēta sviesta
• 0,5 citrona cedra
• 2 krustnagliņas
• pipari sāls cukurs
Gatavojam
sagatavojam zivi ,sagabalojam gabalos, sālam piparojam. Gabalus liekam emaljētā traukā , pievienojam krustnagliņas un ieliet etiķi pēc garšas. Liekam uz stundu vēsumā , laiku pa laikam gabalus traukā apgrozam .Citā traukā ielejam alu , kausēto sviestu, zivs gabalus aplejam ar marinādi, ieberam rīvmaizi un cukuru . Uzliekam vāku un vāram zivi. Kad gatavs izliekam zivs gabalus uz paplātes, izveidojošā buljonā ierīvējam citrona cidru /rīvēta miza/ , šķidrumu uzvāram un gabalus liekam uzvārītajā buljonā . Un tad atlikušu alu liekam sev priekšā un ēdam to visu nost :DDD
šamajam nazim es tikai uzbūvēju spalu un ieģērbu makstī :DD No Laplander95 metāla asmens pilnībā noklomplektēts /ar maksti/cena ir 45 ls Asmens 25ls +spals un inkrustācija 10 ls +maksts 10 ls /to es nešuju bet pasūtu/ Tātad rezumē =45 ls
Tā rezepte tev parādās ik pa laidienam ;DD
Sastāvdaļas
• Vistas 10-11
• Sāls 500g
• Cukurs 150g
• Esence 0,2l
• Ūdens 5l
• Pipari 25g
• Smaržīgie pipari 6-7gb
• Krustnagliņas 4-6gb
• Lauru lapas 6-8 gb
• Ķiploki 800g
Pagatavošana: 180 min.
Vistas pērkam lielas (vēlams virs 1700g), Ķekavas cāļi nekam neder. Galvenā sastāvdaļa ir kūpinātava.
Ielejam katlā 5l ūdens, pievienojam esenci 0,2l garšojam, etiķūdenim jābūt nedaudz stiprākam nekā pašam patīk.
Liekam klāt pārējos komponentus.
Sāls 500g (ne mazāk)
Cukurs 150g (lai marināde labāk ievelkās)
Pipari 20g (pēc vēlēšnās)
Smaržīgie pipari 6-7gb (pēc vēlēšanās)
Krustnagliņas 4-6gb (pēc vēlēšanās)
Lauru lapas 6-8 gb (pēc vēlēšanās)
Visu vāram, kad sācis vārīies nogriežam mazu liesmu un vāram 8-10 min. Ļaujam atdzist ar vāku virsū.
Marināde stāv līdz nākamajai dienai, ievelkās un atdziest.
Ceturtdiena. Pērkam vistas.
Vakarā sagriežam vistas pārgriežot krūtis. Sagriežam ķiplokus daiviņās ar aprēķinu sauja uz vistu. Liekam vistas spainī ar mugurām uz leju. Pārkaisam katrai vistai pa saujai ķiploku. Pārlejam ar marinādi. Uzliekam slogu. Glabājam istabas t°Nakamās dienas rīts, noņemam slogu atstajam virsū vāku.
Sestdienas rīts, sakurinam kūpinātavu, lai iesilst. Izliekam vistas uz restēm ar mugurām uz leju, pārkaisam ķiplokus no marinādes. Ap 9:00 sākam kūpināt uzturam 80-90 c°
Nevirinam kūpinātavu.
Pēc 3 h var atvērt iebāzt pirkstu vistā, ja tas iet viegli cauri gaļai, paplēšam stilbu paskatamies, vai nav asiņu. Ja tās ir turpinam kūpināt kādas 30-40 min parbaudam vēlreiz, tikai citai vistai.
Kad vairāk nav asiņu un apsārtuma pie kauliem, vistas gatavas, ja patīk var vēl laiciņu pakūpināt pēc gaumes (būs sausākas).
Noņemot no restēm neizlaistam taukus, kas sakrājušies. Leikam tanī pašā spainī (izmazgātā). Atdziestot vistas būs pārklātas ar želeju, ja paspēs atdzist neapēstas.
Ledusskapī var glabāties 10 dienas.
Lai labāk veiktos:
Ideāli marinēšanai der plastmasas spaiņi, uz 10-11 vistām tikai 5 l ūdens. Ja lietosiet bļodas vai katlus marinādes var vajadzēt vairāk, galvenais ievērot sāls proporciju 1:10 un etiķi nedaudz stiprāku kā patīk. (ja marināde paliek pāri var glabāt nenoteiktu laiku)
Leikot vistas uz restēm, spārniņus iesaku atlocīt lai neapdeg gali.
Kūpinot ar sausu alksni (melnalskni) un pieliekot zaļus zarus var labi uzturēt t° garša būs klasiska.
Kūpinot ar ābeli gaļa būs tumša un daudz garšīgāka.
Ja ir ķirsis ar ko kūpināt tad tā jau ir izvirtība!!!
Ja nav neviena eksotiska koka 40 min pirms beigām kurinam ar kadiķi, ne tik daudz skujas bet pašu koksni, gaļai būs laba smarža.