
Ķīniešu cūku ferma.
Tas bija domāts DomātājamBet Jon-Hill taisnība. Vienīgi Latgalē izskatās vēl sūnaināk.Biju izbraucienā līdz Balvu novadam un atpakaļ uz Stropiem.Tkko atgriezos.
..viegli nebūs, pabrauciet pa Latvijas ārēm, kur saimnieks nav kaisijis pretveldres *ķīmiju*, labība gar zemi ! Neviens Dīīrs nepacels, tūlīt jau zāle izaugs cauri! Tehnika grimst ! Pabraucu pagājušās brīvdienās pa Kurzemi! Izskatās diezgan traki! ! Eko miltus maizītē neceps !
Apelsīnu un ozolzīļu cūkas sūta kā hamonu, ar kombikormu širpotreba versijā barotu, svaigā veidā.
O,zēni.Trauksmainu tēmu esat sākuši apsūkāt.Slikta pazīme.Laikam šoziem Latvijā būs bads. Gaļrūpniecība ir diezgan bīstams bizness.Vairākus gadus(precīzāk gadu desmitus )atpakaļ mūsu bosam bija kompanjons.Viņam esot bijis gaļas cehs. Bizness noslēdzās ar to,ka viņa auto uzspridzināja. Ilgi nevarēja atrast motora pārsegu.Pēc vairākiem gadiem to atrada uz kaimiņmājas jumta. Konkurenti vai kreditori trotilu nebija žēlojuši.Zivju bizness ir krietni humānāks.Nu neesmu dzirdējis,ka kāds būtu uzspridzināts vai citādi nozūmēts.Nu,klapatu daudz.peļņa nav ne ātra,ne hiperliela.Ja atmet nelegālos biznesus,tad visasiņainākie bijuši alkohola aprite un ražošana,kā arī mežizstrāde.Nu reizēm tas tas džeks atnāca uz kuģa patusēt,tā teikt cepumā iekost.Runājām par visu ko,bet kaut kā vienmēr nonācām pie desu tēmas.Ar asarām acīs teica,lai nekad desas neēdot.Briesmīgas lietas stāstīja.Nu pēc tusiņa uz kādu mēnesi sardeles un cīsiņi no mūsu ēdienkartes pazuda. Nu bet ar laiku viss aizmirstās.Jāņem vērā tāda lieta.Lai kaut ko pagatavotu no gaļas vajag laiku,darbu un kaut kāds zināšanas.Nekas nav tik vienkārši,kā iemest grāpī sardeles vai cīsiņus. Vienkārši cilvēciks slinkums.Nu tas tā.Nu ja runa ir par cūkgaļu tad tāds pastāstiņš.Arī n-tus gadus atpakaļ.Bijām Spānijas ostā Algeziras.Man bija 2 iespējas - Vai nu pusdienu braukt ar taksi uz Barselonu un ar 3 pārsēšanām lidot uz Rīgu vai Braukt ar minivenu pa diognāli pāri visai Eiropai. Būdams avantūrists izvēlējos otro iespēju. Nu vismaz kaut ko jau redzēšu.Nu braucam pa Spāniju.Gandrīz katrā krustojumā piemineklis Toro.Nu ne jau Origo Toro(eks Gobzems) bet vienkārši koridas bullītim.Apstājāmies pie kafejnīcas.Ielejā pletās lielas citrusaugu plantācijas.Bija vēls,vēls rudens.Latvijā principā ziema.Starp apelsīnu kokiem blandījās palieli cūku bari.Ne,baltas,ne arī tumšas.Visas dažādi raibas.Prasīju kafeinīcas saimniekam - savvaļas vai fermeru?Nē,nē tās esot fermeru.Labākā šķirne hamonam.Nu protams apelsīnus sarijušās. Tas hamons bija no visādiem lopiņiem.Lētākais bija cūkāns ap 20 eiro kg,dārgākais no antilopes 60 eiro kgTā kā man tā vītinātā gaļa kaut kā tā, nekādu baigo šķirbu neredzēju.Vienu brīdi arī Latviijā parādījās tirdzniecībā svaiga cūkgaļa no Spānijas.Nebija dārgi.Cilvēki nepirka.Laikam baidījās no podjobkas.Jautājums tāds - varbūt kāds ir pircis to gaļu?Intersanti vai spāņi atsūti apelsīnu cūkas,vai vienkārši ar lēto kombikormu barota?
Draudzenes vecāki Kuldīgas pusē arī naturālie!
2 govis, 2 cūkas, vistas un truši!
