atgādināt paroli atcerēties
 
 
Ienāc ar Draugiem.lv profilu

Kā gāja copē (atskaites)?

mix-master 02.10.13
Sulas ieteikumu saglabāju. Bet vispār šeit laikam ar teoriju par maz. Šo vajadzētu redzēt kaut kreizi, kā dara praksē, lai saprastu kā jādar. Tāpat, ķidājot brīvdienās noķerto līdaku sapratu, ka švaki ar to ķidāšanu vien ir. Daļu vainu var novelt uz instrumentiem, bet tāpat nav līdz galam sapratnes nedz kā novilkt ādu, nedz kā izgriezt fileju. Youtube jau viss smuki izskatās, bet praksē vēl tā nesanāk.
Karlis_K 02.10.13
Hotentots> vecos laikos es arī visas zivis sālīju pirms cepšanas, jo tā darīja mana muterīte un vispār visi radi, draugi. Acis man atvēra lepna seafood restūža UK šefs, pie kura strādāju par pavāru pusgadu. Visa veida zivis sāla jau gatavošanas beigās, nerakstīts likums svaigu zivju gatavošanā. Protams izņēmums ir marinētas, sālītas zivis :) starp citu iesaku pat kūpinātas zivis apsālīt neilgi pirms tās gatavas.
Josifs 02.10.13
Mjā, par to līdakas sausumu. Lielākā man ir bijusi 7kg. visi teica, ka tā tikai kotletēs jāmaļ, taču man gaļas mašīna bija pazudusi un sacepu filejas, mēli varēja norīt. Un kur tur sausums? Par to sāli - es parasti tūlīt pēc izķidāšanas noberžu zivi ar sāli un maksimāli, ar rokām, to noslauku nost. Būs nākamā jāpamēģina apsālīt apceptu :)
Hotentots 02.10.13
Nez, mana cienīgā dikti uzstāj, lai zivi sasāla pirms cepšanas. Atšķirību neesmu pamanījis - gan sālīta, gan nesālīta zivs ir diezgan OK.
Viena lieta gan ir skaidra par cepšanu - zivi viļāt olā ir lielākais stulbums, ko vien var izdarīt. Visas zivis identiski garšo pēc omletes ar kaut kādu zivs piedevu. Ja tā pagatavo plici, tad vēl OK, bet ja sāk asari ķēzīt - zemē nomesta manta.
skutans 02.10.13
Sulla> Tā ir, vakar izbaudīju sausu asara fileju, jo uzliekot uz pannas uzbēru virsū sāls škipsnu katram gabaliņam, sāls jāber tikai uzceptai zivij! Ko lai dara, jāmācās pašm garšigi pagatavot, jo dārgā neiesaistās šajā procesā.
Karlis_K 02.10.13
Jā ja izfilējot izgriež muguras asaku ar ribām, tad paliek tikai tās "dakšiņas" muguras daļas viducī. Aukšdaļu ja tā uzmanīgi atdala ar dakšiņu var droši ēst bez ķēpāšanās ar asakām.
marti 02.10.13
es līdaku filēju, tad asakas paliek tikai vienā zināmā strīpā.
Karlis_K 02.10.13
Līdaku sausums ir mīts, jāmāk līdaku pareizi nokaut, saglabāt līdz pagatavošanai un arī cept ;) Pirmkārt zivij nedrīkst ļaut nosprāgt, jo jūs taču neēdat sprāgušas cūkas miesu koa? Bet diemžēl ar šo grēko daudzi, iemet dzīvu zivi laivas kastē un neliekas ne zinis. Tāpat arī nepietiek tikai zivi nosist(nodurt), zivi ir nekavējoties jāatasiņo, pārgrieziet žaunas un pakariet ar galvu uz leju, vai slīpi noguldiet. Tāpat arī jāizķidā, jo ātrāk jo labāk. Es ķidāju uzreiz pēc nogalināšanas. Ja zivi nav iespējams uzreiz novietot vēsumā, bet priekšā vēl visa diena ar siltu laiciņu, tad obligāti jāļauj izķidātajam rumpītim apžūt ēnā un tad var ievīstīt elpojošā drānā vai ielikt grozā. NEKAD neglabājiet zivis plastikāta maisos, nopietni saku NEKAD!
Otrkārt NEKAD neapsālīt fileju pirms cepšanas, tas veicina sulas izdalīšanos no gaļas jau pirms likšanas uz pannas un rezultāts protams būs sauss. Apsāliet tikai tad kad abas puses jau apcepušās, vēlams apviļāt miltiņos un cept sviestā, ola nav vajadzīga, ja vien negribat lai līdaka garšo pēc tās ;)
Un treškārt, ja gribat ceptu fileju tad nesaldējiet līdaku, atsaldēta ir sūds, ja salīdzina ar svaigu.
Man patīk līdakas fileju cept kopā ar sīpoliem sviestā, dikt garšīgi. Un ar asakām arī nav tik ļauni, ja zin kur tās atrodas. Es tās izvelku pirms kumosa bāšanas mutē, no problem :)
mix-master 02.10.13
Man šogad lielākā septiņkilogramīga - bija jūnija pēdējos datumos. Izķidājām, pusi samalām, salika formā (kaut kas līdzīgs maizes kukulim) un cepeškrāsnī. Pēc tam no cepeškrāsns izvilkām to kukuli ārā - sagriezām šķēlēs un sadalījām. Nu ļoti garšīgi. Tad nu 8 cilvēkus piebarojām, tā teikt - loms tika atzīmēts godam. Otra puse - fileju gabalus malām pēc tam kotletēs ko cepām uz pannas, un daļu sataisījām filejās. Viennozīmīgi kotletes bija labākas. Tādai lielai vienīgais, ko manuprāt esmu pamanījis ir tas, ka viņa ir sausāka, pie kaut kāda izmēra, ja tas sausums ir kritisks, domāju, risinājams malšanas procesā piesperot klāt speķi.
Meisters 02.10.13
Šodien atkal Engure, un pa ilgiem laikiem pilnīgs aplauziens, iebraucam ezera ap 0700 un nomētājām līdz kādiem plkst 1500... izmēģinājām gan seklumu gan nosacīto dziļumu, gan atklātā ūdenī gan gar meldriem...
šoreiz to visu norakstīšu uz bezvēju...
:(
Aha... 8 kg līdaku safilēju, ādu nost. Pusi sadomāju uz 2 cm biezām citrona ripām salikt, tā ka pannai klāt netiek. Pāri kaudze ar dārzeņiem, rēķinot pretgaršas (sīpols, tomāts, saldais ābols, pipariņš). Otru pusi uz follijas arī ar dārzeņiem, ā, arī majonēzīti nedaudz, tīri lai salīdzinātu. Cepenē iekšā.

