atgādināt paroli atcerēties
 
 
Ienāc ar Draugiem.lv profilu
Sacensības 21.04.24
 

1. LČ Foreļu spiningošanā dīķos bērniem un jauniešiem

0 642

Foreļu spiningošanā dīķos esam vieni no pionieriem Eiropā. Līdz ar to mums bija pienākums spert nākamo soli uz priekšu - sarīkot šajā aizraujošajā sporta veidā pirmo Latvijas Čempionātu bērniem un jauniešiem.

Teikšu uzreiz, izdevās. Šoreiz viss tiešām bija ar mums. Pat laiks, pretēji prognozēm, lutināja. Spīdēja saule un bija praktiski bezvējš, kas jaunajiem makšķerniekiem ir labvēlīgs laiks. Domāju, ka visi bija apmierināti ar pasākumu. Vecāki bija lepni par savām atvasēm, kuri cīnījās ļoti atzīstami, lai arī daudziem no viņiem šī bija pirmā reize makšķerēšanas sacensībās. Organizatoriem bija liels gandarījums par prieku jauno sportistu acīs.

Būs arī citas bērnu un jauniešu sacensības

Organizatori bija ļoti pārsteigti par lielo bērnu atsaucību, kad uz sacensībām īsā laikā pieteicās vairāk par 80 jaunajiem sportistiem. Nācās pat pārtraukt pieteikšanos daudz ātrāk kā bija domāts, jo sacensību norises vietā Voldemāra dīķos varēja uzņemt tikai 40 jaunos sportistus. Šoreiz paveicās tiem, kuri par dalību sacensības bija izšķīrušies laicīgi, dalībnieku saraksts tika veidots pieteikumu iesniegšanas secībā.

Tiem, kuri šoreiz nepaspēja, būs vēl iespēja piedalīties citās LMSF rīkotājās bērnu un jauniešu sacensībās. Šogad LMSF ir paredzējusi plašu sacensību programmu tieši bērniem un jauniešiem. Paredzēts rīkot LČ bērniem un jauniešiem Spiningošanā no laivas, Karpu makšķerēšanā (2 posmi), Pludiņmakšķerēšanā(2 posmi), Spiningošanā pilsētvidē (3 posmi). Iespējams, ar laiku vēl kāda sacensība nāks kalendārā klāt. Atliek tikai sekot līdzi sacensību kalendāram LMSF mājaslapā, tepat portāla Copes Lietas sadaļā “Sacensības” vai sekot paziņojumiem LMSF FB vietnē.

Par sacensību norises kārtību

Sacensību dalībnieki tika dalīti U14 un U18 grupās. Katrā grupā 20 sportisti, katrai grupai paredzēti divi sacensību posmi. Šoreiz U18 grupai pievienojās arī daži jaunāki dalībnieki, vienkārši jaunie bija ātrāki uz pieteikšanos. Izrādījās, ka viņi pavisam neatpalika no vecākajiem kolēģiem sacensībās.

Sacensības notiek divos posmos, kam seko fināla sacensība. Pirmais posms 40 minūšu garumā paredzēts tikai copei ar cietajiem mānekļiem (šūpiņi, rotiņi, vobleri, ratlini), otrajā posmā, kura garums arī ir 40 minūtes, varēja izmanot arī silikona mānekļus. Posmi tika dalīti vairākos piegājienos, lai tiktu mainīti ķeršanas sektori. Par katru noķerto zivi sportistam tiek piešķirts žetons. Noķerto zivju skaits abos posmos summējas. Kuram pa abiem posmiem grupās ir lielāks noķerot zivju skaits, tie tiek uz grupas finālu. Katras grupas finālā tiek 7 sportisti, fināls notiek 20 minūtes ar sektoru maiņu pēc 10 minūtēm.

Zivis tiek ķertas ar āķiem bez atskabargām. Zivis rokās ņemt nedrīkst, tas jāuzsmeļ ar uztveramo tīkliņu un tajā ar standziņām jāatbrīvo no āķa. U14 dalībniekiem drīkst ar uztveramo tīkliņu asistēt vecāki. Vecāki drīkst arī noāķēt zivi, palīdzēt atpiņķēt makšķeri un nomainīt mānekli. Pašu galveno, metienu, mānekļa animēšanu un, protams, zivs izvilkšanu jāveic pašam jaunajam censonim.