Pie lopiem esi piesiets, nekad nevar atbraukt ciemos! No rīta jābaro, jāved ganos, vakarā jāslauc, jābaro! Tā katru vakaru!
Siena laiks - tas viss lopiem, traktors, pļaušana, mana palīdzība ar ballēm, lai to visu dabūtu šķūnī!
Cukurbietes - tās tiek ravētas, iesēts vesels lauks!
Vecāki uzskata, ka veikalā vairs gaļa nav, tātad jātur cūkas! Cūkas tiek barotas ar kartupeļiem, kartupeļi tiek stādīti 3 lauki bez ķīmijas, braucam katru gadu palīgā, iepriekšējos gadus raka ar dakšu, kamēr nesākām bļaut, šogad veco pielauzu uz špurekli, jo bļ* tie ir kartupeļi lopiem…lopiem! Tā kā ķīmijas nav, tad 70% ir ar posmtārpiem, kaut ko atstāj sev ēšanai, pārējais lopiem, cūkām…
Truši - ja nav pote pa 7€, tad slimības, izaug tur knapi 2kg…ēšanai tik cik apgrauzt kaulus…šogad vairums nomira, pote par vēlu!
Vienīgi vistas neprasa jebļu, bet pagājušo gadu cauna tika kūtī, visu nokoda! Nu labi, tur nopērk jaunas un miers!
Tad vēl kūts ir jākurina, ēst lopiem taisa uz veco plīti, malka tiek zāģēta pavasarī, malka uz plīts!
Piens ir daudz, vecākiem vairs iekšā nav, biezpiens nesanāk, piens prom lopiem vai lej laukā, nezinu, kā kuru reizi…
Ja to visu saskaita kopā, nezinu, cik izmaksā tas viens kilograms gaļas!
Ne mēs, ne mūsu bērni to nedarīs!
Traktors aizvēsturisks, vecais…vismaz tas plīst maz…
...nu jau sākat reālu sviestu kult,, man kā lauku cilēkam ( veterināram, sākumizglītība), kas audzējis trušus, vistas, zosis, pīles, kazas, cūkas nobarošanas buļļus, un piena zivju !!
Jon-Hill, 29.jūlijs 2025, 19:30
Tā jau šodien ir, turēt suķi un barību iepirkt ir lohatrons :D Jābūt pilnam ciklam, lai lētāk izspruktu. Tas nozīmē druva graudiem, kartupeļiem, saknēm; pļavas lopiem, kur rodas vājpiens un sūkalas. Vistas labi var iztikt bez, pa svētkiem tik ko iedot ;)
Ja tas viss ir, pieminētie 4.50 ir normāla cena. Tā jau nav karbonāde, bet puscūcis ar visiem kauliem un ādām.
vitenahemots [Vakar]: Atceros puika būdams kā laukos, saimnieks ar maskalibreni iešāva cūkai galvā. Tad ar nazi iegrieza rīklē. Asins tecēja un cūka kvēca, vārtijās un nomira. Arī teļus ar kuvaldu sita. Un cūku kartupeļus vārītos devām kaimiņpuikam āzējot šo. Un tad vēroju arī cūku nokaušanas un svilināšanas procesu. Iekšas un teļa galvas uz mežu vedām. A gaiļiem vienkārši galvas nocirta un tad šie pa pagalmu skrēja bez galvas. Nu tādi lūk laukos bija tie procesi, lai ēstu gaļu. Tagad civilizēta pasaule ;) ;)
H20, 29.jūlijs 2025, 07:02
Par mazkalībreni pie saviem senčiem nekad neesmu dzirdējis... Vairāk izklausās, pēc, kādām tieksmēm...
Parasti, lielākus lopus, teļus un cūkas, iepriekš, profesionāli ar vienu "kuvaldas" sitienu apdulināja, tad ar labu vācu durkli nonāvēja...
Mazākus lopus, kazas un aitas, ar mīlestību apmānīja, un, ar to pašu labo vācu durkli nonāvēja...!?
Cik atceros saimnieks bij zemessardzē. Un pat automāts šiem bij. Protams tagad arī visi lopi sen jau vairs nav. Uzcēla gateri, lai cita nodarbe.
...nu jau sākat reālu sviestu kult,, man kā lauku cilēkam ( veterināram, sākumizglītība), kas audzējis trušus, vistas, zosis, pīles, kazas, cūkas nobarošanas buļļus, un piena govis sāk besīt !
Pie šodienas degvielas un elektrības cenām par 4,5 eu kg. dajebkādu gaļu tirgot var pilnīgs mecenāts, vai kukūmens!!
