atgādināt paroli atcerēties
 
 
Ienāc ar Draugiem.lv profilu

Kūpinātavas

bums 29.05.11
Ja aiztaisīsi vāku par agru būs sutinātas ja laicigi būs kūpinātas Visās kūpinātavās zivis vispirms ir jāapkaltē .Vai nu pirms liekot zivis kuriņā tas ir jāuzkarsē jāizžāvē tad var likt vāku virsū uzreiz mitrums ko veido pati kūpinātava būs zudis un manta iznāks laba
marix1 29.05.11
Kūpinot mucā tās zivtrlrs iznāk kūpinātas vai tādas kā izsutinātas?
Headhunter 27.05.11
Reiz mani cienāja ar karūsām, kas kūpinātas tikai uz ābeļu malkas - nu tā, ēst varēja, bet tikai ar Piebaldzēnu :).
igorski 27.05.11
Kā ir ar karūsām, ir ēdama pēc kūpināšanas, vai nav vērts pūlēties?
tontons7 25.05.11
Daddy
Paldies par padomu par ābeļu malku, diemžēl dzidrais aug, bet kāds zars atradīsies.
Vāks man ar no dēlīšiem smuki sasists, pa virsu skārds un nekas nepil. Un gaisa padevi, var teikt, nedodu un nekas nešķīst, domāju karstumu bargu nevajag uzreiz dot.
Staaar 25.05.11
V.S.O.P - pilnīgi piekrīūtu par to mūra būdu un gaisa/dūmu apmaiņu. Nu es parasti zivtiņai mitrumu pārbaudu ar pirkstu, respektīvi - uzsildītā kūpinātavā ieliek zivi, tad kurina tikai ar sauso malku un ik pa 10 min pārbauda vai zivs nav apžuvusi - nav vairs mitruma uz zivs. Kad zivs ir pietiekoši sausa, tad liek virsū dūmu malku - alksni, ābeli utt un kūpina kamēr gatavs
Ir gan cilvēki, kam garšo tās dūmos vārīti sutinātās, man kaimiņš pat liek folliju zem zivs apakšā, lai zivs sula nekur nenopil. Es gan tādu metodi neatbalstu un man garšo smuka sausa zivtiņa - tāda, ka paņemot rokā viņa uzreiz neizšķīst
V.S.O.P. 25.05.11
Zivis kūpinu sekojoši:

Kamēr tīru zivis, tikmēr uzkurinu karstu, pagales 10-12 sausas malkas, izdzenu kondensātu, lieko mitrumu un uzsildu kopumā, T ap 100 grādiem un sauss. Aizņem minūtes 40-50.

Tad noslaucītas, ar garšvielām un ķiplokiem ierīvētas zivis uz sietiem ievietoju kūpinātavā( T nokrītas) un piemetu 4-5 pagales svaigas malkas uz ogļu čupiņas/nesadegušām sausām pagalēm. Nogriežu daļēji skābekli, aizveru pieplūdi, nevis izplūdi, bet ne ļidz galam. Pēc 30 min ielieku janas 4-5 pagales alkšņa un vēl mazliet pieveru ieplūdi, sekoju lai ogles atjaunojas, bet nav vilkmes, tad T turās ap 50 grādiem un procesu var stiept garumā pēc garšu vēlmēm. Pēc pirmās stundas gaisu atņemu vispār, tikai pieleiku malku. Man sanāk malku likt ik pēc 30 min.

Cīņai pret mitrumu - Kūpinātavai nav jumta bet gan blīvi salikti apses dēlīši. Caur tiem tad arī izplūst visi dūmi un nekas nepli, bet gan uzsūcas dēļos.

Lielas zivis, piem, ~15 kg samu dūmoju 4 stundas, vimbas ~1,5h.

Ja ir pastāvīga kūpināšanas vieta, tad mūra būdai tomēr ir daudz priekšrōcību T stabilitātes ziņā. Arī gaisa/dūmu apmaiņa būdā ir laba.