Pirms sacensības Māris Olte izsmeļoši pastāstīja par foreļu uzvedību. Tas palīdzēja jaunajiem sportistiem labāk izprast sacensību zivju dabu. Kristiāns Godiņš iepazīstināja dalībniekus ar to, kādā secībā notiks posmi, kā tiks veiktas rotācijas, kā tiks veikta zivju uzskaite. Kā arī tika pastatīts, kā saudzīgi apieties ar zivi. Sacensību atbalstītājs Eholotes.lv katram dalībniekam bija sarūpējis foreļu ķeršanai dīķos paredzētus mānekļus. Skaidrs, ka ne katram jaunajam sportistam bija vecāki vai paziņas, kuri nodarbojas ar šo sportu. Bija paredzams, ka ne visiem būs āķi bez atskabargām pietiekamā daudzumā, ne visiem ir dīķu forelēm paredzētie mānekļi, kā arī pareizie uztveramie tīkliņi. Par visām niansēm bija padomāts. Liels atbalsts bija arī no lielā čempionāta čaļiem. Viņi bija gan tiesneši, gan palīdzēja pareizi aprīkot jauno censoņu inventāru, padalījās ar saviem krājumiem un padomiem. Cepuri nost, organizatoru komanda tiešām darbojās lieliski.

Pamatsacensības

Jaunākās grupas pirmais posms bija patiesi iespaidīgs, zivis ķērās vareni. Dažiem censoņiem pat izdevās pirmajos sešos metienos noķert 6 zivis. Pirmā grupa ar pirmo posmu varēja būt ļoti apmierināta, jo 40 minūtēs viņi noķēra 155 zivis!

Bija skaidrs, ka otrajai grupai nebūs tik labi lomi pirmajā posmā, jo viņi startēja pēc pirmās grupas. Tomēr to, ka jaunie būs tā iztrenkājuši zivis, bija grūti iedomāties. Otrās grupas sportistiem pa visiem izdevās noķert tikai 20 zivis. Šajā sporta veidā ir raksturīgi, ka ar katru nākamo tūri zivju aktivitāte krītas. Tas nav brīnums, lielāka daļa zivju jau ir redzējušas tos pašus mānekļus, kā arī ir sajutušas āķus un nepatīkamo ceļu uz uztveramo tīkliņu.

Starp grupu startiem sportistiem bija laiks sagatavot inventāru nākamajam posmam. Organizatori bija parūpējušies arī par bērnu un vecāku labsajūtu, bija iespējams iestiprināties ar turpat dīķa malā pagatavotiem sātīgiem burgeriem, bija gādāts par siltajiem dzērieniem un ūdeni, protams, kāds kārums arī bija sarūpēts.

Bija skaidrs, ka otrajā posmā zivis vairs neķeries tik labi, bet silikona izmantošana varēja situāciju nedaudz uzlabot. Silikons bieži vien spēj iekustināt pasīvas foreles. Pirmajai grupai otrajā posmā izdevās noķert 29 foreles, kas nebija nemaz tik slikti priekš otrā posma. Pašsaprotami, ka otrajai grupai atkal gāja grūtāk, zivis bija nogurušas un pavisam negribēja ķerties. Vecākajai grupai izdevās noķert tikai 11 foreles. Otrais starts viņiem šoreiz pamatīgi iegrieza. Dažiem pamatsacensību laikā tā arī neizdevās noķert nevienu zivi. Neviens tādēļ gan nemeta plinti krūmos, cīnījās godam līdz pēdējai minūtei.

Fināls

Ieskatoties sacensību tabulā, varēja pamanīt diezgan lielu atšķirību starp grupu finālistu rezultātiem. Jaunāko grupā labāko septītniekam nebija mazāk par 12 zivīm pamatsacensībās, bet otrajā grupā pietika ar divām zivīm pamatsacensībās, lai tiktu starp finālistiem.

Pirmās grupas finālisti: Armands Freivalds - 16 zivis; Valters Vecvērdiņš - 15 zivis; Gustavs Skadmanis -15 zivis; Rūdolfs Celmiņš – 13 zivis; Daniels Apsītis - 13 zivis; Alans Livdāns – 12 zivis; Matvejs Vapalis – 12 zivis.

Otrās grupas finālisti: Vladislavs Ļubimovs - 6 zivis; Artjoms Bakulins – 5 zivis; Emīls Kokorevičs – 4 zivis; Roberts Trautmanis – 3 zivis; Andris Siliņš – 3 zivis; Kristiāns Burševics – 2 zivis; Kārlis Juris Liepiņš – 2 zivis.

Šajās sacensībās fināls notika nedaudz pēc savādāka principa nekā lielajās sacensībās. Tajās dalībnieki savas attiecības kārto savstarpējos dueļos, neizšķirta rezultāta gadījumā priekšroka tam, kuram augstāks rezultāts pamatturnīrā. Savukārt jaunajiem censoņiem pamatturnīra bagāža uz finālu nāca pilnībā līdzi. Lai pakāptos tabulā, vajadzēja ķert vairāk nekā pēc pamatturnīra priekšā esošajiem sportistiem.