Ok, te copmaņu portāls,,, tad zināšanai,, lai līdaķis paaugtos par 1 kg. šamam ir jāapēd 10 kg zivju !!
Tas pats attiecas ur zīdītājiem un ja paņemsiet kalkulatoru un paskaitīsiet, cik maksā apstrādāt zemi izaudzēt kartupeli, labību, patērēt malku un elektrību, lai izaudzētu to suķi līdz bekona svaram !!! Nemaz nerunājot par to, ka esi piesieC pie tām astēm, neredzi, ne copi, ne Jūrmalu !!
Es te par tiem. mazajiem, ne lielsaimniekiem, kur algoti darbinieki, lielplatības.... un nekur neliksies arī ķīmija, kas to gaļiņu padara, par lielveikalu produktu !! Ipio !!
Veikalā parasti īsta lauku cūciņ nav un nebūs.Pie paša saimnieka jāpērk,ja tāds ir pazīstams.Parasti vairāk tādam saimniekam par +-3gb. gadā vairāk nav uz kaušanu.Līdz ar to kāds tirgus,kādi veikali.Es paņemu pusi,ja ir,ja nē,tad ceturdaļu.Tādas nav ne tirgos,ne veikalā.PS.- 4,50 /kg.
Viesturs2, 29.jūlijs 2025, 18:11
Tam cūciņas saimniekam tiešām jābūt zināmam...! Jo, pretējā gadījumā var iznākt, kā ar tiem Latvijā audzētiem kartupeļiem, kuri vārot katlā uzpeld, kā pelmeņi, un atdzisuši, vispār, nav ēdami... Nereti, saimniekam ir izdevīgāk stādīt smukās Eiropas šķirnes, kas labi aug, labi izskatās un neslimo!
Tāpat ar cūciņu, kāda suga- šķirne, ar, ko baro...!?
Veikalā parasti īsta lauku cūciņ nav un nebūs.Pie paša saimnieka jāpērk,ja tāds ir pazīstams.Parasti vairāk tādam saimniekam par +-3gb. gadā vairāk nav uz kaušanu.Līdz ar to kāds tirgus,kādi veikali.Es paņemu pusi,ja ir,ja nē,tad ceturdaļu.Tādas nav ne tirgos,ne veikalā.PS.- 4,50 /kg.
Atceros puika būdams kā laukos, saimnieks ar maskalibreni iešāva cūkai galvā. Tad ar nazi iegrieza rīklē. Asins tecēja un cūka kvēca, vārtijās un nomira. Arī teļus ar kuvaldu sita. Un cūku kartupeļus vārītos devām kaimiņpuikam āzējot šo. Un tad vēroju arī cūku nokaušanas un svilināšanas procesu. Iekšas un teļa galvas uz mežu vedām. A gaiļiem vienkārši galvas nocirta un tad šie pa pagalmu skrēja bez galvas. Nu tādi lūk laukos bija tie procesi, lai ēstu gaļu. Tagad civilizēta pasaule ;) ;)
H20, 29.jūlijs 2025, 07:02
Par mazkalībreni pie saviem senčiem nekad neesmu dzirdējis... Vairāk izklausās, pēc, kādām tieksmēm...
Parasti, lielākus lopus, teļus un cūkas, iepriekš, profesionāli ar vienu "kuvaldas" sitienu apdulināja, tad ar labu vācu durkli nonāvēja...
Mazākus lopus, kazas un aitas, ar mīlestību apmānīja, un, ar to pašu labo vācu durkli nonāvēja...!?
Par sākto tēmu- gaļu nepērku vispār, tā man ap māju staigā. Ar antibiotikām piepumpētās vistas neēdu. Tikko samalta mežacūka.
Bebrs, 27.jūlijs 2025, 18:18
Mežacūka ir baigi forši! Bet, vai vedi gaļu uz ekspertīzi!? Ar mežacūkām var baigi ieberzties nepatīkamās slimībās, it īpaši, maltā gaļa, ja to izmanto kotletēs, vai mērcē, ar nepilnīgu izkarsēšanu.
Senāk, kad gājām medībās, pirms ekspertīzes, vakara galdā likām un mielojām tikai mežacūkas šmorējumus un sautējumus...!?