Rezultāts pārspēja visas cerības :) Abas puses izcilas - novērtēja 3 valstu rakstnieki', čehu kundze pat aizskrēja uz tirgu iepirkt līdaku, lai pamēģinātu, vai izdosies līdzīgi.
sragiagiaA 02.10.13
Piekrītu pēdējiem pāris komentāriem. Liela līdaka labi pagatavota, ir izcila, pat nevajag labi pagatavot, var vnk apcept fileju un ēd kā gaļu, asakas tur nav. A ko ar mazajām asaku buntēm (līdz 3kg)? Katrā kumosā pus sauja ar asakām jāizspļauda...
flipers 02.10.13
Lielas ari ir gardas,it seviski rudeni!Kartigs tauku slanis.Lielaka esta ir 12,6kg-nelaimiga sakritiba,vobleris ar trim akiem zaunas un pipec!(((No gastronomiska viedokla vislabakas ir divnieces,maiga gala,pietiekosi bieza fileja.Nu tadas censos fangot!A krokodilisam brivibu,bet ne katrs tam var parkapt pari!Iesaku pameginat,laba sajuta,un ja vel bez sacoka,ar rocinu aiz zaunu vaka,ta pratigi,lai neapskadetu zivi-VNK super!!!
Hotentots 02.10.13
Kā ar krokodilu gastronomisko vērtību - ir gardāki par kilogramniecēm?

Morbidejs, 2.oktobris 2013, 14:19


Zini, nekādas vainas. Ir vesela kategorija, kas bļauj "līdaka virs 3 garšo kā riepa". Kāpēc tā, kas zina. Iemeslu var būt daudz:

1) balstās uz stereotipiem, jo "visiem taču zināms, ka veca līdaka ir sausa un neēdama";
2) nekad nav noķēruši, bet viedoklis ir;
3) slikti pavāri;
u.t.t.