[img]http://www.copeslietas.lv/site/bildes/bilde-19206.htm[img]
daddy_j 25.05.11
uz vietas veikalā cep tās, ko nevar pārdot :)) nav tik traki, ja gadās ķekavas vai bauskas vistas - ļoti labi. no leišu brīnumiem gan jāuzmanās, a ja ar atlaidi, tad jāmūk :)
eerglis 25.05.11
es negriezu ne cik, piemetināju apakšā kurtuvi.
marix1 25.05.11
Cik daudz no kurtuves mucas augšas nost jāgriež?
Bebrs 25.05.11
Nu i nafig tās maksimas vistas - nesen paņēmu uz vietas veikalā ceptu, visu nakošo dienu mocījos ar vēdergraizēm. Tur vista papriekš ir saldēta, tad atkausēta, tad marinēta un tad tik cep - tā tā vista kādu gadu uz letes nostāv 4 dažādos veidos.
Bebrs 25.05.11
mitrums uz žāvētavas vāka no iekšpuses rodas no kondensāta - tas arī ir galvenais iemesls kāpēc žāvētavu izkurinu pirms zivju iekšā likšanas. Ja kurina bez sildīšanas tad uz zivīm tas kondensāts uzkrājas un pēc tam protams nožūst bet zivis būs melnākas, garša ar izmainās ne uz labo pusi.
daddy_j 25.05.11
valdi - var arī maziņās ķekavas no maximas kūpināt, tikai nemarinē pārāk ilgi un drošības pēc paņem 2, lai nav mazuma piegarša :)
eerglis 25.05.11
dīvaini, man jau ar tā caurplūde nav liela. Jātrenējas, jāsēž jāvaktē :)
valdis687 25.05.11
eerglis
Nē nemazgāju bet domāju, ka bija par mazu gaisa apmaiņa un mitrums neizgāja ārā, kā tas būtu kūpinātavā ar dūmu caurplūdi, bet galvenais laikam ir pieredzes trūkums.
Gribu pamēģināt nokūpināt vistu pēc buma receptes, tikai jāatrod lielas vistas.
eerglis 25.05.11
valdi, veseļojies!
Varbūt, ka Tu zivis mazgāji pirms kūpināšanas, un tur uzņēma par daudz mitruma? Es tikai noslaucīju.
valdis687 25.05.11
eerglis, ziņu par zandartu copi saņēmu, par ko liels paldies, bet esmu spiests atturēties no piedalīšanās veselības problēmu dēļ (ceru ka tikai šoreiz), bet sirdī esmu ar jums un lasu katru ziņu šai sakarā.
Par kūpināšanu: kopā kūpināju 1st. kaut ieteikums bija 40min. jo gaidīju ka zivs paliks sausāka, sākumā 20 min turēju vāku ar pavērtu spraugu, tad aizvēru, un beigās atkal pavēru.
ezers 24.05.11
vislabāk tomēr no koka,iebetonē pamatni,cik nu katrs lielu grib,uzmūrē kādas četras rinda ķieģelīti,virsējo daļu gatavo no koka kā parastu kasti ar durtiņām pa vienu plakni,var arī ar šahtu taisīt,man labāk patīk ka kurina apakša,iekurina lai ceplis uzsildas pie viena veidojas ogles uz kurām uzmet mitras skaidas(pa druskai)var šķeldu vai vēl labāk pērnos priežu čiekurus,pa to laiku zivs ir apžuvusi,apvītusi un ir gatava iekšā šaušanai,(mitru nav lāgu ,būs mitra pļockaina,ja karina var nokrist)tālākais process lēnā garā pa pagalītei skaidiņas čiekuri kas nu kuram pa rokai,tikai nevar pārforsēt,kāpēc koks vislabāk???vot to jūs dabus zinat pēc kāda laika,tā foršā cepliša smarža(izteikti siltā laikā),koks kurš pievilcies ar dūmu un kūpinātas zivs smaržu,ja kāds to apšauba tad višš nav to procesu baudijis,nav bijs klāt kad man vecfāč darbojās ar no jūras vestajām žuvēm,gadijas arī nosvilinat pa kādam ceplitim,bet tas jau tas štengrais brendiņš vainigs,lai veicas un labu apetīti...
Es jau iepriekš rakstiju:
Manā albumā ir bildes kā taisīt kūpinātavu un ir arī komentāri.
AndisN 24.05.11
Pa manam vis vieglāk kontrolēt temperatūru ir kūpinātavās kurām dūms un siltums pienāk pa trubu(mums trubas garums ir apm. 2metri)
Un pašas kūpinātavas apakšā ir sakrauti akmeņi,siltums un dūmi iet caur viņiem.
Akmeņi nodrošina vienmērīgāku temperatūru.
Vistai,zivij,gaļai katram cits karstums un kūpināšanas laiks,bet pie tā var piešauties.

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!

Ja reģistrēsies, arī Tu varēsi piedalīties portāla CopesLietas.lv aktivitātēs!

reģistrēties

skaidrs