Finālam paredzētajās 20 minūtēs tas bija ļoti sarežģīts uzdevums. Šoreiz sportistiem nebija sektoros jāiet atbilstoši numuriem, bet grupas augstākās vietas ieguvēji dilstošā secībā varēja pirmie izvēlēties makšķerēšanas sektoru, kuru pēc 10 minūtēm jāmaina vismaz par 2 sektoriem uz priekšu. Te nu sākās kārtīga taktiskā cīņa. Abu grupu fināli notika vienlaicīgi, tikai atšķirīgās dīķa daļās.

Arī finālā pirmajai grupai atkal gāja krietni jautrāk. Jaunie pamanījās finālā noķert 13 zivis. Izvērtās airaujoša cīņa par uzvaru starp Armandu Freivaldu un Valteru Vecvērdiņu. Pirmajās 10 minūtēs Armandam sektora stūrī izdevās noķert 4 zivis, toties Valteram otrajās 10 minūtēs tajā pašā stūrī izdevās lielisks finiša spurts ar 6 zivīm. Pēdējā zivs tika noķerta burtiski dažas sekundes pirms sacensību beigu signāla. Tā arī izrādījās zelta zivs pirmajā grupā. Rūdolfam Celmiņam izdevās noķert divas zivis, kas ļāva aizsniegties līdz pjedestāla bronzas pakāpienam.

1.vieta Valters Vecvērdiņš – 21 zivs;

2.vieta Armands Freivalds – 20 zivis;

3.vieta Rūdolfs Celmiņš – 15 zivis.

Labākie "mazajā" grupā

Vecākajiem arī finālā nekādi neizdevās saprasties ar zivīm. Otrās grupas sektoros finālā tika noķerta tikai viena zivs. Tas nedaudz mainīja finālistu vietu izkārtojumu, bet godalgoto vietas saglabāja sportisti, kuri bija veiksmīgāki pamatturnīrā.

  1. vieta Vladislavs Ļubimovs - 6 zivis;
  2. vieta Artjoms Bakulins – 5 zivis;
  3. Emīls Kokorevičs – 4 zivis
Labākie jauniešu grupā

Zaudētāju nav

Pirmās bērnu un jauniešu sacensības Foreļu spiningošanā dīķos noslēgušās uz ļoti pozitīvas nots. Bērni un jaunieši, kā arī viņu vecāki bija laimīgi. Ar ģimeni kopā pavadīta aizraujoša sacensību diena ir daudz ko vērta, piedzīvotas lieliskas emocijas, sacensību azarts, veiksmes un neveiksmes, iepazīti jauni draugi, iegūtas jaunas zināšanas par zivju ķeršanu.

Sacensības ar savu klātbūtni pagodināja ari LMSF šefs Māris Bremze

Visi sacensību dalībnieki par uzcītību tika apbalvoti ar piemiņas medaļām. 2023.gada pasaules čempionāta individuālā vērtējuma bronzas medaļnieks Rūdolfs Oto Egle, mūsu jaunā superzvaigzne, padalījās ar jaunajiem censoņiem par savu ceļu uz savu sportisko sasniegumu virsotnēm. Viņš sāka savu sportista karjeru lielajos mačos 12 gadu vecumā, pašreiz viņam ir 15 gadi. Domāju, ka viņš iedvesmoja daudzus no sacensību dalībniekiem, kā arī izlozē pāris veiksminiekiem tika viņa mānekļu komplekti.

Bonusā jaunie censoņi varēja vēl kādu laiku pamakšķerēt dīķī. Neticami, bet zivis atkal bija aktivizējušās un pie loma varēja tikt arī tie, kuriem sacensībās tik labi neveicās.

Ļoti liels paldies jāsaka pasākuma galvenajiem ģeneratoriem Kristiānam Godiņam un Anatolijam Livdānam, kuri uzbūra šo lielisko pasākumu. Protams, viņu kuplā atbalsta komanda no Latvijas Foreļu Līgas biedriem un lielā čempionāta dalībniekiem padarīja šo pasākumu vēl labāku un neaizmirstamu.

Liels paldies čempionāta atbalstītājiem: Eholotes.eu; King Coffee Service Latvia; Voldemāra dīķi (Līčupe); Makšķerē ar Olti; Latvijas Foreļu Līga; Latvijas Makšķerēšanas Sporta Federācija; Izglītības un zinātnes ministrija.

Agris Rudzāns

 
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!

Ja reģistrēsies, arī Tu varēsi piedalīties portāla CopesLietas.lv aktivitātēs!

reģistrēties

skaidrs