Mana lielākā ir bijusi 7niece - ēdu un garšoja gauži labi. Lielākais pluss ir asakas - ēd kā gaļu, šur tur pa lielai asakai - dikti ērti, nav jābakstās ar sīkajām asakām.

No pagatavošanas un gabalošanas ērtības viedokļa gan kilogramnieci atzīšu par vislabāko. Pārgriež gareniski gar mugurkaulu un sagriež katru šo sloksni kādās 3 daļās. Lielākām jau miesa resnāka, kauls jāgriež ārā. Stipri lielākas jau jāgriež gredzenos.
Morbidejs 02.10.13
Vot es nesaprotu, kāpēc ir jālaiž tas krokodils atpakaļ. Rij viņš nejēgā un galīgi nav produktīvs, jo ir vecs. Tādā ziņā labāk tad to lielo aprīt un mazās palaist atpakaļ, no tā lielāka jēga. Vienīgā jēga no tās lielās atlaišanas - lai kāds cits noķer, vai ar domu, ka varbūt uzaugs Latvijas rekords.

Vakar ezera X cope cimperliga,bet rezultativa!Uz diviem tris lidakas atbrauca majas-2x1,5 un 4kg,bet viens skaists lopins ap 8kg saudzigi tika atgriezts sava stihija! Uh ku laba sajuta!!!

flipers, 2.oktobris 2013, 12:46

mix-master, 2.oktobris 2013, 13:47


Kā ar krokodilu gastronomisko vērtību - ir gardāki par kilogramniecēm?
flipers 02.10.13
Apsolutas mulkibas!Taja ezera tadai lidakai ir maksimums gadi septini!Jo loti laba baribas baze!Un ta ir ta produktivaka zivs.A no tas mazas nekas nesanaks,ikrini ta ir ,a kvalitate nekada!Labakais razotajs ir no pieci lidz astoni,talak jau vecs pitons!Un tur tada nav viena!Tada vize keru tur jau gadus divdesmit,un nekas slikts nav noticis!Ir i mazas i kroksi.No tris lidz astoni censos nenemt,ja vien nav ierits lidz D!Un nekas tur nemainisies!Nu kaut ka ta!Nevis ka Babite un co,katru asaku baz tarba,un brinas ka nav to lielo fishu!Sori bez garumzimem,jo kompis uzkaries a bakstamdators mani kretine!)))))
mix-master 02.10.13
Vot es nesaprotu, kāpēc ir jālaiž tas krokodils atpakaļ. Rij viņš nejēgā un galīgi nav produktīvs, jo ir vecs. Tādā ziņā labāk tad to lielo aprīt un mazās palaist atpakaļ, no tā lielāka jēga. Vienīgā jēga no tās lielās atlaišanas - lai kāds cits noķer, vai ar domu, ka varbūt uzaugs Latvijas rekords.

Vakar ezera X cope cimperliga,bet rezultativa!Uz diviem tris lidakas atbrauca majas-2x1,5 un 4kg,bet viens skaists lopins ap 8kg saudzigi tika atgriezts sava stihija! Uh ku laba sajuta!!!

flipers, 2.oktobris 2013, 12:46
flipers 02.10.13
Vakar ezera X cope cimperliga,bet rezultativa!Uz diviem tris lidakas atbrauca majas-2x1,5 un 4kg,bet viens skaists lopins ap 8kg saudzigi tika atgriezts sava stihija! Uh ku laba sajuta!!!
Klons 30.09.13
Šovakar stundiņa pirms saulrieta. Atkal pa seklumiem. Viena tukšā cope,viens zemmērs, viens asarītis un uz popera mēriņš. Stundai nav slikti.
kaspardzo 30.09.13
Sveiciens. Varbūt kāds ir bijis uz Pečora ezeru spiningot? Kādas atsauksmes? Tagad tur ir jēga braukt?

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!

Ja reģistrēsies, arī Tu varēsi piedalīties portāla CopesLietas.lv aktivitātēs!

reģistrēties

skaidrs