Atceros puika būdams kā laukos, saimnieks ar maskalibreni iešāva cūkai galvā. Tad ar nazi iegrieza rīklē. Asins tecēja un cūka kvēca, vārtijās un nomira. Arī teļus ar kuvaldu sita. Un cūku kartupeļus vārītos devām kaimiņpuikam āzējot šo. Un tad vēroju arī cūku nokaušanas un svilināšanas procesu. Iekšas un teļa galvas uz mežu vedām. A gaiļiem vienkārši galvas nocirta un tad šie pa pagalmu skrēja bez galvas. Nu tādi lūk laukos bija tie procesi, lai ēstu gaļu. Tagad civilizēta pasaule ;) ;)
egilss
Kad mēs tirgojām gaļu un kūpinājumus, loģiski cena bija augstāka, ar maksimu nekonkurēsi, bet cilvēks, kas to nopērk, uz maksimu vairs neiet. Tas arī ir galvenais, Diemžēl ir kontingents, kas neatšķir garšas un citas īpašības un kam visu nosaka cena.
Ekonomikas likums, par lētu naudu labu mantu neuztaisisi.
Pastāsts no kontigenta :),kurš ir audzējis pats cūkas...kupinājis un kūpina gaļu,zivis ar malku ( neviss ar šķidrajiem dūmiem vai kā viņus tur pareizi sauc).Šancē kolēģi pastāsta,ka jaunatvērtajā bodē labu,labā cūkgaļa tirgojas...cena augstāka kā mahimās,toties esot gardāka.Saslavētajā bodē nopirku gaļas kluci.Sagriezu priekš gulaša un uz pannas virsū...ak tu dieviņ...tāda pati,balta putu zampa nāk ārā,kā no mahimas gaļas.Piemetu ixsu pie deguna :)...ekonomika visprostākā sanāk...kāpēc jāmaksā dārgāk par to pašu apsipienu :)...nekā personīga...tikai bizness !:)
Ko darīt ja pēkšņi vairs nedarbojas mana cope aplikācija? Mēģināju dzēst, un lādēt pa jaunu , tāpat uzkaras
Tomas, baltajā mājā un arī stends tirgū.
Snipiens jau pareizi saka, ka nevar zināt kā katrs audzina cūku, un vai var ticēt ko stāsta.
Tas laikam pat nav svarīgi.
Jāpiebilst, ka tirgum ražojot, nevar audzēt cūku gadu. Tas būs bankrots, bet var visu sabalansēt.
Kad mēs tirgojām gaļu un kūpinājumus, loģiski cena bija augstāka, ar maksimu nekonkurēsi, bet cilvēks, kas to nopērk, uz maksimu vairs neiet. Tas arī ir galvenais, Diemžēl ir kontingents, kas neatšķir garšas un citas īpašības un kam visu nosaka cena.
Ekonomikas likums, par lētu naudu labu mantu neuztaisisi.
Ja iet runa par pirkto cūkas gaļu, var pirkt Juro kautuvē, veikalu zinu Jelgavā, bet ir arī citur un tirgos.
Bauskā ir Jaunseņči ar pašu audzētām cūkām. Viņiem bija savas tirdzniecības vietas Rīgā u.c. Tas viss pārbaudīts, paši šo produkciju tirgojām un lietojam joprojām.
Ir arī citi Latvijas audzētāji, kas ignorē attīstīto rietumu tehnoloģijas.
Pērkot cūkgaļu jāskatās lai tā būtu svilināta neviss plaucēta, būs cita cepta ādiņa un aromāts. Lielveikalu tirgoto gaļu, kas nāk no Dāņu un citu ārvalstu piederošajām kompānijām, (neminēšu ražotājus) un kas audzētas ar brīvam latvietim nepieņemamām tehnoloģijām, nevajag pirkt.
Tas pats attiecas uz norvēģu lašiem. Tad labāk nopirkt reņģi.
egilss, 27.jūlijs 2025, 18:42
Tāpat mēs klāt neesam stāvējuši tām bio-eko-naturliš :) barotajām cūkām, pie siles.Kādreiz mājās cūkas baroja ar vārītiem kartupeļiem,runkuļiem,ēdienu atliekām no ēdnīcām ,utt.Tagad diez vai,jo kartupeļu lauku tik pat kā naf.Mājās cūkas audzēja 100kg. pa gadu...tad tā bija gaļa.Tagad ēdam kuij viņ zin ko,bet it kā jau masveidā pie Pētera dēļ tā neiet.Prasīsi vai bio-eko-naturliš...protams!:)Prasīsi vai tie kartupeļi ir adretta...jā :),lai arī redzu ka nav.:)RIMI biju akujā par kartupeļiem...izcelsmes valsts Zviedrija un Grieķija.Tādi laiki,tādi laiki...tāpēc citreiz cena nosaka visu,jo ticēt tāpat nevienam nevar...nekā personīga...tikai bizness!:)