shodien riktiigi sarosiijos,jo liidaku laiks ne pajokam dvesa pakausii:))))...no riita bij pa smuko,liidakas leca,nepaprspiileejot,kaa siveeni pa visu upes platumu,tik taa arii neviena neuzleca uz mana dziivaa,proovee pie krasta,vai viduu,pusuudenii,vai gruntee:)))uznaaca saule,un viss pazuda,kaa nebijis,straume ar apstaajaas,varbuut tik pagaidaam...ehhhhhhhh...
Mjaa, pie Jelgavas uudens ir labi nokrities, bet shodien taads labs liidaku laicinjsh :) Tomeer izvilkshu laivu un ies pameegjinaat zaljo vali nokjert. :)
Piedod, Lielupe ;)
bumsi, nē. Studentu laikos mēs no zeļonkas, salicilspirta un skudru spirta destilējām tīru mantu ārā. Eleganta, metru gara stiklapūtēja izgatavota "egle" (jeb deflegmators) un viss notiek :DD Vienu brīdi - 84.-86.gados, kad bija sausais likums un viens no retajiem puslīdz-pieejamajiem stiprajiem alkoholiem bija tā pretīgā "Andropovka" (pa 4rbļ70kap, ja nemaldos) - aptiekas Rīgā bijām izpirkuši sausas :DD To skatu mūžam neaizmirsīšu, kā čaļi kojās sēž aplī un nopietniem ģīmjiem pogā vaļā tās mazās "peniciļinkas" un lej visu lielajā kolbā :DD Atceries tās pudelītes ar gumijas korķi un Al valcējumu pa virsu? Ja čaļiem sagraizīti, vai sagraizīti un zaļi pirksti bija - aha, skaidrs, drope briest, atkal destilācija notikusi :DDD
Aptiekās jau vienu brīdi vairs nedeva, nespēja piegādāt, jo parasti 3...5 kastes uzreiz ņēmām, šķiet 200 pudelītes, vai bija iepakojumā. Bija visādi žēlabu stāsti - piemēram, par onkoli, kurš no koka uz motorzāģa uzkritis, tanti, kura kuzika rokamajā mašīnā ierauta - un tie tagad no galvas līdz kājām ar zeļonku jāsmērē līdz SCO pārstāvjiem, kas zeļonku pie balsināmā krīta lej klāt, jo skaists gaiži zaļš tonis griestiem veidojās :DD
Ličierīši nāca vēlāk, ZA laikos ;)))
Čpokššš ;)
Skatos, tēma saucas "Lielupe". Citu norāžu nafff, nu tad es ar' kaučko ierakstīšu- dažādībai.
Reiz sensenos laikos pie Lielupes līdzīgam mērķim tika izmantoti ķirši ar visiem kauliņiem, vienīgi par cukura pielietošanu arhivāri klusē, vai, pareizāk sakot, vairs neatceras :)))
Stiprums virsū uzlejamajam, ja vecais čīmičis Kilka akceptēs, varēja sākties no 45 collām, un tādu ņabi tolaik varēja vienkārši veikalā nopirkt, ja vien ķešā turējās skanošais...
Tas produkts laikam kādu mēnesi siltumā un tumsā, t.i., virtuves skapīti, gatavojās. Tam bij' vēl viena laba īpašība: kad pēc nogatavošanās tas palēnāk vai straujāk izžuva, varēja uzēst arī ogas!!! :)))
Tiko atnācu no upes, biju ar suni aizgājis pastaigāties un nopeldēties. ĀRPRĀTS - līmenis krities par pusmetru (tas pie Jelgavas), večiem copi laikam neredzēt!!!
Kilkan tas bija tas zaļais liķieris par kuru man stāstīji -ziemā Laikam ja nemaldos to Tu brūvēji studentu laikos :DD
Sienāzi, paldies par info!
sienaazi - es ietektu pamēģināt "firmas" noslēpumu - nākamajā pavasarī no tiem pašiem upeņu krūmiem sašķin pirmās mazās lapiņas, kad tās 1...1,5 cm garas aptuveni. Spiritusu virsū un tumšā skapī iekšā. Burrrvīga smaragdzaļa krāsa un burrrvīgs aromāts būs dzērienam. Tik max 1,5...2 dienas turi, vairāk nevajag, tad zaudē krāsu un paliek brūns. Arī no gaismas jāsargā.
Cukuru pēc tam līdz vēlamajam saldumam. Rekomendēju bērt nevis cukuru, bet iepriekš savārīt cukura sīrupu ar ūdeni - feināk sajaucās. Prozit! :)
Eu, toč sienaazi!:)) Man viena dakterīte pazīstama:DDD
Pfālinka:)) Upeņu vietā aronijas ar ķiršu lapām. Virsū paštaisītais- tāds uz 70 grādiem:))
kilka, ja peecaak sakrata, nav tik traki.
boroda, tev tak jaabuut kaadai maasinnai ar krustu pieree paziistamai.
aizej uz poteem un sarunaa :))))))))))
Es kā vecs čīmičis rekomendēju spirtu liet max 70 grādīgu, savādāk viss labums no ogām nenāks ārā. Respektīvi ureiz atšķaidīt, nevis ieliet ūdeni un tad uzgāzt tīru spirtu virsū. Kādreiz institūtā baigie konkursi notika par labākajiem ličierīšiem :)))
Sienaazi, kur tu spirtu dabon? Veikalā prasīju, teica, ka nav!:))))
sienaazis
Paldies par receptīti.
Par taam daamaam it seviskji japiekrit :))
Man sogad pat pasas ogas salasija, lai uztaisot to pasu upeniiti, ko pagajuso reiz :)
Plauktā dārgi, šādi sanāk kudi lētāk un garšīgāk, turklāt dāmas dzer un prasa vēl :)
gan jau tada pati recepte :) vecfaters visu taisa vinus. kandza (labak dzeru nekaa to kas no plaukta nak _
pēc cukura visu burku ar upenēm piepilda un tad stipro pa virsu.
Lai 5 reiz nav PM jāsūta.
Ja nu gadienā kādam interesē.
1. Burka stikla 3 l
2. H2O 150 ml
3. Cukurs, bet ne cukurniedru 500 g
4. Upenes
Burku pieber līdz pusei ar upenēm, tad visu cukuru, pakrata lai sabirst, pielej ūdeni un pārējo spirtu, vāku virsū un uz 40 dienām skapī. Pēc tam nolej, upenēm atkal virsū cukuru un ūdeni un pēc 40 dienām atkal būs, tiesa vairāk večiem, jo būs stiprāks.
Pirmais sanāk tāds, pēc kura nemanot mēle sāk kulties pa muti ne tikai dāmām :))))))
Tavu neesmu provejis bet vecateva gan. Nezinu kam labaks vai sliktas par to nestridos. bet garshoja traki labi :) salds bet stiprs. viltiiga dzira :)